pomoc s indentifikáciou problému
-
pegasusss
Light Professional
pomoc s indentifikáciou problému
Zdravim, mám problemy s PC, pricom problem nastava spontanne, teda nabehne tato obrazovka: ( vid priloha ).
Mám podozrenie na grafiku alebo na monitor, pretoze hlasilo chybu grafickeho ovladaca ale netrufam si povedat, kde presne a v com je chyba. Ako poslednu upravu PC co som robil, bolo pretaktovanie z 3.3 na 4 ghz procaku, pricom napatie v biose bolo uz prednastavene na 1.2V. Neviem ci to moze mat na dany problem nejaky vplyv.
Mám podozrenie na grafiku alebo na monitor, pretoze hlasilo chybu grafickeho ovladaca ale netrufam si povedat, kde presne a v com je chyba. Ako poslednu upravu PC co som robil, bolo pretaktovanie z 3.3 na 4 ghz procaku, pricom napatie v biose bolo uz prednastavene na 1.2V. Neviem ci to moze mat na dany problem nejaky vplyv.
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: pomoc s indentifikáciou problému
procesor je nestabilný na tak nízkom napätí a tak vysokom takte, buďto treba zvýšiť trošku napätie alebo znížiť OC.
Pri zvyšovaní napätia ale pozor na teplo, čím vačšie napätie, tým vačšie teplo.
Btw OC z 3.3 na 4Ghz len tak, a pri štandarde 1.2V to je ozaj trúfalosť. Radšej si naštuduj trošku o tom ako robiť OC poriadne. Hento sú takzvané artefakty, ktoré máš hľadať po OC cpu v burn teste a v benchmarkoch ktoré vykrútia CPU do maxima a vtedy vieš, že si už vysoko s taktom.
Pri zvyšovaní napätia ale pozor na teplo, čím vačšie napätie, tým vačšie teplo.
Btw OC z 3.3 na 4Ghz len tak, a pri štandarde 1.2V to je ozaj trúfalosť. Radšej si naštuduj trošku o tom ako robiť OC poriadne. Hento sú takzvané artefakty, ktoré máš hľadať po OC cpu v burn teste a v benchmarkoch ktoré vykrútia CPU do maxima a vtedy vieš, že si už vysoko s taktom.
-
pegasusss
Light Professional
procesor mám Intel® Core™ i5-2500K Processor, pričom som mal info, že cca niečo málo pod 1V až 1V môžem dať z 3.3 na 4 .... teda ze by to malo utiahnut,
teplota je pri plnom vykone 59 stupnov C na 4 ghz.
teplota je pri plnom vykone 59 stupnov C na 4 ghz.
-
hrban
Addict
taktovanie je 95% o doske, na jednej nataktuješ bez problémov na 4Ghz, na druhej len na 3.5. A hlavne si prečítaj ako ten procák pretaktovať, vcore musí byť aspoň 1.25-1.3, nie je možné aby na tak vysokých taktoch šiel na 1.2V čo je štandardné napájanie toho procesoru. Takisto treba upraviť napájanie pamätí RAM.
http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2 ... i5-2500k/1 tu máš postup ako to taktovať. Ak chceš len 4GHz tak nebudeš potrebovať tak vysoké napätia, ale určite treba zvýšiť. A je tam toho viac čo treba nastaviť, nie len vcore.
A to málo pod 1V až 1V nechápem vôbec, vcore je 1,2V štandardne, 1,3V je taký sweet spot (ale ak sa dá ísť nižšie tak treba nižšie, napr 1,29V/1,27V atď, kvôli teplu) 1,5V ti na 90% odpečie procesor ak nevieš čo robíš, takže terminológia niečo pod 1V až 1V je hovno platná. To sú milivolty čo rozhodujú, a áno ak necháš 1,2V tak sa nebude prehrievať bo 1,2V je štandardne. Hriať bude napr pri 1,35V. A opakujem, VRAM nie je jediné čo treba zvýšiť pri OC.
http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2 ... i5-2500k/1 tu máš postup ako to taktovať. Ak chceš len 4GHz tak nebudeš potrebovať tak vysoké napätia, ale určite treba zvýšiť. A je tam toho viac čo treba nastaviť, nie len vcore.
A to málo pod 1V až 1V nechápem vôbec, vcore je 1,2V štandardne, 1,3V je taký sweet spot (ale ak sa dá ísť nižšie tak treba nižšie, napr 1,29V/1,27V atď, kvôli teplu) 1,5V ti na 90% odpečie procesor ak nevieš čo robíš, takže terminológia niečo pod 1V až 1V je hovno platná. To sú milivolty čo rozhodujú, a áno ak necháš 1,2V tak sa nebude prehrievať bo 1,2V je štandardne. Hriať bude napr pri 1,35V. A opakujem, VRAM nie je jediné čo treba zvýšiť pri OC.
-
pegasusss
Light Professional
ok, diky za info, karmu som poslal, ale stále to nerieši ten hlavný problém
// sekol som sa, teraz som sa kukol do biosu a bolo tam 1.335V ...
// sekol som sa, teraz som sa kukol do biosu a bolo tam 1.335V ...
-
hrban
Addict
to skús nastaviť defaultné hodnoty biosu, či to nevyrieši problém, ak áno tak potom bude treba len nataktovať správne procesor. Ak nevyrieši, tak bude problém možno inde.
-
Maxpayne
Light Professional
hrban, este som nepocul ze by toto robil procesor,s taktom to nema nic,je to viac nez jasne ze je to grafika nic ine,monitor mozno este,aby si vylucil chybu ,neviem aku mas dosku,ale kedze mas i5 2500k ,mas tam integrovanu grafiku,skus to zapojit do toho a zistis ci je problem v grafike alebo nie
-
hrban
Addict
nepočul som to ani ja, len som to videl....počuť ani nie je čo na artefaktoch...
//autoeditácia príspevku (04 Máj 2016, 20:46)
a tu máš ako to môže vyzerať, všetko je OC procesora a artefakty.
https://www.google.nl/search?q=cpu+over ... byIwbUM%3A
//autoeditácia príspevku (04 Máj 2016, 20:46)
a tu máš ako to môže vyzerať, všetko je OC procesora a artefakty.
https://www.google.nl/search?q=cpu+over ... byIwbUM%3A
-
Maxpayne
Light Professional
Je sice pekne ze si napisale oc procesora artefakty, ale otvoril som dva obrazky z toho schvalne, vsetko bolo oc gpu a ovládačov chybu co riesili, takze nech skusi autor temy co som mu radil
-
hrban
Addict
čiže 2 kliky v biose (load defaults a f2) je zdĺhavejšie ako rozoberať PC, zháňať druhú grafiku a zapájať ju tam len aby sme zistili, že je to nesprávne OC procesora, poprípade preťažený zdroj.
-
Maxpayne
Light Professional
Citas ma vlastne? i5 2500k ma priamo v sebe integrovany graficky cip