Parlamentné voľby 2016

Diskusie na politické témy...

Koho by ste volili vo voľbách do parlamentu 2016?

Smer-SD
8
4%
SDKÚ
1
0%
KDH
2
1%
Most
3
1%
SaS
126
61%
OĽaNO-NOVA
14
7%
SMK
0
Žiadne hlasovania
SNS
3
1%
Sieť
5
2%
Iná strana
29
14%
Nezúčastním sa
16
8%

Celkom hlasov: 207

butthead
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Parlamentné voľby 2016

Príspevok od používateľa butthead »

aacid napísal: takze tebe by to ozaj vyhovovalo? ze by si mohol ktokolvek podat referendum a potom si ho aj odhlasovat, na cokolvek...
keby to tak bolo naposledy tak aliancia za rodinu to referendum vyhra...
imho mas moznost zahlasovat aj za "nie", diskusia by bola o to sirsia a ludia by sa viac zapajali... takto s tymto nezmyselnym kvorom je minimalna motivacia diskusie a to pokladam za jeden z hlavnych problemov, coho tiez dosledkom je takmer absolutny nezaujem ludi sa vobec zapajat a to ty chces ? ci su to volby, referenda, je to jedno, system by mal byt tak nastaveny, aby ludia mali zaujem, ked uz aj v prieskumoch sa udava ucast 50-60-70%, akoze je to normalne hej ?
Dwesa
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dwesa »

Pochybujem, že by v prípade zrušenia kvóra išlo viac ľudí voliť proti otázkam referenda Aliancie za rodinu, než za. Slovensko je viac konzervatívne, než liberálne. Stačí sa pozrieť na účasť na gay pridoch a na pochodoch za život.
V tom vidím aj problém demokracie. V demokracii normálne nevyhrajú strany, ktorých záujmy sú menšinové.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Tak zas ti co boli proti tomu referendu sa nemusia chodit pretrcat na gay pride. To su dost odlisne veci.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A hlavne homosexualita je globalne velmi mala mensina a predsa vo vela vyspelych statoch maju uspech vo forme sobasov a podobne. Cize je to o ludoch.
Dwesa
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dwesa »

wladas - Áno, ale nehovorím len o menšine - homosexuálnych jednotlivcoch, ale o časti populácie, ktorá podporuje ich požiadavky.

Pascalwb - Bol to len zjednodušený príklad. Samozrejme ani nie všetci podporovatelia referenda sa musia chodiť pretŕčať na pochody za život. Podľa tohto prieskumu sme v postojoch k homosexuálom menej tolerantní ako priemer Európy.

Každopádne je to už trochu off-topic. Pokiaľ by nebolo kvórum, tak by možno Aliancia menej mobilizovala, lebo by sa mohla spoľahnúť na väčšinový postoj, lenivosť ľudí a nepotrebnosť získania vyše 50% hlasov, takže efekt by mohol byť presne opačný. Menej diskusie a odhlasovalo by sa to ešte ľahšie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

wladas:
ja myslim ze porovnanie k poslednemu referendu je uplne na mieste, vzdy sa vec pozeram z pohladu najhorsej moznej situacie, nie z tej najlepsej.

butthead:
nejak nechapem priznam sa, ako kvorum ovplivnuje diskusiu? kazdy ma pravo vyjadrit svoj nazor, pokial chce niekto nieco presadit, nieco co bude mat vplyv na kazdeho obcana, tak je predsa na nom aby presvedcil tych obcanov. a prijde mi logicke ze musi presvedcit aspon nadpolovicnu vacsinu (aspon aby sa vyjadrila) a nie len zopar jednotlivcov.
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

aacid napísal: nejak nechapem priznam sa, ako kvorum ovplivnuje diskusiu? kazdy ma pravo vyjadrit svoj nazor, pokial chce niekto nieco presadit, nieco co bude mat vplyv na kazdeho obcana, tak je predsa na nom aby presvedcil tych obcanov. a prijde mi logicke ze musi presvedcit aspon nadpolovicnu vacsinu (aspon aby sa vyjadrila) a nie len zopar jednotlivcov.
ovplyvnuje tak, ze je vacsi tlak na obe strany barikady aby presadzovali svoje nazory a argumentaciu vo vsetkych frontoch. 50% kvorum vyrazne demotivuje a vacsinu ludi nuti dat bokom zaujem o veci verejne vobec.
skus si pospajat tie suvislosti, preco je dovolene kradnut a za poslednych 25 rokov nikto este nesedel za najviac medializovane kauzy (gorila, predrazene zakazky, atd.) a mali sme do teraz rozne kombinacie stran vo vlade. berieme to ako normalne tak ako nizke ucasti vo volbach a to korupcnikom vyhovuje, tiez im ide prakticky o krk.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale tu miesas nejak vela veci dohromady... jedna vec su volby do parlamentu a koalicia vs. opozicia a druha vec je referendum to je nieco uplne ine.

ale ked to chces tak, ok, prave preto ako to tu vyzera na slovensku si nemyslim ze rusit kvorum je rozumne... ked mas teraz zpopulizovanu skupinu, ktora nech sa deje cokolvek tak bude hlasat ze fico je najlepsi, co by bola tato skupina schopna spravit ak by mohli sami ziskat dost podpisov na referendum a este si ho aj odhlasovat???
wladas
Redeemer
Redeemer

Ach jaj, uz sa to tu riesilo x krat. Referendum s aktualnim kvorom vlastne znamena jeho zanik na smetisko pretoze je extremne nizka pravdepodobnost vysokej ucasti. Staci si pozriet historiu vsetkych referend na SVK. Cize ty vlastne hovoris ze toto status quo je dobre. Velmi zly pohlad na vec. Nech posledny zhasne.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

GothaR napísal:Neviem kolko mas rokov, ale casom urcite zistis, ze argumentovat o politike sa s priatelmi/rodinou neda.
Presne. Akurat sa tak pohadate. To podla mna nema zmysel. Treba respektovat nazor toho druheho, lebo faktom je ze aj tak ho clovek nepresvedci vo vacsine pripadov.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas napísal:Ach jaj, uz sa to tu riesilo x krat. Referendum s aktualnim kvorom vlastne znamena jeho zanik na smetisko pretoze je extremne nizka pravdepodobnost vysokej ucasti. Staci si pozriet historiu vsetkych referend na SVK. Cize ty vlastne hovoris ze toto status quo je dobre. Velmi zly pohlad na vec. Nech posledny zhasne.
ale na to sa da pozerat aj z druhej strany, este tu nebolo referendum, ktore by ozaj zaujimalo vacsinu slovenskych obcanov...

nikde ale nehovorim ze aktualne riesenie je idealne, len si myslim ze zrusenie kvora by dopadlo velmi zle. velmi lahko by sa dalo zneuzit totiz...
wladas
Redeemer
Redeemer

Aha. Cize ked vacsinu obyvatelstva nezaujima politika a celkovo chod statu tak srat na vsetko. Nech to tu zhnije. Zaujimavy pohlad. Tvoje dookola pisane tvrdenie o zneuzivani je blbost. Ziadne by sa nekonalo. Jedine ak to beries s ineho uhla tak vlastne parlamentne volby su zneuzivanie lebo na volbach je taka mala ucast. A kvoli tomu je tam pan Birmovany uz tak dlho.

Mne je samozrejme uplne jasne ze keby sa znizilo kvorum a znova by sa do toho obula Aliancia za rodinu, tak by uspeli. Ale to uz je hold chyba samotnej demokracie. Rozhoduje vacsina.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

wladas napísal:Mne je samozrejme uplne jasne ze keby sa znizilo kvorum a znova by sa do toho obula Aliancia za rodinu, tak by uspeli.
to si zrovna nemyslim
vela ludi neslo hlasovat preto, ze neucast = nie, pricom ucast bola v prieskumoch dlhodobo len okolo 20 %
ak by ucast v prieskumoch atakovala 40+, vela ludi by hlasovat slo (pravdepodobne za NIE)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Tiez zostavam velmi skepticky v tom, ze keby neexistovalo kvorum, tak by sa vacsinova heterosexualna spolocnost zmobilizovala, isla by hlasovat proti a branila prava mensiny, ktora u nas nema ziadne prava. Za situacie kedy stat nepozna pojem "par rovnakeho pohlavia" a politici bud od tejto temy davaju ruky prec a tvaria sa, ze takyto obcania neexistuju alebo priamo na lesby a gejov utocia, cim davaju obcanom jasne najavo, ze taketo spravanie je legitimne a spravne.

Qcentrum nedavno vydalo "Spravu o situacii LGBT ludi na Slovensku". Ide o komplexnu analyzu - psychologicku, socialnu a pravnu z cinnosti tohto centra od vzniku v roku 2011 az po rok 2014.
Podla Eurobarometra z roku 2015 k problematike diskriminacie v EU sa uvadza:
- 34% Slovakov a Sloveniek by sa necitilo prijemne, keby ich kolega bol gej alebo kolegyna lesba (priemer EU 13%)
- 55% Slovakov a Sloveniek nesuhlasi s tym, aby gejovi a lesby mali rovnake prava ako heterosexuali (priemer EU 11%)
- len 38% Slovakov a Sloveniek poklada diskriminaciu na zaklade sexualnej orientacie za rozsirenu v nasej spolocnosti (aj napriek tomu, ze viac ako polovica nesuhlasi s tym, aby mali takyto ludia rovnake prava ako heterosexuli)(priemer EU 58%)
https://qcentrum.sk/

Na Qcentrum sa o pravnu radu alebo pravne zastupenie obracali klienti a klientky najcastejsie s pravnym problemom v oblasti:
34% pravna uprava spoluzitia
23% zlociny z nenavisti / diskriminacia v pracovnej oblasti
21% rodicovstvo
17% otazky nesuvisiace s prislusnostou k LGBT
6% proces tranzicie

Takze nastastie, ze to kvorum u nas funguje. Znizovat kvorum v krajine, kde ludia o politiku nemaju zaujem, maju minimalne obcianske aj pravne vzdelanie a kde za poslednych 25 rokov sa kazda jedna citlivejsia problematika neriesila na akademickej urovni, ale "riesili" ju politici vyvolavanim emocii, tak dopustit toto v takej krajine je ako dat nabitu zbran do skolky a tvarit sa, ze vsetko je OK, vsak ked ucitelka bude tu zbran mat stale na ociach (uvedomeli obcania sa Xkrat do roka mobilizuju a pojdu hlasovat proti posukom), tak sa nic predsa nemoze stat.

V nasej politike sa toho velmi vela musi zmenit. Uvidite, ze ked stupne zaujem o politiku, obcianske aktivity a volby, tak stupne zaujem aj o referendum. Znizovanie kvora na platnost referenda je za sucasnej situacie riesenie dosledkov, podliezanie latky a neriesenie pricin, ktore tento stav a totalnu apatiu ludi o dianie v state zapricinili.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

aacid - Na vypisanie referenda je potrebnych 350 000 podpisov obcanov Slovenskej republiky. To je dostatocny pocet na to, aby sa zamietli referenda s nezmyselnymi otazkami. Opakujem, volici na Slovensku maju slobodnu moznost ist vyjadrit sa k referendu, na otazky odpovedat ano/nie. To, ze niekto nesuhlasi dnes s referendom, tak tam jednoducho nepojde a hotovo, nedosiahne sa 50 percenta ucast a referendum je neplatne, ale 8 milionov eur alebo kolko stoji, tak tie sa zaplatit musia. Kludne sa porovnavajme aj so Svajciarskom, ale ja si stojim za tym tvrdenim co som napisal, ze ludia maju moznost ist hlasovat v referende a ked ju nevyuziju, je to ich problem, nech sa potom nestazuju. Ak by aj preslo referendum, ktore sa mi nepaci, tak smola, vola sa to demokracia. Ak by islo o prava homosexualov a nebolo by ziadne kvorum, tak si mozes byt isty, ze to hlasovanie by dopadlo v neprospech homosexualov, pretoze mnoho ludi by islo hlasovat proti tomu. Ja som hlasoval na registrovane partnerstva v referende, nevadi mi to, nehanbim sa za to, neovplynuje ma to. Ked sa maju dvaja muzi radi, je to ich problem, mne to neprekaza, ale som zasadne proti tomu, aby mohli mat adoptovane deti.

Myslis sa v tom, ze na Slovensku nebolo uspesne referendum. Bolo a to o vstupe Slovenska do EU v roku 2003 a sucastnilo sa na nom 52 percent volicov.

Ak by bola otazka o vypusteni z EU a pride tam hlasovat napriklad len mizivych 10 000 ludi a z toho 8 000 ludi zahlasuje za ano, tak proste smola. Aj zvysne miliony ludi mohli ist hlasovat a nevyuzili tuto moznost. Je to jednoducha logika a matematika.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

heker napísal:Ludia maju moznost ist volit a hlasovat, ze tam nejdu, je to ich problem a nezaujem. Ked pojde 2 percenta volicov a zahlasuje za vystupenie z EU, tak zahlasuju. Mohli ist hlasovat vsetci a radsej nesli.
Lenze to nie je len ich problem, teda tych co volit nesli, ale aj tych, ktori sli volit napr. proti vystupeniu z EU, teda splnil som si "povinnost", ale 1.6% Slovakov ma prehlasovalo a ovplyvnilo zivot 1.4% zodpovednych Slovakov a tiez 98% nezucastnenych a taktiez dalsich, ktori volit nemohli, alebo ktori sa este len narodia.

BTW Podla najnovsej studie by len zrusenie Schengenu znamenalo pre EU stratu 1,4 biliona eur!! A o tomto by ste nechali rozhodnut 2% ludi!? (EDIT alebo dokonca najnovsie 8 tisic??)

//autoeditácia príspevku (22 Feb 2016, 17:53)
K tym 350 000 podpisov, toto by som rozhodne znizil, samozrejme rederendum s problemovymi otazkami by ani nemohlo byt spustene, keby bolo v rozpore z ludskymi pravami, ci s ustavou a pod.
heker
Redeemer
Redeemer

Volebne pravo je od dovresnia osemnasteho roku zivota. Hovorit o tych co sa narodia je irelevantne. Opakujem opat - mas pravo ist hlasovat, tak ho vyuzi. Ak ludia nepojdu a prehladuje sa vystupenie zo Schengenu, tak bohuzial. Ja verim tomu, ze keby boli taketo otazky, tak ti ludia pridu, pretoze su to podla mna dost zasadne veci. Minimalne by sa zmobilizovali ti ludia, ktori by boli proti vystupeniu zo Schengenu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

LENZE...

Po prve, na priklade uvediem, rodina, muz, zena, 2 deti, 1 na ceste, pojdu hlasovat za zotrvanie v EU, maju 2 platne hlasy, par tisic ludi ich prehlasuje, oni ale volit sli a 5 zodpovednym ludom to zmeni zivot, je to spravne?

Po druhe, to ze pri dolezitych otazkach by sa ludia zmobilizovali nie je tak iste, ak by sa zrusilo kvorum, ludia by si zakladali vela roznych referend a ludia by stratili prehlad.

Po tretie, k tej ucasti, pozri si na ucast pri Eurovolbach a inych a to su velmi dolezite volby, tak nemozme cakat, ze ludia sa budu zucastnovat referend, hlavne po tych skusenostiach...

Po stvrte, ako pisali ini, zmobilizovalo by sa vzdy viac ludi pre nejaku nestandardnu otazku, ako ludi proti.
heker
Redeemer
Redeemer

K prvemu bodu - je to demokracia.

K druhemu bodu - na vypisanie 350 000 potrebnych podpisov.

K tretiemu bodu - Eurovolby nie su dolezite volby, urcite dolezitejsie su parlamentne, komunalne a hadam aj prezidentske.

K stvrtemu bodu - vid druhy bod a 350 000 potrebnych podpisov na vypisanie. Ak sa zmobilizuju ludia na nestadardnu otazku, tak je na tom nieco zle? Tak sa zmobilizovali, taktiez sa mohli zmobilizovat ludia s opacnym nazorom.

Vidim, ze sa v tomto nezhodneme a ja som uz svoj nazor k referendu napisal, toto je moj pohlad na vec, ty mas svoj. Ja mam svoju pravdu, ty mas svoju pravdu. Beriem tvoj nazor a postoj k tejto veci, nesuhlasim s nim a mam iny nazor, ale nebudem ti silou mocou pretlacat moj nazor. Nakoniec aj tak o tom nerozhodujem ani ja, ani ty, takze diskusiu a hadku k referendu necham uz tak, toto je skor tema o parlamentnych volbach a preto sa uz koncim s diskusiou k referendu, obaja sme si nspisali svoj nazor.
aliquis28
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa aliquis28 »

heker napísal:Ja som hlasoval na registrovane partnerstva v referende, nevadi mi to, nehanbim sa za to, neovplynuje ma to. Ked sa maju dvaja muzi radi, je to ich problem, mne to neprekaza, ale som zasadne proti tomu, aby mohli mat adoptovane deti.
Povolit registrovane partnerstva, ale zakazat adopciu? Myslim, ze takyto vysledok by neriesil nic pre homosexualov ak by mohli mat "len" kus papiera v ruke, ktory potvrdzuje, ze su spolu a nic viac.
Ked uz im das pravo na RP, preco nie aj na adopciu? Tym detom v decaku (hlavne malym) by bolo srdecne v riti aka rodina si ich adoptuje. Hlavne aby sa stadial dostali a po 18-ke by nemuseli skoncit na ulici.

Aktivitu ludi na referende alebo vo volbach nezmenis. Zmena pride o nejakych 15-20 rokov, hnusne povedane, ked tito postkomunisticky starci vymru a terajsi aktivni 30-nici budu v ich pozicii. Vtedy stupne percento zucastnenych.
Napísať odpoveď