informačné systémy na diaľniciach
Re: informačné systémy na diaľniciach
Nepride, znamku si mozes kupit aj spatne v den jazdy do polnoci.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
predvcerom bolo v spravach spominane presne toto. bol tam pripad pana, ktory si chcel kupit znamku na pumpe pred vyjazdom na dialnicu, povedali mu ze "nemaju" tak vysiel na dialnicu a znova z nej zisiel po cca 15km pricom samozrejme presiel cez system. tam si ju kupil. nasledne bol rozhovor s tym chlapikom, co to ma na starosti a povedal, ze system zaznamenava presny cas prejazdu a kontrolu s presnym casom zakupenia znamky
"Uplatňuje sa možnosť opustenia spoplatnenej diaľnice na najbližšom výjazde bez pokuty?
Nie, pokuty budú automaticky odosielané bez ohľadu na to, aký dlhý úsek motorista prešiel a či opustil spoplatnenú cestu na prvom výjazde alebo nie. Teoreticky tak riskuje pokutu už pri jedinom, krátkom úseku spoplatnenej cesty, napríklad medzi Bratislavou a Stupavou, alebo na krátkej ceste medzi Jarovcami a hranicou s Rakúskom."
//autoeditácia príspevku (18 Feb 2016, 13:34)
zdroj: http://www.zive.sk/clanok/112196/pokuty ... uje-system
//autoeditácia príspevku (18 Feb 2016, 13:36)
Je možné kúpiť diaľničnú známku dodatočne, aj po použití spoplatnenej cesty?
Dodatočné kúpenie diaľničnej známky nie je možné. Napríklad v Nórsku sa dá mýto za cesty zaplatiť aj niekoľko dní po ich využití, na Slovensku takýto systém ale nefunguje. Platnú známku treba mať zakúpenú ešte pred jazdou.
Na internete sa objavili informácie, že systém nie je schopný spracovávať pokuty v závislosti od času, ale iba podľa dátumu – teda pokiaľ si napríklad motorista zakúpi diaľničnú známku 10. februára o 14:15, platí celý deň 10. februára a pokuta by mu nemala byť poslaná ani v prípade, že na diaľnicu vstúpil aj pred zakúpením známky.
Ministerstvo dopravy túto informáciu v odpovedi pre Živé.sk vyvrátilo, systém je podľa hovorcu schopný vyhodnocovať aj presný čas zakúpenia elektronickej diaľničnej známky a porovnať ho so záznamami zhotovenými správcom úhrady, teda NDS.
Pokiaľ by ale bola pokuta na základe objektívnej zodpovednosti doručená, argument o dodatočnom zakúpení diaľničnej známky v správnom konaní neobstojí. Je pochopiteľné, že pokiaľ má byť systém schopný poslať pokutu podľa pravidiel objektívnej zodpovednosti, musí zaznamenať aj presný čas spáchania priestupku. Rovnako elektronický systém kúpy diaľničnej známky disponuje informáciou o presnom čase jej zakúpenia.
A zákon v tejto veci hovorí úplne jednoznačne. Jediný problém by teda mohol spočívať v nedostatočnej komunikácii, resp. zlom nastavení systému, na to sa ale rozhodne netreba spoliehať.
"Uplatňuje sa možnosť opustenia spoplatnenej diaľnice na najbližšom výjazde bez pokuty?
Nie, pokuty budú automaticky odosielané bez ohľadu na to, aký dlhý úsek motorista prešiel a či opustil spoplatnenú cestu na prvom výjazde alebo nie. Teoreticky tak riskuje pokutu už pri jedinom, krátkom úseku spoplatnenej cesty, napríklad medzi Bratislavou a Stupavou, alebo na krátkej ceste medzi Jarovcami a hranicou s Rakúskom."
//autoeditácia príspevku (18 Feb 2016, 13:34)
zdroj: http://www.zive.sk/clanok/112196/pokuty ... uje-system
//autoeditácia príspevku (18 Feb 2016, 13:36)
Je možné kúpiť diaľničnú známku dodatočne, aj po použití spoplatnenej cesty?
Dodatočné kúpenie diaľničnej známky nie je možné. Napríklad v Nórsku sa dá mýto za cesty zaplatiť aj niekoľko dní po ich využití, na Slovensku takýto systém ale nefunguje. Platnú známku treba mať zakúpenú ešte pred jazdou.
Na internete sa objavili informácie, že systém nie je schopný spracovávať pokuty v závislosti od času, ale iba podľa dátumu – teda pokiaľ si napríklad motorista zakúpi diaľničnú známku 10. februára o 14:15, platí celý deň 10. februára a pokuta by mu nemala byť poslaná ani v prípade, že na diaľnicu vstúpil aj pred zakúpením známky.
Ministerstvo dopravy túto informáciu v odpovedi pre Živé.sk vyvrátilo, systém je podľa hovorcu schopný vyhodnocovať aj presný čas zakúpenia elektronickej diaľničnej známky a porovnať ho so záznamami zhotovenými správcom úhrady, teda NDS.
Pokiaľ by ale bola pokuta na základe objektívnej zodpovednosti doručená, argument o dodatočnom zakúpení diaľničnej známky v správnom konaní neobstojí. Je pochopiteľné, že pokiaľ má byť systém schopný poslať pokutu podľa pravidiel objektívnej zodpovednosti, musí zaznamenať aj presný čas spáchania priestupku. Rovnako elektronický systém kúpy diaľničnej známky disponuje informáciou o presnom čase jej zakúpenia.
A zákon v tejto veci hovorí úplne jednoznačne. Jediný problém by teda mohol spočívať v nedostatočnej komunikácii, resp. zlom nastavení systému, na to sa ale rozhodne netreba spoliehať.
Generalny pardon sa predsa spominal na cely februar co je kvazi obdobie do volieb. Podla informacii z netu, ak idem po dialnici v pondelok na obed a vecer si kupim znamku, tak by to malo byt bez pokuty a to preto, ze prejazdy vozidiel sa zacnu automaticky systemom analyzovat az o polnoci z pondelka na utorok. Tak to pisali na nete.
-
guess.whoo
Redeemer
tak potom sa info rozchadzaju. aj v televiznych novinach hovorili, ze znamka musi byt zakupena pred jazdou, ak nie je bude pokuta aj ked si ju v ten den kupis.
a teraz zase, ze staci do polnoci - v teme o zakone o cestnej premavke to spomina aj japaja, ze mu na infolinke toto potvrdili..tak neviem, asi to tak bude
a teraz zase, ze staci do polnoci - v teme o zakone o cestnej premavke to spomina aj japaja, ze mu na infolinke toto potvrdili..tak neviem, asi to tak bude
Samozrejme, znamka musi byt zakupena pred vjazdom na spoplatneny usek. Co ine mozu povedat - ano, sme blbi, stalo to XYZ milionov na toto sme nemysleli?
To ze technicky system vyhodnocuje vozidla na usekoch az o polnoci, a overuje to s databazou znamok (bez ohladu na cas kedy boli kupene) je druha vec.
To ze technicky system vyhodnocuje vozidla na usekoch az o polnoci, a overuje to s databazou znamok (bez ohladu na cas kedy boli kupene) je druha vec.
To je zaujimave, ze im to potvrdil hovorca z ministerstva, pretoze v SRO1 sa k tomu vyjadroval (dufam, ze iny) pajac a tvrdil, ze je mozne znamku kupit v dany den aj spatne do polnoci.
To si presne pamatam, pretoze som si tiez myslel, ze jak tam vbehnes bez znamky, tak mas smolu a ako som to pocul som si hovoril, ze aspon jedna dobra sprava ohladom toho.
To si presne pamatam, pretoze som si tiez myslel, ze jak tam vbehnes bez znamky, tak mas smolu a ako som to pocul som si hovoril, ze aspon jedna dobra sprava ohladom toho.
-
guess.whoo
Redeemer
no tak uvidime ako to bude, vsade tvrdia nieco ine. logiku by to ale malo keby vyhodnocovalo presny cas
Ahojte, neviete ci sa v tomto ohlade nieco zmenilo? Myslel som ze mam v navigacii vypnute dialnice, no nemal som a naviedlo ma na dialnicu medzi trencianskiu teplou a puchovom. Teda otazka...kupovat este 10 dnovu ci je to jedno a mozem cakat pokutu?
Ked kupis do konca dna tak nemostanes pokutu. Tusim sa tak aj oficialne vyjadrila NDS. Zo zaciatku to bola akasi "diera" tak namiesto opravy z toho spravili feature.
Asi vo februari to bolo v telke, ze do polnoci treba kupit. Radsej kup a budes vediet, ze si pre to spravil vsetko co si mohol.
jeden "radar" je pod mostom na Nemsovu, takze ak si nabehol na dialnicu tam, tak ten si nechytil, dalsi je az niekde na urovni PB, takze by to malo byt fpoho
inde si na dialnicu vyjst nemohol, lebo potom je najazd az v TN alebo v Ilave
ak jazdis aspon trosku viac a mas dialnice pobliz, tak tych 50 euro na rok je velmi dobra cena, jedna nadrz v aute
inde si na dialnicu vyjst nemohol, lebo potom je najazd az v TN alebo v Ilave
ak jazdis aspon trosku viac a mas dialnice pobliz, tak tych 50 euro na rok je velmi dobra cena, jedna nadrz v aute
Jedna nadrz, ale asi na Punte 
presli 2 roky odvtedy co som to prehnal PO-KE bez dialnicnej a kupil ju az doma, confirmed ziadna pokuta sa nekonala , ale kamarat siel tiez KE-PO vo februari a nekupil cize 100e poukazka mu pride 
nechodim po dialniciach vobec prave, toto bola nestastna nahoda
Znamku som kupil, aj keby pride pokuta (co vravite ze by nemala), ci uz zaplatim 150 alebo 160 mi moze byt jedno
Diky za rady kazdopadne