Polícia a šifrované volania/sms

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Polícia a šifrované volania/sms

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Dobrý deň! Minule som mal takú menšiu debatu s ocom, ohľadne informačných technológií. On tvrdí, že polícia vie nás všetkých odposlúchať, ja som zase tvrdil, že min. na Slovensku to nie je možné, keď hovory, alebo SMS sú šifrované na oboch stranách. Čo si myslíte o tom vy? Keď ma polícia chce špehovať, tak mi nepomôže ani šifrovanie, či?
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Polícia a šifrované volania/sms

Príspevok od používateľa brm »

Nie som v tejto oblasti expert, ale odkedy je zapnuté šifrovanie pri hovoroch a SMS? Pokiaľ ja viem, policajti to v pohode vedia odsledovať, veď majú nakúpené špeciálne zariadenia, alebo údaje získajú cez operátora. Jedine ak budeš komunikovať cez špeciálne aplikácie ako napr. Telegram a podobne, vtedy môžu mať policajti problém - viď aféra ohľadom teroristických útokov v Paríži.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Veď práve tú komunikáciu myslím napr. Cez Telegram a pod. A hovory si myslim daju sifrovat cez aplikaciu Signal
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Volanie sa da odpocuvat, Skype tiez, Viber tiez WhatsApp tiez, Facebook tiez, ICQ tiez. Sice ICQ malo v Mirande SSL prihlasovanie, FB vyuziva na webe tiez SSL, ale zase radi spolupracuju s policiou a sudmi. Jedina zrejme bezpecna metoda je Telegram alebo nieco podobne z Ruska. Ak by som mal komunikovat s niekym a bat sa odpocuvania, tak si kupim telefon niekde v Tescu, sim kartu dam niekomu kupit a pouzijem Telegram.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

heker, je mi jasne, ze volania sa daju odpocuvat, ale aj tie sifrovane?
heker
Redeemer
Redeemer

Nemam skusenost so Signalom, klamal by som ta. Neviem ako funguje, ale je open source. Na jednej strane je to fajn, pretoze sa lahsie hladaju bugy. Ale ked su zdrojove kody k dispozicii, tak sa lahsie hladaju zranitelne miesta. Firma co za tym stoji je z Kalifornie v USA, pre niekoho to moze byt male znepokojenie z dovodu NSA, CIA alebo FBI. Z toho co maju na stranke to vyzera bezpecne. Urcite bezpecnejsie ako pouzivat FB, WhatsApp, Skype alebo Viber. Takze treba porovnat Signal a Telegram, potom si vybrat.

Inak k odpocuvaniu na Slovensku. U nas sa v minulosti prevadzkoval tak zastarany system, ze nedokazalo dojst k odpocuvaniu MMS sprav, odpocuval bolo mozne len volania a sms. Neviem aka je dnes situacia, Galko v minulosti chcel system vymenit, ale asi mu to prekazili a tak je mozne, ze stale pouzivame zastarany odpocuvaci system na Slovensku.
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

he :) tak neviem, ze kam tym smerujes, teraz pojdes za tatkom, ze na hojku pisali ? :)

osobne si myslim, ze vec sa ma tak ze pokial data idu na server - pripad - telegramu (Cloud-Based Telegram lets you access your messages from multiple devices.) tak sa decryptovat daju, samozrejme sa o tom asi nebude nikde pisat, ale "vyssie" postaveni "nadludia" podla mna tuto moznost/technologiu maju.

co sa tyka volania, urcitym sposobom by to p2p mohlo byt zabezpecene.
ale tiez si myslim - ze to ma byt pre nas ludi len na oko...ale realne je mozne ze vlada to vie prelomit (nemyslim slovenska) :D
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

Neviem ci tomu je stale tak, ale Telegram ukladal spravy v plain texte v pamati telefonu a neviem ci nie dokonca aj na ich serveroch. Cize ak by som sa rozhodoval medzi Telegramom a Signalom tak zvolim Signal.
heker
Redeemer
Redeemer

Este k tejto teme starsi clanok o odpocuvani mobilov, sice z roku 2012, ale da sa tam docitat aj zaujimavych veci - http://www.svetandroida.cz/mobilni-odpo ... nit-201201

LukasqoO - Stale bezpecnejsie mat v telefone spravy typu plain text ako ich mat ulozene na serveroch Facebooku alebo podobne. A keby som uz nieco take rozoberal, tak asi budem skor volat ako pisat, pretoze volanie v pripade sifrovania+p2p mi pride bezpecnejsie ako prenos textu.
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

Odpocuvat dokazu v pohode telefon. Takisto aj smsky. Ale musi byt prikaz (vacsinou od sudcu). Poznam to z vlastnej skusenosti kedze som si chvilku posedel. Hovory daju nahrane na cd. Smsky vypisane na papieroch. Ostatne sluzby neviem. Komunikoval som este aj facebookovo ale na kriminalke mi povedali, ze tie spravy nemaju. :)
LukasqoO
King
King

heker- samozrejme, ze je to bezpecnejsie :) Ja som sa snazil iba porovnat tie dve povedzme konkurencne appky.
heker
Redeemer
Redeemer

Lenze my ich tu asi tazko porovnave. Nevidime do pozadia Signalu ani Telegramu, nevieme co a kto za yym stoji, ako to funguje. Urcite je to ale bezpecnejsie ako normalne volanie ci pisanie cez Skype & Facebook.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Bezne hovory a SMS cez siete operatorov samozrejme moze Policia SR odpocuvat a legalne, ak maju povolenie sudu (tak to funguje vo vacsine statov).
Spravy z Facebooku, Skype a podobnych sluzieb uz nie, ale mozu poziadat prevadzkovatela sluzby (prevadzkovatel spravy moze vidiet) o ich vydanie. Ak sa chcete tomu vyhnut, tak to riesi end-to-end sifrovanie, kedy spravy neprecita ani prevadzkovatel. Tam ale bezpecnost zalezi na tom, ako bezpecna je konkretna aplikacia, pouzity sifrovaci algoritmus, dlzka kluca a podobne.
Telegram defaultne end-to-end sifrovanie (vola sa to tam Secure Chat) nepouziva, treba ho zapnut pre kazdy kontakt a on to este musi potvrdit. A to ukladanie sprav z Telegramu v plaintexte, myslite asi toto, ale aby sa to dalo zneuzit treba v prvom rade ziskat root prava na tom zariadeni.
Forsaken
King
King

Human. napísal:...end-to-end sifrovanie, kedy spravy neprecita ani prevadzkovatel. Tam ale bezpecnost zalezi na tom, ako bezpecna je konkretna aplikacia, pouzity sifrovaci algoritmus, dlzka kluca a podobne...
:) ja si myslim ze toto je taky "vseobecny" nazor verejnosti, a ze prelomit "verejne" zname sifrovacie metody AES, RSA, SSL... vedia niekde za "pocitacom v podzemi" prelomit rychlo, ked treba :)
LukasqoO
King
King

Forsaken: k tomuto tvrdeniu si prisiel ako ? kuk napriklad na toto https://www.reddit.com/r/theydidthemath ... _a_aes256/
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Forsaken napísal::) ja si myslim ze toto je taky "vseobecny" nazor verejnosti, a ze prelomit "verejne" zname sifrovacie metody AES, RSA, SSL... vedia niekde za "pocitacom v podzemi" prelomit rychlo, ked treba :)
no daj nejaky dokaz ako "oni" "niekde v podzemi" prelomia za chvilu napr. taky AES so zlozitym 20-30 znakovym heslom. utok hrubou silou je vyluceny, maximalne vdaka backdooru alebo bezp. chybe v pouzitom sifrovacom programe/kniznici.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

To sifrovanie sa prelomi mozno tak pri wifi WEP\WPA\WPA2 a to najma z dovodu chybneho firmware na strane routru.
Forsaken
King
King

to je to co chcu aby sme si mysleli :reporter: ze je "zabezpecene", ze prelomenie je mozne len brute-forcom ktory trva milion rokov, ale co ked to tak nieje?

napisal som ze si to myslim, nemam ziadne dokazy ze je to pravda, ani ich hladat nebudem.
- je to skor taka konspiracna uvaha, ale ked tomu das minimalnu sancu, ze by to mohlo tak byt, su viacere veci o ktorych sa nehovori, ale drzme sa temy.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

odpocuvat ta mozu vzdy a vsade, bez ohladu na to kde si..Nedeje sa to tu tak desivo, ako v amerike, ale keby chceli, tak ta cez bezne kanaly sleduju uplne v pohode... Ale vsetko je to absolutne irelevantne, pretoze to co bezne riesis cez telefon su hluposti, a keby si chcel, aby ta niekto neodpocuval, tak si vzdy dokazes najst sposob, ako s niekym komunikovat, aby ta nebolo nijak mozne odpocuvat... Viz napriklad teroristi - tiez niesu blbi a nedohaduju utoky cez facebook a sms..:D
Napísať odpoveď