Amerika
Amerika
Dobrý deň! Dlho už nad tým uvažujem, že vycestujem do Ameriky na vopred neurčitý čas, hlavne kvôli práce, nadobúdaniu nových skúseností/zručností a samozrejme kvôli spoznaniu Ameriky. Nemám s tým ale absolútne žiadne skúsenosti a bol by som rád, keby ste mi vedeli poradiť, že ako sa tam chodí. Išiel by som na nejaké typické americké miesto, aké vidieť vo filmoch. Preto uvažujem hlavne medzi New Yorkom, alebo Kentucky, proste východná časť, poprípade ešte Texas. Rád by som býval v nejakom predmestí, napr. ako na obrázku tu: http://m.cdn.blog.hu/ki/kivultagasabb/i ... Dm_127.jpg . Západná časť ma veľmi nezaujal. Čiže bol by som rád, ak by ste mi napísali nejaké (hlavne osobné) skúsenosti, rady. Mám 19 rokov, tento rok (teraz v máji) maturujem. Študujem na gymnáziu.
1.) Ako začať s cestovaním? Kde si vybrať ubytovanie a aké ubytovanie?
2.)Koľko tam stojí ubytovanie/strava?
3.)Som diabetik, čiže lekára, lieky ako si mám tam zabezpečiť? Zdravotná karta je mi aj tam platná? Lieky, ktoré beriem, budem môcť zohnať aj tam?
4.)Koľko peňazí tam potrebujem zobrať približne so sebou, ak už mám ubytovanie (min. na 3 mesiace)?
5.)Priblížne koľko peňazí potrebujem na mesiac? (ubytovanie, strava,doprava, ...)
6.)Aká je tam priemerná mzda?
7.)Ostatné rady, tipy
+1) Ako veľmi sa líši realita od toho, ako vidíme Ameriku vo filmoch? Myslím bývanie, škola, atď.?
Vopred Vám ďakujem za všetky rady
1.) Ako začať s cestovaním? Kde si vybrať ubytovanie a aké ubytovanie?
2.)Koľko tam stojí ubytovanie/strava?
3.)Som diabetik, čiže lekára, lieky ako si mám tam zabezpečiť? Zdravotná karta je mi aj tam platná? Lieky, ktoré beriem, budem môcť zohnať aj tam?
4.)Koľko peňazí tam potrebujem zobrať približne so sebou, ak už mám ubytovanie (min. na 3 mesiace)?
5.)Priblížne koľko peňazí potrebujem na mesiac? (ubytovanie, strava,doprava, ...)
6.)Aká je tam priemerná mzda?
7.)Ostatné rady, tipy
+1) Ako veľmi sa líši realita od toho, ako vidíme Ameriku vo filmoch? Myslím bývanie, škola, atď.?
Vopred Vám ďakujem za všetky rady
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Amerika
Nebol som v USA, ale myslim, ze polovicu tvojich otazok si vies behom par minut vygooglit. Trebars prvu otazku si vygooglis aj sam, ale najskor si skus hladat nieco o work and travel, pripadne o pracovnych vizach. Ku druhej otazke sa tazko vyjadrit, pretoze byvanie je dost individualne a vsade stoji inde. Strava je lacna, to si tiez vygooglis. Tretiu otazku neviem zodpovedat, ale predpokladam, ze najlepsie by si mal lieky vziat z domu a dat si prelozit informacie k tvojej diagnoze, ak by si mal v USA problemy so zdravim. Stvrta otazka je opat zlozita - zalezi od lokality kde budes byvas, aky mas zivotny styl, ci chces cestovat a nieco vidiet alebo ci ides zarabat. Piata otazka je to iste co stvrta. Siestru otazku si vygooglis, zrejme to bude rozdielne podla statov. A nieco mas aj v tejto teme: cestovanie-trip-po-usa-t156190.html
Ďakujem za rýchlu odpoveď. Google, aj Youtube používam, ale snažím si čerpať informácie z čo najviac zdrojov.
ludi, ktori tam idu pracovat na cierno, tam nemaju radi, mal si sa prihlasit do Work and Travel programu, aj by si si legalne zarobil, aj by si pocestoval
k tej trojke, rychla prehliadka u lekara iba s ohmatanim brucha, orientacneho rozboru mocu a liekmi proti bolesti brucha - 250 dolarov
myslim, ze tvoj napad je zly
k tej trojke, rychla prehliadka u lekara iba s ohmatanim brucha, orientacneho rozboru mocu a liekmi proti bolesti brucha - 250 dolarov
myslim, ze tvoj napad je zly
Najjednoduchšie by pre teba bol Work&Travel, kam by si mohol ísť na myslím 3 mesiace. Najlepšie by ti vedeli ohľadom tohto poradiť v agentúre, ale môžeš skúsiť googliť aj sám a možno prídeš na to, že si to vieš vybaviť celé sám a nemusíš tým pádom zbytočne platiť dukáty navyše.
Ak by si však nebol študent, tak zohnať pracovné víza a ísť tam pracovať by nebolo vôbec také jednoduché, ako sa ti môže zdať. Na to by totiž musel tvoj americký zamestnávateľ prejsť celým zdĺhavým a finančne nákladným procesom vybavenia tých víz pre teba, čo na 99,9% pre teba nikto nespraví, ak nie si fakt odborník v nejakej oblasti, čo predpokladám asi nie si, ak len končíš strednú školu. Na nekvalifikované pozície tam totiž majú plnú prdel Mexičanov, Hispáncov a iných imigrantov, ktorí zaberajú podobné pozície.
Ak by si však nebol študent, tak zohnať pracovné víza a ísť tam pracovať by nebolo vôbec také jednoduché, ako sa ti môže zdať. Na to by totiž musel tvoj americký zamestnávateľ prejsť celým zdĺhavým a finančne nákladným procesom vybavenia tých víz pre teba, čo na 99,9% pre teba nikto nespraví, ak nie si fakt odborník v nejakej oblasti, čo predpokladám asi nie si, ak len končíš strednú školu. Na nekvalifikované pozície tam totiž majú plnú prdel Mexičanov, Hispáncov a iných imigrantov, ktorí zaberajú podobné pozície.
Aha, o týchto vízach som ani nevedel
O zdravotníctve viem, že je to jeden z najdrahších na svete. A keď dajme tomu chcem tam ísť na brigádu, alebo na také krátkodobé práce, aj vtedy potrebujem ten vízum? Alebo ako to všetko funguje?
na kazdu pracu tam potrebujes vizum, inak sa tam da dostat len na turisticke vizum (vola sa ESTA)
Skor by si dokazal vybavit Kanadu. Este tazsie ako USA je to s Australiou a Novym Zelandom. Najlahsie by si to mal s Anglickom.
Ak nepojdes cez WaT tak nato rovno zabudni, ak chces ist spoznat krajinu našetri si peniaze a choj tam na ESTU, prácu ti tam nikto nedá, ako bolo písane na otrokárčinu tam majú mexikáncov, karibčanov a podobné etniká. A ak nemáš 100% zdravotný stav že nevydržíš bez lekára tak zabudni aj na WaT. Rozprával som sa s majitelom slovenskej reštiky v NY a nerobil nič len nadával na ich poistovne. Vravel že keby sa mi niečo vážnejšie stalo tak bezdomovec dostane lepšiu starostlivosť ako momentalne on čo podnika a plati dane.
A to fakt až tak ťažko sa tam nájde práca?
Však určite radšej zoberú niekoho do práce z Európy, ako niekoho z ulice, nie?
Ak niesi nejaký velký odbornik vo svojom obore a nie si ani turista tak si tam neželaná osoba. Prečo by si mal brat pracu domacim ? Nehovoriac že zlegalizovaní imigranti ju spravia lacnejšie
To neni o hladani prace. To je o pracovnom vize, ktore nemas a bez ktoreho nemozes legalne pracovat. Aj keby ta niekto zamestnal nacierno, tak mexicanec to bude robit o polovicu lacnejsie ako ty.
No tak to je veľká škoda, že je to také nerálne
Každopádne ďakujem za odpovede.
Co ten odporucany work and travel, o nieco take nemas zaujem?
-
RATZINGER666
Darca
...ak mas naozaj dost penazi, povedzeme, ze by sa dali zabezpecit viza, s ktorymi bude mozne neobmedzene dlho legalne pracovat (samozrejme aj s SSN) a neskor bude mozne narokovat si statnu prislusnost...
Áno, aj to je možnosť - zaplatiť si tie pracovné víza. Ale to sa bavíme o tisíckach dolárov, ak sa do toho započíta aj pomoc od právnika, ktorý tam majú sadzbu až okolo 400$/1 hodinu, takže si nie som istý, či je toto ideálny spôsob pre OP.
Work and Travel vyzerá celkom slušne, ešte nad tým pouvažujem. A ja som o tých pracovných vízach už od začiatku. A ešte jedna otázka, ako to je s podnikaním v Amerike? Aj za to si musím nejaké víza zabezpečiť (či už pracovné, alebo iné)? Lebo (čisto len teoreticky) ak by som otvoril dajme tomu nejaký bufet, kde by som pracoval len ja, a bol by som sám sebe akože "šéfom", aj vtedy by som potreboval vyššie uvedené?
Určite by si potreboval živnosť
-
hojko
Site Admin
Leslie10: Kamarat mal pracovne viza v USA, ale nemohol tam zalozit firmu. A kedze sidlo firmy chcel presunut zo Slovenska do USA, tak s tym mal problem, pretoze prave kvoli tomu sa stahoval do USA, aby oslovil americky trh. Nakoniec to slo vyriesit jedine tak, ze tam bude sidlo vo vlastnej nehnutelnosti a tak musel kupit dom za 400 000 dolarov, aby tam mohol mat firmu. Neviem, ze ci je to podmienka statu Kalifornia, alebo tam mal zaujem o nieco ine (napr. financovanie) a tak potreboval tu nehnutelnost. Lebo nieco take by sa hadam dalo riesit aj schrankovou firmou.
Existuju tusim aj niečo ako bussines víza no su tam podmienky ako mať 100k+ na účte určené k investovananiu a podobne.