Hikkikomori - nový deštruktívny fenomén
-
loveparademan
Medium Expert
Hikkikomori - nový deštruktívny fenomén
Zdravím stretol sa už ktokoľvek z vás s pojmom hikkikomori alebo poznáte človeka ktorý dospel do tohto stavu?
Re: Hikkikomori - nový deštruktívny fenomén
Kua, aspoň to tu v krátkosti vysvetli o čo ide, nie aby to každý musel hľadať...
To su taki ludia, co sa izoluju od akehokolvek kontakty so spolocnoustou a su stale zavrety doma ci ? Niekde som videl o tom dokument, ze 1 az 2 percenta japoncov tak ziju. A na otazku ti odpoviem nie.
preco to nazyvat japonskym nazvom? proste niektori ludia su samotari... to nie je ziadna novinka.
Dick Proenneke zil sam v horach na aliaske nejakych 30 rokov (az kym sa necitil moc stary), v chate ktoru si tam sam bez pomoci postavil.
vsetko to natacal a je z toho zopar dokumentov spravenych. ked som to pozeral, uplne ma to dostalo, musi to byt krasne zit takto uplne v divocine, o vsetko sa starat sam.
spolocnost mu viditelne nechybala (obcasne prisiel jeho brat na navstevu). niektori ludia su proste taki.
ja som si raz niekde precital ze extrovert je clovek ktoreho byt v spolocnosti inych ludi nabija energiou. introvert naopak tu energiu straca ked je v spolocnosti. to neznamena ze nie je rad v spolocnosti, akurat to berie skor ako vynimocnu cinnost.
no a urcite mas aj ludi co davaju prednost uplnej samote. nie je na tom nic zle ani smutne, pokial je clovek spokojny, tak je vsetko ok, nie?
Dick Proenneke zil sam v horach na aliaske nejakych 30 rokov (az kym sa necitil moc stary), v chate ktoru si tam sam bez pomoci postavil.
vsetko to natacal a je z toho zopar dokumentov spravenych. ked som to pozeral, uplne ma to dostalo, musi to byt krasne zit takto uplne v divocine, o vsetko sa starat sam.
spolocnost mu viditelne nechybala (obcasne prisiel jeho brat na navstevu). niektori ludia su proste taki.
ja som si raz niekde precital ze extrovert je clovek ktoreho byt v spolocnosti inych ludi nabija energiou. introvert naopak tu energiu straca ked je v spolocnosti. to neznamena ze nie je rad v spolocnosti, akurat to berie skor ako vynimocnu cinnost.
no a urcite mas aj ludi co davaju prednost uplnej samote. nie je na tom nic zle ani smutne, pokial je clovek spokojny, tak je vsetko ok, nie?
Akurát, že tí hikikomori často nie sú zamestnaní alebo nechodia do školy, žijú u rodičov a netrávia čas produktívne. To mi príde dosť zlé. A pochybujem, že keď sa niekto utiahne trvalo do izby kvôli nejakým tlakom, tak je bohvieako spokojný.aacid napísal:no a urcite mas aj ludi co davaju prednost uplnej samote. nie je na tom nic zle ani smutne, pokial je clovek spokojny, tak je vsetko ok, nie?
A odpoveď na tému - poznám ten termín, nepoznám takého človeka. Ale iste sú aj u nás takí.
no presne, tazko mozes porovnavat cloveka, ktory zije v nehostinnom prostredi a kazdy den maka aby prezil, s ludmi, ktori cely den preziju v jednej izbe cumenim do pc(cumenim, nie pracou). inac myslim, ze niekoho takeho poznam, aj ked nie v takej extremnej forme, ako je niekde prezentovane(bordel v izbe, neschopnost vyjst von). prakticky z domu nevychadza okrem povinnej navstevy uradu a povedzme dvoch navstev obchodu tyzdenne. a kedze ma pc v jednej izbe samozrejme, tak sa obmedzuje na nu na vacsinu dna. inac o tomto fenomene pocujem prvy krat a fakt to nanho sedi. dlho som sa cudoval ako moze niekto zit takto bez ciela, za rodicovske prachy a hlavne v relativnej pohode. teda to posledne je asi najzasadnejsie, pretoze som toho chalana dlho upodozrieval z nejakeho psychickeho problemu, ktory mu brani zit normalny zivot, ale on je na ten styl zivota taky zvyknuty, ze sa nezda, ze by mu to vadilo.
pokial niekoho zivia rodicia, je to skor problem rodicov, nie tej konkretnej osoby.
z jeho pohladu je vsetko super, robi to co on chce a o viac sa nemusi starat, preco by to mal chciet zmenit?
ak je ale niekto samostatny, zaraba si na seba, nezije na ukor nikoho ineho, je to uplne jeho vec co si robi. pokial si do jednej izby nainstaluje hajzel, ladnicku aj pocitac a von bude vychadzat iba po donasku jedla, nevidim na tom nic zle, je to jeho zivot, jeho rozhodnutia, myslim ze kazdy by mal zit tak ako on chce (pokial to nie je na ukor inych).
z jeho pohladu je vsetko super, robi to co on chce a o viac sa nemusi starat, preco by to mal chciet zmenit?
ak je ale niekto samostatny, zaraba si na seba, nezije na ukor nikoho ineho, je to uplne jeho vec co si robi. pokial si do jednej izby nainstaluje hajzel, ladnicku aj pocitac a von bude vychadzat iba po donasku jedla, nevidim na tom nic zle, je to jeho zivot, jeho rozhodnutia, myslim ze kazdy by mal zit tak ako on chce (pokial to nie je na ukor inych).
-
loveparademan
Medium Expert
Nie je to čisto japonský fenomén, ale v japonsku sa začal vyskytovať najskôr v najširšej miere z dôvodu japonskej mentality a japonskej kultúry, kde sú kladené na úspešnosť jedinca obrovské nároky a nie každý ich dokáže plniť. Podobné prípady boli hlásené zo škandinávie, z talianska, kanady a dokonca aj čiech, ale v japonsku sa odhaduje že takto žije do miliona ludí a toto číslo rastie. Mám taký názor že ludia ktorí sa dostávajú do stavu hikkikomori, sú inteligentný ale velmi citlivý a komunikačné technológie a počítače sú len katalyzátor a umožnujú aby človek v tomto stave ostával. Pripájam sem aj 20 minútovu reláciu venovanú hikkikomori v češtine, veľmi dobré počúvanie:
http://www.rozhlas.cz/plus/trendy/_zpra ... e--1565762
Tému som založil aj kvôli tomu že isté znaky tohto stavu som začal pozorovať poslednú dobu aj na sebe a snažím sa tento stav zvrátiť.
http://www.rozhlas.cz/plus/trendy/_zpra ... e--1565762
Tému som založil aj kvôli tomu že isté znaky tohto stavu som začal pozorovať poslednú dobu aj na sebe a snažím sa tento stav zvrátiť.