Chronicky zapal hrdla - vyber mandli ?
Re: Chronicky zapal hrdla - vyber mandli ?
Shock trepe a to je vsetkym jasne, taketo veci preargumentuje aj zakladna medicina.
Antibiotika ucinkuju iba na bakterialne ochorenia (od toho aj ten nazov "antibiotika"). Brat antibiotika proti chripke a inym virusom je uplne zbytocne. Maximalne si tak odpalis mikrofloru v traviacom trakte, pricom mat traviaci system a prospesne bakterie v rovnovahe je velmi dolezite, najma ked tvoje telo bojuje s chripkou.NHISPVM napísal:antibiotika som nebral skoro vôbec (ak som ich bral, tak to bolo kvôli vírusovému ochoreniu ako chrípka, s hrdlom to nemalo nič spoločné).
Ahojte, idem si dat vybrat mandle, uz som aj objednany na operaciu. Treba mi absolvovat nejake krvne testy a anesteziologiu. Viete niekto, ci treba mat uz vysledky krvnych testov pri sebe ak sa ide na anesteziologiu ? Alebo tam robia vlastne testy ?
Kutya - práve som si spomenul na túto tému a chcel napísať čo a jak, keďže som bol na tej operácii pred cca pol rokom.... Ak si pamätám dobre, tak anestéziologické vyšetrenie je to úplne posledné vyšetrenie, ktoré musíš pred operáciou absolvovať a mal by si pred tým mať všetky vyšetrenia spravené a doniesť ich k anestéziológovi. Ten následne ťa odváži, spraví nejaké ďalšie vyšetrenia a následne podľa ostatných výsledkov určí presnú dávku. Viem, že ja som bol aj na EKG pred operáciou, brali mi krv, moč atď. a tie výsledky nesmeli byť viac ako 3 týždne staré pred samotnou operáciou... Takže áno treba mať... Mne tu krv brali na internom oddelení, kde internista vypísal taký posudok, že môžem ísť na operáciu...
Anestéziologické vyšetrenie mi prišlo ako fraška. Narýchlo mi prečítala pár otázok nejakých chorob na ktoré som odpovieš, či nimi trpíš, tak vyplazíš jazyk aby zistila koľko máš miesta v hrdle na tu dýchaciu trubicu, ktorú do teba narvú a spýtala sa ma, že koľko približne vážim, ani ma neodvážila sama... otázka možno 2 minút...
keby ešte dačo, tak sa pýtaj...
To All: čo sa týka mojej operácii a zdravotného stavu: tak hrdlo ma nebolí a nie je také zapálené aj keď také červené je stále v miestach kde som mal mandle (ale to len niekedy asi záleží aj čo zjem) Môžem jesť všetko a nemám žiadny problém takisto sa u mne neprejavili žiadne negatívne veci ako žeby som mal byť často chorý, sucho v ústach, alergia atď.. Zatiaľ všetko v poriadku a to už 2x bola priateľka chorá.. a neobral som sa, takže nemyslím žeby mi to nejak znížilo imunitu... Nepociťujem už zápach z úst a nerobia sa mi čapy na mandliach
Ale keď pijem kefír, tak ma páli dosť hrdlo (niekedy aj keď veľa čokolády mi ostane v hrdle
) nemusí to byť z toho ale je to v pohode
Anestéziologické vyšetrenie mi prišlo ako fraška. Narýchlo mi prečítala pár otázok nejakých chorob na ktoré som odpovieš, či nimi trpíš, tak vyplazíš jazyk aby zistila koľko máš miesta v hrdle na tu dýchaciu trubicu, ktorú do teba narvú a spýtala sa ma, že koľko približne vážim, ani ma neodvážila sama... otázka možno 2 minút...
To All: čo sa týka mojej operácii a zdravotného stavu: tak hrdlo ma nebolí a nie je také zapálené aj keď také červené je stále v miestach kde som mal mandle (ale to len niekedy asi záleží aj čo zjem) Môžem jesť všetko a nemám žiadny problém takisto sa u mne neprejavili žiadne negatívne veci ako žeby som mal byť často chorý, sucho v ústach, alergia atď.. Zatiaľ všetko v poriadku a to už 2x bola priateľka chorá.. a neobral som sa, takže nemyslím žeby mi to nejak znížilo imunitu... Nepociťujem už zápach z úst a nerobia sa mi čapy na mandliach
Tak napíšem aj ja svoju prvotnú skúsenosť. Vybral som si nemocnicu v Šaci. V nedelu o 13 som prišiel do nemocnice, prijal ma lekár, povedal mi ako to bude prebiehať a sestrička mi zobrala krv. Celý zvyšok dňa som sa nudil. V pondelok ráno ma zobudila sestrička o piatej a doniesla mi pančuchy na nohy. Potom okolo pol 8 prišiel doktor a povedal mu, že som tretí v poradí, takze pôjdem na sálu okolo 10-tej. O pol 11 prišla sestrička s tabletkou na zblbnutie. Na mňa vôbec nezaberala a tak som išiel dosť nervózny so sanitárom dolu na operačnú sálu. Pamätám si toľko, že som sa pozeral do svetiel na sále a potom som sa zobudil až na izbe v mojej posteli. Dokonca si nepamätám ani ako som sa do nej dostal. Dali mi infúzie, prišiel ma pozrieť doktor a prisiel problém. Začalo mi to krvácať. Tak som musel ísť znova na operačku a znova do celkovej anestezy. Doktor mi spálil cievky, ktoré začali krvácať. Z druhého pobytu si už pamätám viac, posledná spomienka bola na sestričku, ktorá mi dala nadýchnuť sa z takého dýchacieho prístroja a potom som cítil ako ma to pomaly uspava. Zobudil som sa pred izbou na posteli, v ktorej ma brali zo sály. Sanitar mi pomohol prejsť do mojej postele a obliecť sa. Opäť infúzie. Hlta sa mi ťažko, ale to je zatiaľ jediná bolesť, ktorú som pociťoval. Som druhy den po operácii a zajtra idem domov.
Ako som pisal, tiez som maval tieto problemy so zapalom mandli, prinosove dutiny casto zapalane a takto dokola sa to potom sirilo stale... Od decembra som zacal s otuzovanim. Vecer ked sa sprchujem, tak si proste na minutu pustim ku koncu sprchovania studenu vodu. Postupne stale studensiu a studensiu. No a musim povedat, ze som nebol celu zimu chory. Nemal som ani take tie 1-2 dnove prechladnutia. Vobec nic. A to bola v celku mierna zima s premenlivym pocasim a teplotami (vtedy sa chorobam najviac dari). A niektore zimy som byval aj 3-4krat chory s teplotami. Takze mozem rozhodne odporucit aj to...
Ja idem na výber mandlí 11.5. Najprv som si radšej nehľadala žiadne informácie, ale keďže som žena (zvedavá ) našla som si tu vaše názory a skúsenosti s vybraním krcnych mandlí. Ďakujem za príspevok užívateľovi NHISPMV , ktorý mi to popísal až prilis farebne. Idem tiež do Sace. Zľakla som sa, petoze som nerátala s tým, že pooperačné komplikácie môžu byť také časté, mal S tým svoje skúsenosti aj člen Kutya. Mám malého syna a bývam mimo Sace, takže si neviem predstaviť, ako sa budem musieť vracať do Sace, ak by som začala krvacať. Mam už teraz z toho hrôzu, ale mandle si musím dať vybrat, pretože sa mi často zapaľujú, ATB nezaberajú, a krciar povedal, že to sa už už nedá preliecit. No bojím sa, hlavne tej bolesti... sám krciar povedal, že to po operácii dosť bolí. ...
odpovedal som ti do správyBronka13 napísal:Ja idem na výber mandlí 11.5. Najprv som si radšej nehľadala žiadne informácie, ale keďže som žena (zvedavá ) našla som si tu vaše názory a skúsenosti s vybraním krcnych mandlí. Ďakujem za príspevok užívateľovi NHISPMV , ktorý mi to popísal až prilis farebne. Idem tiež do Sace. Zľakla som sa, petoze som nerátala s tým, že pooperačné komplikácie môžu byť také časté, mal S tým svoje skúsenosti aj člen Kutya. Mám malého syna a bývam mimo Sace, takže si neviem predstaviť, ako sa budem musieť vracať do Sace, ak by som začala krvacať. Mam už teraz z toho hrôzu, ale mandle si musím dať vybrat, pretože sa mi často zapaľujú, ATB nezaberajú, a krciar povedal, že to sa už už nedá preliecit. No bojím sa, hlavne tej bolesti... sám krciar povedal, že to po operácii dosť bolí. ...
-
xH4wK
Chronicky zapal hrdla - vyber mandli ?
Pooperačné krvácanie je tak u 2% pacientov max. Bolesti som ja osobne mal silne asi 15 dni a pobolievalo to cely mesiac aj niečo. Žiadne krvácanie ani iné problémy. Po operácii sa mi lepšie dýcha a uz nemám zapálene hrdlo každý mesiac ako predtým takze podľa mna to stalo za to
Veľa ľudí robí chybu ze si dá silne lieky proti bolesti a následne jedia co chcú tam si to potom dráždia lebo keď človek necíti bolesť alebo je podstatne menšia tak jedia iným štýlom bez opatrnosti tam môže nastať krvácanie napríklad, taktiež poniektorí nerešpektujú nariadenia lekára o klude, o teplej sprche, nahynani sa a minime rozprávania a všeobecne aktivitách ktoré namáhajú ranu a tak tiež hrozí krvácanie. Atd. Kto si dáva pozor riziko je naozaj minimálne.
Je tiež rozdiel aké krvácanie, minimálne rana môže začať krvácať pár kvapiek krvi treba skúsiť kocku ladu do úst a ľahnúť si na brucho hlavne krv nehltat
Keď ale neprestáva alebo je veľmi silne treba volať sanitku a nie ísť sám
Ale to Vám všetko urcite vysvetli lekár
Veľa ľudí robí chybu ze si dá silne lieky proti bolesti a následne jedia co chcú tam si to potom dráždia lebo keď človek necíti bolesť alebo je podstatne menšia tak jedia iným štýlom bez opatrnosti tam môže nastať krvácanie napríklad, taktiež poniektorí nerešpektujú nariadenia lekára o klude, o teplej sprche, nahynani sa a minime rozprávania a všeobecne aktivitách ktoré namáhajú ranu a tak tiež hrozí krvácanie. Atd. Kto si dáva pozor riziko je naozaj minimálne.
Je tiež rozdiel aké krvácanie, minimálne rana môže začať krvácať pár kvapiek krvi treba skúsiť kocku ladu do úst a ľahnúť si na brucho hlavne krv nehltat
Ma niekto skúsenosť s laserovým vybratím mandlí?
Odoslané z môjho iPhone cez Tapatalk
Odoslané z môjho iPhone cez Tapatalk
xH4wK napísal:Pooperačné krvácanie je tak u 2% pacientov max. Bolesti som ja osobne mal silne asi 15 dni a pobolievalo to cely mesiac aj niečo. Žiadne krvácanie ani iné problémy. Po operácii sa mi lepšie dýcha a uz nemám zapálene hrdlo každý mesiac ako predtým takze podľa mna to stalo za to
Určite si budem dávať pozor, ale na nete, a nielen v tejto diskusii, píše 95% ľudí, že u nich nastalo krvácanie, tak sa človek zľakne. .. Možno som nemala nič čítať
Podľa mňa určite je vyššie % ako 2 poznám okrem mňa ďalších 3 ľudí, ktorím vyberali mandle z toho všetkým sa pustila krv pár hodín po operácií... Mne sa pustila krv na 8 a potom 12tý deň. Nemyslím si, žeby som porušil niečo ako spomínaš sprcha atď. Keďže som bol o tom informovaný. Prvý krát sa mi pustila krv poobede, keď som ležal a pozeral telku... Nasledovalo vrátenie do nemocnice. Druhý krát sa mi pustila krv v noci počas spánku. Zobudil som sa nato, že mi niečo tečie z nosa a nato, že som mal pocit na grcanie (čo bolo z krvi, ktorá tiekla do žalúdka a ktorá mi začala vytekať aj cez nos)
čo sa týka tej sanitky, tak to áno... Lenže ja som bol z iného mesta ako kde ma operovali a neviem ako to majú vyriešené so sanitkou, či by ma viezli do KE
Volal som do nemocnice a tam mi povedali, že mám prísť sám k ním, takže neviem
čo sa týka tej sanitky, tak to áno... Lenže ja som bol z iného mesta ako kde ma operovali a neviem ako to majú vyriešené so sanitkou, či by ma viezli do KE
-
xH4wK
Jasne, ze v diskusiach bude prevazovat negativna spatna vazba pretoze clovek co problemy nema sa nezvykne delit s tym s ostatnymi na internete.. preto na internete prevladaju skor negativne prispevky ci uz je to k lekarskym zakrokom alebo k comukolvek inemu.Bronka13 napísal: Určite si budem dávať pozor, ale na nete, a nielen v tejto diskusii, píše 95% ľudí, že u nich nastalo krvácanie, tak sa človek zľakne. .. Možno som nemala nič čítať
Doktor ktory ma operoval vravel, ze u nich to je 2% (Zeleznicna nemocnica v KE)
Co sa tyka sanitky, ak je krvacanie ktore sa nezastavuje a je silne tak treba volat jednoznacne.
Sam ist autom ked krvaca clovek je naozaj zly napad.. niektori ludia maju mdloby uz po malej strate krvi a pri krvacani z cievky v krku to bude viac
Hlavne treba mat niekoho kto je pocas tych 2 tyzdnov s vami.. urcite nie je dobry napad byt sami doma.
Vseobecne sa treba vyhybat vsetkemu co moze zvysit krvny tlak ziadne zohynanie sa a snazit sa jest chladnejsie jedlo, teplo = rozsirenie ciev = riziko krvacania.. ja som prezil na jogurtoch, piskotach a zmrzline a schudol 2 kila
Taktiez sa nenamahat byt v klude a skor po sediacky ako lezat (mne sa lepsie spalo ked som si dal 2 vankuse pod hlavu a trup), nenamahat hrdlo proste setrit to miesto kde je otvorena rana.
A taktiez ja osobne by som uz skor bral lieky proti bolesti len na noc, cez den je lepsie ak to aj boli pretoze pri jedeni si to tym padom clovek nedrazdi lebo je opatrne, zatial co ked mate lieky proti bolesti a necitite nic tak si to clovek podrazdi lebo je ako keby tam nic nebolo
Niekto kto ste boli na vybere mandli, citili ste nejaku bolest hrdla pri prehltani este aj 3 tyzdne po operacii ? Lebo ja ano, a zacinam sa obavat ci sa mi tam nieco nejak nezapalilo alebo co. Na niektorych miestach to mam este biele, ale niekde je to aj cervene a presne tam ma to boli pri prehltani, kde to je cervene. Vyzera to ako keby sa mi to tam nejak jemne natrhlo a preto je to cervene, nezahojene.
Otužovanie sprchou sa vykonáva ráno po zobudení - to je kľúčové. Večer to už môže byť len doplnok.ephramko napísal:Ako som pisal, tiez som maval tieto problemy so zapalom mandli, prinosove dutiny casto zapalane a takto dokola sa to potom sirilo stale... Od decembra som zacal s otuzovanim. Vecer ked sa sprchujem, tak si proste na minutu pustim ku koncu sprchovania studenu vodu. Postupne stale studensiu a studensiu. No a musim povedat, ze som nebol celu zimu chory. Nemal som ani take tie 1-2 dnove prechladnutia. Vobec nic. A to bola v celku mierna zima s premenlivym pocasim a teplotami (vtedy sa chorobam najviac dari). A niektore zimy som byval aj 3-4krat chory s teplotami. Takze mozem rozhodne odporucit aj to...
-
xH4wK
Áno ako som písal vyššie tak bolesti som mal aj mesiackutya napísal:Niekto kto ste boli na vybere mandli, citili ste nejaku bolest hrdla pri prehltani este aj 3 tyzdne po operacii ? Lebo ja ano, a zacinam sa obavat ci sa mi tam nieco nejak nezapalilo alebo co. Na niektorych miestach to mam este biele, ale niekde je to aj cervene a presne tam ma to boli pri prehltani, kde to je cervene. Vyzera to ako keby sa mi to tam nejak jemne natrhlo a preto je to cervene, nezahojene.
Hojí sa to nechaj to hojit, biele povlaky som mal tiež ale uz len naozaj trosku
Ako jasne, tie biele povlaky vyrazne ustupili, uz su len sem tam ... mna skor trapia tie cervene male "flaky", lebo na tych miestach ma to boli kde to mam cervene. A boli to hlavne ked mam "suche" hrdlo a tak prehltam. Ked pijem vodu alebo jem tak ani velmi nie.
Kus sa obávam, že som dačo chytil a mam to zapálené, lebo tak slabo citim hrdlo aj ked nehltam a to som doteraz takto nemal.
Kus sa obávam, že som dačo chytil a mam to zapálené, lebo tak slabo citim hrdlo aj ked nehltam a to som doteraz takto nemal.
Tak choď doktorovi, tu ti nikto neporadí.
Ahojte. Rozhodla som sa aj ja, že sem napíšem svoju skúsenosť s výberom mandlí, ktorá je pomerne čerstvá. Píšem to hlavne kvôli takým ako som ja, hľadajú po internete, prečítajú si rôzne príbehy a stále sa trasú, čo ich čaká.
Na začiatku poviem, čo je asi zrejmé, že každý sme iný a každý sa hojí inak.
Prijali ma do nemocnice minulú stredu, vo štvrtok okolo pol desiatej bola operácia. Všetci boli veľmi milí, videli, že som roztrasená ako ratlík, sanitár, ktorý ma viezol na operačku žartoval, priamo na sále sa so mnou rozprávali, hladkali ma
). Zaviedli mi kanylu, povedali, že môžem cítiť horkosť v ústach (aj tak bolo) a už neviem o ničom. Prebrala som sa až na izbe, dostala som infúziu, potom som ešte asi polhodinu spala. Nejakú extra veľkú bolesť som necítila ani na druhý deň, čudovala som sa, ako je možné, že ľudia píšu o krutých bolestiach, zatiaľ je to v pohode? Ale aj primár, aj sestričky mi prízvukovali, aby som sa "nebála", že to nebolí len v nemocnici, doma, taký 4-7 deň to najlepšie ešte len príde. Nechápala som, ako je to možné, veď už 5-6 deň by sa to malo pomaly hojiť, prečo by to malo bolieť viac? Ale proste.. je to tak. Predpísali mi Algifen Neo a v sobotu ma pustili domov. Štvrtý deň večer ma to začalo dosť bolieť a dala som si Algifen, ktorý veľmi nepomáhal. Tak isto aj ráno Algifen, ale keďže som "tlakár", zvýšil mi tlak a musela som ho vysadiť, doktorka mi predpísala Tramabene. Veľmi sa jej do toho nechcelo, vraj je to vysoko návykové a že mi dá Novalgin, ten som ale mala, je slabý a navyše sú to tablety, kto môže tretí deň po operácii prehĺtať tabletky? Tramabene zabral troška viac, ale tiež žiadna sláva.
No čo si budeme hovoriť, bolí to. A teda poriadne. Navyše nemôžem veľa jesť, všetko ma štípe, aj sladké, dokonca ani zmrzlinu som nemohla, aj tá štípala. Som 12. deň po operácii, stále nie som ok. Včera som bola na kontrole, doktor tvrdil, že je to v ústach v poriadku, ale musím začať ešte viac piť, som dehydrovaná (a to pijem 2-3 litre), ale stále nemám hlas a pri snahe hovoriť nahlas ma veľmi bolí hrdlo. Vraj sa musím doslova prelievať vodou, inak ma bude musieť znova hospitalizovať. Navyše mám začať jesť normálne (doteraz som jedla jogurty, pudingy, mixované polievky), potrebujem vraj bielkoviny, takže nejaké dusené kura s cestovinami, aby aj organizmus zosilnel a mal silu sa liečiť. Je pravda, že hrdlo musí byť stále vlhké, ináč to štípe ako šľak. V noci sa budím na to, ako ma štípe, odpijem si čaj, štípe ešte viac a tak takú pol hodinu nespím. Zaspím, znovu sa o dve hodiny zobudím na štípanie, napíjem sa... a tak to ide celú noc.
A skoro som zabudla - krvácanie. Toto je vec, ktorej sa stále bojím asi najviac. To, či sa to rozkrváca alebo nie, podľa môjho doktora nikto nemôže ovplyvniť. A asi je to pravda, čo som čítala, mnoho ľudí dodržuje kľudový režim, kloktá, je mixovanú stravu a aj tak začnú krvácať a skončia na pohotovosti. Mne sa to zatiaľ nestalo a doslova sa modlím, aby to tak vydržalo. Mám, teda musím začať jesť normálne (samozrejme nie vyprážaný rezeň, oriešky alebo chipsy), a tento týždeň bude rozhodujúci, či sa to rozkrváca alebo nie. Neskôr, po 15 dni sa to už nestáva (hoci som našla na nete aj taký prípad).
Tak to by bolo všetko. Neviem, či to niekomu pomôže, ale mne to celkom aj pomohlo.. vyrozprávať sa.. lebo ináč rozprávať nemôžem, len takto, písomne
)
Na začiatku poviem, čo je asi zrejmé, že každý sme iný a každý sa hojí inak.
Prijali ma do nemocnice minulú stredu, vo štvrtok okolo pol desiatej bola operácia. Všetci boli veľmi milí, videli, že som roztrasená ako ratlík, sanitár, ktorý ma viezol na operačku žartoval, priamo na sále sa so mnou rozprávali, hladkali ma
No čo si budeme hovoriť, bolí to. A teda poriadne. Navyše nemôžem veľa jesť, všetko ma štípe, aj sladké, dokonca ani zmrzlinu som nemohla, aj tá štípala. Som 12. deň po operácii, stále nie som ok. Včera som bola na kontrole, doktor tvrdil, že je to v ústach v poriadku, ale musím začať ešte viac piť, som dehydrovaná (a to pijem 2-3 litre), ale stále nemám hlas a pri snahe hovoriť nahlas ma veľmi bolí hrdlo. Vraj sa musím doslova prelievať vodou, inak ma bude musieť znova hospitalizovať. Navyše mám začať jesť normálne (doteraz som jedla jogurty, pudingy, mixované polievky), potrebujem vraj bielkoviny, takže nejaké dusené kura s cestovinami, aby aj organizmus zosilnel a mal silu sa liečiť. Je pravda, že hrdlo musí byť stále vlhké, ináč to štípe ako šľak. V noci sa budím na to, ako ma štípe, odpijem si čaj, štípe ešte viac a tak takú pol hodinu nespím. Zaspím, znovu sa o dve hodiny zobudím na štípanie, napíjem sa... a tak to ide celú noc.
A skoro som zabudla - krvácanie. Toto je vec, ktorej sa stále bojím asi najviac. To, či sa to rozkrváca alebo nie, podľa môjho doktora nikto nemôže ovplyvniť. A asi je to pravda, čo som čítala, mnoho ľudí dodržuje kľudový režim, kloktá, je mixovanú stravu a aj tak začnú krvácať a skončia na pohotovosti. Mne sa to zatiaľ nestalo a doslova sa modlím, aby to tak vydržalo. Mám, teda musím začať jesť normálne (samozrejme nie vyprážaný rezeň, oriešky alebo chipsy), a tento týždeň bude rozhodujúci, či sa to rozkrváca alebo nie. Neskôr, po 15 dni sa to už nestáva (hoci som našla na nete aj taký prípad).
Tak to by bolo všetko. Neviem, či to niekomu pomôže, ale mne to celkom aj pomohlo.. vyrozprávať sa.. lebo ináč rozprávať nemôžem, len takto, písomne
Bronka - a liek proti boleti Flector ti nepredpísali ? Ja som ten algifen ani nebral a najviac zaberal Flector... a inak želám skoré uzdravenie. Potom prosím napíš ešte po mesiaci, pol roku či sa polepšilo zdravie a či to vôbec stále zato.