Stanovovanie cien leteniek
-
anyway
Light Star
Stanovovanie cien leteniek
Spiatočna letenka Kiev-Astana stojí pre daný termín 300 eur cez spoločnosť Ukraine Airlines.
Spiatočná letenka Instanbul-Astana s prestupom v Kieve stojí pre rovnaký termín 200 eur. Obe trasy opäť pokrýva spoločnosť Ukraine Airlines. Vysvetlí mi niekto logiku stanovovania cien takýchto leteniek? Obe ceny boli overené priamo na stránkach tejto leteckej spoločnosti.
K tomu ma napadá ešte otázka, je možné s letenkou Istanbul-Astana začať let až v prestupovej destinácii, čo je Kiev?
Spiatočná letenka Instanbul-Astana s prestupom v Kieve stojí pre rovnaký termín 200 eur. Obe trasy opäť pokrýva spoločnosť Ukraine Airlines. Vysvetlí mi niekto logiku stanovovania cien takýchto leteniek? Obe ceny boli overené priamo na stránkach tejto leteckej spoločnosti.
K tomu ma napadá ešte otázka, je možné s letenkou Istanbul-Astana začať let až v prestupovej destinácii, čo je Kiev?
Re: Stanovovanie cien leteniek
Po prvom nenastupenom segmente všetky nasledujúce prepadavaju.
K tej prvej časti, je to všetko len otázka ponuky/dopytu a segmentacie trhu. Ukrajinci musia ponúknuť nižšiu cenu, pretože inak by ľudia leteli z Istanbulu do Astany priamo s Turkishom.
K tej prvej časti, je to všetko len otázka ponuky/dopytu a segmentacie trhu. Ukrajinci musia ponúknuť nižšiu cenu, pretože inak by ľudia leteli z Istanbulu do Astany priamo s Turkishom.
Jedna vec su rozlisne letiskove poplatky, ktore mnohokrat stoja viac ako samotny let. Tiez tam moze hrat v cene rozlicna cena paliva, dotacie a neviem co dalsie. Napriklad som raz pozeral letenky do Tokia. Z Viedne to bolo 500 eur. Len z Budapesti bol za 400 eur, pritom sa letelo do Viedne, tam hodinova pauza a prestup na ten isty len do Viedne. A pritom o 100 eur lacnejsie z Budapesti. Ale to bude tym, ze Budapest ma lacnejsie letiskove poplatky, urcite hraju rolu aj mnozstvevne zlavy (z Budapesti vo velkom lieta WizzAir (zrejme ich domaca baza) a aj rusky Aeroflot).
logicky su v sumare taxy pri smerovani BUD-VIE-NRT vyssie ako iba VIE-NRTheker napísal:Ale to bude tym, ze Budapest ma lacnejsie letiskove poplatky
ten Wizzair s tym nema nic, kedze do Tokia nelietaurcite hraju rolu aj mnozstvevne zlavy (z Budapesti vo velkom lieta WizzAir (zrejme ich domaca baza))
bingo, Austrian superi na madarskom trhu s Aeroflotom, a preto musi ponuknut nizsiu cenuaj rusky Aeroflot
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
To je bezne. Hlavne akcne letenky ktore obcas nedavaju zmysel. Raz bol akcny tarif Praha-Vieden-EU s tym, ze cena bola cca 200eur (velmi dobra cena). Priamy let Vieden->EU bola ale cez 300eur. Takze ked si chcel usetrit, musel si ist do Prahy a preletiet za cca 40min do Viedne a stadial prestupit na lietadlo. Chore, ale funguje to bohuzial tak.
Jedine co mozes spravit je to, ze spiatocny let mozes vystupit a ukoncit kde chces. Cize v nasom pripade to bola Vieden. Len to treba oznamit, aby ti tam vylozili aj batozinu.
Jedine co mozes spravit je to, ze spiatocny let mozes vystupit a ukoncit kde chces. Cize v nasom pripade to bola Vieden. Len to treba oznamit, aby ti tam vylozili aj batozinu.
taktiez zohrava rolu cas odletu a priletu
Cas odletu a priletu? Podla mna ani moc nie, skor doba prestupov hra vacsiu rolu.
-
Soviet
Darca
A taktiez tam zohrava rola aj obsadenost miest v lietadlach. Aspon podla mna.
Všetky 3 posledné posty sú správne, každá letenka sa skladá z dvoch hlavných častí, pričom prvá je 'fare', čiže tarif. Jeho popis je vždy na pár A4iek, kde sa zohľadňuje, či je let jednosmerný alebo return, ako dlho je cestujúci v destinácií, doba do odletu prvého segmentu, flexibilita letenky, a podobne. Preto môžu byť v istých prípadoch jednosmerky drahšie ako spiatočky alebo odlet o par dni mnohonásobne drahší ako odlet na ten istý let kúpený o par týždňov až mesiacov skôr, atd.
A to ešte nie hovorím o viacerých triedach, čiže economy, premium economy, business a First.
Druhá časť ceny letenky sú taxy (palivové príplatky, poplatky letiskam, poplatky za prelet,...)
A to ešte nie hovorím o viacerých triedach, čiže economy, premium economy, business a First.
Druhá časť ceny letenky sú taxy (palivové príplatky, poplatky letiskam, poplatky za prelet,...)
-
seth82
Darca
Čas odletu a príletu zohráva veľmi dôležitú úlohu v cenách leteniek, hlavne na veľkých letiskách. Napríklad tu v Tokiu sú najlacnejšie lety do Soulu alebo HK s nízkonákladovkami, ktoré ale odlietajú a prilietajú v tých najhorších možných časoch - teda odlet niekedy okolo polnoci (a tým pádom príchod nikde inde nadránom) a prílet taktiež niekedy o 2 alebo 3 ráno. V Tokiu vypínajú MHD približne o pol jednej (posledné vlaky vychádzajú z hlavných staníc o polnoci, takže záleží od toho, kde človek na danej trase býva) a potom do rána nič. Takže ktokoľvek priletí dajme tomu o 3 ráno na Naritu (80km od centra) alebo na Hanedu (v meste, 30km odo mňa), tak má obrovský problém. Autobusov - nočákov je málo a taxíky tu stoja majland. Preto sú letenky lacné, pretože spoločnosti dostávajú sloty v tých najhorších možných časoch, kedy všetci ostatní drichmú.