Wordpress 2 domény, spoločný obsah

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Emkej
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Wordpress 2 domény, spoločný obsah

Príspevok od používateľa Emkej »

Ahojte,
potreboval by som pomôcť s problémom na ktorý som natrafil pri riešení nového wp projektu. Je to trošičku zložitejšie na vysvetlenie tak dúfam, že sa mi to podarí podať zrozumiteľným spôsobom.
Ide o to, že na jednej wp inštalácii majú fungovať 2 domény a to takým spôsobom, aby bolo možné ovládať to na ktorej doméne sa vytvorí daná stránka pričom by malo byť možné niektoré stránky zdieľať pre obe domény.
Príklad:
doména1: http://www.ab.sk
doména2: http://www.cd.sk

http://www.ab.sk/home
http://www.cd.sk/home
tieto stránky budú rozdielne

http://www.ab.sk/kontakt
http://www.cd.sk/kontakt
tieto stránky budú rovnaké s tým, že by bolo fajn keby tú stránku nebolo potrebné vytvárať a pri každej zmene modifikovať 2 krát, teda vytvorila by sa len jedna pre obe domény.

Pozeral som, že existuje wordpress multisite len si nie som úplne istý či sa s ním dá robiť to čo potrebujem. Možno na to existuje aj nejaký plugin alebo nejaký iný workaround.
Za každú radu budem vďačný a k+ :) Ďakujem

// tento plugin spolu s wp multisite zatiaľ vyzerá ako potencionálne riešenie
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Wordpress 2 domény, spoločný obsah

Príspevok od používateľa Fabo »

teoreticky to mozes prelinkovat napriamo na urovni webservera, ale ci existuje nejake vhodne WP specificke riesenie to netusim.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

určite by som to neriešil jedným wordpresom. Duplikuješ si obsah, čo ti google vráti a ideš tým proti sebe. Ak máš viac domén, treba ich presmerovať na tú "hlavnú" a nie mať dva rovnaké obsahy na viacerých doménach. Ak je tých spoločných stránok len zopár (ako spomínané kontakty) tak radšej tých pár stránok napísať dvojmo. Aj tak nepredpokladám že práve tieto spoločné sa budú meniť každý deň.

spraviť to samozrejme je možné, ale narobíš si tým zbytočné starosti a réžiu. Už len nájdenie vhodného pluginu, customizácia, rozbehanie a otestovanie ti zaberie viac času ako tú stránku proste zkopírovať
Emkej
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

čiže navrhuješ 2 wp inštalácie, a spoločné stránky len prekopírovať ak tomu dobre rozumiem
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

navrhujem nemať spoločné stránky :)

Ak ti vzniká potreba druhého webu ktorý má rovnaký obsah ako prvý, tak by si mal pouvažovať nad zlúčením do jedného. A ak je tých spoločných stránok minimum a zlúčiť do jedného to nevieš (napríklad predaj úplne rôznych tovarov) tak radšej zduplikovať tých pár stránok ako vyrábať a hackovať systém, ktorý sa ti pre ten hack bude ťažko updatovať a udržiavať. Pri open source systémoch obecne platí, že čím viac modov máš, tým ťažšie sa ti to bude spravovať. Radšej 10 čistých wordpressov ako jeden "božský" čo vie všetko. Tých 10 inštalácii updatnem za hodinu, kým s tým robustným nabobtnaným systémom budeš bojovať celé dni
Emkej
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

No myslel som to tak, že obe wp budú mať svoju vlastnú stránku s tým istým obsahom, že tam nebude žiadny workaround na duplikáciu toho obsahu.
Tej firme ide o to mať 2 domény, keďže sa venujú 2 rozdielnym oblastiam no a spoločné stránky by mali byť kontaktné informácie a podobné záležitosti.
Predpokladám, že to šéf chce riešiť jednou wp inštaláciou kvôli tomu, aby to klient mal všetko v jednom interface a nemusel niečo riešiť duplicitne. No porozprávam sa s ním a vysvetlím mu to.
Dúfam, že som ťa správne pochopil.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

chápem, tiež som bol nútený také zverstvá v predošlej práci robiť. Ale toto:
Emkej napísal:..aby to klient mal všetko v jednom interface...
zaváňa skôr problémami ako výhodami. Je len otázka času kedy obsah čo patrí na jednu stránku hodí na tú druhú.
Emkej
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

hej, tiež si myslím, že 2 inštalácie sú lepším riešením a aj pre klienta jednoduchšie, jediná nevýhoda bude v tom, že tam ten spoločný obsah budú musieť zadávať 2x no a možno, že budú musieť prelogovávať
len som to potreboval počuť od niekoho druhého a porozmýšľať nad tým trochu ale dáva to zmysel
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

este by si mohol porozmyslat nad 2 instalaciami a 1 databaze. ale tam by si potreboval doprogramovat rozlisovanie vytahovania postov z DB. cize mal by si v DB flag ku kazdemu postu, ku ktorej domene patri, resp. ci je to globalny post. v tvojej teme by si mohol urcit jeden enviroment file, kde by si nastavil, ktory flag je pre danu temu primarny.

cize programovat tam budes musiet, ale pogoogli ze ci vobec wordpress dokaze nejako globalne upravit query pri vytahovani postov (ak hej tak mas vyhrate, lebo ten flag tam budes moct pri kazdej query automaticky vlozit)
Emkej
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

to je zaujímavý nápad, ale príde mi to skôr ako komplikácia ako nejaké zjednodušenie ak som ťa správne pochopil
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

tak ono, podla mna toto je ovela jednoduchsie (ak sa to vobec da zrealizovat), ako si dat cudzi plugin a dufat ze bude splnat to co chces. (samozrejme bavime sa o tej variante co chce po tebe sef, nie tej rozumnej ako 2 samostatne weby)

Avsak ten moj napad ma aj tak problem (ktory by sa tiez mozno dal vyriesit), lebo wordpress uklada do DB absolutne linky, cize menu ktore vytvoris bude mat tu domenu v linku, na ktorej bolo vytvorene... tym padom by z 1DB na druhom webe menu odkazovalo na inu domenu.... a mozno sa tam takychto zadrhelov nachadza viac..
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

skor by som siel do bud custom deployment toolu ktory by vedel ulozit veci do 2 databaz naraz alebo do skriptu ktory by vedel clanok clanok zkopirovat z jednej db do druhej
Emkej
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

aha, v tom prípade áno len to by bolo veľmi nepredvídateľné a neverím, žeby som odchytil všetky potencionálne problémy
ten skript bude asi najreálnejšie riešenie
prekonzultujem zajtra so šéfom, som zvedavý čo mi nato povie
// práve som volal so šéfom a nepochodil som s 2mi wp inštaláciami, chcú mať obe stránky/domény menežovateľné cez jeden interface

Takže plán zatiaľ je skúsiť rozbehať wp multisite lokálne s 2mi doménami a pravdepodobne použijem aj ten plugin na kopírovanie spoločných stránok, keďže chcú mať rozdielne linky a nechcú nič presmerovávať.
Obávam sa ale zmeny domény, keďže predpokladám že nám originál domény neposkytnú hneď na začiatku ale až, keď bude projekt hotový.
Myslíte, že bude problém zmeniť domény neskôr? Zatiaľ som sa dočítal, že by sa to dalo search & replace v databáze no s multisite nemám žiadne skúsenosti.
Napísať odpoveď