Caute, kvoli praci (programator, Brno) si idem spravit zivnost, som este student. Je nejaka vyhoda v ceskej zivnosti? Momentalne som rozhodnuty, ze si spravim slovensku:
- sidlo bude moj trvaly pobyt, cize nemusim pytat povolenie od prenajimatela (po kazdom prestahovani)
- otec ma zivnost takze mi poradi co a ako
- prvy rok nebudem musiet platit odvody
A potom po skonceni prveho roku by som si napriklad zrusil SK zivnost a spravil zivnost v ČR, ak by sa viac vyplatila.
Živnosť slovenská alebo česká?
Re: Živnosť slovenská alebo česká?
Cesku by si mohol myslim, len ak tam mas trvaly pobyt.
Na Slovensku budes oslobodeny len od odvodov do Socialnej, do Zdravotnej nie. To je asi 60 eur mesacne.
Na Slovensku budes oslobodeny len od odvodov do Socialnej, do Zdravotnej nie. To je asi 60 eur mesacne.
No neviem, ak budeš slovenskou živnosťou faktúrovať českým firmám, tak faktúruješ do zahraničia. A na to musíš byť v ČR aspoň identifikovaná osoba a podávať mesačné hlásenia kvôli DPH (za mesiace, kedy faktúruješ do zahraničia). Poriadne si teda pozri podmienky faktúrovania do zahraničia, na Slovensku to môže byť podobne.
Ja mám českú živnosť, mám virtuálne sídlo (1300 korún ročne), žiadny trvalý pobyt netreba (ani prechodný, nič). Prvý rok si tu zbavený odvodov, ak si denný študent, alebo zamestnanec (podnikanie je teda vedľajšia činnosť).
Ja mám českú živnosť, mám virtuálne sídlo (1300 korún ročne), žiadny trvalý pobyt netreba (ani prechodný, nič). Prvý rok si tu zbavený odvodov, ak si denný študent, alebo zamestnanec (podnikanie je teda vedľajšia činnosť).
diky
takze asi si teraz spravim zivnost v SR (cize 1 rok bez odvodov) a po roku si ju zrusim a si spravim v CR (zase 1 rok bez odvodov, lebo este budem student)
mesacne hlasenia ma snad nezabiju ked su len 1x do mesiaca
hm musim sa spytat rodicov, ci za mna platia socialnu a zdravotnu aj teraz, vobec sa v tom nevyznam
mesacne hlasenia ma snad nezabiju ked su len 1x do mesiaca
hm musim sa spytat rodicov, ci za mna platia socialnu a zdravotnu aj teraz, vobec sa v tom nevyznam
Keď si študent, zdravotné a sociálne za teba platí štát. Takže neriešiš. Ak pridáš podnikanie, (ďalej platí pre ČR, na SR neviem) neplatíš prvý rok a ďalší rok sa ti spočítajú zálohy z reálnych príjmov podľa daňového priznania - tie môžu byť aj nulové (u sociálky, ak nepresiahneš istú sumu), alebo veľmi nízke (u zdravotky - môže výjsť aj 5 korún mesačne).
Ak ti nerobia problém zahraničné platby, tak maj slovenskú živnosť. Zisti si ale aj to, ako sa potom podáva daňové priznanie (DP). Si totiž tzv. "daňový rezident", ak pôjde väčšina tvojích príjmov z ČR. Na slovensku potom naopak nebudeš. Ak ale budeš mať slovenskú živnosť, asi budeš musieť podávať DP na Slovensku. A to bude veru veľa srandy - zisti si, neviem ako sa to rieši, aby nedošlo k dvojitému daneniu.
Z administratívneho hľadiska vidím ako lepšiu možnosť určite OSVČ v ČR.
//autoeditácia príspevku (05 Feb 2016, 19:10)
Tak podľa toho, čo som našiel, to budeš mať ešte zábavnejšie
Zistiť vôbec, v ktorom štáte si daňovým rezidentom - veľká zábava https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovn ... esku.xhtml
A s určením zdravotnej poisťovne bude tiež sranda - našiel som nepodložené informácie (diskusie), kde sa píšu, že môžeš mať zdravotnú a sociálnu na Slovensku, ale musíš tam mať aspoň väčšiu čast svojej činnosti (cca 25% príjmov).
Ak budeš príjmy čerpať iba z ČR, tak možno budeš musieť zmeniť poisťovne do ČR. Ale zase sa tam môže premietnuť to, že je to vedľajšia činnosť.
Všetko si treba poriadne zistiť. Ja už som pred založením bol poistený v ČR, takže toto som neriešil.
Ak ti nerobia problém zahraničné platby, tak maj slovenskú živnosť. Zisti si ale aj to, ako sa potom podáva daňové priznanie (DP). Si totiž tzv. "daňový rezident", ak pôjde väčšina tvojích príjmov z ČR. Na slovensku potom naopak nebudeš. Ak ale budeš mať slovenskú živnosť, asi budeš musieť podávať DP na Slovensku. A to bude veru veľa srandy - zisti si, neviem ako sa to rieši, aby nedošlo k dvojitému daneniu.
Z administratívneho hľadiska vidím ako lepšiu možnosť určite OSVČ v ČR.
//autoeditácia príspevku (05 Feb 2016, 19:10)
Tak podľa toho, čo som našiel, to budeš mať ešte zábavnejšie
A s určením zdravotnej poisťovne bude tiež sranda - našiel som nepodložené informácie (diskusie), kde sa píšu, že môžeš mať zdravotnú a sociálnu na Slovensku, ale musíš tam mať aspoň väčšiu čast svojej činnosti (cca 25% príjmov).
Ak budeš príjmy čerpať iba z ČR, tak možno budeš musieť zmeniť poisťovne do ČR. Ale zase sa tam môže premietnuť to, že je to vedľajšia činnosť.
Všetko si treba poriadne zistiť. Ja už som pred založením bol poistený v ČR, takže toto som neriešil.
dobre, ešte sa opýtam našej rodinnej účtovníčky ale teraz si ma presvedčil, že radšej CZ ako riešiť niečo dvakrát v oboch štátoch 
a ten rok bez odvodov je zbytočný, keďže som a budem študent (aj keď nie celý rok, iba 1 semester ale myslím že ráta sa aj to)
Takže ČR a nemusím zbytočne riešiť debiliny. Aj tak v ČR "chvíľku" zostanem, takže prechod do českej poisťovne by som skôr či neskôr aj tak riešil.
a ten rok bez odvodov je zbytočný, keďže som a budem študent (aj keď nie celý rok, iba 1 semester ale myslím že ráta sa aj to)
Takže ČR a nemusím zbytočne riešiť debiliny. Aj tak v ČR "chvíľku" zostanem, takže prechod do českej poisťovne by som skôr či neskôr aj tak riešil.