rada - poplatok za VS - nezmysel

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Forsaken
King
King
Používateľov profilový obrázok

rada - poplatok za VS - nezmysel

Príspevok od používateľa Forsaken »

zdravim, v septembri som sa bol zapisat na VS (euba), mam 27, studoval by som externe == zo zakona je studium spoplatnene. (ak sa nemylim)

co sa stalo?

pri zapise, resp. pri pozvani na zapis bolo uvedene ze vysku poplatku za studium = skolne, sa dozvieme neskor, resp. bude urcena neskor. A tak sa aj stalo, list o vyske poplatku prisiel na konci oktobra. V ramci zapisu som si podal ziadost o znizenie skolneho (aj ked som nevedel kolko bude) kvoli mojej fin. situacii.. Rozhodnutie mi prislo, ziadost sa zamietla.

V skole som nebol ani raz, nebol som na ziadnej skuske atd. proste fail, nevyslo.

o co ide?

prisla mi vyzva na zaplatenie skolneho, s hrozbou sudu...

Panicka mi povedala ze tym ze som sa zapisal, mam povinnost platit skolne. Mne to pride celkom curacke, lebo keby som vedel vysku skolneho v den zapisu, tak sa nezapisem. resp. sa m nepaci ta vec ze som sa zapisal (a az potom urcili sumu, ktoru sa akoze zavazujem zaplatit). Teraz keby sa pan hore rozhodol ze da skolne 5000e tak ako vsetci co sa zapisali maju tak platit?

--- otazka moja teda je, ze ci pri takejto situacii (tym myslim "upisanie" sa na cenu neurcitu, macka vo vreci) existuje nejaka moznost pre mna to nezaplatit, odvolat sa? alebo v tejto bananove republike je to proste tak.

dik za rady
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: rada - poplatok za VS - nezmysel

Príspevok od používateľa beardie »

skoda, ze si si nezrusil studium uz na konci oktobra, ked ti prisiel ten list, bud by si platil iba alikvotnu cast, alebo nic
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

To nie je o bananovej republike, ale skor o tvojej nezodpovednosti. Ty si sa riadne zapisal, skola ta evidovala normalne ako studenta. Pokial si neoznamil, rusis studium, ze skola to nema ako vediet, ze ty tam neracis chodit. To nie je ich problem. Tu si pochybil ty.
Forsaken
King
King

vedel som ze tu budes mudrovat o nepodstatnej veci. (nepodstatne ci som tam chodil, alebo nechodil a dovod,)

ja tu riesim vec, ze svojim podpisom (zapisom) sa zavazujes zaplatit sumu ktora nieje dana a moze byt urcena hocijak, teda si kupujes "sluzbu" ktora nema cenovku a mozu tak pekne okabatit.

podla mna je normalna vec ze pokial cena nieje urcena vopred, mam pravo odstupit od danej veci ked sa cena urci, nakolko s nou nesuhlasim resp. v tomto pripade ma byt mojim "trestom" vylucenie zo skoly a nie vymahanie sumy, s ktorou som nesuhlasil.

preto sa pytam ci je takata vec cista, a teda ci je to "bezne" alebo je mozne daco urobit. :)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Keď si so sumou nesúhlasil, prečo si im to nedal vedieť, keď ti poslali papier v októbri?
Mal si ukončiť štúdium hneď vtedy. Takto ťa celý čas evidovali ako ich študenta a to, že ty si tam nechodil je tvoj problém nie ich.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Pockaj, to ako ze skolne nebolo urcene dopredu? Nebol ziaden predpis, nariadenie rektora, nic? Len ti proste niekedy v semestri prisiel papier?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Forsaken napísal:vedel som ze tu budes mudrovat o nepodstatnej veci. (nepodstatne ci som tam chodil, alebo nechodil a dovod,)
Netrep a prečitaj si to ešte raz. Idealne pomaly a poriadne. Pišem niekde že je podstatne či si tam chodil či nie, alebo nebodaj o nejakom dôvode? Podstatne je že si nedal nič nikomu vedieť.
Forsaken napísal: ja tu riesim vec, ze svojim podpisom (zapisom) sa zavazujes zaplatit sumu ktora nieje dana a moze byt urcena hocijak, teda si kupujes "sluzbu" ktora nema cenovku a mozu tak pekne okabatit.
Načo si to potom podpisoval?
Forsaken napísal:podla mna je normalna vec ze pokial cena nieje urcena vopred, mam pravo odstupit od danej veci ked sa cena urci, nakolko s nou nesuhlasim resp. v tomto pripade ma byt mojim "trestom" vylucenie zo skoly a nie vymahanie sumy, s ktorou som nesuhlasil.
A ako si od danej veci odstupil a ako si dal najavo že s tou sumou nesuhlasiš?
Forsaken
King
King

Fabo napísal:Pockaj, to ako ze skolne nebolo urcene dopredu? Nebol ziaden predpis, nariadenie rektora, nic? Len ti proste niekedy v semestri prisiel papier?
prisiel papier ze vtedy a vtedy je zapis, a ze vyska skolneho bude urcena neskor, potom prisiel dalsi papier - par tyzdnov po zapise - hotova suma. tak ako pises, vyska bola urcena pocas semestra.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Nie je to trochu čudný systém ísť na zápis skôr než viem či tam budem študovať? normálne to totiž býva tak, že na zápis prídu tí čo aj nastúpia. Ak sa smiem spýtať aká bola skutočná výška toho školného?

Ak to bolo ako vravíš, tak tam majú na euba celkom šejdy praktiky, uvádzať výšku školného až po zápise a až napr. na konci októbra...
lebo ak sa bavíme o tej istej škole, tak tá má v stanovách pod bodom 5 uvedené toto:
5. Podľa § 92 ods. 14 zákona o VŠ je verejná vysoká škola povinná zverejniť výšku školného
a poplatkov spojených so štúdiom pre nasledujúci akademický rok najneskôr dva mesiace pred
posledným dňom určeným na podávanie prihlášok na štúdium.
otazka moja teda je, ze ci pri takejto situacii (tym myslim "upisanie" sa na cenu neurcitu, macka vo vreci) existuje nejaka moznost pre mna to nezaplatit, odvolat sa? alebo v tejto bananove republike je to proste tak.
no zápisom sa stávaš prakticky študentom, v tvojom prípade externým, to, že neabsolvuješ prednášky ani cvičenia znamená len to, že nepostúpiš do ďalšieho semestra alebo ročníka, ak si škole nedal vedieť, že rušíš štúdium, tak tá ťa aj naďalej evidovala/eviduje ako externého študenta, odvolať sa môžeš, ale asi ti to bude nanič, lebo podpisom pri zápise si potvrdil všelijaké ich dodatky a aj sumu za školné, ktorú si vtedy kvázi nevedel.
Forsaken
King
King

vies v zivote sa deju kadejake veci, samozrejme ze do isteho momentu som myslel ze tam studovat pojdem.

vyska 435 euro., ani o to nejde, skor ma nahneval akysi system nakolko taketo studium beriem ako "sluzbu", tak isto ako keby som si zaplatil kurz.

A teda to beriem skor komercne, nemozem sa predsa cenu dozvediet az neskoro, a teda ked sa ju dozviem, pride mi smiesne sa vyhrazat sudom aby som nieco zaplatil. Zvelicene povedane, pride mi to takato praktika postavena na hlavu, resp. hlavne kvoli tomu o aky typ "sluzby" sa jedna, a teda jednoducho s cenou nesuhlasim = nezaplatim, vylucia ma zo skoly a tym to ma koncit.

Ci uz by som tam chodil a dozvedel sa nieco alebo som nechodil, zaver by bol rovnaky, takto mi pride ze im ide cisto o prachy, absolutne ziadny zaujem o svojich "klientov" resp. platiacich ludi, a uz vobec nie o vzdelavanie a teda svoje poslanie.

cakal som ze sa nieco zmeni aspon po zimnom semestri, nakolko som nebol na ziadnej skuske, tym padom sa skola mohla informovat ci niesom nahodou zabity pri kosi, ale to by ako vravim muselo vobec niekomu z euba zalezat na svojich studentoch (inym slovami zalezat na ich prachoch co im mam zaplatit).

velmi lahko sa da vyhrazat sudom, naivita ludi je tiez druha vec, tak ci onak, mozno toto niekomu pomoze, ale mozno by ma zaujal keby bol ten sud, ci je to vsetko koser alebo by sa ma dakto zastal :)
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Dám dve otrepané rady, vždy zváž čo podpisuješ, zápis na štúdium nie je žiadna služba, ani kurz.
Druhá rada, súdom sa vyhýbaj oblúkom, pokiaľ sa to dá, používaj to len ako poslednú inštanciu, ak by ti išlo o strechu nad hlavou, alebo niečo podobné.

V tvojom prípade by som už dávno ukončil štúdium, neviem ako to funguje, proste prísť chcem ukončiť štúdium, no ten poplatok budeš musieť zaplatiť. Ďalšia vec, že aj keď si nevedel aký bude poplatok za školné na nasledovný rok, tak si to mohol dedukovať z predošlého roku, o ktorom informáciu by ti poskytli na študijnom oddelení si myslím.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Forsaken proste mas smolu, ze si absolutne nic neurobil... mal si viacero moznosti kedy a ako to ukoncit, ty si ale nechal skolu v tom ze teda ako studujes, len si nezaplatil skolne.

Mal si to riesit hned ako ti urcena vyska prisla, nechal by si si zrusit studium a skolne by si nezaplatil, z titulu neskoreho oznamenia vysky by nikto nemohol namietat.

Resp. teda bolo by to tak keby to bolo tak ako vravis. Akurat ze teda nie je - zapisy sa konaju v septembri, informacia o skolnom bola zverejnena nie neskor ako 1ho septembra. Teda je mozne a bez problemu ti verim, ze v pozvanke na zapis skolne urcene nebolo, ale pri zapise uz tato vyska bola znama. To uz som vedel ked som pisal prispevok predvcerom (kedze sme skolne na mojom vlastnom zapise na EU preberali so spoluziakmi), medzicasom som si to ale dohladal - http://www.euba.sk/uchadzaci-o-studium/ ... ugust-2015[/b]-20572.pdf

zvyraznenie moje.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Nebolo to náhodou tak, že školné bolo známe dopredu a v októbri prišlo len oficiálne vyrozumenie, že koľko treba zaplatiť, na aký účet, s akou splatnosťou a podobne?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

94jakub: bolo, vid. moj prispevok
Napísať odpoveď