Misophonia - "nenávisť určitých zvukov"

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Misophonia - "nenávisť určitých zvukov"

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ahoj, už odjakživa ma neskutočne vytáčalo, keď niekto poťahoval nosom, vyvádzalo ma to z miery, sposobovalo nervozitu. V posledných rokoch sa to ešte zhoršilo, keď to niekto robí sústavne, napr. v MHD, tak v podvedomí si predstavujem ako mu dám pasťou do xichtu atp. Skúšal som to párkrát jedincovi vracať tým, že som robil presne to isté a hlasnejšie, ale vždy to bolo absolúntne bez reakcie (raz sa po mne začali cestujúci obzerať), čo ma donútilo prestúpiť do iného vozu, alebo sa presunúť na opačný koniec.
Pokiaľ to robí blízky, tak som donútený ho slovne požiadať aby s tým prestal. Moja žena si už zvykla, že po nej hodím vreckovky.
Nedávno som na tento problém znova narazil v práci u jedného postaršieho "kolegu" (bol chorý), ktorý je zároveň majiteľom firmy, čo som už považoval za dosť problém vzhľadom na sociálne-hierarchickú vzdialenosť.

Náhodou som zistil, že nie som jediný, ide pravdepodobne o poruchu, ktorá sa v súčasnosti nazýva misophonia, jej príčiny sa len tušia a ešte nie je zaradená do psychických porúch. Trpí tým evidentne veľa ľudí a na moje počudovanie, sú omnoho horšie prípady, predovšetkým zvuky súvisiace s konzumáciou jedla. To sa ma zatiaľ netýka, takže len tie sople. :D
Liečba nie je známa, ja som to zatiaľ vyriešil donesením si bagristických slúchadiel do práce, ktoré striedam s hudobnými. V MHD proste prestúpim do iného vozu.
Problémy ľudí možu siahať aj ďalej, sociálne vylúčenie sa, problémy v práci, rozpad rodín, atd.

Nejaké skúsenosti ? Zažil niekto ?

https://sk.wikipedia.org/wiki/Misophonia

https://www.reddit.com/r/misophonia/com ... boyfriend/

OT: Ak niekto poťahuje sople, prečo to kur*a robí ? :D Nie je jednoduchšie, rýchlejšie, pohodlnejšie a definítvne riešenie si ten nos vyfúkať ? :D Párkrát mi v problematických situáciach prebleslo hlavou, že dotyčnému venujem balíček vreckoviek.
M142
Addict
Addict

Re: Misophonia - "nenávisť určitých zvukov"

Príspevok od používateľa M142 »

haha, kto by tusil, ze toto bude mat nazov :D mna neskutocne privadza do zurivosti zvuk mixerov, cim starsi/hlucnejsi tym horsi, taky ten klasicky eta mixer nemozem zniest. riesenie nemam, ja jendoducho odidem, pripadne tych par sekund ozeliem :D
inac ked niekto smrka, tak mu v poho skus supnut vreckovku. hlavne chlapi obycajne vreckovky nenosia a ked ich nadcha prekvapi, tak je to smrkanie na nervy aj pre nich samych, jasne ze kazdy ma radsej cisty priechodny nos. jediny dovod preco to obcas robim je ze sa hanbim si tu vreckovku od neznameho cloveka pytat.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

offtopic - potahovanie do seba je menej narocne ako smrkanie, preto je velmi casto odporucane pre pacientov, co sa rychlo fyzicky unavia. U nas je tento prejav nevhodny, ale inde to robi vacsina populacie (a netreba chodit ani mimo EU).
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Spláchnutie gágorom pochopím, ale ťahanie hore-dole-hore-dole je skorej na nasranie a význam žiaden. Teda aby som bol presnejší, to nie je na nasranie, ale citujem sám seba - na facku. :D
Ale fakt, je na to nejaké medicínske vysvetlenie ? Mňa už len serie to pomyslenie na kolísania tlaku v ušiach a následná bolesť v ušiach a celková unavenosť.
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

fakt som nevedel, ze to ma nazov, dakujem :D Ja neviem prekusnut to, ked polozim prazdnu plastovu flasku na stol a ona tym prevazovanim zo strany na stranu vydava pre mna zvuk, ktory len tazko znasam. Tak isto s tanierom v umyvadle. Fakt neviem cim to moze byt, ze mi to je neprijemne. Ako keby som musel spravit nieco za ten cas co ten zvuk pretrvava. Skoro ziadna vec ma nevie vytocit (akokeby som sa stal imunny za posledne roky), ale toto mi zenie do krvy kopec adrenalinu. Neviem to vysvetlit, ale je to divne. Vela krat som sa nad tym zamyslal preco to tak je, no neprisiel som na nic.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

ked kolega s jeho myskou s kockatym zasekanym kolieskom scrolluje v svojom 10000 riadkovom kode ... to sa mi fakt vo vrecku fakt ctr+a & delete otvara

TRRRRRRRRTRRRRRRRRRRRRRRRTRRRRRRRTRRRRRRTRRRRTRRTR
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

LukasqoO napísal:Tak isto s tanierom v umyvadle. Fakt neviem cim to moze byt, ze mi to je neprijemne. Ako keby som musel spravit nieco za ten cas co ten zvuk pretrvava.
Čo presne ti vadí ? Prekrývanie zvukom charakteru bieleho šumu je podľa pár článkov na reddite odporúčané. Príkladom je pustiť si ventilátor naprázdno, keď napr. niekomu vadia zvuky od susedov, ako periodický rozbeh a vypnutie chladničky, práčky, dilatácia kurenárskych trubiek, atd.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja nenávidím zvuk nechtov na klasickej posteľnej plachte. Privádza ma to k šialenstvu.

BTW, niekde som počul, že nenávisť k určitým zvukom má evolučný charakter. Príklad: krieda na tabuli - varovný zvuk orangutanov.
Yos
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Yos »

Mal som podobny problem v robote s kolegom. Na obede ma tendenciu rezat nozom do taniera. Ten zvuk ma dokaze neskutocne vytocit, velakrat som ho na to aj upozornil, no reze do toho taniera, ako keby to bola sucast jedla, z ktoreho ma odrezat. Nejaky ten mesiac, som to prekusaval, no teraz som uz snim prestal chodievat na obedy. Jedine, ak ideme niekde, kde nemusi pouzivat pribor s tanierom :D
redliner
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa redliner »

Nenávidím zvuk,keď režem polystyrén. Privádza ma to do šialenstva :D
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Ja neznasam ked niekto vydava zvuky pri jedle, ci otvorena huba a podobne. Tak isto ked nabijacky vydavaju ten hnusny vysoky ton.
Napísať odpoveď