hughito napísal:No lebo to je asi jediné opatrenia na ktoré si spomínam, ktorého dopad som reálne a výrazne pocítil v peňaženke. Jazdil som každý deň vlakom, do BA do práce a späť cez prázdniny + potom v rámci štúdia tiež pomerne často a aj teraz sa mi to ešte hodí, keď idem niekam ďaleko do archívu a mám to zadarmo.
Nemáš to zadarmo. Akurát neplatíš priamo železniciam, ale platíš iným obchodníkom, tzn. využívaš tie peniaze inak (predpokladám, že ušetrené peniaze za vlaky si nedávaš do pokladničky), no v každej službe je dnes započítaná daň, ktorá ide do štátneho rozpočtu. Fico len zoberie peniaze zo štátneho rozpočtu a dá ich železniciam za ušlý zisk na vlakoch zadarmo. Laicky povedané, v každej dani ktorú platíš, si platíš lístok na vlak.
hughito napísal:Politika by nemala stáť na takýchto opatreniach, že len balíčky alebo niečo dať bezplatné. Ale ak sú zdroje, tak prečo je priestor aj na takéto opatrenie. Niekde majú napr. MHD v rámci mesta bezplatnú a pod.
Ale ak sú zdroje? To myslíš vážne? Fico si v rozpočte vyčlení 13mil na vlaky zadarmo (to bol ich odhad), tieto peniaze mohli ísť niekam inam (do školstva, do zdravotníctva), tomu hovoríš, že sú zdroje? Navyše reálna strata železníc z tohto opatrenia je niekde medzi 22 až 24mil €, čiže aj keby z nejakého zdroja mimo šr fico naškrabal 13mil, tak mu stále chýba 11mil a odkiaľ ich doplní, no znovu len z rozpočtu.
Neviem v akom meste majú bezplatnú MHD, na slovensku určite nikde.
Vlaky zadarmo sú proste populistický, nesystémový a neefektívny bullshit. Tí, ktorí cestujú si tie lístky aj tak platia a nevyše to platia aj tí, ktorí necestujú.