problém s rozjazdom a preradovaním medzi 1-3 pr. stupnom

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
martin999910
Novice
Novice

problém s rozjazdom a preradovaním medzi 1-3 pr. stupnom

Príspevok od používateľa martin999910 »

Zdravím páni,

mám problém z rozjazdom a samotným preradovaním medzi 1 - 3 prevodovým stupnom. Radenie pri stupnoch 4 a 5 je bezproblémové. Celý problém spočíva v takom trhnutí alebo skôr kopnutí pri prenose záberu na kolesá, jednoducho nedôjde k čistému prenosu sily záberu ale je tam citeľné kopnutie. Ide o trhnutie pri prenose sily ktoré je závislé od toho ako rýchlo stlačím/pustím spojku. Pokial spojku pušťam pomalšie teda nechávam dlhšiu pauzu v preradení medzi 1. a 2. resp 3. prevodovým stupnom toto trhnutie necítit. Pokiaľ vchádzam do križovatky kde dávam prednosť a vybehne mi nečakane nejaké auto a ja potrebujem rychlo ubrzdiť a zároven prudko stlačiť spojku aby mi nezdochol motor tak vtedy je toto trhnutie uplne katastrofálne, čiže celý proces je spojený s tým ako rýchlo stlačím/pustím spojku preto som naučený už jazdiť tak že zo spojkou pracujem pomalšie, medzi preradovaním mam o niečo dlhšie pauzy a taktiež zaberá ked puštam spojku tak si mierne pridám plyn aby otáčky trošku poskočili o 200-300 hore a toto všetko eliminuje toto cukanie. Jedná sa o auto Vectra C 2,2 benzín

Tento problém pretrváva už 2 rok odkedy ho mám. Riešil som to s jedným automechanikom, s ktorým som sa previezol na jeho Vectre C 2.2 diesel s 230000km a robilo to isté ale podstatne menej. Hovoril že je to dvojhmotným zotrvačníkom a že je tak konštruovaný a tak to má byť, čo sa mi nechce veriť. Podľa mna to dvojhmotou nieje kedže mne to robí už 2 roky a stale je to v rovnakom štádiu (nezhoršuje sa to, navyše auto má iba 120000km takže neverím že dvojhmota je načatá) a žiadne iné príznaky načatej dvojhmoty nemám.

Inak podvozok, ramená, silentbloky motora aj prevodovky boli skontrolované a všetko bez problémov.
Taktiež záber spojky je bezproblémový, žiadne prešmykovanie ani nič podobné. V čom by mohol byť problém, prítlačný tanier? Vďaka za rady
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: problém s rozjazdom a preradovaním medzi 1-3 pr. stupnom

Príspevok od používateľa beardie »

vitaj na fore, podla popisu skor nevies pracovat so spojkou ako ze by bola niekde chyba
martin999910
Novice
Novice

ďakujem za privítanie, myslím že po 10 rokoch jazdenia a pri piatom aute so spojkou pracovať viem ;) "trefné rady" raketových inžinierov ignorujem. Tento problém bol už pri kúpe, v autorizovanom servise to bolo pred kupou zdôvodnené výrivymi klapkami ktoré som následne vymenili ale problém pretrváva dalej.

Potom aj pôvodný majiteľ asi nevedel robiť zo spojkou ako ja :smt033
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

to moze byt dost roznych veci... od spojky, cez vypinaciu vidlicu, silenbloky motora, prevodovky, diffu, ktore treba obcas aj vymenit, nie len skontrolovat, az po volu na ramenach, hoci sa to nezda...

takto sa spytam: pohne sa auto alebo ma tendenciu sa pohnut v momente, ked to buchne, ked stojis na mieste a zaradis 1?
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

A od koho chceš radu?
Automechanik ti nie je dobrý. Raketový inžinier z fóra tiež nie.

Inak, môžeš jazdiť aj 20 rokov a vystriedať 50 áut, ale pokiaľ máš naozaj nejaký zlozvyk, tak sú tie údaje úplne irelevantné.
martin999910
Novice
Novice

áno, pohne sa, kopne to, ale auto sa pohne. Naposledy menený olej v provodovke aj snímač polohy spojkového pedálu. O tych ramenách mi hovorili v servise že jedno začína byť načaté ale další mechnik mi sliedil po podvozku 2 hodiny a vravel že ramená su uplne ok.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

vidlica Ti uplne nevypina spojku...
martin999910
Novice
Novice

hovko nehnevaj sa ale ked som tento zlozvyk nemal na predchádzajúcich štyroch autách tak som si ho z ničoho nič doniesol do svojho posledného, palec hore :smt006
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

No ja by som to videl aj na tu dvojhmotu.
Najdi si tiahli kopec, rozbehni, mierne pribrzduj a podraduj. Napis, co to robilo.
martin999910
Novice
Novice

Vyskúšam, i keď pri podraďovaní je vsetko ok, problém je len ked radím smerom hore a od trojky do štvorky vyssie zasa nic

//autoeditácia príspevku (22 Mar 2016, 15:44)
Vyskúšam, i keď pri podraďovaní je vsetko ok, problém je len ked radím smerom hore a od trojky do štvorky vyssie zasa nic
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

možno blbá odázka, ale kedy bola naposledy menená brzdová kvapalina ? a skúšal si odvzdušniť spojkový pedál ? Mne rovnako kopala spojka keď som mal prádznu nádržku brzdovky, následne som natiahol vzduch do spojky a kopalo to parádne, ale vtedy mi aj ABS pumpa pekne pár krát zachrčala do zákruty.
martin999910
Novice
Novice

brzdová bola podla servisnej knižky menená tri roky dozadu pred necelými 30000km. Odvzdušnenie spojkového pedálu som ešte neskušal
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

svietila by kontrolka brzd...
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ratzi, tiež som si myslel, že keď tam mám senzor v nádobke, tak sa mi rozsvieti keď je prázdna, až na to, že sa mi zasekol plavák a nádobka prázdna a plavák veselo ukazoval plno, čiže kontrolka nebola.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

no lenze to uz je aj dalsia chyba :) kontrolka sa rozsvieti, aj ked ubudne iba par milimetrov z nadobky...
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

každopádne, mne sa zavzdušnená spojka prejavovala takto, pri vytláčaní to trhlo a pri púšťaní tiež s tým, že bolo aj počuť ako prítlačák tresne do dvojhmoty.
Napísať odpoveď