Čas do kedy môže byť 15-ročný von

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
LukasqoO
King
King

Re: Čas do kedy môže byť 15-ročný von

Príspevok od používateľa LukasqoO »

pinco - http://www.najpravo.sk/clanky/policajt- ... movat.html
"Možno uzavrieť, že aj v SR policajt nie je oprávnený preventívne či rutinne vykonávať kontrolu totožnosti náhodných osôb."
Taktiez obciansky u seba mat nikdy nemusis, staci ak udaje nadiktujes.

farnell - tifo ide mimo mna
mikko_55
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mikko_55 »

Čiže takto ľudia... :D Nemusím sa ničoho báť že som bol po 22 von, žiadna obálka domov nepríde alebo niečo také? :D :D
LukasqoO
King
King

Nie nepride, ale ja keby som bol rodic, tak by som svoje 15 rocne dieta nenechal poflakovat sa po 22 vonku. Ale to je len moj nazor. Hlavne rob somariny s mierou ;)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

pinco: LukasqoO nenapísal síce úplnú pravdu, ale myšlienka je správna.

Zo zákona, čo si postol:
(1) Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby
preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti.

A kedže "náhodná" kontrola nie je v rámci plnenia úloh daného zákona, tak od teba policajt nemôže len tak žiadať preukázanie totožnosti.
Už sa to tu viac krát riešilo v iných témach. (Auto-Moto v rámci cestných kontrol a aj pri revízoroch sa mi zdá)
Samozrejme vždy išlo o dospelého, otázne je keď do toho vstúpia zákony okolo mladistvých. Možno, že tam má po 22 hodine oprávnenie na preukázanie totožnosti, neviem.

LukasqoO: Ten článok je síce pekný ale rozhodnutie súdu bolo v Českej republike. Neviem o tom, že by aj u nás bol podobný prípad, kde by súd podal výklad toho zákona, hlavne, čo všetko sú úlohy policajta podľa daného zákona. Ale inak súhlasím a mám na to podobný názor.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

LukasqoO: A aký má zmysel údaje diktovať a čakať kým to overia v databáze, ako ukázať občiansky a mať pokoj?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nemusis ho mat pri sebe
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

LukasqoO napísal: "Možno uzavrieť, že aj v SR policajt nie je oprávnený preventívne či rutinne vykonávať kontrolu totožnosti náhodných osôb."
To je len nazor advokata, neznamena to že ten zakon sa takto vyklada a že ho pripadne takto vyloži aj sud. Kľudne môže rozhodnuť opačne ak by sa niečo take na sud dostalo.
mikko_55
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mikko_55 »

Ja som bol s partiou (slušnou pomerne dosť :D ) vonku a šli sme po ulici a zrazu cúvli naspäť ku nám a sa pýtali či máme 15, mali sme všetci, tak potom od nás pýtali OP. Tak si ich zobral a začal po mne j*bať že prečo sme vonku po 22 a také, opísal si veci z OP, čo vôbec nechápem na čo...
Každopádne Vám ďakujem.
LukasqoO
King
King

Obciansky nosim iba ked ho fakt budem v ten den potrebovat. O zopar dokladov som uz prisiel, cize ich nosim v co najmensom mnozstve :)
A inak kontrolovali ma uz viac krat a kedze obciansky nenosim, tak som udaje uz nahlasoval, lebo mi povedali presny dovod, preco to potrebuju. Ale vacsinou som sa stretol s tym, ze "legitimujte sa" a cakali na OP. Samozrejme, ze som sa spytal, aky na to maju dovod a nevedeli mi povedat. Proste som sa mal legitimovat. Polozil som im znova rovnaku otazku a odisli prec, s tym ze nebudu stracat cas. Z toho mozem iba usudit, ze ak naozaj maju podozrenie, ze si nieco spravil, tak na tej legitimacii budu trvat.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Nosil si so sebou 3 pasy? :D :lol:
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

94jakub napísal:pinco: LukasqoO nenapísal síce úplnú pravdu, ale myšlienka je správna.

Zo zákona, čo si postol:
(1) Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby
preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti.

A kedže "náhodná" kontrola nie je v rámci plnenia úloh daného zákona, tak od teba policajt nemôže len tak žiadať preukázanie totožnosti.
Už sa to tu viac krát riešilo v iných témach. (Auto-Moto v rámci cestných kontrol a aj pri revízoroch sa mi zdá)
Samozrejme vždy išlo o dospelého, otázne je keď do toho vstúpia zákony okolo mladistvých. Možno, že tam má po 22 hodine oprávnenie na preukázanie totožnosti, neviem.

LukasqoO: Ten článok je síce pekný ale rozhodnutie súdu bolo v Českej republike. Neviem o tom, že by aj u nás bol podobný prípad, kde by súd podal výklad toho zákona, hlavne, čo všetko sú úlohy policajta podľa daného zákona. Ale inak súhlasím a mám na to podobný názor.
No a keď policajt povie, že ťa chce legitimovať z dôvodu podozrenia, že si hľadaná osoba?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Tak mu nadiktujes údaje
pinco
Darca
Darca

Však ja to viem, že nemusím mať pri sebe občiansky. Mne len išlo o to, ako tu bolo napísané, že ak policajt nemá podozrenie zo spáchania trestného činu, tak ho môžem poslať do teplých krajín. Čo podľa mňa znamená, že ak policajt udá dôvod, čo môže byť hocičo (napríklad podozrenie, že si hľadaná osoba), tak mu jednoducho totožnosť preukázať musíš.
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

A ak ju nepreukazes tak Ta predvedu, najskôr. Z coho mi logicky vyplyva ,ze je lepsie mat tu kartu s cipom pri sebe.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Ak im neukazes OP (nemas pri sebe), tak si vypytaju meno, priezvisko, atd. a overia si to vo svojej databaze. Predvedu ta, az keby si im neukazal OP ani nenadiktoval udaje, alebo by ta nenasli v tej databaze.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

pinco: Keby to niekto chcel hnať do extrémov, tak by o takej hľadanej osobe mal byť záznam a teda by malo byť možné dokázať, že sa naozaj podobáš na hľadanú osobu a policajt si to nevymyslel. Pokiaľ ale za tebou príde policajt ako v tom článku a povie ti "rutinná kontrola," ty mu na to odpovieš, že nič také neexistuje a potom začne riešiť hľadanú osobu je jasné, že porušuje svoje právomoci.
LukasqoO napísal samozrejme blbosť no na druhej strane behanie po ulici a pýtanie so občianskeho o každého druhého asi tiež nie je v poriadku.
Ďalšia vec, pokiaľ nemáš 18 a nekričíš všade "policajný štát", tak asi s takou kontrolou problém mať nebudeš.
pinco
Darca
Darca

94jakub, v podstate súhlasím. Presne som to chcel aj ja napísať, že keby to chcel niekto hnať do extrému, tak sa zatne a neukáže, nepovie nič a policajti, nech ukážu, na akú hľadanú osobu sa podobá, alebo aké podozrenie majú. Neviem, aké páky na toto majú.
Napísať odpoveď