Francie Paris

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
luki25801
Amateur
Amateur

Francie Paris

Príspevok od používateľa luki25801 »

Cavte . O mesiac ideme s kamarátkou do Pariza a bol by som rad ak by ste nam dali nejake tipy kde ist co navstivit co nevynechat . Nejake dobre podniky atd . Ideme tam len na 3 dni . Tak pomaly googlim a zistujem co a ako a budem rad za kazdy nazor ktorym sem prispejete :wink: :roll:

A aj ak mate nejake skusenosti s nejakym hotelom ci apartmanom v rozumnej cene tak nam ho sem hodte budeme radi :)
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Francie Paris

Príspevok od používateľa beardie »

Co robit: tripadvisor
Kde bývať: booking.com
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

co sa tyka podnikov je takmer skoro jedno kde vojdes a sadnes, hlavne sa nauc ich zvyky a sposoby aby si tam nebol za blazna
luki25801
Amateur
Amateur

diky chalani hlavne tripadvisor je super appka :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

A hlavne použi prezervatív. Nechceš si tam asi urobiť nečakané prekvapenie :D

BTW, ak neviete po francúzsky, odporučil by som si ešte nainštalovať aj slovensko-francúzsky slovník do mobilu, keďže Francúzi sú notoricky známi tým, že angličtinu neovládajú, resp. väčšinou nechcú ovládať.
luki25801
Amateur
Amateur

Už som si kúpil apku Speak & Translate takže s prekladom snáď nebude problem . A po tvojom upozorneni použijem radšej 2 :lol: :plus:
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Pilifo napísal:A hlavne použi prezervatív. Nechceš si tam asi urobiť nečakané prekvapenie :D

BTW, ak neviete po francúzsky, odporučil by som si ešte nainštalovať aj slovensko-francúzsky slovník do mobilu, keďže Francúzi sú notoricky známi tým, že angličtinu neovládajú, resp. väčšinou nechcú ovládať.
Ja som s tymto nemal problem. V Parizi som este nebol, ale v Nice mi ludia ochotne ukazali smer, kadial mam ist. Rozuemli co sa pytam a aj ked sa niektori hanbili (nechceli, nevedeli) nieco povedat, tak sme si to rukami-nohami vysvetlili
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

V obchode pri platení mi samozrejme rozumeli, ale skoro vždy mi odpovedali vo francúzštine. V reštaurácii v lyžiarskom stredisku na mňa čašník tiež nechápavo pozeral, keď som mu objednávku hovoril po anglicky.

Takisto som bol nepríjemne prekvapený z CHDG letiska v Paríži, kde po anglicky nehovorili ani pracovníci na security controle a akurát mi ukazovali, aby som čakal, kým príde niekto, kto anglicky hovorí. Navyše som kvôli tomu zdržaniu nestihol let a potom som musel hodnú chvíľu hľadať stánok s informáciami, kde som si vybavil náhradnú letenku.

Podobné skúsenosti mám aj z Talianska, ale nikdy som nezažil takéto jazykové bariéry v Nemecku, Rakúsku alebo Švajčarsku. Tam s angličtinou nikdy nemali najmenší problém.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

jasne, uz kazdy nadava na chudakov frantikov, ze nevedia cudziu rec... sami ju poriadne nevedia tak co od nich chcete... :)

tak vazne, oni ju aj vedia, len sa dost casto hanbia ju pouzit, preto odporucam sa prihovorit velmi zakladnou anglinou aby si ich povzbudil, ze sak jak viem lepsie po anglicky jak henten turista... :)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

To nie je o hanbe, ale o hrdosti či nacionalizme. Na Korzike to je ešte horšie, oni rozumejú, ale odmietajú speakovať, aj keď by vedeli... Aspoň taký som nadobudol dojem. :?
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

tiež som s angličtinou nemal v paríži problém, nikde. Ani v hoteli, v reštaurácii, na ulici s bežnými ľuďmi, ani v taxíku, ani v nemocnici.

A to som sa bál, lebo som tiež všade počul tie fámy o angličtine.

Základ bol, pozdraviť po francúzsky a plynulo prejsť do turistickej angličtiny. Aj francúz hneď vedel že som turista, ktorého angličtina nie je rodný jazyk.

Ono tá averzia môže platiť skôr pre anglických turistov.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Keď mám teda lepšiu angličtinu, tak mi vo Francúzsku radíte, aby som radšej nahodil nejakú lámanú, aby sa domáci nezľakli a odpovedali mi? :D
hovko
Light Star
Light Star

Nejde o lepšiu angličtinu, ide o prízvuk.

Stačí sa nesnažiť robiť machra, že si po týždni chytil londýnsky akcent - to ti zožerú tu, nie tam :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja teda nenahadzujem žiadny londýnsky prízvuk, dovolím si však povedať, že hovorím plynule (skôr s americkejším prízvukom).

Nemal by som problém hovoriť pomalšie alebo veci aj opakovať, pokiaľ by som videl, že je tam nejaká iniciatíva aj z druhej strany. Väčšinou mi v tom Francúzsku ľudia napr. v tých obchodoch alebo reštikách rozumeli (po kratšom alebo dlhšom čase) a vyhoveli mi, ale v podstate bez akejkoľvek odpovede, nech už z hocijakých dôvodov, takže to na mňa pôsobilo trochu odmerane.

V Nemecku alebo Švajčiarsku sú tí ľudia oveľa sebavedomejší ohľadom angličtiny a nemajú problém sa s cudzincami pustiť aj do nejakého chit chatu :wink:
hovko
Light Star
Light Star

Tu nejde o sebavedomie použiť angličtinu. Tu ide o historický odpor voči anglicku. Takže ak majú pocit že si viac angličan ako turista, tak je to na nich cítiť :).
Retne
Darca
Darca

Pilifo napísal:V Nemecku alebo Švajčiarsku sú tí ľudia oveľa sebavedomejší ohľadom angličtiny a nemajú problém sa s cudzincami pustiť aj do nejakého chit chatu :wink:
Vo francuzsku nie su. Chodil som s nimi na vyske 5 rokov na anglictinu, kde som ich videl cervenat sa ako nikdy... kvoli francuzstine maju problem pri vyslovovani h a nebodaj ak maju povedat th, napriklad the tak sa dockas "z"... :)

ta nacionalisticka karta tam hraje svoju rolu urcite tak isto...
luki25801
Amateur
Amateur

Diky chalani :) A este rad by som vedel ci niekto nema skusenost s cestovanim lebo prilietame na letisko BVA co je od centra vzdialene 90 km . Taxi som pozeral tam to bude zbytocne drahe tak ci niekto vyuzil aj ine moznosti
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Retne
Darca
Darca

Ak chces ist aj do muzeii, tak moja sestra aktualne pracuje v Grand Palais a predtym robila v Centre Pompidou... ak mas nejaky specialny vkus a chcel podarit, tak sa jej mozem opytat...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ako p4ra pise, mas moznosti shuttle busu, zdielanych minivanov, normalny bus, pripadne aj Uber.
Napísať odpoveď