Kupa bytu + prenajom izieb v nom
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Re: Kupa bytu + prenajom izieb v nom
no by som sa pozrel kto by sa neotocil keby na neho vytiahnes dotaznik a iq test. si si isty, ze problem nie je u teba? lebo podla toho co pises, je zjavne, ze sa ta rodicia chcu zbavit a neobavaju sa ani tvojho zdravia
ephramko - Do testov osobnosti ti napíšu hocičo, ak budú chcieť, väčšinou sú tie otázky dosť priehľadné. Ale myslím, že keby mi to niekto takto dal, tak sa na to vyprdem, sú to dosť osobné údaje.
kutya - Čo sa týka toho plánu - ak by si to chcel prenajímať kamarátom, tak o tých kamarátov asi čoskoro prídeš
Väčšinou čo poznám, tak si ľudia zoberú hypotéku na menší byt, kde môžu bývať sami a keď idú do väčšieho, tak ten malý prenajmú. Príde mi to ako lepšie riešenie, aspoň má človek vždy súkromie.
kutya - Čo sa týka toho plánu - ak by si to chcel prenajímať kamarátom, tak o tých kamarátov asi čoskoro prídeš
-
Andi_Cibula
Addict
Považoval som to za úplnú samozrejmosť, ktorú ani nie je treba vyslovovať, takže tvoj komentár som neočakával.ephramko napísal: To, ze si s niekym rodina tiez nie je zaruka dobrych vztahov a dobreho spolunazivania.
Dotazník mi príde v pohode, nemal by som problém ho vyplniť. Dokonca by som nadobudol dojem serióznosti ponúkateľa.
Neviem si to dlhodobo predstavit. Ved byt si clovek kupuje preto aby mal sukromie a nie aby sa vecer minal na wc vo dverach s cudzimi ludmi..
No takto, aby som trosku viac priblizil svoje plany.
Jedna sa o Kosice, cena 3izboveho bytu, podla tych par co som pozrel, sa pohybuje okolo tych 85 000 eur, cena dvojizboveho cca 65 000. Su aj lacnejsie, ale v zlych lokalitach alebo v zlom stave (aspon na pohlad).
Neviem ci mam len stastie alebo co, ale v podstate byvam uz v druhom byte, a vzdy som isiel do toho tak, ze k cudzim ludom a vzdy sme spolu vychadzali bez problemov. Takze v tomto smere nevidim momentalne ziadny problem. Myslim, ze viem celkom dobre odhadnut ludi na prvy pohlad, mozno je to aj tym. Mozno som mal fakt len stastie (z prveho som odisiel len kvoli vzdialenosti od prace).
Nechcel som nikdy byvat sam, nudil by som sa sam v byte. Je mi tam lepsie, ked viem ze su tam aj ini ludia, aj ked zo zaciatku su to pre mna cudzinci.
3-izbovy byt som chcel kvoli tomu, ze som myslel na buducnost. Moja predstava je taka, ze by som par rokov byval vo vlastnom byte spolu s dvomi podnajomnikmi, ktori by mi splacali hypoteku, a potom casom ked budem chciet byvat s partnerkou, tak by som odtial podnakomnikov "vyhodil" a platili by sme hypoteku spolu so zenou a byvali by sme spolu v tom byte.
Nie som uplne rozhodnuty pre tuto moznost, ale zda sa mi zbytocne platit niekomu inemu hypoteku (ako platim teraz v podnajme), ked mozem platit svoju. Takze z mojho pohladu:
- teraz som v podnajme s dalsimi dvoma ludmi a platim 160 Eur majitelovi do hypoteky
- keby som kupil byt, urcite moje naklady mesacne neprevysia 160 Eur (a keby aj hej, tak nie o vela) a splacal by som hypoteku svoju, nie cudziu, a byval by som rovnako ako teraz.
Podnajomnikov v Kosiciach nie je problem zohnat, takze nemyslim si, ze by som bol nejak dlho bez podnajomnika, aj keby niektory vypadol. Nekupil by som byt v nejakej odlahlej casti, kde nikto nechce byvat.
Rozmyslal som aj nad dvojizbovym bytom. Nevylucujem.
Jedna sa o Kosice, cena 3izboveho bytu, podla tych par co som pozrel, sa pohybuje okolo tych 85 000 eur, cena dvojizboveho cca 65 000. Su aj lacnejsie, ale v zlych lokalitach alebo v zlom stave (aspon na pohlad).
Neviem ci mam len stastie alebo co, ale v podstate byvam uz v druhom byte, a vzdy som isiel do toho tak, ze k cudzim ludom a vzdy sme spolu vychadzali bez problemov. Takze v tomto smere nevidim momentalne ziadny problem. Myslim, ze viem celkom dobre odhadnut ludi na prvy pohlad, mozno je to aj tym. Mozno som mal fakt len stastie (z prveho som odisiel len kvoli vzdialenosti od prace).
Nechcel som nikdy byvat sam, nudil by som sa sam v byte. Je mi tam lepsie, ked viem ze su tam aj ini ludia, aj ked zo zaciatku su to pre mna cudzinci.
3-izbovy byt som chcel kvoli tomu, ze som myslel na buducnost. Moja predstava je taka, ze by som par rokov byval vo vlastnom byte spolu s dvomi podnajomnikmi, ktori by mi splacali hypoteku, a potom casom ked budem chciet byvat s partnerkou, tak by som odtial podnakomnikov "vyhodil" a platili by sme hypoteku spolu so zenou a byvali by sme spolu v tom byte.
Nie som uplne rozhodnuty pre tuto moznost, ale zda sa mi zbytocne platit niekomu inemu hypoteku (ako platim teraz v podnajme), ked mozem platit svoju. Takze z mojho pohladu:
- teraz som v podnajme s dalsimi dvoma ludmi a platim 160 Eur majitelovi do hypoteky
- keby som kupil byt, urcite moje naklady mesacne neprevysia 160 Eur (a keby aj hej, tak nie o vela) a splacal by som hypoteku svoju, nie cudziu, a byval by som rovnako ako teraz.
Podnajomnikov v Kosiciach nie je problem zohnat, takze nemyslim si, ze by som bol nejak dlho bez podnajomnika, aj keby niektory vypadol. Nekupil by som byt v nejakej odlahlej casti, kde nikto nechce byvat.
Rozmyslal som aj nad dvojizbovym bytom. Nevylucujem.
uvazujes dobre, ale poriadne si to prerataj
Jasne, urcite si to preratam poriadne. Zatial som len chcel pocut nejake nazory, nezistoval som este kolko by bola mesacna splatka hypoteky ani nic podobne.
Jedna taka otazka: co by sa stalo, kebyze ten byt nenahlasim ako najomny byt, teda nebudem platit ziadne dane a nejaky dobry sused by ma bonzol, pripadne nespokojny podnajomnik alebo ktokolvek ?
A niekto sa tu pytal na vek. Mam 24.
Jedna taka otazka: co by sa stalo, kebyze ten byt nenahlasim ako najomny byt, teda nebudem platit ziadne dane a nejaky dobry sused by ma bonzol, pripadne nespokojny podnajomnik alebo ktokolvek ?
A niekto sa tu pytal na vek. Mam 24.
Dostanes pokutu od danoveho uradu podla sposobenej skody, sadzobnik od 30 do 60,000 Euro.kutya napísal:Jedna taka otazka: co by sa stalo, kebyze ten byt nenahlasim ako najomny byt, teda nebudem platit ziadne dane a nejaky dobry sused by ma bonzol, pripadne nespokojny podnajomnik alebo ktokolvek ?
Sused ta moze nabonzovat, ale vsetky zalezi od toho, ci tvoj podnajomnik (kamos) prizna, ze je naozaj podnajomnik. Ak mas nahlaseny pravdivy pocet osob v byte a platis za ne napr. odvoz smeti a podobne, tak ti nemaju ako dokazat, ze ti ludia ti platia najom (nech ti to platia v hotovosti).
A banky maju na svojich strankach hypotekarnu kalkulacku, tak aspon orientacne mozes vidiet kolko by bola tvoja mesacna splatka.
O tomto uvažujem už dlho a aj som tu chcel založiť tému, ale pozerám že už je.
Princíp podobný, ja by som ale mal záujem kúpiť byt v ktorom by som ja nebýval, teda čisto iba pre nájomníkov.
Rozhodne nesúhlasím s názorom že sú tam minimálne výhody, aj keď počas splácania sa môžu vyskytnúť krátkodobé výpadky (v BA skoro nemožné), prípade nejaká nespokojnosť nájomníkov či vlastná insolventnosť, v princípe ide o to, že za 20-30 rokov mám byt, ktorý mi splatil niekto iny a môžem s ním hocako disponovať! A to je predsa najhlavnejšia výhoda.
Ja nad tým uvažujem takto, to že by mi to hodilo možno + 100 € mesačne ako rozdiel medzi hypkou a výškou nájmu je pre mňa iba bonus. Takýto spôsob prenájmu bytu/bytov vidím osobne ako dobrú vec do budúcna, akoby taký predčasný dôchodok.
Skôr by ma reálne zaujímalo kto s tým už má osobnú skúsenosť. Ja by som mal záujem o 2 izbové byty v BA buď pre študákov alebo mladé rodiny.
Princíp podobný, ja by som ale mal záujem kúpiť byt v ktorom by som ja nebýval, teda čisto iba pre nájomníkov.
Rozhodne nesúhlasím s názorom že sú tam minimálne výhody, aj keď počas splácania sa môžu vyskytnúť krátkodobé výpadky (v BA skoro nemožné), prípade nejaká nespokojnosť nájomníkov či vlastná insolventnosť, v princípe ide o to, že za 20-30 rokov mám byt, ktorý mi splatil niekto iny a môžem s ním hocako disponovať! A to je predsa najhlavnejšia výhoda.
Ja nad tým uvažujem takto, to že by mi to hodilo možno + 100 € mesačne ako rozdiel medzi hypkou a výškou nájmu je pre mňa iba bonus. Takýto spôsob prenájmu bytu/bytov vidím osobne ako dobrú vec do budúcna, akoby taký predčasný dôchodok.
Skôr by ma reálne zaujímalo kto s tým už má osobnú skúsenosť. Ja by som mal záujem o 2 izbové byty v BA buď pre študákov alebo mladé rodiny.
Pokial ide cisto o byt ako investiciu tak by som si zratal rocne vynosy. Dlhodobe investovanie ma urcite vyssi vynos. Byt ako investiciu by som riesil az ked by som musel diverzifikovat porfolio.
lenze pri kupe bytu na prenajom ma len minimalne vstupne a pravidelne investicie, zato, ak je vsetko spravne financne nastavene, zisk je obrovsky
Lenze ak som spravne pochopil, on nema kapital, chce si tie investicne byty nakupit na hypoteky. Co je pre banky dost velke riziko, ak je na jednu osobu napisanych viacero hypotek a neviem, ci by do niecoho takeho chceli ist. Ak aj ano, tak pochybujem, ze by sa jednalo o uver na 100% ceny nehnutelnosti. Pravdepodobne by si to riziko poistili tak, ze by hypoteku poskytli len na cast kupnej ceny nehnutelnosti.
Pre banku je väčšie riziko človek, ktorý nemá žiadnu hypotéku, ako človek majúci už hypotéku, ale ju spláca pravidelne.
Tak pokiaľ to chceš len prenajímať máš to ľahšie, je to pasívny príjem v dlhodobom hladisku sa to oplatí, keďže byt musíš adekvátne zariadiť na začiatok. Ak si ochotný sa srať s nájomcami, máš na to nervy, to riešiť, tak by to nemusel byť problém.
Čo sa týka hypo, banka posudzuje zo zákona tvoj príjem, väčšinou príjem z prenájmu berú len v obmedzenej miere (a vtedy musí byť legálny samozrejme), keďže je braný za nestabilný. Keby to bolo inak, každý si nakúpi 10 bytov a žije s nohami na stole z nájmu...
Čo sa týka hypo, banka posudzuje zo zákona tvoj príjem, väčšinou príjem z prenájmu berú len v obmedzenej miere (a vtedy musí byť legálny samozrejme), keďže je braný za nestabilný. Keby to bolo inak, každý si nakúpi 10 bytov a žije s nohami na stole z nájmu...
-
Soviet
Darca
Ono je to pekne nechat si splacat niekym druhym hypeteku, ale nikto tu nespomenul terajsiu dlhodobu svetovu "pohodu".
Za 10-30 rokov sa toho tolko zmeni, ze sa ani neda predpokladat a vraviet, ze sa nic nezmeni. To je dost chore.
Uz len kvoli takej veci si neplanujem brat nikdy hypoteku. Vzdy "dufam" ze do par rokov pride dlhsie omielana 3sv vojna a vsetko sa tak trochu vyresetuje..
Ale inak pekna vizia ako si splatit cudzimi byt. Kolega ma takto v KE byt a ver, ze take ruzovucke ako tu to predpokladas to vooobec nieje. Sa mi mari, ze spominal, ze este aj prerobi obcas, lebo najst spolahliveho a dlhodobe podnajomnika je v KE dost obtiazne. A to sa o ten byt stara na maximum este.
Za 10-30 rokov sa toho tolko zmeni, ze sa ani neda predpokladat a vraviet, ze sa nic nezmeni. To je dost chore.
Uz len kvoli takej veci si neplanujem brat nikdy hypoteku. Vzdy "dufam" ze do par rokov pride dlhsie omielana 3sv vojna a vsetko sa tak trochu vyresetuje..
Ale inak pekna vizia ako si splatit cudzimi byt. Kolega ma takto v KE byt a ver, ze take ruzovucke ako tu to predpokladas to vooobec nieje. Sa mi mari, ze spominal, ze este aj prerobi obcas, lebo najst spolahliveho a dlhodobe podnajomnika je v KE dost obtiazne. A to sa o ten byt stara na maximum este.
Mne to plati na ucet a spanok mam dobryephramko napísal:, tak ti nemaju ako dokazat, ze ti ludia ti platia najom (nech ti to platia v hotovosti).
Umyvacka to isty. Ale aj s jej plnenim su troska problemyAndi_Cibula napísal:, hádky o umývanie riadu -to fakt už nie.
Ja som nedavno do toho prastil ako sa hovori. Kupil som byt. Akurat ho prerabam a planujem prenajimat. (nebyvam v nom) Nieco som mal, nieco som si pozicial. Teraz ako boli tie fajne hypoteky tak skoda nevyuzit.
Soviet, vsak ked sa vsetko poserie a bude vojna, tak neviem kto bude platit hypoteky nejakym zahranicnym bankam. Bankovy system a potravinovy system sa vacsinou zrutia ako prve. Nehovoriac o problemoch s vymahanim prava a pohladavok. Akym sposobom by ma donutila banka platit jej splatky, kebyze tu fakt prepukne nejaky ozbrojeny konflikt? Navyse nikdy nevies kolko bude obeti (a volnych nehnutelnosti), kolko by bolo vybombardovanych miest (kolko znicenych nehnutelnosti)... Kazdopadne v takej situacii ja uz davno budem niekde s batôžkom zdrhnuti daleko zo Slovenska, niekde sa zasivat. Urcite tento stat branit nemienim, ked ma poklada za obcana druhej alebo tretej kategorie.
A kebyze sa nieco stane mne, vsak clovek nikdy nevie. To ani vojna nemusi prijst. Kedze nebudem mat deti, tak ma nemusi trapit, kde budu byvat a kto im bude platit hypo kebyze mna trafi slak... Zomrem, banka si uz pobere co po mne zostalo. A hotovo. Ziadne starosti...
Investovat do nehnutelnosti sa oplati len tam, kde je velky dopyt alebo by bola dana nehnutelnost niecim inym ziadana. V mensich mestach alebo tam, kde nie je najlepsia situacia s pracou a ludia casto odchadzaju za pracou inam...by som si investicny byt urcite nekupoval. Aj kebyze mam kapital. Na hypoteku uz duplom nie.
A kebyze sa nieco stane mne, vsak clovek nikdy nevie. To ani vojna nemusi prijst. Kedze nebudem mat deti, tak ma nemusi trapit, kde budu byvat a kto im bude platit hypo kebyze mna trafi slak... Zomrem, banka si uz pobere co po mne zostalo. A hotovo. Ziadne starosti...
Investovat do nehnutelnosti sa oplati len tam, kde je velky dopyt alebo by bola dana nehnutelnost niecim inym ziadana. V mensich mestach alebo tam, kde nie je najlepsia situacia s pracou a ludia casto odchadzaju za pracou inam...by som si investicny byt urcite nekupoval. Aj kebyze mam kapital. Na hypoteku uz duplom nie.
Toto chcem riešiť výhradne v Bratislave. Nikde inde nie je taký dopyt ako tam. Neplácam to len tak ale na základe skúseností iných čo som mal možnosť odpozorovať.
Jeden dobrý známy má na obchodnej 2 malé byty (bývalé pivnice) ktoré prerobil za relatívne málo peňazí, je murár takže si veci robil sám. Teraz ich prenajíma za 650 €/ byt nejakým Írom a Grékovi. Na počudovanie zatiaľ nemá problémy napriek ich povesti a mesačne mu príde 1300 € len za to, že bol niekedy šikovný a zariskoval. Investíciu už má zopár rokov dávno vrátenú, takže teraz má ak osa hovorí čistý keš.
Čo sa bytov týka, pred tým to bola stoka, teraz každú chvíľu strháva z dverí lístočky kde to chce niekto kúpiť...
Jeden dobrý známy má na obchodnej 2 malé byty (bývalé pivnice) ktoré prerobil za relatívne málo peňazí, je murár takže si veci robil sám. Teraz ich prenajíma za 650 €/ byt nejakým Írom a Grékovi. Na počudovanie zatiaľ nemá problémy napriek ich povesti a mesačne mu príde 1300 € len za to, že bol niekedy šikovný a zariskoval. Investíciu už má zopár rokov dávno vrátenú, takže teraz má ak osa hovorí čistý keš.
Čo sa bytov týka, pred tým to bola stoka, teraz každú chvíľu strháva z dverí lístočky kde to chce niekto kúpiť...
-
guess.whoo
Redeemer
Soviet - toto je presne ten nazor cloveka, ktory sa bude cely zivot bat ze "co ak by sa nieco stalo" a potom o 25 rokov zisti, ze sa stalo hovno a on ma akurat tak holu rit a niekto sa tesi na jeho ukor zo splatenej nehnutelnosti