Kupa bytu + prenajom izieb v nom

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Kupa bytu + prenajom izieb v nom

Príspevok od používateľa hojko »

Soviet, ty teda zijes stale v podnajme a vlastne splacas niekomu byt na ktory si vzal hypoteku???
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

guess.whoo: Skorej sa taky clovek nemusi nicoho bat, bo nema ziadne starosti, len zaplatit najom a ma v peku vsetko :) Ziadne starosti s hladanim cloveka, kolko este hypoteky ostava a pod. Mne napriklad byvat v podnajme vyhovuje na maximum. Len si pozri aj vyspelejsie krajiny, kde je to bezne, ze ludia cely zivot byvaju v podnajme a nic divne natom nieje. No tu vijde clovek ledva strednu a uz uteka rychlo po hypoteku dobrezenie, aby stihol svoj byt splatit kym chcipne. Dakujem to mi pride chorejsie. A podla mna aj bublina zvana BA raz praskne. Ale ked su ludia drbnuti a dokazu zaplatit za izbu, kde sa ledva zachod obcas vopcha 200eur, tak potom bohuzial sami si to sposobuju. Pamatam pred cca 7rokmi, ked sa dali za 150eur najst schopne samostatne izby v rozmnej lokalite. Teraz? 200 takmer minimum, aj to kadejaka somarina. Som zvedavy dokedy sa slovaci pracujuci v BA nechaju takto okradat. A to nevravim o faktoroch byvania, ktore su tam dost mizerne..
Ono mne darmo budes tvrdit, ze sa dacoho bojim lebo hento a tamto. Skorej niesom ta povaha, co si kupi byt niekde, kde v zivote nechce zit a ma uplne ine sny (aj keby len prenajimat), ale nikomu to neberiem, no ja podporovat brutalne predrazene byty neplanujem. Stale je to starost navyse bez ktorej sa plne zaobidem.

hojko: Nie. Vzdy som zil po "znamosti" za rozumnu cenu a teda vedel som zaco platim. Raz co som bol v podnajme u cudzieho, tak lutujem chlapa za tie starosti a staznosti susedov by mi to nestalo. A hlavne podme sa slovickovat: nesplacam nikomu hypoteku, ale platim si za ubytovanie a to, ze nezijem na ulici a pridem na byt a mam svaty pokoj. Co je v pozadi mi je sum a fuk, nech si chlap v tych peniazoch kludne aj dobre robi, ked ho to stastnym spravi. Ludom prepina a automaticky najomne beru ako platenie hypoteky niekomu. Ale pomaly kazdy druhy je financny expert :) Tu teraz kde byvam v zahranici, zijem u domaceho na dome (ktory nema ziadnu hypoteku) a mam taky svaty pokoj, ze som prestal aj hladat alternativu. A o pristupe ani nevravim. Ale tu zas je "nemozne" si kupit daku nehnutelnost..
Clovek ked je sikovny sa vie uplne pekne vynajst aj bez hypoteky.

A terajsie novostavby v BA su dobra kalamita. Byvaly kolega si kupil byt (este pred postavenim) za vyse 90K a tolko veci co je tam nedomyslenych a odflaknutych. A vedlajsie byty kde im tecie horuca voda z oboch kohutikov a podobne su tiez zazitky, pripadne steny ktore maju mat Xcm a maju akurat tak polovicu a mas sukromie ziadne. Pripadne o 10tej uz na teba mestskych policajtov volaju susedia bez zaklopania, lebo sa hlasnejsie s kamosmi rozpravas (a fakt len rozpravas). To nepisem len o novostavbach ale aj o starych bytoch, kde sa nastahuju ludia a hladaju "klud" a akurat sa nervuju viac. Sused si bez povolenia vybura nosne steny a pod. Ale nechce sa mi o BA trhu ani rozpravat. Pocul som vela "peknych" pribehov, mne stacilo ..

Inak ked hladas podnajomnika sa ti moze zdat pohodak, zahra na teba divadielko a akonahle sa nastahuje dovidenia. Som za seba nasiel nahradu kedysi, preveril si ho atd a ked som odisiel tolko problemov co narobil majitelovi a o plateni ani nevravim. Mu museli udice zobrat a ine osobne veci miesto najmu :D
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Soviet: Ty mi prídeš ako ten typ človeka, čo raz niečo negatívne zažil a od tej chvíle je všetko ostatné nadobro odpísané.
Neporovnávaj neporovnateľné. Tú nie sme vo Švajci ani vo Švédsku kde ľudia bežne zarábajú 4-5 tisíc. Tu s klasickým platom bez hypky nemáš šancu. Bohužiaľ, je to hnusné ale je to tak.
Je pravda že v zahraničí veľká väčšina žije v prenájme, tiež je ale pravda že často za prácou cestujú, preto sa im neoplatí kúpiť nehnuteľnosť.
Ty sa tváriš ako niekto kto ide preštať systém ale nepodarí sa ti to. Ok, ži si bez hypotéky, nazývaj si to ako chceš...ale vo finále aj tak zistíš, že si platil 20 rokov niekomu, pritom si to mohol mať po tom čase pre seba.
Všetko popisuješ iba negatívne. Nájomníci zlí, trhová bublina praskne, nekvalitné stavby... Ak by každý uvažoval ako ty a bál sa kedy príde vojna, tak by sme sa všetci zrútili.

Ale ok, je to tvoj názor. Akurát pokiaľ sa ty obklopuješ tým ako sa to všetko nedá, niekto iný to už robí a ide mu to. :wink:
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Header: Ja nikomu nic nezazlievam ani netvrdim, ze vsetko je zle a negativne. Keby ma poznas, tak prave naopak myslim veeelmi pozitivne a idem si za kazdym snom, co sa mi dari na maximum (prave kvoli tomu, ze viem, ze aj nemozne sa da). No neuznavam hypoteky a nikdy nebudem. Banke sa neupisem s takym dacim a BA mi ako mesto na byvanie ani z daleka nevyhovuje aby som nad cimkolvek tam premyslal z dlhodobeho hladiska. Nikde netvrdim, ze je vsetko zle, ale riesite tu zivotne rozhodnutie, kde sa upises banke na 30+ rokov, tak len upozornujem a davam pribehy, ktore som LEN ja za 7 rokov v BA zazil a ktore su realne bud odomna, alebo okolia/znamych a to som uviedol len par. Boli aj "fajnejsie" ;)
Kazdy dufa, ze mu vsetko vijde a krasne mu budu peniazky skakat na ucet a cudzi ludia mu budu platit hypoteku a nebude musiet takmer ani prstom pohnut. No prave len to chcem poukazat, nech aspon trochu tie sa zamyslite aj z inych smerov. Netvrdim, ze sa ti nepostasti. Ked si veris, tak chod do toho. Niekomu to zato stoji a niekomu nie. Mal som frajerku, ktorej rodicia uz maju asi tri byty v BA, ktore si posplacali prenajimanim, takze jasne, ze sa to da..

A opat spominas, ze som platil inemu jeho byt. Ja platim najomne za byvanie majitelovi, ako aj ty budes platit najomne statu za svoj byt. To ci uz je to moj byt, alebo ferov durov mi je sum a fuk (tebe nie). Ked bude cena vysoka, tak sa schytim a dovidenia. Proste niesom z tej sorty slovakov, ktory chcu mat za kazdu cenu svoj americky sen a vsetko cim skor. btw: Keby chcem, tak plat na svk som mal slusny na kadejaku hypoteku, ale uzil som si ho vzdy lepsie..
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Soviet, ty tu však spomínaš hypotéku ako niečo, čo ťa k nejakému miestu prikuje do konca života. Zabúdaš však aj na tú možnosť, že aj byt/akúkoľvek nehnuteľnosť, ktorá je v záložnom práve banky, môžeš stále predať. Samozrejme na tom niečo prerobíš, ale som si istý, že to nebude toľko peňazí, koľko by si za čo i len pár rokov v podnájme "vyhodil do vzduchu".

Ono ak si niekto zoberie tú hypotéku a po 10 rokoch splácania zistí, že to chce zmenu a rozhodne sa odsťahovať, hypotéka mu v tom nebude brániť tak, že by to maximálne znemožnila.

No a za mňa je stále lepšie, ak za napr. tých 10 rokov splácania prerobím len 5k € v porovnaní s 20k € v podobe nájmu, ktorý som niekomu celé toto obdobie dával. Ak ešte zoberiem do úvahy to, že je veľká pravdepodobnosť, že ceny nehnuteľností klesať nebudú, tak je ten scenár dosť reálny :wink:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Pilifo: Ked kupis teraz byt trebars za 80 tisic, 3 roky v nom budes byvat ty a dalsie 3 roky tam budes mat najomcov, ktori ti co to splatia, tak myslis, ze prerobis az tak vela??? Prakticky to co platis hypoteku ty, tak by si platil niekomu za najom. Navyse dalsie 3 roky ti hypoteku budu platit najomcovia a ty mozes byt trebars v USA, ved to si vies ako tak osetrit cez realitku, aby to ponukala dalej, resp. das na niekoho splnomocnenie. Takze ked ty nieco splatis a za teba splatia zase nieco, tak si nemyslim, ze pri predaji prerobis. Ci sa mylim???
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ja to zhrniem zamna len takto: Ja neprerobim absolutne nic. Ja si proste zaplatim ubytovanie ako si aj ty platit budes najom statu. Dostanem zato "rovnake". To uz je len tvoj pohlad na to, ze "vsak ale si mohol mat hento a tamto splatene a tolko a hentolko". Ja nechcem mesacne zaplatit viac ako ten najom a ostatne peniaze si chcem uzit inak, ako ich davat do hypoteky (co je cca min +200eur). Ty teraz kupis nejaky byt a chystas sa ho prenajimat. Kde budes ty byvat? V inom podnajme? Vo vlastnom byte s cudzimi ludmi 10-20rokov? Si teda uzijes ten byt sam pre seba. Ja do vlastneho bytu (keby mam) si aj tak nikoho nepustim byvat a kupim si ho sam pre seba :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Rozdiel medzi platenim hypo a podnajmom bez energii (tie su v oboch pripadoch +- rovnake) urcite nieje 200€. Ano, ratam do toho aj dan z jehnutelnosti a RTVS
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

wladas: Ved ked si zoberies hypo na 90K+ (30r) tak mas mesacne vydaje minimalne 400eur+. Najom zaplatis v BA okolo 150eur a hypo teda cca 300-350eur/mes=cca ~450eur/mes.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

A ked si vezmes v Bratislave do prenajmu taky byt, tak zan zaplatis menej ako 450 eur na mesiac???
wladas
Redeemer
Redeemer

Kohutova pri Mileticke, 3-izbak, 82m2 640€ s energiami ;)
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

A kto vravi, ze ja si ako somar prenajmem cely byt? Na ku rit by mi bol, ked tam idem akurat tak vyspat sa a hodit sprchu a navarit si. Ja tu davam porovnanie s najmom 170eur. S hypo by ma mesacne naklady v "mojom" vysli viac o cca 300eur.
wladas
Redeemer
Redeemer

A kto tvrdi ze musis byt vo vlastnom sam? To je samozrejme neporovnatelne.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Do vlastneho by som si cudzieho nepustil. To som uz napisal. Lebo byvat 10rokov s cudzimi ludmi vo "vlastnom" by som nedokazal a neuzil by som si ten byt vobec a akurat tak nervacil. Zato mi to nestoji. Ak mas kde byvat a ho budes len prenajimat, tak potom pohoda. Ale aby som mal napr. nejaku frajerku a chodil do vlastneho s tym, ze tam nemam sukromie pocas naj mladych rokov a vravel, ze za par rokov to bude uz splatene mehehe? Ked planujes rodinu a vsetky tie veci k tomu a myslis plne na buducnost, tak ti verim, ze budes mat na rozume taketo veci aby si mal neskorsie svoje teple miestecko.
Hojko ty tu spominas, ze chlapik odide do ameriky a byt mu za ten cas splacaju druhi. A tam kde bude byvat? Nebodaj v podnajme platit inemu hypoteku? :D
wladas napísal:Kohutova pri Mileticke, 3-izbak, 82m2 640€ s energiami ;)
Neviem co je to za udaj, ale asi podnajom. Ale rataj teraz naopak aj s vacsou hypo, ked sem davas trojizbak v BA na Mileticke, takze potrebujes cca 150K. To ti samozrejme len tak banka neda a porebujes slusny obnos penazi na zaciatok a nieco zalozit. A to nekupujes nic noveho. Pravidelná splátka hypo cca: 550eur + najom+energie. A tam byvat by som isto nechcel. Za 150K mas doslova vilu a nie 3iz byt.

Ale v skratke: Keby potrebujem cely byt, tak vtedy isto neprenajimam. Ale nepoznam dovod naco si jednotlivec prenajme cely byt. Za tie ceny v BA sa cudujem, ze to ludia akceptuju. Keby sme par, ktory fakt mysli svoju buducnost vazne tak vtedy volim hypoteku a nie podnajom z ktoreho ako par nema nic z hladiska ich buducnosti (aj ked aj spolocne platenie hypo vo vztahu nieje sranda, kdyby neco neslo ako chceli).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Len sa ti snazia vysvetlit, ze ceny najmov su v BA astronomicke a z tohto hladiska sa oplati si brat radsej hypo (bez ohladu na to, ci chces byvat sam alebo s aspon jednym podnajomnikom).

Kebyze chces byvat sam a prenajmes si garsonku v BA, tak zaplatis 300+ Euro. Ano, ako si povedal, nemusis sa o nic starat a mas pokoj. Lenze kebyze si zoberes hypo a kupis si pre seba garsonku, tak dajme tomu mesacnu splatku mas okolo 150-200 Euro, plus energie, dane, najomne do 100 euro. Vyjde ta to rovnako a za 20-25 rokov to mas splatene. Pripadne ak mas vyssi plat, tak si mozes nastavit vacsie splatky a mat to ovela skor. Ked sa potom usadis, tak si s manzelkou zoberete vacsi byt a tento date do prenajmu alebo predate. Neskor by si ho mohol dat jednemu z deciek ako startovaci byt.

To iste pri tych vacsich bytoch, kde sa to podla mna este viac oplati, ale chce to urcite schopnosti, podnikatelskeho ducha a urcitu osobnostnu vybavu, kedze budes jednat s podnajomnikmi. Kebyze si chces prenajat 3izbak pre seba, zaplatis 700+ Euro, alebo to mozem prenajat 3 ludom, izbu po 250 Euro. Mam 750 Euro a z toho by som musel zaplatit naklady a splatku hypoteky, byvat by som tam ani nemusel. Pri sucasnych cenach najmov je podla mna mozne este vyjst aj so ziskom, dokonca aj ked budem oficialne prenajimat a platit z toho dan. Pripadne je mozne si vytvarat rezervu na mozne opravy alebo obdobie, ked ti vypadne nejaky najomnik. A ako byt na prenajimanie by som urcite v BA nekupoval predrazene novostavby.

Alebo mozes rozmyslat ako ja, ze by som si zobral 2izbak. Budem tam byvat. Budem mat 1 podnajomnika. Jeho najomne mi splati splatku hypoteky a ja budem platit ostatne veci. Zaroven ho budem mat pod dozorom a nebudem musiet riesit rozne sprostredkovane udania a hadky so susedmi a co ja viem co... Zaroven to najomnik tiez moze brat ako devizu, ze bude byvat iba s 1 clovekom a nebude v nejakom 3-4izbaku s kopou dalsich cudzich ludi, ako je v BA zvykom. A podla mna to je aj urcity psychologicky efekt pre "slusne spravanie" podnajomnikov, ked vies, ze byvas so svojim domacim. Navyse by ten byt bol aj inak vybaveny a zariadeny, kedze by tam byval "majitel" a nevolil by iba najlacnejsie riesenia, ako v bytoch cisto len na prenajom.

Okrem toho poznam kopu ludi do 30R v BA, ktori vzhladom na ceny najmov byvaju s uplne cudzim clovekom v jednej izbe a dalsimi cudzimi ludmi v dalsich izbach... Vacsinou su to ludia, ktori si na to zvykli pocas studentskych rokov na intraku. Pre mna sice je to nepredstavitelne, ale taki sa najdu...

A ako uz bolo povedane, ano pozicat si velku sumu penazi moze byt stresujuce a moze to byt neprijemny pocit, ale nie je to zmluva s diablom...ak nebudes v nejakom byte stastny alebo v nejakom meste...tak sa ten byt da predat a mozes zase niekde inde zacat odznova.

Tiez ma napadla este dalsia vyhoda hypoteky oproti najmu. Uz som od viacerych chalanov pocul viacmenej tu istu story. Proste chalan si nasiel frajera, zamilovali sa, velka laska a hura spolocne byvat. Tak si prenajali spolu izbu. Upisali sa dajme tomu na polroka alebo rok. A potom co sa nestalo... Rozisli sa a potom XY mesiacov este spolu museli byvat v tej istej miestnosti. Nonstop hadky, stres, osobny zivot nulovy.
Kebyze mam hypoteku, nastahujem si k sebe frajera a potom kebyze ma podje*e alebo sa proste rozideme, tak mu proste pobalim veci a bye bye... (A taky sprosty alebo zamilovany, ze by som z pravneho hladiska cudziemu cloveku napisal trvaly pobyt v mojom byte na hypoteku, snad nikdy nebudem :D )
wladas
Redeemer
Redeemer

Este jednu vec som si tu vsimol. Vsetci riesite ze kolko izbak to je tolko ludi tam moze byvat. A obyvacku ste kde nechali? Ja si to bez nej neviem predstavit. A tak som uz rozmyslal pri kupe. 3-izbak a najst si podnajomnika. Je to sice samozrejme drahsie ale na nezaplatenie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ja osobne som zvyknuty zit v podstate len vo svojej izbe a pouzivam este K+K. Obyvacku k zivotu nepotrebujem. Takze preto o nej ani neuvazujem. A hladal by som si dispozicne taky 2izbovy byt, kde by bolo jednoduchou upravou mozne urobit z obyvacky samostatnu nepriechodnu izbu.

Navyse v pripade prenajmu je to podla mna zbytocne stratovy priestor. Napriklad moj kamos byva s 2 Talianmi a oni su zevraj vkuse v obyvacke, pritom maju obaja svoje vlastne izby. No a tam bud hraju Xbox na telke, alebo vzdy jeden z nich chrape na sedacke, alebo sa tam hadaju, pripadne hovoria o svojich problemov v praci...tak kamos potom do obyvacky ani nechodi, lebo nechce pocuvat problemy cudzich ludi.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ephramko: Garsonku by som si v zivote nekupil/neprenajal, vyhodene peniaze za to iste, co mas v samostatnej izbe+spolocne priestory.

Stratovy priestor obyvacka istotne nieje. Cim lepsie vybaveny byt, tym skorej najdes podnajomnika. Bez obyvacky si byt neviem predstavit. A ked nasackujes este aj do obyvacky dalsiu osobu, tak ti budu ludia nespokojni v malom byte vela ludi. Mozes mat akurat tak velku fluktuaciu na byte, co pre teba je ta najhorsia vec. Obyvacka k bytu patri. Ked niekde planujes byvat dlhodobo, potrebujes ju kvoli nejakej tej navsteve, ci vecer sa vyvalit a pozret si hokej a pod. Ale tak mozno najdes ludi co sa ti aj do takeho bytu nastahuju. Ja by som sa hned v takom byte zvrtol na pate a dovidenia :) Obcas sa to da vykompenzovat velkou kuchynou, ale takych bytov je malo.
Hypoteka s partnerom je fajn, lenze povacsine kvoli tomu, z nezarabas tolke peniaze sa nanu skladate obaja. A tam to jednoduche nemusi byt akonahle sa rozidete.
ephramko napísal: Alebo mozes rozmyslat ako ja, ze by som si zobral 2izbak. Budem tam byvat. Budem mat 1 podnajomnika. Jeho najomne mi splati splatku hypoteky a ja budem platit ostatne veci. Zaroven ho budem mat pod dozorom a nebudem musiet riesit rozne sprostredkovane udania a hadky so susedmi a co ja viem co...
Toto znie ako naj riesenie, no fakt musis najst cloveka, ktoreho si "preklapnes". Aj pod tvojim dozorom moze srat na cistotu, co byva najvacsi problem podnajomnikov a budes si nachadzat spinave riady ci neupratany byt/izbu vkuse. A vtedy pridu nervy z tvojej strany. Vsetko je o vasej vzajomnej dohode. Kym pripravis zmluvu podla seba a zahrnies tam vsetko a on ju bude akceptovat, tak mas sa cim aspon ohanat.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja si platim hypoteku a nejaku stres z toho nezazivam. je to to iste ako ked mi z uctu odchadzal najom.
presne ako pisali nado mnou - hypoteka nie je kotva, ano tazsie sa toho zbavuje resp. predava nehnutelnost, ale nic strasne to tiez nie je
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Vdaka novemu zakonu je teraz predcasne splateni hypo easy. Pokuta 1% pri predcasnom splateni je zanedbatelny vydavok a tak jedinou narocnou ulohou je predaj nehnutelnosti. Samozrejme to ale zalezi od konkretneho bytu/domu. Moze to byt otazka tyzdna (byt v BA), mesiacov (byt v blizkosti BA) alebo rokov (starsi dom hocidke na Slovensku). Priklady uvadzam na zaklade osobnej skusenosti.
Napísať odpoveď