Povinné odovzdávanie štatistických údajov

Diskusie na politické témy...
Solo_Kamen
King
King
Používateľov profilový obrázok

Povinné odovzdávanie štatistických údajov

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

http://www.pnky.sk/aktuality/pripravte- ... am-pokuta/

Nie, že by som bol nejaký paranoik (ano, dobre, som) ale nie je mi jasné, prečo má štát potrebu klásť ľuďom otázky ohladne vecí, ktoré si dokážu zistiť aj sami (výhovorku v tom komixe im nežeriem) a to ešte pod hrozbou nejakej sankcie. Na celoštátnych novinových portáloch som toto nezachytil, vie niekto, či je to regionálna záležitost alebo celoštátna?
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Povinné odovzdávanie štatistických údajov

Príspevok od používateľa heker »

Mas to napisane v tom clanku, ze kde sa tieto otazky budu klast. Neviem ake otazky idu klast, ale stat si nema ako zistit, ze ci mas mobil, ci mas pracku, mikrovlnku, ci chodis na dovolenku, kolkokrat do tyzdna alebo do dna sa sprchujes, ze ci sa rano budis so vztycenym a i.
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

človek číta veci na rýchlo a potom má také blbé otázky ako ja :D ale okrem toho, nepotrebujem sa chválit tým, kolko mám mobilov a že sa ráno budím so vztýčeným a.i.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ved ked nechces tak nemusis nanich reagovat. Neviem ako presne to bude prebiehat, ale nezname mobilne cisla zdvihat nemusis ani otvarat kazdemu dvere. apropo nevidim na tom nic zle poskytnut udaje typu ake mas priblizne vybavenie bytu a pod. udaje su iba pre statisticke pouzitie. Pochybujem ze budu liezt do takych detailov ci je ten mobil ajfún za liter alebo noname z tesca za dvacku./ a keby aj pytali, tak co sa take hrozne stane?/
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Vidim to tak, ze pracovat v statistickom urade SR je uplne idealne zamestnanie pre sobasneho podnika / podvodnicku :D
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Akurat mi to prislo... idem na to...
Hlavička:
Vážený respondent,
Štatistický úrad SR vykonáva štatistické zisťovania za účelom získania informácií o stave a vývoji ekonomiky a spoločnosti
Slovenskej republiky a pre medzinárodné porovnávania. Toto zisťovanie je súčasťou Programu štátnych štatistických
zisťovaní schváleného na roky 2015 - 2017 vydaného v Zbierke zákonov SR. Spravodajská povinnosť vyplniť štatistický
formulár Vám vyplýva z § 18 zákona č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike v znení neskorších predpisov. Ak ste v sledovanom
období nevykonávali žiadnu činnosť alebo nevykonávali činnosť, ktorá je predmetom tohto štatistického zisťovania,
predložte výkaz vyplnený dostupnými údajmi.
Vami uvedené dôverné údaje sú chránené, nezverejňujú sa a slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky. Ochranu
dôverných údajov upravuje zákon č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike v znení neskorších predpisov. Za ochranu dôverných
údajov zodpovedá Štatistický úrad Slovenskej republiky.
Vyplnený štatistický formulár elektronicky podajte do 20. 4. 2016 na webovej stránke ŠÚ SR www.statistics.sk alebo
v odôvodnenom prípade doručte ŠÚ SR - pracovisku v Žiline, Framborská 23, 011 21 Žilina.
Ďakujeme Vám za včasné poskytnutie údajov a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Kto zabezpeci ze udaje nebudu zneuzite ? napr sa statisticky uradnik dozvie od natesenej majetnej zeny ktora sa rada pochvali co ma doma aj s detailami, kludne typu mame doma 4 najnovsie iphony, kazdy mame macbook pro (casta to odpoved pri opytani sa cloveka aky ma pocitac, a clovek je applista jak hovado, tak hned odpovie ja nemam notebook ja mam MACBOOOOOOK PROOOOOOOOO .... a ktory je zaryty applista tak este aj vykrikuje cenu,...za 2700 EUUUUUR) a ako pracovne tu mame Imac teraz novy, a telku mame uz tu plochu velku za 3 tisic eur, a pracku mame aj so sisickou za liter.

takto by sa to dalo napisat este podrobnejsie a poznam vela ludi co sa s radostou pochvalia.

KTO ZARUCI ze dany statisticky uradnik vecer pri pive nepovie kamosom ze slecna z kocurkova ma doma vybavu za drahe 10 tisice eur, a ze nasledne dany pivny kamarat to neposunie inemu, ktoreho bavi vykradanie bytov/domov ako hoby? :|
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

Cele to vyzera ako blbost. Anonymne to spravit nedokazu, a tak to spada aj pod zakon o ochrane osobnych udajov. Tam je to jasne dane
:
Osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa určenej alebo určiteľnej fyzickej osoby, pričom takou osobou je osoba, ktorú možno určiť priamo alebo nepriamo, najmä na základe všeobecne použiteľného identifikátora alebo na základe jednej či viacerých charakteristík alebo znakov, ktoré tvoria jej fyzickú, fyziologickú, psychickú, mentálnu, ekonomickú, kultúrnu alebo sociálnu identitu.
Kedze meno, priezvisko, adresa atd uz osobnym udajom su, tak potom je potrebny suhlas dotknutej osoby so spracovanim osobnych udajov:
súhlasom dotknutej osoby akýkoľvek slobodne daný výslovný a zrozumiteľný prejav vôle, ktorým dotknutá osoba na základe poskytnutých informácií vyjadruje súhlas so spracúvaním svojich osobných údajov
Osobne by som osobe, ktora robi ten prieskum hned povedal, ze na zaklade predpisu 122/2013 Z.z. nesuhlasim so spracovanim osobnych udajov.
Je tu ale aj moznost, ze prave pre ten zakon co maju uvedeny, tam je nejaka vynimka. To by uz trebalo precitat podrobnejsie, pripadne konzultovat s pravnikom, ktory sa v tom vyzna.
qwerty-xyz napísal:KTO ZARUCI ze dany statisticky uradnik vecer pri pive nepovie kamosom ze slecna z kocurkova ma doma vybavu za drahe 10 tisice eur, a ze nasledne dany pivny kamarat to neposunie inemu, ktoreho bavi vykradanie bytov/domov ako hoby?
Nezaruci nikto, ale ak by mu to niekto dokazal, tak ho caka mastna pokuta. Ale v podstate by mu to asi nikto nikdy nedokazal ani to dalej neriesil.
gogo956
Redeemer
Redeemer

oni sa budu pytat na to ci mas nejaky druh vybavenia domacnosti napr ci mas pracku, ale nebudu sa pytat kolko stala a pod.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Je uplne jedno co sa budu pytat, ak tam je meno, priezvisko, adresa, telefon, cislo obcianskeho atd. tak sa to povazuje za osobne udaje, a na zaklade toho musia aj postupovat. Napr. maju meno, mail a telefon + zoznam tvojich spotrebicov, co sa mozno javi ako nepodstatne, ale co ak sa k tomu dostane spolocnost ktora taketo spotrebice predava? Zrazu ma 6000 potencionalnych kupcov, pre ktorych to znamena mnozstvo spamu a nezmyselnych telefonatov, a to ze si kupia aj nieco co im vlastne netreba a co nechceli je skoro iste.
gogo956
Redeemer
Redeemer

netusim akym sposobom sa to vyplna a ake presne udaje su tam uvedene, ty to vies presne?
Dnes ma pracku/mobil asi kazda domacnost, ako asi tuto informaciu by si chcel spenazit? je to zbytocne paranoidne.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Nie, neviem to presne, ale na zaklade clanku mozem odhadnut aspon nieco:
Do zisťovania aktuálnych životných podmienok a príjmov bolo celkovo vybratých až 6000 domácností
Teda minimalne meno, priezvisko, adresa co znamena ze ide o osobne udaje. Okrem toho sa k tomu da lahko priradit aj telefonne cislo.
Ano, kazdy moze mat telefon/pracku ale ty im poskytnes cely zoznam spotrebicov, ktore mas. A na zaklade toho by mohla nejaka firma zacat s cielenou reklamou, podla toho co nemas. Aj ked pravdepodobnejsie je, ze niekto o tebe ziska konkretnejsie informacie.
Osobne odmietam, ze je to paranoia, IT odburali sukromie, ani si neuvedomujeme ako. Informacne systemy su uplne vsade. K uplnej strate sukromia chybaju prave taketo prieskumy. Napr. na zaklade kreditky sa da zistit co kupujes, kedy to kupujes, kde to kupujes, aky mas mesacny prijem, na co minas najviac... takto by som mohol pokracovat velmi dlho.
Myslis, ze vsetky tieto informacie sa nedaju pouzit?
gogo956
Redeemer
Redeemer

1/ked pouzivas kreditnu/debetnu kartu tak banka nema informáciu aky presne tovar kupujes
2/mam pracku,zehlicku,pocitac, mobil,umyvacku, domace kino, odvlhcovac, cisticku vzduchu,sporak,auto,byt- ako sa daju tieto udaje zneuzit? /som samé oko/ :wink:
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

gogo956 napísal:1/ked pouzivas kreditnu/debetnu kartu tak banka nema informáciu aky presne tovar kupujes
Nepovedal som ze banka, ale pri platbe cez net ma obchod informacie co si kupoval, z akeho uctu/karty. Pri klasickom nakupe platenom kartou mas blocek a potvrdenie o zaplateni kartou. A na zaklade takychto informacii je mozne presne urcit co si kupoval ty. Este raz zopakujem, ze som nikde netvrdil, ze tieto udaje ma banka :wink:
gogo956 napísal:2/mam pracku,zehlicku,pocitac, mobil,umyvacku, domace kino, odvlhcovac, cisticku vzduchu,sporak,auto,byt- ako sa daju tieto udaje zneuzit? /som samé oko/ :wink:
No ak by som predaval susicky, alebo rychlovarne kon., pripadne nieco co nemas a mal by som aj tvoje meno, cislo, mail tak by si mohol dostavat cieleny spam. Alebo aj necieleny, lebo by som ta pridal do nejakeho listu. To samozrejme nie je nic vazne, okrem zbytocneho otravovania. Ale ludia, ktori sa nechaju lahko oklamat by zrazu nakupili uplne zbytocnosti, v horsom pripade by ich niekto podviedol. Spolu mas nejakych 6000 domacnosti, ak by sa ti podarilo len 1/6 predat nieco za 100e, tak predas za 100 000e. Aj keby si to predal len kazdemu dvadsiatemu, tak to mas vyse 20k. Pri podvode mas skoro cisty zisk. Priznavam, ze zanedbavam cenu za aku by si tieto informacie ziskal.
To je len nieco co napadne kazdeho, a v ostatnych pripadoch by sa to bralo len ako data. Ale pre kohokolvek so specifickym umyslom to mozu byt informacie. Cim viac detaliov o niekom vies, tym lahsie ho mozes analyzovat a predvidat. Ja si len myslim, ze ty rovnako ako aj mnoho inych ludi si celkom neuvedomujes, co vsetko sa moze otocit proti tebe.
gogo956
Redeemer
Redeemer

AllGoneDead

1/takze eshop vie ze som si kupil mixer. Mam sa teraz zacat bat? Preco? Je nelegalne vlastnit mixer?
Alebo existuje nejaka desné mafia ktora ich kradne ludom z bytov? Vyvetlis mi to prosim, lebo fakt tomu nerozumiem

2/to ze vlastnim pracku neznamena ze ked mi niekto posle spam na inu pracku do emailu tak budem hned na druhy den utekat do obchodu-co ich budem mat doma dve? alebo rovno desat? Tak to pises ako by ludia /normalni/ mali absenciu zakladnej inteligencie.

Cloveka so zdravou myslou mozes analyzovat kolko chces a posielat mu reklam hocikolko ale ked jednoducho pracku nepotrebuje tak si ju nekupi. /spam si tiez mozes kedykolvek nastavit aby sa ti hned mazal a nemusel si ho citat/
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

V podstate čo eshop vie je jedno, pokiaľ nejaký zamestnanec nezačne dávať tipy na ľudí, čo si kúpili niečo extra drahé....

Bola nejedna kauza, kde zamestnanec servisu robil kópie kľúčov a po čase autá mizli.

Keď urobí zber údajov štát, je to väčšia štatistika a dáta sú ešte cennejšie.

Teraz sa robí prieskum domácnosti. Budú tam povedzme otázky ohľadom elektronickej cigarety...nevinná otázka...možno o 2 roky budú cigarety úplne nelegálne a máš super podklady pre domové prehliadky - toto je prípad pritiahnutý za vlasy, ale nie nereálny.

Každá štatistika sa dá využiť a aj zneužiť.

Veď si zoberme "nedávny" príklad, obyčajné sčítanie obyvateľov v nemecku...vrátane uvedenia vierovyznania....ako to hitler celkom efektívne využil...že...možno aj vtedy múdri ľudia hovorili - kľudne tam napíš že si žid, hádam si nemyslíš že ťa kvôli tomu niekedy zabijú....
gogo956
Redeemer
Redeemer

hovko

Niekto si napr.kupi Tv za 10tis€. Z toho vyvodzujes ze dotycny je asi vysokoprijmova osoba a tvrdis ze tato informacia sa da zneuzit.
To je pravda. Ale ze ma niekto vela penazi vies zistit ix dalsimi legalnymi sposobmi takze je uplne irelevantne ci nieco eshop o tebe vie alebo nie. Rovnako vie na teba veci banka a jej zamestnanci, tvoj zamestnavatel a milion dalsich statnych institucii. Absolutne sukromie nejestvuje.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

gogo956 napísal:Niekto si napr.kupi Tv za 10tis€. Z toho vyvodzujes ze dotycny je asi vysokoprijmova osoba a tvrdis ze tato informacia sa da zneuzit.
To je pravda. Ale ze ma niekto vela penazi vies zistit ix dalsimi legalnymi sposobmi takze je uplne irelevantne ci nieco eshop o tebe vie alebo nie. Rovnako vie na teba veci banka a jej zamestnanci, tvoj zamestnavatel a milion dalsich statnych institucii. Absolutne sukkromie nejestvuje.
Myslim, ze uplne staci, ked toho cloveka vidis niekde vonku alebo tak, nemusis ho ani poznat, nemusis byt ani zamestnanec banky a podobne...naznacujem, ze bohatsi ludia davaju najavo svoj status roznym sposobom, takym najviac viditelnym su veci, ktorymi sa obklopuju, co nosia alebo co robia...takze si myslim, ze je uplne jedno, ci uradnicke nadiktujem, ze mam auto za viac ako 100,000 euro, ked to aj tak vsetci vidia...
gogo956 napísal:2/mam pracku,zehlicku,pocitac, mobil,umyvacku, domace kino, odvlhcovac, cisticku vzduchu,sporak,auto,byt- ako sa daju tieto udaje zneuzit? /som samé oko/ :wink:
Si na zeny ci na muzov? :D Ale nie...pozeram uz asi vela Discovery Investigation...a v USA je vela sobasnych podvodnikov a podvodniciek...a myslim, ze aj u nas sa deju podobne pripady, akurat sa o tom asi menej hovori...urcite sa aj u nas najdu zeny, ktore idu cielene po urcitom type muzov alebo po urcitych konkretnych jedincoch, ak sa dozvedia, ze maju peniaze...taaaaak cakaj, ze ta mozno nabuduce v bare zacne balit akoze nahodou nejaka 60 rocna zamestnankyna statistickeho uradu :D
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

Každá štatistika/informácia je v pohode, kým sa nezneužije.

A zrovna štátu a slabo platenému úradníkovi proste neverím.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hovko

realita je taka ze sposobov ako zneuzit nieco na ukor ineho je velmi vela a nikdy sa vsetkym moznostiam nevyhnes.

ephramko

mam dlhorocnu priatelku :) /a ten byt dvakrat velky teda nie je/
Do barov uz davno nechodim takze som zachraneny :D
Clovek nepotrebuje ziadne specialne pristupy do "tajnych databaz" ani nic podobne aby identifikoval majetok ludi -staci obycajny pristup na net/a vsetko legalne /
Napísať odpoveď