Google adsense a dane

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
yoggy

Re: Google adsense a dane

Príspevok od používateľa yoggy »

Ako neskôr?
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

yoggy napísal:... samozrejme do hranice náhodilého príjmu(cca 500€ za rok myslím), nad už treba riešiť živnosť a ďalšie veci.
Toto platí podľa akých zákonov?
Registrácie treba riešiť hneď a nie podľa výšky príjmu.
Výška príjmu ovplyvňuje platenie daní a odvodov a či je vôbec povinnosť podať daňové priznanie, ale registrácie treba mať pred začiatkom akejkoľvek činnosti.

To je ako keby si si otvoril nejakú predajňu bez živnosti a ani by si nemal pokladňu na bločky - a pri kontrole povieš, že si ešte neprijal 500€ tak ti nič netreba...hm
Čupakabra
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Čupakabra »

yoggy napísal:Ako neskôr?
Tu živnosť alebo čo. Dá sa to zrušiť a následne dať na stránku?
Poprosila by som čo treba kde ako vybaviť ako sa to platí daňové priznanie či čo. Proste nájde sa tu niekto kto to vysvetlí normálne podrobné? Alebo sa tu stále bude riešiť a nic sa nevyrieši píše sa sa tu musíš mať ale keď sa pýtam konkrétne všetko tak nikto nič nenapise. NIKDY SOM NEBOLA NA NEJAK ŽIVNOSŤ ANI SOM NEPLATIA DAN ANI SOM NEMALA GOOGLE ADSENSE
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

hovko napísal: Toto platí podľa akých zákonov?
Registrácie treba riešiť hneď a nie podľa výšky príjmu.
Výška príjmu ovplyvňuje platenie daní a odvodov a či je vôbec povinnosť podať daňové priznanie, ale registrácie treba mať pred začiatkom akejkoľvek činnosti.

To je ako keby si si otvoril nejakú predajňu bez živnosti a ani by si nemal pokladňu na bločky - a pri kontrole povieš, že si ešte neprijal 500€ tak ti nič netreba...hm
Miešaš jablká s hruškami, mi chceš povedať, že prevádzkovanie prevádzky a sprostredkovanie "príležitostnej" služby je to isté? Mi chceš povedať, že každá "Avon lady" a podobné veci má živnosť? :roll:
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Avon lady si ries so svojou Avon lady. V pripade Googlu ide o to, ze Googlu to zdanuje v Irsku a informacny system s vymenou udajov funguje v ramci celej EU. Takze ak Google prizna a zaplati dph v Irsku, ty musis podat vykaz na Slovensku. Google ma svoje VAT number, teda nase IC DPH a to sa dava do vykazu vratane sumy, ktoru si obdrzal. Financna sprava ma automaticku kontrolu vykazov, je tam krizova kontrola a tak tvoje udaje musia sediet s tym co podal Google v Irsku. Takto vznikaju aj karuselove podvody na dph v ramci eu, ked sa tovar potoci na vstupe a od brokera na vystupe do ineho statu EU, uplatnuje si nadmerny odpocet dph a prave preto vcelej EU funguje jednotny system kontroly dph, dnes si dph overis v ramci celej eu a krizove vykazy funguju v ramci celej EU.

Nahodny prijem 500 eur a ani nic take neexistuje, okrem toho sa tu v pripade Googlu bavime o sluzbe Adsense ako dodanie sluzby do ineho clenskeho statu EU a ako tvrdim od zaciatku temy, treba byt registrovany ako platca dph podla paragrafu 7a. Tu veci neznaly Fuller zo Sam Doma alias Fabo napisal nezmysli a uz ste sa toho chytili, ze ide o prilezitostny prijem a neviem co. V tom co pisal nemal absolutne pravdu a len tu zavadzal a dezinformoval ludi.

Teraz sa tu rozoberaju uplne veci mimo, cupakabra, otvor si Google a tam si napis spojenie ako zalozenie zivnosti, najdes kde sa zaklada zivnost, co to stoji, ako sa platia zdravotne odvody, odvody do Socialnej poistovne, dan, navyse ti pribudne uctovnicka kvoli vykazom DPH 7a. Predpokladam, ze si svojpravna a vies sa pokusit aspon to pohladat, lebo zatial si tu ziadnu snahu neukazala, len sa pytas bez snahy na fore.
Čupakabra
Light Expert
Light Expert

Heker Ale ja už to mám aktivované čo sa to má deaktivovať ak nechcem živnosť.Ja mám čiastočný invalidný dôchodok tak som si chcela trošku privirobit ale vidím že viac človek preplatí ako zarobí.
Alebo keby sa to presunulo na inú osobu čo ma živnosť to sa dá nejako? Ale ten človek zarába normálne v robote okolo 1300 v hrubom niekedy viac čo potom? Zasa budem mu platiť zato lebo on bude viac platiť štátu či ako? V googli je veľa vecí len toto tam nie je.
heker
Redeemer
Redeemer

Ked to prehodis na dakeho zivnostnika alebo firmu, tak treba, aby bol platca dph. Ak nie je plnohodnotny platca, tak sa kvoli tebe bude musiet registrovat podla paragrafu 7a. Kvartalne bude podavat vykaz kvoli Googlu, to je robota na par minut pre uctovnicku, len bude treba spravit ku kazdej platbe fakturu. Potom cele je to vsak prijem, takze to navysi jeho odvody na zdravotne a socialne poistenie. A este aj zvysi dan. Ak zarobis trebars 500 eur za rok, tak na dani to mas dakych 100 eur, ktore treba potom zaplatit statu.
Čupakabra
Light Expert
Light Expert

A kde sa to mení? Tak dokým si nedam vyplatiť peniaze na účet tak mi nehrozi nič? Na čo to robia keď je s tym robota len. By som chcela vidieť či ľudia o tom aj vedia na Slovensku.
A je tam šanca že ak by som si to vyplatila že neprídu na to?
Aká veľká?
Sebastian90
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Sebastian90 »

To ti nikto nepovie presne, ale nemyslim si, ze ta bude niekto nahanat kvoli par stovkam.

Kvoli 500€ rocne sa ti neoplati zivnost, to budes viacej v minuse z toho.

Riesenie - nerob zivnost a potom ked budes dalsi rok podavat danove priznanie, tak tu sumu co zarobis, tak uved do kolonky "ostatne prijmy". To ta skor trafi meteorit do hlavy, nez by si mala za toto nejaky postih pri uvedenej sume. A ak by daco, tak povies, ze to je tvoj prilezitostny prijem, nie podnikanie (sustavna cinnost). Ale zjem kefu ak by toto nejaky danovak isiel riesit pri takejto sume.

Nazor odbornika na dane
http://ludskourecou.sk/2012/06/je-prije ... alebo-nie/
bloger či majiteľ webu, ktorého cieľom nie je pravidelne, výrazne či dlhodobo zarábať, len si privyrobiť na náklady. Príjmy z reklamy Google, ak nejde vyslovene o vlastníka desiatok webov, nedosahujú a v SR ani nemôžu dosiahnuť nejakú výraznú sumu. Už len z tohto hľadiska ich Google vyplatí len raz čas (minimálnou vyplácanou sumou je 70 EUR) – tj raz za pár mesiacov či rokov. Preto tento príjem môže byť pokojne klasifikovaný ako tzv. ostatný príjem v zmysle § 8 zákona o dani z príjmov. Teda nie je potrebná registrácia pre podnikanie a už vôbec nie pre DPH (nejde totiž o ekonomickú činnosť). A ak jeho suma neprevýši 500 EUR ročne, je možné ho od dane z príjmov oslobodiť a legálne nikde neuvádzať.
heker
Redeemer
Redeemer

Sebastian90 - Precital si si ten clanok v odkaze, ktory si sem dal? Je to clanok z juna 2012, teda 4 roky stary clanok. Keby si ho cital az dokonca, tak v zavere clanku sa docital aktualizovane odporucanie ku registracii k DPH.
Sebastian90
Amateur
Amateur

heker - zavazi to nejako, ci je clanok z 2012 alebo 2016? Definicia podnikania a ostatnych prijmov sa nemenila. Ano, na konci clanku dal odporucanie, ale ked si clovek precita komentare, resp. cita aj medzi riadkami, tak hovori o tom, ze urcite ta nebudu nahanat danovaci kvoli tomu.

Takze 3 moznosti
1) zalozit zivnost, chodit po uradoch, platit ZP a na konci roka byt v minuse (12x minimalne ZP je viacej ako 500€)
2) ak to je okolo 500€, tak to neriesit, uvadzat to ako ostatny prijem a ak zacne suma narastat, tak uvazovat nad zivnostou
3) nerobit nic a neprivyrobit si

Este raz opakujem, ta sanca, ze by toto isiel niekto riesit z danoveho uradu, ze si si pre par stovak rocne nezalozil zivnost, ale odviedol si dane z toho vramci ostatnych prijmov je nizsia ako vyhrat v loterii.
heker
Redeemer
Redeemer

Samozrejme datum pisania clanku zavazi, pretoze sa mohli udiat zmeny v zakonoch. A udiali sa napriklad v krizovych vykazoch pri DPH a zjednoteni systemu DPH v ramci EU. Odkial autor zobral sumu 500 eur ako prilezitostny prijem, vycucal si ju?
Sebastian90
Amateur
Amateur

Yoggy ma predbehol.

Zbytocne strasite zakladatelku temy. Ked si taketo reci precita niekto, kto je aktivny a chcel by nieco robit, tak to zanecha v nom velku nechut a najskor sa vykasle na nieco, co by eventualne mohlo byt neskor uspesne podnikanie. Tiez ma taketo reci odradzali a zneistovali ked som zacinal podnikat, ale treba sa do toho pustit, ked bude z toho dostatocny prijem, tak sa to vyriesi.

Do 500 € to nemusis ani pisat do danoveho priznania a nechas si celu sumu.

Heker - To mas odkial? To s DPH fungovalo uz daaavno, to nie je vymysel poslednych rokov. A co ma vlastne DPH spolocne so zakladatelkou temy? Ved ona je nepodnikatelka, nema IC DPH, tak ake cislo si budu krizovo overovat? :|

Zbytocne to komplikujete. Ak to este cita zakladatelka - pusti sa do toho a nenechaj sa zmiast recami okolo dani, ze sa ti to neoplati a je to strasne komplikovane atd. Ale aby sme sa rozumeli, nenavadzam ta k tomu, aby si nikdy neplatila ziadne dane, to zas nie :lol:
heker
Redeemer
Redeemer

O tych 500 eur som nikdy nepocul, dakujem za novu informaciu v tomto smere.

Tu je napriklad clanok na Trende. Trend si dovolim povazovat za jeden z tych najlepsie ekonomicky zameranych na Slovensku. A tam pisu jasne, ze nejde o prilezitostny prijem, ale o sustavnu cinnost a tiez tam prisu o registracii k DPH - http://www.etrend.sk/financie/prijem-z- ... nse-2.html Tu je tiez jeden clanok, sice z blogu, neviem kto je autorom a aky ma prehlad v ekonomii, ale tvrdi v principe to iste co aj Trend - http://kolka.blog.sme.sk/c/350715/Pozor ... -dane.html

Na webe http://www.simpletax.cz/ je prirucka pre reklamu na internete, je to par strankove PDFko s nazvom DPH a reklama na internetu, takze odporucam stiahnut a pozriet sa na stranu c.8, tma je to opat rovnako vysvetlene. A kedze v tomto pripade zakony v EU platia rovnako, teda dodanie sluzby do clenskeho statu v EU, je to mozne preniest plnohodnotne aj na Slovensko.
hovko
Light Star
Light Star

Sebastian90 napísal:A co ma vlastne DPH spolocne so zakladatelkou temy? Ved ona je nepodnikatelka, nema IC DPH, tak ake cislo si budu krizovo overovat?
Podpisom zmluvy s google-adsense jej vznikla povinnosť registrovať sa ako osoba povinná podľa §7a. Dostane IČ DPH, ale nebude plátcom dph, iba osobou povinnou.

Nikto tu nikoho nestraší, strach a negativitu tu šíria tí, ktorí hovoria o daniach a odvodoch pri nízkom príjme.

Jedna vec je, že tú minimálne živnosť treba, druhá vec je, že vybavenie je takmer zadarmo a pri nízkom príjme nehrozí daň ani odvody!
Odvody hrozia nad cca 2500€/rok a daň nad cca 5000€/rok.

A ako na teba môžu prísť? Jednoducho.
Stačí aby niekoho na finančnej správe napadlo požiadať google o zoznam prevodov na slovenské účty.
Šup a majú číslo účtu a meno osoby - potom už iba stačí overiť, či daná osoba má registráciu na dph, či príjmy uviedla v daňovom priznaní.....
Sebastian90
Amateur
Amateur

Zdravotne odvody platis uz od zaciatku, tam nie je ziadna spodna hranica (ta je len pri SP), teraz z hlavy neviem, ale bude to uz okolo 60€ mesacne. Cize rocne zaplati 720 € len na odvodoch. Cize bude pracovat, tvorit a na konci roka zisti, ze nie len ze nic nezarobila, ale ma este menej penazi ako keby nerobila vobec nic :smt059

Ano, to ja nespochybnujem, ze musis byt registrovany podla paragrafu 7a o DPH ak chces fakturovat googlu, o tom ziadna diskusia. Ja som skor vravel o tom, ze ked sa nestane podnikatelkou, tak toto ani nemusi vobec riesit.

Slovenska financna sprava si moze ziadat google o co len chce, ale tam to ostane :smt006 uz vidim ako pise email slovensky danovak do centraly Googlu v Irsku alebo kde to maju, nech im poslu vsetky ucty kde posielali peniaze :oops: . Mate zidealizovane predstavy o tomto. Uz vidim jak danovaci idu nahanat Jozka Mrkvicku, lebo si poslal z Adsensu 20 € na ucet a nezalozil si kvoli tomu firmu :smt033 . Museli by to riesit priamo s irskou financnou spravou a spravit okolo toho cele vysetrovanie, medzinarodna akcia aby zistili niekoho, kto si poslal 20 €? Hmm...

Toto je kvapka v oceane oproti veciam, ktore skutocne riesia.

Inac este komentar z clanku na tom linkovanom etrende:
Ale nie celkom suhlasim s clankom, adsense podla mna nie je "podnikanie" a uz vobec nie "sustavna cinnost". Prirovnal by som to skor k prenajmu casti mojho plotu billboardovej spolocnosti. Na to tiez nemusim by podnikatel a to ze obcas ten plot nanovo natriem (upravim webstranky kde mam adsense), aby sa na billboarde lepsie predavali reklamy ma tiez podnikatelom nerobi. Samozrejme pokial si chce niekto "vymyslat" naklady a znizovat zaklad dane, tak sa mu oplati byt ako podnikatel.
Pokial za rok niekto zarobi len 200e, tak je to naozaj len prilezitostny prijem (necha si ho vyplatit raz alebo 2x rocne) a este je do urcitej vysky oslobodeny. Nikdy som s takymto zdanovanim nemal v minulosti problemy - na danovom su radi ze zamestnanec prizna aj taketo drobne navyse.
Je to velmi trefne. Da sa to velmi dobre prirovnat k Billboardu na vasej zahrade, tiez si kvoli tomu nikto nezaklada zivnost a nie su z toho ziadne problemy...
hovko
Light Star
Light Star

Predpokladám že činnosť s adsense je popri zamestnaní, takže povinné zdravotné poistenie už je vybavené, to či sa bude platiť aj zo živnosti, vyjde z ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

Podnikanie a povinná registrácia k dph ako osoba povinná - to spolu nesúvisí.

Preto sa v tom zákone píše "zdaniteľná osoba" a nie "podnikateľ" je povinná registrovať sa k dph. A zdanitelnou osobou sa stane každý-nie len podnikateľ, kto príjme platbu z inej krajiny eú...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Sebastian: netrap sa, miestni experti ti povedia ze to prenajimas zahranicnej firme a tym sa zaradzujes medzi velkopodnikatelov.
hovko
Light Star
Light Star

Iba podotknem, že zákon o dani z príjmu a zákon o dph sa novelizuje každý rok. Častokrát zmena v jednom slove mení formuláciu dosť výrazne.

Preto odkazovať v roku 2016 na 4 roky starý článok, to je na úrovni posledného príspevku pána experta.

Neznalosť zákona neospravedlňuje.
Napísať odpoveď