Brigady a dane

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
redfoxik
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Brigady a dane

Príspevok od používateľa redfoxik »

Zdravim som student SŠ a nasiel som si dve brigady na ktore chodim obe su na dohodu a dokopi za mesiac zarobim okolo 500-600 e. Chcel by som sa spytat ci ako student z toho nemozem mat niake problemi na danovom urade ked poziadam o vratenie dani z prijmu. Je tam niaky limit ktory moze student zarobit? Lebo niekde so
Cital ze to je 1500 e ale neviem ci je to este aktualne...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Brigady a dane

Príspevok od používateľa hughito »

Čo je to za brigády? :shock:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Suma okolo 1500 eur bola, ze si nemusel podavat danove priznanie. Nad tuto sumu uz musis podat danove. Dan za teba by mal platit predsa ten u ktoreho si na brigade.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

lucky bastard :D no offence :lol:
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

no pri 500 - 600€ na mesiac zabudni na vrátku dane. Prekročíš nezdaniteľné minimum na rok a tu je jedno či si študent alebo nie. Ako študent na dohodu môžeš mať daňovú úľavu na jednu dohodu, no aj to neviem ako to potom riešia keď prekročíš nezdaniteľné min.
blackieees
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa blackieees »

LuksKE napísal:no pri 500 - 600€ na mesiac zabudni na vrátku dane. Prekročíš nezdaniteľné minimum na rok a tu je jedno či si študent alebo nie. Ako študent na dohodu môžeš mať daňovú úľavu na jednu dohodu, no aj to neviem ako to potom riešia keď prekročíš nezdaniteľné min.
Preco by mal zabudnut na vratenie dani? Nezdanitelna cast prijmu zamestnanca pre rok 2014 je vo vyske 3 803,33 eura (316,94 eura na mesiac). Takze podstatny je jeho celkovy rocny prijem, ktory ked neprekroci spominanu sumu 3803,33 eura, tak moze poziadat o vratenie vsetkych dani, ktore zanho zamestnavatelia v roku 2014 zaplatili/zaplatia.

redfoxik, nerozumiem, na co presne sa pytas, ale skusim maly priklad:
ako som uz vyssie spomenul, nezdanitelna cast prijmu zamestnanca pre rok 2014 je vo vyske 3 803,33 eura, t.j. 316,94 eura mesacne. To znamena, ze ked u zamestnavatela podpises tlacivo o nezdanitelnej casti zakladu dane, tvoj prijem ti nezdani az do vysky 316,94 eura mesacne (podpisat ho mozes len u jedneho zamestnavatela). Spominal si, ze mas 2 brigady, takze napr. u zamestnavatela A zarobis v hrubom 350 eur, u zamestnavatela B 200 eur. U zamestnavatela A podpises to tlacivo, tym padom ti bude zdanovat len 34,06 eura. Zamestnavatel B ti zdani cely prijem 250 eur. Povedzme, ze tymto sposobom budes brigadovat 3 mesiace a potom uz nebudes robit vobec. Celkovo zaplatia za teba zamestnavatelia preddavky na dan vo vyske 161,91 eura (34,06x3x0,19+250x3x0,19). V roku 2015 potom mozes poziadat o vratenie 161,91 eura, kedze tvoj celkovy hruby prijem bol "len" 1800 eur (3x350 + 3x250).

Neviem, ci som ti nieco ozrejmil. Este k tvojim otazkam, urcite nemozes mat problem, ked poziadas o vratenie svojich dani, v pripade, ze mas na ne narok. Problem mozes mat, ked nepodas danove priznanie v pripade, ze si bol povinny ho podat. Tento rok musel podat danove priznanie kazdy, kto zarobil v roku 2013 viac ako 1867,97 eura.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

blackieees
Nazačiatok, viem že je podstatný jeho celkový ročný príjem a práve preto...
redfoxik napísal:nasiel som si dve brigady na ktore chodim obe su na dohodu a dokopi za mesiac zarobim okolo 500-600 e
chodí na brigády už teraz, pravdepodobne sa nejedná o seozonné brigády na 3 mesiace ako si ty dedukoval pri svojich výpočtoch. Pri plate 500€ z oboch brigád mu stačí odrobiť 8 mesiacov (čo už asi neodrobí, resp nevieme odkedy robí) v tomto roku a už má 4000€ ročný príjem, ak sa mu pohybuje plat z oboch brigád od 500 až 600€, , tak mu stačí aj 7 mes.
Ja som dedukoval, že má dlhodobé brigády nie sezonné, keďže písal, že robí, nie že bude robiť cez leto. Preto som mu aj napísal, že pri takom plate na to môže zabudnúť (mohol som tam dať pravdepodobne), lebo ak sa jedná o dlhodobé brigády, tak do konca roka zarobí viac ako je nezdaniteľná čiastka.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ale s tým daňovým priznaním to bude zložitejšie ak má dve práce. V tej žiadosti pre zamestnávateľa sa prehlasuje že nemal iný príjem. Neviem ako sa to teda robí ak má druhý príjem, či si bude musieť vyžiadať nejaký rozpis od účtovníčky za každý mesiac koľko zarobil a doložiť k žiadosti u druhého zamestnávateľa ktorého žiada o podanie priznania, alebo ako. Alebo druhá možnosť že si ho spraví sám.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

bude si musiet spravit danove priznanie sam
redfoxik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa redfoxik »

Diky chlapci, je to tak ze doteraz som v tescu dokladal tovar a teraz som si nasiel este brigadu kontrolora kvality v sklade v jednej firme...ale pri tom obcas raz-dva krat mesacne idem do teska...a tych 600e zarobim asi tak za 25 dni odrobenych takze to neni ziadna slava domov pridem o 11 a rano do skoly takze volny cas ziaden :D ale nabuduci mesiac budem kupovat motorku tak potom to troska obmedzim uz bude stacit len na benzin :D takze myslim ze do konca roka tak maximalne 2500e zarobim, ak budem robit cez letne prazdniny. Takze ak budem mat menej nez tych 3700 mam narok na vratenie ze? :D
blackieees
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa blackieees »

Ano, vratia ti. Ale aby som to trochu upresnil, ta hranica 3 803,33 eura nehovori o tom, ze ci ti (ne)vratia dane, ale o tom, ze aku sumu z rocneho prijmu mas oslobodenu od dane, teda ani nie z rocneho prijmu, ale z rocneho zakladu dane. Pretoze z hrubej mzdy zaplatis najprv odvody a az po ich odratani dostanes zaklad dane.

Taky extremny priklad, zarobil by si jednorazovo 4000 eur (budeme ratat s tym, ze uz je to zaklad dane), odrata sa ti nezdanitelna mesacna ciastka vo vyske 316,94 eura (pokial mas podpisane to tlacivo u zamestnavatela), cize by ti zdanili sumu 3683,06 eura => na dani by si zaplatil 3683,06 x 0,19 = 699,78 eura. Ten rok by si uz nemal ziadny iny prijem. To by znamenalo, ze stat mal narok ti za ten rok zdanit len 4000 - 3803,33 = 196,67 eura, co cini dan vo vyske 196,67 x 0,19 = 37,37 eura. O rozdiel 699,78 - 37,37 = 662,41 eura mozes poziadat, aby ti stat v nasledujucom roku vratil.

A este par info navyse, ktore sa ta zatial asi netykaju, keby si mal rocny zaklad dane viac ako 19809 eur, uz sa nezdanitelna cast zakladu dane vypocita trochu inym sposobom [8 755,58 – (základ dane : 4)] a nebolo by to tych 3803,33 eura. Cim vyssi je zaklad dane, tym nizsia je nezdanitelna cast zakladu dane. Tymto sposobom postupne prides k zakladu dane, pri ktorom uz nemas narok na ziadnu nezdanitelnu cast zakladu dane. Dalej napriklad keby si mal manzelku (nepracujucu) a deti, oni by tiez ovplyvnili vysku dane.

Dufam, ze som ta nezmagoril. :)
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

Zdravím,

povedzme, že tento rok si ako študent nepravidelne zarábam (cez zmluvu o dielo). Kedy mi vzniká povinnosť na podanie daňového priznania a povinnosť zaplatenia odvodov? Zamestnávateľ štátu neodvádza nič za mňa.

Rozumiem tomu správne, že ak nepresiahnem tých 3.8k €, dane a odvody sa ma netýkajú?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Danove priznanie musis podat ked za rok zarobis viac ako nejakych 500 eur zhruba, ale to este neznamena ze ti vznikne povinnost aj nejaku dan platit. Tam je tych 3803 eur, dan sa plati az z prijmu nad to.

Odvody su zlozitejsie, vstupuje do toho limit 200 eur na mesiac ale absolutne netusim ci sa kumuluje alebo ako to funguje. Najlepsie ti poradi nejaka agentura co sa zaobera vyslovene zamestnavanim studentov.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Vďaka za odpoveď, na daňovom úrade mi poradia?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

https://www.financnasprava.sk/sk/podnik ... icke-osoby

Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2015 je povinný podať daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2015 presiahli sumu 1 901,67 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, ak sa jedná o daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou (t.j. rezidenta SR).

A potom dan platis pri prijme nad sumu 3803,33 €.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

hojko diky za opravu, tych 500 eur sa mi splietlo s prilezitostnym prijmom, ten sa do tej sumy nezdanuje ani neuvadza.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Počkať, pri príležtostnom príjme sa prvých 500€ ani neuvádza? To znamená, že ak zarobím príležitostným príjmom 4000€, do daňového priznania si uvediem 3500€, a teda ešte z toho nemusím platiť daň? Alebo ak zarobím príležitostným príjmom 2000€, tak si odpočítam od toho 500€, vyjde mi 1500€, a teda ešte nemusím podávať daňové priznanie?

Alebo to takto vôbec nefunguje?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ak mas do 500 eur, nemusis uvadzat do danoveho priznania.

Ak mas viac, uvadzas celu sumu, ale dan platis len zo sumy nad 500 eur. Pripadne pausalne naklady odpocitavas pomernou castou.

Toto plati ak mas inak normalnu pracu a dosiahnes nad nezdanitelne minimum. Ked zarobis celkovo menej, neviem ako sa to pocita presne.
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Čiže ak je toto môj jediný príjem, tak sa riadim tým, čo napísal hojko vyššie, t.j. platím daň až od 3.8k€?
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

Napísať odpoveď