Gravitácia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Gravitácia

Príspevok od používateľa harrison314 »

agud napísal:Chceš mi tvrdiť, že vymysleným matematických analýz sa vesmír začal riadiť podľa týchto analýz?
Uz ma to prestav bavit.
Ale este skusim, matematika je nastroj na popis prirody, ak to nechapes tvoj problem.
Integral som spominal pre to, ze tie vzorce co sa ucia na zakladnej o fravitacii su zjednoduchsne a platia pre zadnebatelna mele body vzhladom ku vzdialnosti vzdialnostiach (napr. Slnko a Zem),
no ked chces vypocitat gravitaccnu silu tesne nad zemskym povrchom. Musis ju prepocitat cez cely objem zeme po malych kuskoch. A to sa robi pomocou integralu.
agud napísal:Môžeš mi prezradiť, čo má magnetické pole spoločné z elektrostatickým (gravitačným) poľom?
To ze jedno bez druheho existovat nemoze?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Aký máš dôkaz, že častice s elektrickým nábojom sa v magnetickom poli pohybujú po kružnici?
Aký máš dôkaz, že planéty sa pohybujú po kružnici?
Aký máš dôkaz, že medzi planétami pôsobí odpudivá sila?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

on nepísal že planéty sa pohybujú po kružnici. To by nám už len chýbalo. V kvantovej fyzike spochybnil nositeľa nobelovej ceny a vyvrátil existenciu elektronov, čím nás vrátil do roku 1913, a teraz by nás posunul dokonca do čias Kopernika do 15. storočia. I keď to má tendenciu dostať sa niekde do stredoveku, som zvedavý kde na konci týchto diskusií s ním budeme :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Budem síce OT, ale tento mi strašne pripomína GrSC (samoudelený titul) Alexandra Járaya, známeho to odborníka na fyziku a popieranie overených teórií http://www.jaray.szm.com/ (škoda, že tam veci pomazal) prípadne blog na Penta-SME http://jaray.blog.sme.sk/ ale posledné články má zo súdov, keďže tuším mal čosi proti školám a ich výučbe fyziky (podobnosť čisto náhodná?), ako ideálny príklad jeho blúznenia by som priložil tento jeho článoček http://jaray.blog.sme.sk/c/364415/exper ... terie.html prípadne http://jaray.blog.sme.sk/c/352039/Ako-n ... hmota.html
korund
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa korund »

Máš samozrejme pravdu. Fyzikálny popis reality je iba model. Ten ako taký má svoje hranice platnosti. Modely sa menia, deje sa to stále. Namiesto klasickej mechaniky prišla kvantová. Rýchlosti blížiace sa c popísala relativita, potom priľla elektrodynamika, etc. A napriek tomu sme staré teórie nezavrhli. Klasická mechanika stále platí - iba má svoje limity.

A teraz veci, v ktorých pravdu nemáš.
1. Bez dostatočného poznania gravitácie by nebola možná žiadna cesta na Mesiac. Družice by nezostávali na svojich obežných dráhach. Vlastne by sme ani neboli schopní ich dostať tak vysoko. A cesta na Mars? Prednedávnom potvrdili existenciu gravitačných vĺn. Keby Einstein žil, tak má druhú nobelovku.
2. Čo sa ti nepáči na vzorci pre tiaž?
3. Váhy (tie staré, ktoré si spomínal) porovnávajú hmotnosť telesa s dopredu definovanými závažiami. Ak budem s touto sadou merať na mieste, kde je iné gravitančné zrýchlenie, tak samozrejme dostanem rovnakú hodnotu hmotnosti - lebo na ne pôsobí tiaž. A tá sa mení s g. Hmotnosť sa nezmení, bude rovnaká... Porovnávaš silové pôsobenie tiažových síl na ramená váh. V prípade rovnováhy však dostávaš G(1) = G(2), čo je m(1)g = m(2)g a teda m(1) = m(2). Nie je tu žiadny problém v tom, že sa to berie ako hmotnosť telesa. Iný prípad by mohol nastať pri inom druhu váh, kde sa hmotnosť meria napríklad elastickou deformáciou. Ak by som sa odvážil na takýchto váhach dostanem inú "váhu" na Zemi a inú na Mesiaci, pretože kvôli rôznemu g pôsobi iná ťiaž (tlaková sila na váhu). Tu hrá úlohu to, že iné g neovplyvní nijako elastickú deformáciu pružiny. Takže to nie je ako v prvom prípade, kedy sa zmena navzájom vyrušila.
4. Tiaž sa merá v Newtonoch a nie v kg.
5. Ako spomínali chalani, v rôznom gravitačnom poli sa mení váha - tj. pôsobenie tiažovej sily. Hmotnosť ako taká bude rovnaká.

Myslím, že nemáš úplne predstavu ako vyzerá "vedecký" model vesmíru, keď sa tu oháňaš vzťahmi zo základnej školy. Reálne teórie musia byť aproximované jednoduchšími vecami, aby to dokázali deti pochopiť na danom stupni vývoja. Prednášky na vysokých školách sú verejnosti prístupné bez akýchkoľvek problémov. Stačí teda navštíviť nejakú takú prednášku napríklad o gravitácii a teórii relativity a urobiť si predstavu, o čom to v skutočnosti fakt je...

6. Céziové atómové hodiny sú krásna vec. Odporúčam naštudovať si ako vôbec fungujú.
7. Gravitačné čočky toho majú spoločné z gravitáciou celkom dosť. Napríklad slovo gravitácia? :D to je troll toto.
8. Vypočítaj si aká sila pôsobí medzi kozmonautom a ISS. Ak budeš potrebovať pomoc, tak daj vedieť.
9. asi nabudúce, už mi dochádzajú sily... a čas.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

audiotrack:
agud napísal:Častice z elektrickým nábojom sa v magnetickom poli pohybujú po kružnici.
Slnko má silné magnetické pole. Vďaka elektrickému náboju jadier planét sa planéty v magnetickom poli Slnka pohybujú po kružniciach.
Kepler sa v hrobe obracia.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Nemoze, on uz nema naboj. :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

94jakub aha, sorry, to som prehliadol.
agud: čo si myslíš o heliocentrickom modely vesmíru?
agud
Spammer
Spammer

Príspevok od používateľa agud »

harrison314 napísal:To ze jedno bez druheho existovat nemoze?
V okolí telesa z elektrickým nábojom je iba elektrostatické pole. Elektrostatické pole môže existovať aj bez magnetického poľa.

Fyzikálne zákony i matematické vzorce by mali vysvetľovať fungovanie prírody i vesmíru, ale realita je celkom iná.

Korund – aký máš dôkaz, že hmotnosť je všade rovnaká?
Ak je vedecky preukázaná správnosť Einsteinovho vzorca E=mc2, potom je to dôkaz že hmotnosť je závislá od intenzity (energie) gravitačného poľa i od intenzity (energie) elektrického poľa.
Ak idú atómové hodiny na obežnej dráhe rýchlejšie ako na zemskom povrchu, je to jasný dôkaz že hmotnosť častíc je závislá od intenzity gravitačného poľa. Vďaka menšej hmotnosti častíc oscilátora atómových hodín, dokáže rovnaké množstvo energie rozkmitať tieto častice na väčšiu frekvenciu a preto idú atómové hodiny na obežnej dráhe rýchlejšie.

Ak pri zmene urýchľovacieho napätia dôjde k zmene kinetickej energie urýchľovanej častice, je to jasný dôkaz, že hmotnosť častíc je závislá od intenzity elektrického poľa.
Ak gravitačné pole ovplyvňuje hmotnosť častíc rovnako ako elektrické pole, je to jasný dôkaz že sa jedná o rovnaký druh energie.

Medzi kozmonautom a ISS nepôsobí žiadna sila a preto musia byť pri výstupe do voľného kozmického priestoru uviazaní o ISS.
Ak vedci dokážu umiestniť družicu na obežnú dráhu, to ešte nieje dôkaz že vedia čo je gravitácia a od čoho závisí. Na obežnej dráhe sú všetky telesá v bezváhovom stave, bez ohľadu na veľkosť telesa i hustotu materiálu.
Zmenou hmotnosti sa dostredivá sila (gravitačná) mení rovnako ako odstredivá sila a preto za hmotnosť družíc i za hmotnosť planét môžeš dosadiť hocijaké číslo, ak dodržíš rýchlosť vždy sa budú pohybovať po rovnakej dráhe. V skutočnosti neexistuje žiaden dôkaz že hmotnosť telesa je všade rovnaká, čo znamená že vedecký model vesmíru je nesprávny a je načase ho nahradiť novým modelom, ktorý sa zaobíde aj bez čiernej hmoty i bez čiernej energie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No tie tvoje teorie padaju na energii potrebnej na udelenie zryhnenia objektu.

Predstav si auto iduce po dialnici, a raketu vo vesmire, obe maju rovnaku hmotnost (na zemskom povrchu by vazili rovnako), obe idu pociatocnou richlostou, no na to aby sme ich zrichlili o X potrebujeme rovnaku energu (ak zanedbame odpor vzduchu, kolies,...), ako vysvtlis toto?
Ako je to mozne, ked je raketo v bezvahovom stave?

Pretoze presne takto sa meni obezna draha druzic a rakiet, dlzku zazehu pocitaju podla hmotnosti rakety a nie podla vahy.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

agud napísal:Ak idú atómové hodiny na obežnej dráhe rýchlejšie ako na zemskom povrchu, je to jasný dôkaz že hmotnosť častíc je závislá od intenzity gravitačného poľa. Vďaka menšej hmotnosti častíc oscilátora atómových hodín, dokáže rovnaké množstvo energie rozkmitať tieto častice na väčšiu frekvenciu a preto idú atómové hodiny na obežnej dráhe rýchlejšie.
Myslim, ze toto mi bohate staci a je mi jasne, ze nemas zvladnutu ani fyziku strednej skoly.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

No ved o tom to je. On si tvori vlastnu.
agud
Spammer
Spammer

harrison314 napísal:No tie tvoje teorie padaju na energii potrebnej na udelenie zryhnenia objektu.

Predstav si auto iduce po dialnici, a raketu vo vesmire, obe maju rovnaku hmotnost (na zemskom povrchu by vazili rovnako), obe idu pociatocnou richlostou, no na to aby sme ich zrichlili o X potrebujeme rovnaku energu (ak zanedbame odpor vzduchu, kolies,...), ako vysvtlis toto?
Ako je to mozne, ked je raketo v bezvahovom stave?

Pretoze presne takto sa meni obezna draha druzic a rakiet, dlzku zazehu pocitaju podla hmotnosti rakety a nie podla vahy.
Chceš mi tvrdiť, že hneď pri prvej družici dokázali vypočítať presnú dĺžku zážehu? Aj keď je dĺžka zážehu priamoúmerná hmotnosti družice, to ešte neznamená že družice majú na obežnej dráhe rovnakú hmotnosť ako na zemskom povrchu.
Pri prvej družici stačilo spraviť pár pokusných zážehov a podľa výsledkov už nieje problém vypočítať potrebnú dĺžku zážehu pre hociktorú družicu, bez ohľadu na to, či majú družice na obežnej dráhe rovnakú hmotnosť ako na zemskom povrchu, alebo je u všetkých družíc hmotnosť približne o 12% menšia. Na zmenu rýchlosti telesa na obežnej dráhe stačí o 12% menej energie ako na zemskom povrchu.
Môžeš mi prezradiť, prečo majú zariadenia na zisťovanie hmotnosti na ISS tak malú presnosť?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

agud napísal:Chceš mi tvrdiť, že hneď pri prvej družici dokázali vypočítať presnú dĺžku zážehu?
Je to newtonovska fyzyika :D sice na to nestacia vedomosti zo zakladnej skoly pretoze na to treba diferencialne rovnice (kvoli tomu, ze sa pocas zazehu meni hmostnost druzice - ubuda palivo). Ale pokojne mozem tvrdit, ze vedeli ako na to, vedeli ako na to uz v 17-storoci (Johannes Kepler).

Opakujem uz mionkrat, nemaju hmotnost o 12% nizsiu.
agud napísal:Môžeš mi prezradiť, prečo majú zariadenia na zisťovanie hmotnosti na ISS tak malú presnosť?
Vies co je to presnost? :D
agud
Spammer
Spammer

Chceš mi tvrdiť, že zariadenie ktoré sa používa na zisťovanie hmotnosti v bezváhovom stave ukáže na obežnej dráhe rovnaké hodnoty ako na zemskom povrchu? Máš k dispozícii výsledky meraní?
Jedno z používaných zariadení je opísané v priloženom dokumente.
http://www.findpatent.ru/patent/219/2199093.html
Naozaj je za malú presnosť (rozdielne výsledky merania)zodpovedné iba trenie?
Bad.boy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bad.boy »

Ja zasnem Agud. Co keby si reagoval aj na poznamky a pripomienky ktore ti tu boli povedane?
agud
Spammer
Spammer

Bad.boy napísal:Ja zasnem Agud. Co keby si reagoval aj na poznamky a pripomienky ktore ti tu boli povedane?
Môžeš mi pripomenúť pripomienky na ktoré som nereagoval?
Si ochotný pripustiť, že objavenie gravitačných vĺn je dôkaz, že gravitácia nieje prejavom hmotnosti telies?
Elektromagnetické vlny vznikajú vďaka zmenám intenzity elektrického poľa.
Aby mohli vznikať gravitačné vlny, muselo by dochádzať k zmenám intenzity gravitačného poľa. Chceš mi tvrdiť, že u planét dochádza k periodickým zmenám hmotnosti? Ak by bol gravitačný zákon správny, bez zmeny hmotnosti by nemohlo dochádzať k zmenám intenzity gravitačného poľa.
Existujú len 2 možnosti, buď gravitácia nieje prejavom hmotnosti telesa, alebo americký vedci klamú keď tvrdia že objavili gravitačné vlny.
Na opačnej strane zemegule existujú miesta, odkiaľ k obidvom detektorom dorazia seizmické vlny v rovnaký čas. Súčasné rozkmitanie zrkadiel v obidvoch detektoroch neje dôkaz že zachytili gravitačné vlny. Bohužiaľ, všetci vedci na celom svete tomuto omylu uverili.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Kto tvrdí, že gravitačné vlny vytvárajú planéty?
Buď nevieš o čom hovoríš alebo klameš.
agud
Spammer
Spammer

Chceš mi tvrdiť, že gravitačné vlny nemajú nič spoločné z gravitáciou? môžeš mi vysvetliť rozdiel medzi gravitáciou planéty a gravitáciou čiernej diery?
ako môže niekto porovnávať gravitačné vlny z vlnami na jazere?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Nič také netvrdím. Nechápem ako si to mohol z môjho príspevku vyvodiť. Asi tvoj typický prípad nepochopenia písanému textu.
Vieš z akého zdroja boli gravitačné vlny pozorované?
Porovnávať to musia práve kvôli takým nechápavcom ako si ty, ktorý nechápu zložitejšiu fyziku.
Napísať odpoveď