Parlamentné voľby 2016
Re: Parlamentné voľby 2016
Urcite to nieje len kus papiera. Z pravneho hladiska je to sakra dolezity dokument ci uz kvoli dedeniu alebo podobne.
K tym referendam, najlepsie riesenie by bolo spojenie referend s inymi, najblizsimi volbami. Mohli by sa prijate referendove otazky zbierat a potom sa polozit pri parlamentnych alebo prezidentskych volbach. Toto by 1) usetrilo peniaze, kedze by to vsetko zvladala jedna komisia 2) zarucilo dostatocnu ucast na referende 3) zabranilo by to prezidentovi odsabotovat referendum ak sa mu nepaci (ako napr. Gasparovic ked zostrelil referendum SaS, mal moznost ho dat zaroven s nejakymi volbami ale on sa rozhodol ho dat na nejaky uplne iny datum).
Zaroven by sa mohla zrusit aj poziadavka na ucast, alebo ju aspon znizit na napr. 25%. Polovica volicov na Slovensku ma problem sa zdvihnut z rite raz za rok a ist odvolit. Podla mna je skoda ze taky ucinny nastroj priamej demokracie ako je referendum je odsabotovanymi takymito ludmi. Problem s ucastou na referende je najma ten, ze z neho nemame jasne vysledky lebo neviem kolko ludi bolo proti a kolkym ludom to bolo skratka jedno. Ak by sa tato hranica posunula nizsie motivovalo by to aj odporcov aby do referenda sli hlasovat a tym by sa ucast celkovo zvysila.
Zaroven by sa mohla zrusit aj poziadavka na ucast, alebo ju aspon znizit na napr. 25%. Polovica volicov na Slovensku ma problem sa zdvihnut z rite raz za rok a ist odvolit. Podla mna je skoda ze taky ucinny nastroj priamej demokracie ako je referendum je odsabotovanymi takymito ludmi. Problem s ucastou na referende je najma ten, ze z neho nemame jasne vysledky lebo neviem kolko ludi bolo proti a kolkym ludom to bolo skratka jedno. Ak by sa tato hranica posunula nizsie motivovalo by to aj odporcov aby do referenda sli hlasovat a tym by sa ucast celkovo zvysila.
Ako poznam tu nasu mentalitu slovensku, tak by podla mna uplne stacilo, ak by sa k volbam pridal nejaky sutazny mechanizmus ako "blockova loteria", ze by sa hralo dajme tomu o jackpot 10,000 a 99 x 100 Euro, alebo ak by ucast dosiahla nad 50% opravnenych volicov, tak by bol jackpot 100,000 a 99 x 100 Euro, pripadne kludne este vyssi. Podla mna by to boli stale usetrene peniaze, kedze napriklad v poslednych volbach aj ked SMER zostavil vladu sam, tak vzhladom na nizku ucast (a ine faktory) v podstate bol zvoleny iba mensinovou castou obyvatelov. Princip anonymnych demokratickych volieb by bol stale zachovany, lebo "hraci listok" by nebola obalky a volebny listok alebo vasa pritomnost na hlasovani = odvolenie (Po volbach sa presne vie, kto bol volit a kto nie, kedze kazda komisia obvodu ma harky s prislusnymi opravnenymi volicmi. Ked pridete volit, tak sa legitimujete a komisia vas zo zoznamov - su urobene dvojmo na kontrolu, vyciarkne. Ked volite mimo svojho obvodu, tak vas donho dopisu). Verim tomu, ze by sa nasli aj taki, ktori by chceli volit viackrat, aby mali viac hlasov v zrebovani ale tento mechanizmus by zabranoval aj tomuto. Potom by sa po volbach uskutocnilo verejne zrebovanie v RTVS a nasledne by vyhercom ministerstvo vnutra poslalo seky s vyhrami.
Co si o tom myslite?
Co si o tom myslite?
ephramko - ja som o sutazi pisal, slo ale o sutaz mimo volieb, konkretne nieco podobne ako volebna kalkulacka, s tym, ze by tam boli otazky k volebnym programom stran a pod. otazky k stranam, okrem toho by dostal kazdy otazku na vek, vzdelanie a stranu ktoru by chcel volit, teda by to bola aj forma prieskumu. Ceny by nemuseli byt velke, hlavne jedna vacsia cena a vela malych, s logom prislusnych volieb, teda slovenske pri parlamentnych, europske pri euro volbach, USB kluce, tricka a pod.
Najdolezitejsie by boli tie otazky, ludia - volici by si museli prestudovat volebne programy stran a takto by sa nasledne rozhodovali viac informovani, taktiez by to nepriamo zvysilo zaujem o samotne volby.
Najdolezitejsie by boli tie otazky, ludia - volici by si museli prestudovat volebne programy stran a takto by sa nasledne rozhodovali viac informovani, taktiez by to nepriamo zvysilo zaujem o samotne volby.
Neviem ci ludia ktorych jedina motivacia ist ku volbam je vyhra v loterii je zrovna ta skupina ludi ktora by mala rozhodovat o buducnost nas vsetkych.ephramko napísal:Ako poznam tu nasu mentalitu slovensku, tak by podla mna uplne stacilo, ak by sa k volbam pridal nejaky sutazny mechanizmus ako "blockova loteria", ze by sa hralo dajme tomu o jackpot 10,000 a 99 x 100 Euro, alebo ak by ucast dosiahla nad 50% opravnenych volicov, tak by bol jackpot 100,000 a 99 x 100 Euro, pripadne kludne este vyssi. Podla mna by to boli stale usetrene peniaze, kedze napriklad v poslednych volbach aj ked SMER zostavil vladu sam, tak vzhladom na nizku ucast (a ine faktory) v podstate bol zvoleny iba mensinovou castou obyvatelov. Princip anonymnych demokratickych volieb by bol stale zachovany, lebo "hraci listok" by nebola obalky a volebny listok alebo vasa pritomnost na hlasovani = odvolenie (Po volbach sa presne vie, kto bol volit a kto nie, kedze kazda komisia obvodu ma harky s prislusnymi opravnenymi volicmi. Ked pridete volit, tak sa legitimujete a komisia vas zo zoznamov - su urobene dvojmo na kontrolu, vyciarkne. Ked volite mimo svojho obvodu, tak vas donho dopisu). Verim tomu, ze by sa nasli aj taki, ktori by chceli volit viackrat, aby mali viac hlasov v zrebovani ale tento mechanizmus by zabranoval aj tomuto. Potom by sa po volbach uskutocnilo verejne zrebovanie v RTVS a nasledne by vyhercom ministerstvo vnutra poslalo seky s vyhrami.
Co si o tom myslite?
presne ako pise eMPiko, len dalsi super napad ako dostat k volbam istu skupinu obyvatelstva, co by len zase skreslilo volby...
heker:
no co ti poviem, ty mas taky nazor, ja mam iny nazor... referendum nie je nieco co by malo nahradzovat parlament, priama demokracia sa ukazala ako neefektivna z nejakeho dovodu, ze?
referendum je tu len kvoli dolezitym otazkam a teda by nemalo byt jednoduche nie len ho zvolat ale aj naplnit.
napriklad posledne referendum (za rodinu) bola podla mna uplna strata casu a penazi (aj preto som hlasovat nesiel), pretoze to v ziadnom pripade neboli otazky ktore by sa museli riesit takouto formou. ved na co ine volis poslancov do parlamentu ako svojich zastupcov?
//autoeditácia príspevku (23 Feb 2016, 9:21)
dookola opakujes ze pokial niekto nejde volit jeho problem a ze referendum v aktualnej podobe nema zmysel... ale ja ti zase zopakujem, ze pokial by bolo referendum s ozaj zaujimavymi otazkami, tak by ludia hlasovat prisli (ako si sam poukazal, ked sa jednalo o vstup do eu, tak prisli). ja teda ziadny problem nevidim.
heker:
no co ti poviem, ty mas taky nazor, ja mam iny nazor... referendum nie je nieco co by malo nahradzovat parlament, priama demokracia sa ukazala ako neefektivna z nejakeho dovodu, ze?
referendum je tu len kvoli dolezitym otazkam a teda by nemalo byt jednoduche nie len ho zvolat ale aj naplnit.
napriklad posledne referendum (za rodinu) bola podla mna uplna strata casu a penazi (aj preto som hlasovat nesiel), pretoze to v ziadnom pripade neboli otazky ktore by sa museli riesit takouto formou. ved na co ine volis poslancov do parlamentu ako svojich zastupcov?
//autoeditácia príspevku (23 Feb 2016, 9:21)
dookola opakujes ze pokial niekto nejde volit jeho problem a ze referendum v aktualnej podobe nema zmysel... ale ja ti zase zopakujem, ze pokial by bolo referendum s ozaj zaujimavymi otazkami, tak by ludia hlasovat prisli (ako si sam poukazal, ked sa jednalo o vstup do eu, tak prisli). ja teda ziadny problem nevidim.
Z netu:
Kód: Vybrať všetko
Maly navod pre potencionalnych samovladcov a sebavlastnikov ako reagovat na zombikov, to monstrum, co sa pomaly zobudza po 4 rokoch
1.
Volic: Nevolenim pomahas ficovi!
Ja: Jedine za predpokladu, ze vyhra fico. Keby vyhrala tvoja strana, pomahal by som nevolenim tebe.. Ak by som chcel ist volit kohokolvek koho neschvalujes, odhovaral by si ma od volieb..
2.
Volic: Ked nebudes volit, nemozes potom na nic nadavat, sam si za to mozes.
Ja: Aha, takze ja co som odmietol volit, lebo ziadnemu klamarovi/zlodejovi neverim a ani nemam potrebu verit, tak sa pripravujem o pravo nadavat na to ze ma niekto okrada, obmedzuje slobodu.. ale ty a tvoj kamos, co ste volili tu bandu tak to pravo mate... hmmm logicke. Mimochodom volebny system ma v sebe zahrnutu poistku, ze pri menej ako x% ucasti na volbach, sa musia konat volby s inymi kandidatmi presne z toho dovodu, ze by ludia nechceli nikoho z nich. Chces mi povedat, ze to % posuvaju hore-dole podla toho ako im to vyhovuje? Kto by to povedal?
3.
Volic: Musis ist volit, lebo hlupi ludia pojdu volit vsetci..(pri tomto sa musim vzdy zasmiat)
Ja: No to je princip demokracie, ktory sa ti tak paci. Mal by si s radostou prijat volu vacsiny... snad poznas Gaussovu krivku rozlozenia inteligencie v populacii...
4.
Volic: je to tvoja obcianska povinnost..
Ja: drz uz p...Re: Parlamentné voľby 2016
s tou 2. ale nesuhlasim. Som toho nazoru ze kto nevoli nech sa k tomu nevyjadruje. Lebo to ze nieje koho volit je len obycajna vyhovorka. V skutocnosti sa cloveku nechce ist volit. A hlavne mladym. Maju ine zabavky nez rozhodovat o osude krajiny. A pre takeho cloveka tu nikdy nebude dobra strana, taka totiz neexistuje.
myslim ze to ze nie je koho volit je uplne opravneny nazor... lebo nie je koho volit, to ze budem volit mensie zlo, neznamena ze volim toho koho by som chcel volit.
ja som napriklad nevedel o tom ze ak parlamentne volby nedosiahnu minimalnu ucast tak budu vypisane nove volby s inymi kadidatkami... tym padom je "neist volit" uplne v poriadku, lebo tym clovek vyjadruje svoj nazor a pokial sa tak vyjadri dostatok ludi, bude to mat nejaky nasledok.
ja som napriklad nevedel o tom ze ak parlamentne volby nedosiahnu minimalnu ucast tak budu vypisane nove volby s inymi kadidatkami... tym padom je "neist volit" uplne v poriadku, lebo tym clovek vyjadruje svoj nazor a pokial sa tak vyjadri dostatok ludi, bude to mat nejaky nasledok.
Ked ma niekto potrebu sa 100% zhodnut v nazoroch nejakeho politika... tak nech necaka a nech ide do politiky a nech nam to ukaze. Ako som pisal v predoslom prispevku "A pre takeho cloveka tu nikdy nebude dobra strana, taka totiz neexistuje."
Na to su dobre tie volebne kalkulacky. Predpokladam, ze s niekym ti vyjde aspon 80 % zhoda, co je uz dost slusny vysledok. A pravdepodobne ostanes prekvapeny vyberom strany. Pretoze nejde uplne o to co ma strana v programe, ale ako realne hlasuju jej poslanci.
toto som pisal uz viac krat, mna absolutne nezaujima co ma politik alebo strana napisane v programe... rozhodovat sa podla toho je to iste ako keby som si vyberal mobilny telefon podla reklamy v telke.
ide mi o to co ti politici dokazali v minulosti, kolko preslapov spravili a hlavne co dobre spravili. ak sa na to pozrie clovek tak, potom nie je koho volit.
ide mi o to co ti politici dokazali v minulosti, kolko preslapov spravili a hlavne co dobre spravili. ak sa na to pozrie clovek tak, potom nie je koho volit.
Ale to nikdy nevies ako budu realne hlasovat. To potom nevolit = nedovera v politicky system. Nech uz je akykolvek.
aacid: ale co moze politicka strana dokazat ked ju nikto nepodpori. Aj napriek tomu ze to myslia dobre. Je to docela zacarovany kruh alebo inak povedane cakanie na godota. Spasitel nedohladne.
aacid: ale co moze politicka strana dokazat ked ju nikto nepodpori. Aj napriek tomu ze to myslia dobre. Je to docela zacarovany kruh alebo inak povedane cakanie na godota. Spasitel nedohladne.
je to tak, netvrdim ze je to uplne najlepsie riesenie, ale presne si pamatam 2010 ako sme vsetci s nadsenim hlasovali za novu stranu, co prinesie zmenu... a ona sa aj do parlamentu dostala a predsa nic nespravila.
ide skor o to, pokial vies koho volit a ides ho volit, super, gratulujem, pokial volit nejdes, je to tvoja vec, nadavat ti nebudem.
ide skor o to, pokial vies koho volit a ides ho volit, super, gratulujem, pokial volit nejdes, je to tvoja vec, nadavat ti nebudem.
Ta loteria co pise emphramko je tiez dobry napad 
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
To by tam ake ceny museli byt, aby ludia vo velkom prisli??? Tak 1000x po 1000 eur, cize rovny milion eur??? Podla mna ani to by neprinutilo tych ludi prist, mozno by sa malo zdvihla volicska ucast, ale mozno o 5 percent, viac asi nie. A vcelku dobre to to vystihol eMPiko.
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Naco rozne loterie a pod. Keby ako som davnejsie spomenul tito degesi zaviedli internetove volby, tak by ucast stupla dost slusne podla mna. Pripadne ako v niektorej krajine su volby povinne.
nemyslim si ze volba cez internet by nejak vyrazne zvysila ucast, uz sa to tu tiez niekde rozoberalo, proste kto chce volit uz voli, kto volit nechce tak nebude volit ani cez internet. hlavne v nasom bananistane by to samozrejme nefungovalo tak jednoducho, ze sa lognem na stranku a kliknem na stranu a na konkretnych kandidatov... urcite by si okolo toho mal tolko vybavovaciek ze by si radsej odovolil osobne...
estonsko je fajn priklad volit cez internet sa tam da uz cez 10 rokov, pocet ludi co volia cez internet sice stale stupa, ale celkove pocty voliacich sa moc nemenia, proste akurat ludia co predtym volili osobne, teraz volia cez internet.
ale povinne volby to sa mi celkom paci.
estonsko je fajn priklad volit cez internet sa tam da uz cez 10 rokov, pocet ludi co volia cez internet sice stale stupa, ale celkove pocty voliacich sa moc nemenia, proste akurat ludia co predtym volili osobne, teraz volia cez internet.
ale povinne volby to sa mi celkom paci.
Este by mohli spravit povinnu ucast volieb. Zda sa mi, ze niekde to tak maju. Asi by bolo vela neplanych hlasov, ale aspon nieco.
//Aha posledny riadok som si neprecital v predoslom poste.
//Aha posledny riadok som si neprecital v predoslom poste.
Povinné voľby majú napr. v Turecku, ale fakticky je to len formalita. Ďalej napr. v Belgicku, kde je však možnosť voliť aj prázdnym lístkom, teda neplatne. Účasť je tam cez 90%.