Stočené km

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
NHISPVM
Star
Star

Stočené km

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Zdravím,

Možno sa to tu už riešilo, ale nenašiel som... Takže skúsim v skratke z bazáru otec kúpil auto dovezné zo Slovinska. Jedná sa o Octaviu za skoro 5000€ (aj s kontrolou originality, stk a prepisom) + Museli sa meniť rozvody, predné brzdy a menšie úpravy čo vyšlo na nejakých ďalších 800 eur (O tých opravách sme vedeli), takže to neriešim ani. Auto malo podľa tachometra najazdených 151 000km, čo bolo divné, keďže r.v. je 2004. Na nete sa podľa VIN nedalo nič moc nájsť, keďže sa všade našla len kontrola originality, kde samozrejme bola len opísaná hodnota z tachometra... Otec pred kúpou auta ešte napojil auto na VAG, kde ukazovalo tiež 151 000. Takže aj keď predpokladal, že bolo stáčané nezistil nič... Takže auto kúpil a vymenil spomínané veci. Auto vyzerá v dobrom technickom stave a nie sú s ním problémy zatiaľ... No celý čas trošku píska turbo, tak s ním zbehol otec ku kamarátovi do servisu. Kde sa vraj zistilo, že auto má najazdené cez 650 000km, čiže bolo stočené o nejakých 400 K :shock: :nono: Vraj to nevedel zistiť ani ten jeho kamarát, že to bolo nejak softwarovo poupravované, kde všade písalo hodnotu, ktorú ukazovalo na tachometri. Potom niekde našiel kde písalo presne: mortgage: 650 000km čo to znamená ? To je reálny počet km ? Alebo ten údaj znamená niečo iné ?

1. Ak auto bolo naozaj stočené, ako ďalej postupovať ?
2. Môžeme vypovedať zmluvu ? a vráti nám peniaze, alebo auto odkúpiť za jeho reálnu cenu, čiže vrátil by iba zbytok.
3. Podať trestné oznámenie ?
4. alebo vlastne to už nechať tak ?

Priznávam, že nás (teda hlavne otca) obabrali, ale tak každý sa učí na svojich chybách aj keď sme boli celkom opatrní

Tak prosím skúste napísať ako by ste postupovali, či je nejaká reálna šanca aby sme neboli úplne v strate. Poprípade či ta nameraná hodnota sú vôbec reálne KM

vďaka za odpoveď
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Stočené km

Príspevok od používateľa vendo »

1. Na 99% bolo, ale nespravis s tym nic, absolutne nic
2. Pochybujem ze mozes vypovedat zmluvu, zalezi ako je napisana, predajca sa bude vyhovarat ze on to take kupil takze zase nic asi neziskas
3. Na koho? :D
4. Nechat to tak...

inac, ako je mozne ze na svk sa najdu s prepacenim idioti, ktori kupia 12rocne auto s najazdom 4 rocneho a su cely prekvapeni ze je stocene
btw mortgage je hypoteka, dlh to urcite nieje udaj o aktualnom najazde, nic to ale nemeni na fakte ze to auto je imo stocene
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

iba blazon uveri aby malo auto z roku 2004 tolko km....
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Prečo ? Rodičia majú Hondu Civic r.v. 2004 a nemá ešte ani 150 000. (Kupovaná od prvého majiteľa v roku 2006) Ja mám Kiu r.v. 2007 a má 119 000. (kupovaná od známeho ako 5 ročné auto) Takže až také nereálne to nieje.
Sorry za OT, len som chcel podotknúť ;-)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Bol si sa na skutocne kilometre spytat rovno v Skode?
patro16
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa patro16 »

ako prve bolo treba ist do skody presne ako pise heker a pytat posledny zaznamenany servis podla vin, podla toho sa da priblizne odvodit kolko km auto tocilo rocne aj ked uz nebolo napr. 5 rokov v autorizaku.

btw. ja mam tiez skoro 10 rocne auto a ma kusocek za 200-tis...
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Ja osobne by som do auta zo zahranicia nesiel ani bohovi. Stacila mi jedna skusenost.
NHISPVM
Star
Star

Vendo - Preložiť si to slovo viem aj sám... Skôr som chcel vedieť čo ten názov znamená keďže mi je jasné, že to hypotéka nebude... Takisto oco rátal s tým, že stočený bude o nejakých 150 000... ale 650K je teda dosť, nie ? To, že sme hlúpi beriem - aj keď skôr naivní, keďže osobne poznám pár ľudí, ktorí majú staršia auto a relatívne dosť málo najazdené. Kamarát má starú felíciu a najazdených okolo 70 000... Môj oco dá tak v priemere 500km mesačne čo je tiež nič, takže tak... ale beriem.

Ja si uvedomujem, že proste máme malé šance, ale oco by chcel skúsiť niečo s tým spraviť... Takže fakt, ak môžte poradiť niečo ako postupovať a podobne... Aspoň aj kvôli nikomu inému čo by mal podobný problém. Radide tu škodu... To áno - Otec sa pôjde v pondelok spýtať na posledný údaj... Ale čo potom ? :)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

farnell: dakujeme za Tvoj fundovany nazor :)
farnell
Star
Star

Po jednej skusenosti je fundovany az, az !
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

takto, jazdenky s malym najazdom existuju, bohuzial vacsinou sa nepredavaju a uz urcite nie dovazaju zo zahranicia
hypoteka to asi nebude, to je pravda, skor ide o nejaky ?zaznam? vnutri jednotky, kvoli comu netusim, bolo to rovnych 650?

a ako postupovat? ak nemas presny udaj ako bolo stocene, nejake oficialne potvrdenie od stk kde bolo robene, servisu atd., tak nepostupis nikde, proste ti to nikto nezozerie
ak ziskas zaznam, ze posledny servis v skode bol pri 350tkm v roku 2010, potom mozes skusat nieco, bohuzial, ako som ti napisal, nikdy nedokazes predajcovi ze to stocil on a tym padom nevymozes uplne nic
farnell
Star
Star

Štat sa rozhodol riesit "stocenky" a pritom podvodnici si medlia ruky pretoze nakoniec to vsetko "zhori" na tom kto bude ako posledny uvedeny v technicaku.
Auto je nepredajne a este sa sam kupujuci vystavi problémom. Dokazat taketo daco je nemozne. Kto Ti uveri a ako to dokazat predoslemu majitelovi.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Vôbec nemusíš dokazovať predajcovi, že to stočil on.
Kto navyše bude takéto auto predávať, bude čeliť vysokým trestom či zákazu činnosti.
Zdroj: www.pravda.sk
Taktiež o tom bolo čo to aj v TV. Taktiež sa odvolávali na zákon, podľa ktorého bazárnici nesmú predávať autá, ktoré majú stočené kilometre. Ak sa potvrdí, že predali auto so stočenými kilometrami, čaká ich nemalá pokuta. Ak sa takýto predaj zopakuje, hrozí pozastavenie činnosti a 2-násobná pokuta.
farnell
Star
Star

Noobsz DJ napísal:Vôbec nemusíš dokazovať predajcovi, že to stočil on.
Tak to mas pravdu, ja to dokazovat teda rozhodne nemusim. :D
Hlavne ak predajca(bazarnik) bude tvrdit ,ze on takisto bol uvedeny do omylu.
Stale si vsak myslim,ze ten "cierny peter" zostane v rukach toho kto bude vlastnit auto ako posledny. A pri "vytazenosti" a "neskorumpovanosti" nasich sudov je to "beh na dlhu trat".
Noobsz DJ
Guru
Guru

Aj si si o tom niečo prečítal, alebo len trepeš do vetra o "vytazenosti a neskorumpovanosti nasich sudov"? Riešenie pokút so stáčaním kilometrov dostala na starosť SOI.
Zákon zároveň v prípade zistenia stáčania kilometrov ukladá povinnosť právnickým osobám alebo správnym orgánom nahlásiť tento fakt SOI.
Keď budem mať viac času, tak si dám tu námahu, a nájdem presné znenie zákona, ktorý sa týmto zaoberá.
NHISPVM
Star
Star

Vendo - prve vravel, že ak bola nejaká chyba alebo čo, tak sa uloží aj s počtom km a dá sa k tomu spätne dostať, ak to nebolo vymazané... Lenže samozrejme bolo. Takže preto si myslím, že to auto bolo vážne stočené z tých 650K. Takže všetky bežné veci, kde by sa to človek mohol dozvedieť boli zmazané. Potom vraj pozeral priamo na auto, aký má výkon a informácie o ňom až sa preklikol na ten názov a písalo tam 652 800km. On povedal, že to je jeho reálny stav. No mne sa práve kvôli tomu slovíčku to nezdá :sly:
Zajtra sa hádam dostaneme k tým záznamom od škody... čo som čítal na nete, tak ak predávajúci zámerne v zmluve klamal, tak je zmluva neplatná a máme právo na vrátenie peňazí... Lenže je otázne ako sa k tomu postaví on, či ako sa vravíš sa bude dať niečo dokázať...
Alebo či teoreticky to vôbec dokazovať treba ? Nie je nato nejaký zákon, žeby sme auto odkúpili za jeho reálnu cenu ,čiže ostatné peniaze by nám vrátil, alebo niečo podobné ?

Čo sa týka toho zákona.. auto bolo kupované 13.1.2016. čo viem, tak tento zákom platí od 1.3.2016. Takže asi sa nás to netýka ani no...
Noobsz DJ
Guru
Guru

NHISPVM - ak máš na to náladu, tak si prejdi zákon č. 725/2004 Z. z. Práve v tomto zákone sa hovorí aj o tom stáčaní kilometrov. Je tam toho veľa a kým to celé prejdeš, tak ti to zaberie veľa času. Poprípade sa skús obrátiť na Spolok na ochranu majiteľov automobilov – SOVA.
farnell
Star
Star

Noobsz DJ napísal:Aj si si o tom niečo prečítal, alebo len trepeš do vetra o "vytazenosti a neskorumpovanosti nasich sudov"? Riešenie pokút so stáčaním kilometrov dostala na starosť SOI.

Keď budem mať viac času, tak si dám tu námahu, a nájdem presné znenie zákona, ktorý sa týmto zaoberá.
Myslis ta SOI na ktoru ked sa obratis tak Ti poradia obratte sa na sud?
Tak to je zas moja realna skusenost s nimi.
Tak vela stastia.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

jasne ze ta obratia na sud. hadam si necakal, ze to za teba budu vsetko vybavovat. musis podat trestne oznamenie
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

ako pises tu kraviny... mortgage a rovne cislo 650 000 urcite nebude znamenat najazd vozidla a bohuzial takych servisakov co daco vycitaju z diagnostiky a nevedia je kopec.

druha vec je ta ze auto stocene bude na 100%

skus si zaplatit CEBIU (20e) (uz som to tu raz pisal, mas tam zaznamy aj z inych databaz a zistis viac ako s volne pristupnych databaz) -- bohuzial aj tak nic nevyhadas u predajcu.

a ludia neviem co sa tu ohanate zakonmi nakolko on nevie co vycital z diagnostiky.

ako sa da zistit ci auto je stocene -- rad na nete mas plno, bohuzial v zmluve mas ze ho kupujes v stave v akom je. (so stavom tachometra) slovna hracka...

a este posledna vec kupit octaviu 2004 za 5000 je tiez take cudne
Napísať odpoveď