Zmena štúdia/života ? Ekonomický štart...

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
peterkollar
Expert
Expert

Zmena štúdia/života ? Ekonomický štart...

Príspevok od používateľa peterkollar »

Ahojte, mám 20 rokov momentálne študujem informu ale nenašiel som sa v tom úplne a rozmýšlam čo ďalej s mojím ďalším pôsobením (budúci rok by som mal obhajovať Bc. prácu) neviem na čo by bolo dobré sa zamerať..možno by nebolo zlé ísť na inú výšku (rozmýšľal som aj nad štúdiom kriminalistiky - BA alebo ČR a následne pracovať v policajnom zbore-neviem ako uznávajú titul Bc. ktory nie je z Akademie.., postupne sa vypracovať aj k pozícii vyšetrovateľa ale neviem či to je vôbec reálne pri pomeroch na SVK ;) )..trochu mám v poslednej dobe zo svojho života zlý pocit pretože dosť veľa času trávim za PC neproduktívne snažím sa pochopiť programátorské veci ale jednak ma to nebaví a jednak sa mi v tom úplne nedarí a svoju budúcnosť v programovaní asi nevidím...je pravda že trochu frustrujúce je aj to že strácam chuť do života, kedže v mojom veku som ešte nemal priateľku , bývam s rodičmi (+4dni v týždni intrák) a som od nich v podstate ekonomicky úplne závislý.. toto je asi môj najväčší problém , predsa ak by som niečo zarobil tak bol by som slobodnejší...neviem si predstaviť čo bude ďalej ale takto to už pokračovať dlho nebude ..mamka má rakovinu a otec dosť pije ale to som trochu odbočil od témy.. dôvod prečo to tu píšem je ten , že hľadám nejakú inšpiráciu od vás - čo by bolo najlepšie podľa vás ak by som urobil - z časti vidím riešenie niekam ísť pracovať do zahraničia aj keď horšiu robotu ale aspoň si zarobiť na seba a osamostatniť sa takto to už ďalej proste nejde a dosť ma trápi aj to že čo sa týka vzťahov - predstava o rodine je asi v mojom prípade úplne nereálna...
myslím si však že mám vek kedy sa to dá ešte všetko zmeniť len mi treba nájsť niečo čo ma bude naozaj baviť a dôvod prečo sa oplatí žiť.

Ďakujem vám ak ste si to prečitali a máte nápad ako by som mohol zmeniť môj život. ;)
Retne
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Zmena štúdia/života ? Ekonomický štart...

Príspevok od používateľa Retne »

Ked nevies co so sebou, vypadni niekam na rok. Skus nieco ako work and travel, v USA/Australia... spoznas vela novych ludi, nabudnes nejake skusenosti, jazyk trosku, potom sa ti bude lahsie rozhodovat a mozno aj sam budes vediet co by si rad robil. Urcite to nepovazuj ako strateny rok, zvacsa sa jedna o rok kedy clovek najviac ziska...
peterkollar
Expert
Expert

Retne napísal:Ked nevies co so sebou, vypadni niekam na rok. Skus nieco ako work and travel, v USA/Australia... spoznas vela novych ludi, nabudnes nejake skusenosti, jazyk trosku, potom sa ti bude lahsie rozhodovat a mozno aj sam budes vediet co by si rad robil. Urcite to nepovazuj ako strateny rok, zvacsa sa jedna o rok kedy clovek najviac ziska...
na W&T sa dá ísť s tým že papiere ohľadom toho je potrebné vybaviť už v decembri/januári - teda pol roka predtým čiže toto leto to už nepripadá do úvahy , alebo viš o nejakej alternatíve ? :)
Retne
Darca
Darca

peterkollar napísal: alebo viš o nejakej alternatíve ? :)
Europa? :) kym sme v EU mozes pracovat kde chces... mozno by som to na tvojom mieste urobil tak, ze by som 9 mesiacov makal na 2/3 miesta (pre skusenost) a potom zvysne 3 mesiace by som siel niekam daleko, Azia, Australia, Amerika...
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Alebo chod makat na par mesiacov do Kie za pas za 500 eur mesacne. Hned ta aj IT zacne bavit :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

to sa musíš rozhodnúť sám. Študuješ jeden z najperspektívnejších odborov a chceš to nechať, takže je tam veľká šanca že spravíš krok späť. Samozrejme to nemusí byť pravidlom, a ak ťa to nebaví, tak by bolo hlúpe v tom pokračovať. Ale neviem aké rady tu čakáš. Ak chceš zmeniť odbor, tak zmeň.Ak chceš nechať školu, tak nechaj. Každý ti tu poradí niečo iné, čo je podľa neho najlepšie. Ale treba si uvedomiť že to sú rady od ľudí čo majú výšku, čo pracujú, čo sú v zahraničí.. takže každý ti poradí iba z jeho uhla pohľadu a nakoniec sa aj tak musíš rozhodnúť sám.

skončiť bakalára a nechať štúdium je podľa mňa zabitie 3 rokov. Ten titul je výsmech ak si ho niekde napíšeš, a tie vedomosti nie sú na žiadnej úrovni oproti niekomu kto má prax a nemá školu. Takže buď tú školu nechaj (a je jedno či teraz alebo po bc, ale kvoli rodine aspoň toho bc sprav) alebo ju dokonči.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Dokonci bakalara, daj si rok cestovania/prace a potom sa rozhodni ci chces pokracovat v IT alebo si za ten cas nasiel nieco ine.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Určite by som aspoň toho bakalára dokončil, môžeš potom pokračovať v nejakom inom odbore.
peterkollar
Expert
Expert

som pripravený tvrdo pracovať, ale jednoducho chcem aby to malo zmysel ...posunúť sa niekam v živote a momentálne som dosť zúfalý z môjho životného obdobia..nevidím v ňom vôbec zmysel , hádžem voľnú rukavicu , za akúkoľvek pozitívnu radu som veľmi vďačný ! :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

z pohladu zamestnavatela ma clovek iba s bakalarom vyrazne nizsiu hodnotu na trhu prace, v podstate je to niekto iba o chlp vyssie ako maturitak, a moze sa stat ze sa nanho bude pozerat ako na niekoho kto na druhy stupen jednoducho nemal schopnosti. Urcite ze sa da vydriapat na relativne zaujimave pracovne pozicie aj bez druheho stupna, ale trva to vyrazne dlhsie s roznymi uskaliami.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

v korporate je to jedno :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

v korporate mas presne definovane ake vzdelanie a aku dlhu prax a na akych poziciach musis mat za sebou aby vobec zacali uvazovat nad dotycnym clovekom. V IT je to samozrejme cele trochu posunute.
Retne
Darca
Darca

IT je tak trochu mimo. Standartne odbory su specificke tym ze rasties po profesionalnej stranke s rokmi studia a rokmi v praxy. Kvalitny ITckar nemusi mat ani skolu, resp. to nie je podmienka aby bol dobry...
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

V IT je to jedno. Vidia na linkedine taku a taku prax v takej a takej firme a idu sa za tebou roztrhat. A to mam tiez len bakalara.
Napísať odpoveď