Mam taky problem. Viem ze hulit na dennej baze nie je v poriadku, sice je to sranda ale clovek nic poriadne nespravi, zozerie vsetko co vidi a na druhy den je akurat tak odpaleny ze v robote tiez nic nespravi
Ide o to ze ked nehulim, tak si to plne uvedomujem a normalne fungujem. Obcas ale dostanem chut sa nahulit, ci uz sam alebo s kamaratmi a ked to spravim raz tak sa rychlo dostanem do stavu ze chcem hulit furt. Predtym to bolo aspon lahsie v tom ze zohnat travu nebolo uplne easy pre mna, takze ked som dohulil co som mal, bol pokoj. Teraz mozem mat travu do 20 minut vacsinou tak je este tahsie sa kontrolovat.
Riesenie by urcite bolo prestat hulit uplne ale obcasne sa chcem odreagovat, tak co s tym? Proste potrebujem presvedcit to sfajcene ja ze to nie je v poriadku kazdy vecer hulit.
Si narkoman. Jednoduche. Ak sa nevies liecit sam, vyhladaj odbornu pomoc.
A nechodte tu na mna s tym, ze marihuana nie je droga. Sam sa niekedy sfajcim (3-4x do roka maximalne pri nejakej prilezitosti), ale nehovorim, ze to nie je droga.
Narkoman nie som, ako som pisal ked nehulim je vsetko ok, napriklad teraz som nehulil 2 mesiace, povedal som si ze nebudem a nehulil som, ziadny problem. Ked som sa zhulil po dvoch mesiacoch, zase prisiel ten pocit ze "co robit vecer, predsa zhulit sa". Posledny piatok som hulil celkom dost a od vtedy zase nic. Aktualny plan je taky ze ak bude ez vikend prilezitost, tak si tam, ked nie tak nie. Akurat sa obavam toho ze ked si dam v piatok tak mi to neda a budem zhuleny zase aj v sobotu aj v nedelu atp.
Ako by mi podla teda pomohla "odborna pomoc"? By som chodil cikat do poharika? Co viac by spravili?
Toto nie je o tom ze som zavysli ba drogach, skor o tom ako sa sebaovladat. Aby si to lepsie pochopil, precitaj si znova moj prispevok a zamen slovo trava a hulenie za cokolada a konzumacia cokolady.
Prve nie, ktore si povies plati a musi platit. Bodka. Najdi si cinnost, zamestnaj mysel.
Akonahle zacnes vyjednavat sam so sebou, tak je len otazka casu, kedy tomu podlahnes.
Ak toto nedokazes, plati to, co pisal para.
Poznam par ludi, co maju potrebu stale hulit. Brko rano na balkone, slnieckarske reci a iluzia vlastnej kreativity.
Ty si aspon uvedomujes, ze to ma na teba negativne vplyvy. Najvyssi cas s tym nieco spravit.
//pisal som, ked si este nemal poslany tvoj druhy prispevok. Ja tam vidim rozdiel oproti tomu, co si pisal v prvom. Tak hulis len obcas, ci na dennej baze? Vsak zahulit si raz za 2 mesiace, sem tam si dat v piatok vecer s partiou je predsa nieco ine.
Tak ako to je? Mas alebo nemas problem? Neospravedlnujes sa sam pred sebou?
je sranda ze vela ludi co huli a huli denne sa tym dokona chvali...
ja to mam podobne, ked hulim, tak mam pocit ze je vsetko lepsie ked som sfajceny, hovorim ze "tento film si urcite musim kuknut sfajceny", "tam keby som isiel sfajceny to by bola pecka"...
najhorsie je to prave vecer. tiez som bol v takom stave, zena zaspala a ja som sa bezal sfajcit, lebo predsa sa nebudem vecer nudit... problem je ze som si uvedomil ze som sa casto nudil viac sfajceny ako nesfajceny... ked som sfajceny tak nikdy necitam knihy, hram zaujimave hry alebo pozeram dobre filmy, pretoze si vzdy hovorim ze si to na druhy den aj tak nebudem pamatat. tak skoncim tak ze si kuknem nejaku debilinu, alebo serial ktory som uz videl x krat, lebo ved to nebude nijak vadit.
a tiez som na tom tak, ze ked som triezvy tak si to uvedomujem ale ked som sfajceny tak je to uplne inak (nie len v tom momente ked som sfajceny ale aj 2-3 dni po tom).
treba si nastavit pevne pravidla. pre mna to bolo jednoduche, pokial som doma s rodinou, tak nehulim. pokial som doma sam, alebo vonku s kamaratmi, mozem hulit kolko chcem.
nepisal si kolko mas rokov, ako zijes a podobne, pokial zijes sam, alebo s rodicmi a nemas ziadne zavazky, potom je to velmi lakave, byt furt zhuleny.
mne uz to bolo aj blbe obcasne, som sa ozaj citil ako fetka, ked manzelka zaspala a ja som bezal na balkon tajne sa sfajcit...
popripade si to davaj ako odmenu, povedz si, ak cely tyzden vydrzim, cez vikend sa mozem nahulit. ale hlavne si povedz ze sa nahulis iba v ten den. lebo potom to dopadne tak ze cely ten tyzden vydrzis, nahulis sa v piatok ale potom cely dalsi tyzden skoncis sfajceny...
no a odborna pomoc... tomu by som moc neveril. som mal asi 15 ked mamka zistila ze hulim, tak ma poslala na hranicnu (centrum pre liecbu drogovych zavyslosti) a bolo to presne tak, pravidelne testy mocu a posedenia so psychologom, ktory ti rozpraval akurat kopu blbosti, ktorym si bud neveril alebo ta nezaujimali... tam sa totiz liecia ozajsne zavyslosti, nie to ze niekto huli travu.
Stardust napísal:Toto nie je o tom ze som zavysli ba drogach, skor o tom ako sa sebaovladat.
Prepáč, ale jeden zo znakov závislosti je predsa tiež znížené sebaovládanie. Ďalším je pokračovanie v užívaní napriek vedomiu, že ti to neprospieva, zanedbávanie povinností - napríklad pracovných. Takže máš v podstate tri znaky. Marihuana síce nevyvoláva fyzickú potrebu alebo abstinenčné, ale je známe, že spôsobuje psychickú závislosť.
Ty tu hľadáš nejaký spôsob, ako mať výhody užívania bez nevýhod. Radšej proste prestaň.
Stardust: Hulim casto a zistil som, ze je zopar cinnosti, ktore vykonavam lepsie ako ked nie som. Samozrejme zalezi od modelu. A inak... este sa mi nestalo, ze by som na druhy den nevedel normalne fungovat...
tiez neviem co chces pocut. ked vies, ze ti to skodi, resp. sa nedokazes ovladat a nic poriadne spravit aj ked by si mal tak to obmedz alebo prestan. preco by si sa mal vecer zhulit namiesto citania knihy alebo pozeraniu filmu. je to presne o sebakontrole
Lukas - ja to tak teda nemam, nehovorim ze sa normalne v robote idem pretrhnut, ale pokial po veceroch hulim, tak na druhy den nespravim skoro nic, totalna prokrastinacia.
guess - obmedzit to prave chcem, len cokolvek si poviem a rozhodnem sa urobit tak akonahle sa zhulim tak vobec neriesim. Niekedy je to ako dve osoby, ja zhuleny a ja triezvy.
Asi mate ale pravdu, pokial to neviem obmedzit, mal by som prestat, ja som len dufal ze tu dostanem nejaku radu ako to obmedzit. Vyskusam ako pisal accid, nastavit si dni kedy sa huli a kedy nie.
Stardust, zo svojim životom si môžeš urobiť čo len chceš.
Práve Ty máš právo rozhodnúť ako ho prežiješ.
Môžeš sa niekam vypracovať, môžeš niečo dosiahnuť, môžeš ho preflákať a tiež môžeš prežiť svoj život zhulený.... Stačí si vybrať.
hlavne je rozdiel medzi dennym hulenim a prilezitostnym hulenim.
pokial niekto vypije kazdy vecer 2 poldecaky a 2 piva, je to alkoholik, pokial ides raz do tyzdna na par piv s kamaratmi je to ok.
rovnako ak sa kazdy vecer sfajcis, v podstate si narkoman (aj ked nemam to oznacenie pri trave moc rad).
No ja si myslim, ze kazdy rozumne rozmyslajuci clovek si vie vyvodit nasledky. Myslim si ze sa na tom zhodneme. Taktiez suhlasim, ze na mnozstve samozrejme zalezi.
Lukas, hlavne na kazdeho droga posobi inac, tak tu nemozes porovnavat seba s niekym druhym. Mne trava kedysi pomahala zaspat a na dalsi den, po 5-6 hodinach spanku som sa citil fit. No potom tu bola druha strana mince, to ze som sa nevedel poriadne sustredit na primarne veci - robota, skola, rodina. To bol pre mna alarm, ktory ma donutil urcit si priority a hodnoty.
V praci som pokrocil smerom hore a dusevne sa citim omnoho stabilnejsie, ako ked som bol zhulakany. Ako uz spomenuli vyssie, najdi si nejaku aktivitu, ktora ti zamestna mysel. Behavaj, chod na ryby, chod sa modlit do kostola, stavaj si lego,...
Aj ked to bolo uz davno, ani teraz nemam problem si s kamaratmi zapalit, avsak vramci normy.
Yos, neviem ci sa tu snazis riesit mna, alebo som to iba zle pochopil od tej vety, ze si mam najst nejaku aktivitu. Ak nie tak sorry, ak ano tak tu by som to zhrnul takto:
Aktivit mam habadej, cize dalsie si hladat ani nemusim, lebo by som na ne nemal ani cas. Na mna drogy (tabak, alkohol, marihuana) posobia inak, ako som si mohol vsimnut na ostatnych ludoch. Nestavam sa na nich absolutne zavisli, a to je fakt. Ja som typ, ze jeden den si poviem dost a proste nemam potrebu si to ani zohnat. Tak isto to bolo s cigami. Lenze ja nehulim kvoli tomu aby som bol takmer nepricetny (ako vacsina ludi v mojom okoli), ale kvoli tomu, ze mi to dava moznost hlbsie sa zamysliet nad planmi co mam do buducnosti a taktiez mi to pomaha vykonavat urcite cinnosti lepsie, kde sa zapaja prava hemisfera mozgu (napriklad cit pre hudbu atd). Nesnazim sa ospravedlnit sameho seba, ale poznam ucinky a aj nasledky a myslim, ze viem co robim
Napisem moj kratky pribeh. Zober si ponaucenie. Zacal som hulit ako 18 rocny. Strasne ma to chytilo. Alkohol nemam rad tak trava mi poskytovala vsetko co mi chybalo. Uvolnenie, nevnimal som problemy rodiny, mal som vsetko v piii. Ako tak cas bezal dostaval som sa stale a stale k lepsim zdrojom, lepsim cenam, lepsej kvalite... A tak sa raz stalo ze som zobral viac a zacal som predavat, stale vo vacsom a vacsom. Peniazky sa kopili a mal som svoj "vysneny" zivot. Ale raz prisla razia, ja som bol zadrzany. Vzali ma do vazby a vsetko sa to skoncilo, iluzie o tom aky je to super zivot isli bokom. Zacal som si uvedomivat vsetko o co som prichadzal, o ten krasny cas s rodinou, s priatelkou. Takmer na nic si z toho obdobia nepamatam lebo som fajcil denno denne. Ku koncu to islo aj ku 4 az 5 gramom denne (ale ked predavas tak to je pre teba nic). No a v tej vazbe som si to vsetko uvedomil. Po 5 mesiacoch som vysiel nastastie len s podmienkou. Teraz je tomu presne rok a jeden mesiac co som uplne cistucky (uz ani nepijem)... chodim krasne do prace, planujeme s priatelkou svadbu a dakujem Bohu, ze mi dal druhu sancu zacat novy zivot...
Rada pre teba: nepocuvaj lacne reci od chlapcov, ze si narkoman. Nie si! Keby si bol nikdy si nepriznas ze to prehanas! Daj sa dokopy. A pomalicky detoxuj. Zo zaciatku je to kuva tazke ale dokazes to. Len si musis povedat, ze na to mas! U mna si len frajer preto, ze to chces riesit. Je to predsa len psychicka zavislost a s tou si poradis ako nic
Kazdy sa musi rozhodnut sam co so svojim zivotom urobi a ake ma priority. Kazda skusenost nam nieco da a nieco zoberie, je uz len naas samych ako sa rozhodneme. Drogy menia vnimanie sveta, reality- niekto to povazuje za plus iny za minus. Ono je ale dost neprijemne zistenie, ked si clovek sam v urcitom bode uvedomi ze spustil nieco co ho nezvratne zmeni, ze prekrocil tu hranicu.. Nie je najmensi problem zit si vo vlastnom vesmire, vlastnom svete, ale ten navrat je problematicky a bolestivy.