Strajk sestier
Strajk sestier
Co hovorite na strajk sestier?
http://domov.sme.sk/c/20083763/minuta-p ... l?ref=njct
Mate niekto v rodine sestru? Fakt je ta ich praca taka narocna a nic moc? Za co vlastne presne strajkuju?
http://domov.sme.sk/c/20083763/minuta-p ... l?ref=njct
Mate niekto v rodine sestru? Fakt je ta ich praca taka narocna a nic moc? Za co vlastne presne strajkuju?
Re: Strajk sestier
Priateľka pracuje na ARO, v Česku, na asi najlepšie platenom mieste v ČR+SR. Má Mgr. a niektoré kompetencie preberá za lekára (ale to je špecifikum toho oddelenia). Robí 12-ky, niekedy dokonca 13-ky, denné, nočné.
Plat má smiešny. Za to, čo tam robí, by mohla dostávať kľudne 1500 eur v čistom. Nástupný nie je ani polovica. (ešte raz upozorňujem - jedno z najlepšie platených miest v ČR+SR)
Štrajk na Slovensku veľmi nesledujem, ale od nej viem, že sestry sú na tom veľmi veľmi veľmi zle (ostatne, preto sme v ČR, kde je ale situácia podobná, možno trošku lepšia).
Ľudia sa často v diskusiách vyplakávajú "aké sú tie sestry zlé a nevrlé a neochotné...". Ak by som ja mal robiť takú robotu za taký plat, tiež som nasraný od rána do večera. Nehovoriac o obrovskej zodpovednosti, ktoré sestry majú. Tiež sú len ľudia a môžu urobiť chybu, lenže ich chyba zabije človeka. A za to ich radi pošlú do väzenia, čo nie je dva krát dobrý pocit pri vykonávaní práce.
Minimálne špecializované sestry by mali mať platy násobne vyššie. K tomu ale asi nikdy nedôjde, tak im prajem aspoň nejaký úspech.
A bordel je aj vo vzdelávaní, kompetenciách a vôbec... je to postavené celé na hlavu. Majú plné právo byť nespokojné.
Blbé je, že sestry veľmi nemôžu šrajkovať, podobne ako učitelia. Ak sestry prestanú pracovať, zabijú kopec ľudí. Ak učitelia prestanú pracovať, narobia kopec problémov rodičom aj samotným deťom.
Keď by chceli štrajkovať stavbári, tak proste prestanú stavať a niekto akurát príde o peniaze, nič hrozné sa nestane...
Plat má smiešny. Za to, čo tam robí, by mohla dostávať kľudne 1500 eur v čistom. Nástupný nie je ani polovica. (ešte raz upozorňujem - jedno z najlepšie platených miest v ČR+SR)
Štrajk na Slovensku veľmi nesledujem, ale od nej viem, že sestry sú na tom veľmi veľmi veľmi zle (ostatne, preto sme v ČR, kde je ale situácia podobná, možno trošku lepšia).
Ľudia sa často v diskusiách vyplakávajú "aké sú tie sestry zlé a nevrlé a neochotné...". Ak by som ja mal robiť takú robotu za taký plat, tiež som nasraný od rána do večera. Nehovoriac o obrovskej zodpovednosti, ktoré sestry majú. Tiež sú len ľudia a môžu urobiť chybu, lenže ich chyba zabije človeka. A za to ich radi pošlú do väzenia, čo nie je dva krát dobrý pocit pri vykonávaní práce.
Minimálne špecializované sestry by mali mať platy násobne vyššie. K tomu ale asi nikdy nedôjde, tak im prajem aspoň nejaký úspech.
A bordel je aj vo vzdelávaní, kompetenciách a vôbec... je to postavené celé na hlavu. Majú plné právo byť nespokojné.
Blbé je, že sestry veľmi nemôžu šrajkovať, podobne ako učitelia. Ak sestry prestanú pracovať, zabijú kopec ľudí. Ak učitelia prestanú pracovať, narobia kopec problémov rodičom aj samotným deťom.
Keď by chceli štrajkovať stavbári, tak proste prestanú stavať a niekto akurát príde o peniaze, nič hrozné sa nestane...
Kamarat robil sestricku a v roku 2012 zarabal 540 ci 560 eur v cistom vratane priplatkov za nocne a aj sviatky. Stale lepsie ako daky dokladac za minimalnu mzdu. Ja ich strajk schvalujem, najma ak s nimi zamataju a nutia ich na nocne, dlhe sluzby a ine.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
dokladac za minimalku nemusi mat skoncenu ani ZDS. Sestricka by mala mat (resp. mozno dnes uz vyslovene musi?) skoncenu VS. Asi tolko k tomu porovnaniu.
A zabudol si pripomenut ze je to z tych tazsich skol.
Znie to blbo ale je to bohuzial realita vsebecne na SVKRetne napísal:Slaba vyplata = mozem sa spravat jak hodavo...
Zdravotna sestra nepotrebuje vysoku skolu, staci stredna zdravotnicka. Tie boli 3-rocne, 4-rocne a 4+1. Potom 3-rocne nadstavbove alebo vysoka skola (staci bakalar). A potom su aj vecerne studia a ine moznosti. Takze sa da povedat, ze je to skor stredoskolske vzdelanie, pretoze kto by isiel na VS toto studovat, tak uz moze ist radsej na medicinu a ist za lekara.
Znie to blbo??? Neviem ako ty ale ja sa rano zobudim a idem medzi ludi. Teraz ze Pani autobusarka, Pan v stanku, Slecna v bufete, alebo neviem aky clovek co ma slabu vyplatu mi ma doje*at, tak dakujem pekne...
Inac ale s tolkymi ludmi sa v zahranici bavime na tuto temu... ze na Slovensku sme neskutocne hovada, nech uz je zivot aky je na Slovensku, ale to nase ubohe spravanie sa tazko znasa...
Inac ale s tolkymi ludmi sa v zahranici bavime na tuto temu... ze na Slovensku sme neskutocne hovada, nech uz je zivot aky je na Slovensku, ale to nase ubohe spravanie sa tazko znasa...
Ubohe v com, ze sa rozhodli bojovat za lepsie podmienky pre seba a ciastocne aj pre pacientov, a tak v ramci zakona isli do ulic strajkovat?
-
94jakub
Guru wannabe
test: Stredná škola nestačí. Potrebuje minimálne vyššie odborné vzdelanie(maturita + 3 roky) alebo bakalára. Alebo mám zlé informácie?
Asi budes mat pravdu ako tak teraz hladam. V minulosti stacila stredna zdravotnicka skola, potom po vstupe do EU sa to zmenilo a dnes treba 7 rokov studia (teda aspon bakalara).
-
guess.whoo
Redeemer
akoze ja im nezavidim..su tam casto velmi dlhe hodiny a maju dost velku zodpovednost. platy maju na to, co robia fakt smiesne
Retne - ty by si si mal asi vyskusat tu pracu pred tym, ako budes s niekym vonku, kto zaraba cez 2 litre v cistom hovorit ake sme hovada. Keby sa tie sestry mali tak dobre tak by asi vypovede nedavali kedze najst novu robotu nie je zrovna lahke pre nejaku 45 rocnu sestru
Retne - ty by si si mal asi vyskusat tu pracu pred tym, ako budes s niekym vonku, kto zaraba cez 2 litre v cistom hovorit ake sme hovada. Keby sa tie sestry mali tak dobre tak by asi vypovede nedavali kedze najst novu robotu nie je zrovna lahke pre nejaku 45 rocnu sestru
Po strednej zdravotníckej škole môžeš byť iba zdravotnícky asistent a to nie je sestra. To je len asistent - výmena prádla, upratovanie, pomoc s pacientami atď.
Sestra musí mať aspoň bc. A na Slovensku a v Česku je to ešte dokonca tak, že nemocnice aj bc. vzdelaného človeka zoberú ako zdravotníckeho asistenta (formálne) a vykonáva prácu sestry. Takže plat je ešte o pár tried nižšie. Niektoré nemocnice dokonca aj Mgr. zoberú formálne ako zdrav. asistenta a vykonáva vysoko špecializovanú prácu. A plat má ako zdravotnícky asistent. Takto sa šetrí a "odrbávajú" sa tabuľkové platy. Nástupný takto môže byť kľudne 300 eur aj pre Mgr.
Pointa bola, že sestra pracuje vo veľmi stresovom prostredí a ešte musí často znášať aj urážky, alebo neochotu pacientov. A ešte k tomu musí žiť od výplaty k výplate a niekedy ani to nie, takže stresu ešte pribúda.
A to je potom radosť chodiť do roboty, však?
Blbé je, že väčšinu sestier to baví a chce to robiť. A nedá sa len tak zobrať a ísť inam - iba do zahraničia a tam je veľkou prekážkou jazyk/rodina. A tiež nemôžu ísť včetci do zahraničia. Takže nech len štrajkujú.
Sestra musí mať aspoň bc. A na Slovensku a v Česku je to ešte dokonca tak, že nemocnice aj bc. vzdelaného človeka zoberú ako zdravotníckeho asistenta (formálne) a vykonáva prácu sestry. Takže plat je ešte o pár tried nižšie. Niektoré nemocnice dokonca aj Mgr. zoberú formálne ako zdrav. asistenta a vykonáva vysoko špecializovanú prácu. A plat má ako zdravotnícky asistent. Takto sa šetrí a "odrbávajú" sa tabuľkové platy. Nástupný takto môže byť kľudne 300 eur aj pre Mgr.
Tak som to nemyslel, mňa treba brať s rezervouRetne napísal: Slaba vyplata = mozem sa spravat jak hodavo...![]()
Pointa bola, že sestra pracuje vo veľmi stresovom prostredí a ešte musí často znášať aj urážky, alebo neochotu pacientov. A ešte k tomu musí žiť od výplaty k výplate a niekedy ani to nie, takže stresu ešte pribúda.
A to je potom radosť chodiť do roboty, však?
Blbé je, že väčšinu sestier to baví a chce to robiť. A nedá sa len tak zobrať a ísť inam - iba do zahraničia a tam je veľkou prekážkou jazyk/rodina. A tiež nemôžu ísť včetci do zahraničia. Takže nech len štrajkujú.
Viete ja vám poviem toľko... všetci vieme ako to v nemocniciach vyzerá aj plus mínus ako sú (ne)zaplatané, aj to ako sa legálne kradne cez rôzne CT... A to vidíme iba zvonku, nie ešte keď sa vyznáš zvnútra.
A pri tej našej povahe slovenskej verte mi, že ak sa ide štrajkovať a dávať výpoveď v tak prefeminizovaných zamestnanich ako sestry a učitelia, tak to musí byť tragickééééééééééééééééééééé.
Teraz trocha k veci... po 25-rokoch máme pekne v sračkách odvetvia, ktoré má spravovať štát a pekne vidno ako tu všetci len hrabú pre seba... nejdem zastávať Fica ale odrazu aj opozícia kričí priorita je školstvo a zdravotníctvo... no je, ale každý debil to videl už pred 10 rokmi. Teraz to ide len zo zotrvačnosti.
Chápem, že Fico sa bojí ustúpiť, lebo s teroristami sa nevyjednáva, ale za neskutočne arogantné považujem správanie keď nie je s nimi ochotný ani rokovať, zosmiešňuje ich a teraz naposledy zastrašuje trestným oznámením...
A pri tej našej povahe slovenskej verte mi, že ak sa ide štrajkovať a dávať výpoveď v tak prefeminizovaných zamestnanich ako sestry a učitelia, tak to musí byť tragickééééééééééééééééééééé.
Teraz trocha k veci... po 25-rokoch máme pekne v sračkách odvetvia, ktoré má spravovať štát a pekne vidno ako tu všetci len hrabú pre seba... nejdem zastávať Fica ale odrazu aj opozícia kričí priorita je školstvo a zdravotníctvo... no je, ale každý debil to videl už pred 10 rokmi. Teraz to ide len zo zotrvačnosti.
Chápem, že Fico sa bojí ustúpiť, lebo s teroristami sa nevyjednáva, ale za neskutočne arogantné považujem správanie keď nie je s nimi ochotný ani rokovať, zosmiešňuje ich a teraz naposledy zastrašuje trestným oznámením...
-
harrison314
Hardcore addict
V tomto suhlasim, na slovensku je to tak zle zo vzdelavanim zdravotnikov, ze kamoska, ma zdravotnu strednu, ma aj vysku a milion certifikovanych kurzov na fyzioterapiu. No podla zakonov, nesmie ani odobrat krv.BX napísal:Po strednej zdravotníckej škole môžeš byť iba zdravotnícky asistent a to nie je sestra. To je len asistent - výmena prádla, upratovanie, pomoc s pacientami atď.
Aj kvoli vysie spominanym dovodom strajk sestier podporujem, co o uciteloch povedat nemozem.
lenze problem je, ze vsetci ti ktorych si vymenoval si v zahranici aj z tej "slabej vyplaty" vcelku normalne ziju. Kazdy jeden, este aj ten co robi v mekaci. Tiez som bol a pracoval v zahranici, tiez tam mam znamych, tak viem porovnavat a posudit.Retne napísal:...Teraz ze Pani autobusarka, Pan v stanku, Slecna v bufete, alebo neviem aky clovek co ma slabu vyplatu...
Na Slovensku to tak nie je a preto su ludia nahnevani, co uplne chapem. Rozhodne tu nefunguje take to kapitalisticke "ked sa ti nepaci zmen pracu"
Nesledujem ani strajk ucitelov ani sestier aktivne, pasivne samozrejme nejake informacie dojdu ku mne obcas. Nechcem nejak provokovat, nemyslim to tak, len sa zamyslam nad jednou vecou, Kazdy chce vyssi plat, okej, akceptovatelne, to nikomu neberiem. Ale mne pride, ze malo kto si uvedomuje ze naklady na zivot su na Slovensku nizke, co teda v praxi znamena, ze sa to neda porovnavat so zahranicim.
Mna by teda zaujimalo, ci by strajkujuci ludia prijali ponuku vyssieho platu s tym, ze im stupnu aj naklady na zivotny standard. (?)
Ako pisem, research som si nerobil, neviem ake platy maju ucitelia a sestry, ale myslim si, ze vyssie ako minimalna mzda (?)
Mna by teda zaujimalo, ci by strajkujuci ludia prijali ponuku vyssieho platu s tym, ze im stupnu aj naklady na zivotny standard. (?)
Ako pisem, research som si nerobil, neviem ake platy maju ucitelia a sestry, ale myslim si, ze vyssie ako minimalna mzda (?)
Tvoj názor je teda taký, že vysokoškolsky vzdelaný človek, vykonávajúci vysoko špecializovanú prácu, sa má uspokojiť s minimálnou mzdou, ak ho uživí?
Nie to netvrdim, ja prave neviem ake platy maju, preto som tam dal otazniky.
Ked si este pamatam zo skolskych cias, ked som chodil na zakladku, tak ucitelky a ucitelia nezarbali minimum.
Ked si este pamatam zo skolskych cias, ked som chodil na zakladku, tak ucitelky a ucitelia nezarbali minimum.