Kde bývať?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Kde je najlepšie bývať?

Staromestský byt
5
17%
Komunistický byt
7
24%
Novobyt
17
59%

Celkom hlasov: 29

audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Kde bývať?

Príspevok od používateľa audiotrack »

Čaute, chcel by som si spraviť krátky prieskum. Chcem brať hypoteku a kúpiť byt, v úvahu pripadajú tri varianty, a sám so sebou bojujem, lebo neviem čo je najlepšie:

1) staromestský byt v centre:
:plus: veľká výmera, rádovo okolo 100m2
:plus: lokalita, rádovo do minúty/dvoch na námestie
:plus: potenciál investície, predpoklad rastu ceny
:minus: lokalita - žiadne možnosti pre deti do budúcna, problematické parkovanie
:minus: stará stavba - bez výťahu, bez balkonu, staré rozvody, "chladné" metrové múry a 5 metrové stropy..
:minus: prvotné investície na rekonštrukciu

2) klasický byt v rádovej zástavbe komunistického typu
:plus: dobrá napojenosť na služby (zástavka, škola, potraviny..)
:plus: relatívne dobrá poloha - na bicykli do centra, v horšom prípade mestská doprava ktorá je častá a pravidelná
:plus: možnosť kúpiť čiastočne alebo plne zariadený
:minus: častokrát malé krtince s izbami kde keď dáte nábytok, neostane moc priestoru na život
:minus: nevyspytateľní susedia
:minus: nemoderné riešenia izieb, často investície na rekonštrukciu

3) novostavba
:plus: zaujímavé moderné riešenie (obyvka s kuchyňou, murované jadro..)
:plus: možnosť od začiatku spolupracovať pri finalizácii (navrhnúť si kúpelňu, podlahy..)
:plus: často veľké balkony alebo terasy
:plus: možnosť vybrať si poschodie, orientáciu na svetovú stranu
:plus: možnosť zakúpiť garáž alebo parkovacie miesto
:plus: možnosť kúpiť za úvádzaciu cenu, ktorá je cca 5-10 % nižšia oproti trhovej
:minus: situované na okraji mesta - horšia vybavenosť kým sa nedostavá infraštruktúra
:minus: vyššia cena, prípadne nutnosť čakať na dokončenie stavby
:minus: počiatočné náklady na kompletné zariadenie od nábytku až po spotrebiče
:minus: novostavba - môžu sa objaviť chyby po čase

všetko je v približne rovnakej cene, všetko v meste. Ktorú možnosť by ste brali? Bývať nepotrebujem súrne (v prípade novostavby by som asi rok čakal), ale nechcem zbytočne vyhadzovať peniaze do kanála a platiť niekomu inému hypotéku, tak rady že počkať 10 rokov, došetriť a kúpiť novostavbu v centre sú zbytočné. V ponuke je to, čo som vymenoval. Ak som nejaké plusy a mínusy zabudol, istotne na ne prídete. Toto je len také zhrnutie čo mi napadlo.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Kde bývať?

Príspevok od používateľa ephramko »

Hrube mury su podla mna vyhodou :D Je pravda, ze pri starych bytovych domoch to chce masivnu rekonstrukciu casto celeho bytoveho domu. A zase hlavnou vyhodou novostavby je to, ze mozes dostat velmi presne to, co chces uplne podla predstav, bez dalsich uprav a investicii.

Ono by si mozno mohol uviest aj nejaku cenovu hladinu, aby sme si priblizne vedeli predstavit o aky byt pojde v jednotlivych cenovych kategoriach. Lebo napriklad nie su len novostavby na periferii mesta. Fico byva v novostavbe pod hradnym vrchom. Novostavbu mas aj Euroveu. Zaroven je rozdiel v novostavbe (mrakodrapy pri Eurovei) a nejake 3 podlaznej budove niekde dalej od centra BA.

Alebo ak nechces uvadzat rozpocet, tak by si okrem vyhod / nevyhod mohol napisat ku kategoriam tvoju idealnu predstavu toho bytu v danej kategorii (mozno aj s nejakym konkrenym prikladom).

Lebo takto len podla vyhod / nevyhod a kategorii, kde je staromestsky, novostavba, komunisticky...by som si vybral novostavbu v starom meste :D A uz tie samotne nazvy kategorii vo mne vyvolavaju cely rad asociacii a emocii...

Jo a este ma napadlo, ze tie prvorepublikove domy maju casto vo vnutri vlastny priestor. Aspon v Prahe si tak ludia z danych bytovych domov vytvorili bud rozne detske ihriska, sukromne zahrady, parky a podobne. Proste priestor, kde sa deti z toho domu mozu v bezpeci hrat alebo ludia stretavat, ci oddychovat.
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

1) staromestský byt v centre:
:plus: veľká výmera, rádovo okolo 100m2 = obrovske vykurovanie, velmi zalezi od vonkajsieho zateplenia, problem s historikmi (vonkajsia uprava), vlhkost, ostatne problemy starych stavieb, ktore neodstranis renovaciou interieru
:plus: lokalita, rádovo do minúty/dvoch na námestie = ozrani kazdy vecer, spev, hluk z akcii...
:plus: potenciál investície, predpoklad rastu ceny = suhlas
:minus: lokalita - žiadne možnosti pre deti do budúcna, problematické parkovanie = parkovanie suhlas, deti posles "na trening, do druziny atd...nikdy to nebude take ze hrajte sa na sidlisku, nakolko ta generacia podla mna je uz prec"
:minus: stará stavba - bez výťahu, bez balkonu, staré rozvody, "chladné" metrové múry a 5 metrové stropy.. = bez balkonu urcite nie, mysli na susenia pradla, vyvetranie sa, odkladanie nejakych veci.... ostatok vid. vyssie
:minus: prvotné investície na rekonštrukciu = zvacsa velke, ale nevyriesia vonkajsie problemy

2) klasický byt v rádovej zástavbe komunistického typu = kralikaren
:plus: dobrá napojenosť na služby (zástavka, škola, potraviny..)
:plus: relatívne dobrá poloha - na bicykli do centra, v horšom prípade mestská doprava ktorá je častá a pravidelná
:plus: možnosť kúpiť čiastočne alebo plne zariadený
:minus: častokrát malé krtince s izbami kde keď dáte nábytok, neostane moc priestoru na život = zalezi od tvojho zivotneho stylu, ak prides domov a sedis za TV / PC, je to jedno, ak tam prides prespat, je to tiez jedno...
:minus: nevyspytateľní susedia = susedov si nevyberas ci byt ci dom cokolvek...
:minus: nemoderné riešenia izieb, často investície na rekonštrukciu = zalezi na tvojich poziadavkach, na vsetko sa da zvyknut a vsetko sa zrekenstruovat inac...

3) novostavba
:plus: zaujímavé moderné riešenie (obyvka s kuchyňou, murované jadro..) = obyvka s kychynou = vyprazane rezne na gauci = smrad, nebodaj daco prihori, vykypi... sedacka nasaje vone...
:plus: možnosť od začiatku spolupracovať pri finalizácii (navrhnúť si kúpelňu, podlahy..) = ok, rataj ale stym ze po case si povies ze si to mohol spravit inak, proste tak to byva
:plus: často veľké balkony alebo terasy = asi najlepsia vec, pokym dakto nefajci teda ak sam nefajcis
:plus: možnosť vybrať si poschodie, orientáciu na svetovú stranu
:plus: možnosť zakúpiť garáž alebo parkovacie miesto
:plus: možnosť kúpiť za úvádzaciu cenu, ktorá je cca 5-10 % nižšia oproti trhovej
:minus: situované na okraji mesta - horšia vybavenosť kým sa nedostavá infraštruktúra = cestovanie za pracou / mestom na ukor inych veci = bezna vec
:minus: vyššia cena, prípadne nutnosť čakať na dokončenie stavby
:minus: počiatočné náklady na kompletné zariadenie od nábytku až po spotrebiče
:minus: novostavba - môžu sa objaviť chyby po čase = urcite sa objavia = reklamacia vyriesi, len su to cakacky, a dohadovacky

napisal si vela o byvani a moznostiach, ale tazko povedat po com presne tuzis ty, a aky si clovek...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

myslim ze tu najviac zalezi na tom co ty chces... pokial chces v blizkej dobe rodinu tak centrum mesta nie je uplne idealne.
pokial mas potrebu mat vsetko podla seba a nevadi ti dochadzat (na okraji mesta si predstavim nejaku racu alebo devinsku novu ves a to je proste otrava (kamarat byva v DNV, navstevy mu tam casto nechodia a vacsinou ak sa chce s niekym stretnut, musi dojst do mesta a samozrejme potom z mesta v noci domov tiez nie je ziadna slava))

ja osobne som by pozeral po tych komunistickych bytoch, je to stale v meste, vsetko je na skok, ale stale je to trochu vzdusnejsie ako centrum (taky ruzinov, tam byvam cely zivot a prec by som asi nesiel), ovela viac vegetacie a volneho priestranstva. to ze byt ma tenke steny (susedov pocujeme celkom dobre) a ze keby sme mohli tak uplne inak tie izby rozlozime, to pre mna nie je az taka nevyhoda.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

moja osobna preferencia je komunisticky panelak. len treba byt trpezlivy pri hladani. a nebat sa kupit lacnejsi byt v povodnom stave, rekonstrukcia podla VLASTNYCH predstav je uplny ideal. susedia su loteria, ale to vsade. snad iba na lazoch nie :)
stare mesto je v kazdom meste sialene drahe a dost casto musis "bojovat" s pamiatkarmi - su budovy, kde s tym problem nie je, ale moja ex byvala v takom dome a nemohli tam nic robit, pomaly ani opravit zatekajucu strechu bez stempla od pamiatkarov. najviac ma dorazilo, ked mi vysvetlovala ich boj s pamiatkarmi, ked chceli doma vymenit okna. plastove? zabudni. musia byt drevene a musia byt v takej farbe ako povodne. este im to prisli po vymene skontrolovat. bezpecnostne dvere? zabudni. zarubnu ti nedovolia vymenit. o to tragikomickejsie je, ze o par rokov viaceri susedia mali namontovane bezpecnostne dvere a plastove okna roznych farieb. (vsetci su si rovni, len niektori rovnejsi?)
novostavba ma najvacsi problem v slabej infrastrukture, vsetci hovoria, ze zatial, lenze na Slovensku to "ano, bude, bude, len treba chvilu vydrzat" je casto nekonecny pribeh, nikto ti nemoze dat to co ti ja mozem slubit, ze? :) ak si motorizovany, az taky problem to nie je. ak nie si - critical error. okrem toho, ja som trochu maniak do bytov, co sa tyka podorysov a dispozicii, hned po lokacii je podorys to prve na co pozeram, lebo co z toho ked mas 80 stvorakov v byte, ked mas jednu velku predsien, malu kupelnu a monstrozne velku obyvacku s 5 dverami do 2 pomerne malych izieb, do kuchyne, predsiene a na balkon (ano, taketo byty sa daju najst v kosiciach). spominam to preto, lebo v podstate pri kazdej novostavbe su na strankach k dispozicii aj podorysy a neviem, ci v sucasnosti su architekti divni alebo nerozumiem sucasnym trendom alebo za komunizmu sa inac rozmyslalo, ale v drvivej vacsine som videl byty s priserne nepraktickou dispoziciou bez moznosti zmeny (a aj keby bola moznost zmeny, opat je to investicia)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ja by som bol za novostabu. ale z okolia mam skusenosti, ze ked sa majitel pred 10 rokmi tesil z novostavby na kraji mesta, dnes by v strede novej stvrte. a ked stichli stavbari, tak zacali revat deti a matky na ne pokrikovat.
ale ked rozmyslas nad rodinou tak ta cast s rodicovstvom, by nemusela az tak vadit.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Mna by zaujimalo, ci poznate niekoho, kto isiel byvat do tych roznych "mrakodrapov" po Bratislave z liateho betonu a kopy skla. To musi byt este horsia kralikaren ako tie najhorsie 12-14poschodove panelaky v Petrzalke. Neviem, ake to ma vyhody, snad okrem toho, ze mozem ist nakupovat v papuciach, lebo supermarket bude dole v budove. Ale inak by som tam byvat nesiel. Vela susedov = vela hluku a problemov. Neviem si predstavit, ako ta budova bude vyzerat za 40 rokov. Isiel by som tam byvat jedine, ak by som bol milionar a kupil cele to najvyssie poschodie (a vyuzival by som tam 1 izbu a kuchynu ako som zvyknuty) :D :D

Pri tych novostavbach, obzvlast ak sa jedna o cele nove stvrte, je infrastruktura fakt nevypocitatelna. Nehovorim len o cestach. Poznam jednu taku novu stvrt z okolia a s prvou letnou burkou sa zial ukazalo, ze cela stvrt ma poddimenzovanu kanalizaciu, kedze tam fakt staci, ze pride obycajna burka (akych za leto je cela kopa), a uz im po pivniciach a uliciach plavaju splasky...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ephramko, aacid: neviem prečo ste začali písať časti bratislavy, keď nikde som bratislavu nespomenul. Každopádne je ale asi jedno o aké mesto ide, tie podmienky sú všade rovnaké. O tých novostavbách v centre sa netreba baviť. Také byty idú za 300000 a viac, a dokonca aj fico býva v podnájme.

Forsaken: s niektorými vecami nesúhlasím, napr.:
"susedov si nevyberas ci byt ci dom cokolvek..." - samozrejme že nie. Ale kým v byte býva nejaká cigánska rodina, čo k nemu prišla lacno kedysi dávno a dedia alebo sú v podnájme, v novostavbe je tento predpoklad nižší. Takisto tým, že novobyty sú väčšinou menšie stavby, a nerobia sa také 10 vchodové 8 poschodové paneláky, je tam tých susedov menej a tým pádom aj menšia šanca schytať zlého. A posledná vec je tá, že v novostavbe máš väčšiu časť obyvateľov mladých ľudí, čo riešia bývanie teraz kým v králikarni máš dôchodcov čo tam žijú 50 rokov a na staré kolená nemajú dôvod odchádzať.
"zalezi na tvojich poziadavkach, na vsetko sa da zvyknut a vsetko sa zrekenstruovat inac..." - nie vždy. Ak rekonštruovali nad tebou a pod tebou, tak jednoducho stenu zrútiť nemôžeš.
"obyvka s kychynou = vyprazane rezne na gauci = smrad, nebodaj daco prihori, vykypi... sedacka nasaje vone..." - toto máš z vlastnej skúsenosti? Lebo mne sa to nezdá. Možno nejaká látkova čo-to nasaje, ale kožená isto nie. Okrem toho, keď sa varí, predsa si vieš otvoriť okno alebo zapnúť digestor. A tie to že je to spojené neznamená že mám gauč pri sporáku. Ono je to vizuálne prepojené, ale priestor medzi tými dvoma izbami je dostatočne veľký

mirak2: hej, aj taká možnosť by tu bola, ale tam treba okrem nákladov na rekonštrukciu treba rátať aj s tým časom. Že by som možno prvé dva mesiace okrem hypoteky a inkasa platil ešte aj nájom v súčasnom byte. Lebo nedá sa existovať v byte ktorý komplet prerábaš, a nemáš tam ani kúpelňu ani kuchyňu, len holé panely s vytrhanými rozvodmi.
Pôdorisy som si kukal, pre mňa je to ideal. Keby nie, tak o tom neuvažujem.

jackb: tu konkrétne ide o komplex 4 novostavieb a piatu idú stavať. Každá má asi 5 poschodí takže relatívne malé. Je to celé oplotene, detské ihriská, lavičky, parkovisko... Nejde o jednu budovu, ale celý komplex. Takže ak sa to tam aj časom zastava, a stane sa to stredom sídliska (čo asi ťažko vzhľadom na polohu vrámci mesta, jedným smerom sídlisko už je, druhým smerom už nie je toľko priestoru na stavanie) tak by som bol v komplexe menších budov, a teda v relatívne kľudnej časti toho "sídliska".
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

to co som pisal su akesi prepoklady, samozrejme ze to nemusi platit vzdy, skusal som len naznacit, ze vsetko ma svoje vyhody a nevyhody a takisto ked nieco budes chciet, budes musiet nieco preto obetovat (napr. peniaze).

Tam si proste treba zvazit svoje osobne preferencie, ked chces mat pokoj, odstahuj sa na koniec dediny, ale rataj s dochadzanim do mesta, zapchami, slabsimi sluzbami, ale nekonecnim pokojom... ked chces byvat v bytovke, rataj ze v starsej mozes narazit na susedov, problemy s popraskanymi panelmi, zateplenim, vlhkostou, ale zasa budes mat vsetko po ruke, vybavit, vybehnut vzdy kam treba... pripadne novostavba, kde sa ti mozu vyskytnut reklamacie a natahovacky so stavebnikom/dodavatelom. atd.

- si zober ze do novostavby pridu byvat kadejaki pokruteni arabi, alebo co je teraz moderne, tiez to nieje bohvieco, to su veci s ktorymi musis pocitat. (to chcem povedat ze si nevyberes), pripadne mladi ludia co velmi radi pustaju subwoofer...
- k tej rekonstrukcii (vlastna skusenost) robosi su lenivi, nespolahlivi, a vymudrovani.... pokial vsak najdes spolahliveho (je to velky problem a hlavne drahy), vie ti do nosnej steny spravit obluk, cize do istej miery je tam ta rekonstruovatelost mozna a aj z malych kutic, spravit pekny priestorovo otvoreny byt.
- digestor je krasna vec, pokial ma tah do von, pokial ide do stupacky nieco to pomoze, samozrejme vetrat sa da, ci aj v zime budes okno otvarat pri sporaku nvm... a nemyslel som len sedacku, ale aj koberec, oblecko, vybavenie a nejde len o prihorenie, staci normalne varenie... samozrejme zalezi od konkretneho navrhu, v pripade ze na to mysleli nemas sa coho bat, ale vacsinou to tak nieje, pokial si navrh (projekt) nerobis sam.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

pisal som o bratislave, pretoze s byvanim mam skusenosti len v bratislave.
mozno by este stalo sa sa poobzerat po novostavbach v panelakovych stvrtiach. ja som zhodou okolnosti nedavno pozeral byty, iba v okoli mojho bydliska, 3 izbove byty v komunistickych panelakoch sa pohybuju okolo 120-130 tisic, zalezi samozrejme od rekonstrukcie, vacsinou tie 120 tisicove su v povodnom stave alebo ciastocne zrekonstruovane. potom som bol zistovat ceny bytov v perle ruzinova, 3 izbovy byt ponukali za 137 tisic... rovnaka vymera, aj s balkonom. samozrejme bez vybavy (iba standard) ale zase je to komplet novy moderny byt, ziadne hlinikove rozpadajuce sa elektricke kable, vsetky zastrcky v byte rozdele na 2 fazy (este k tomu nerovnomerne), ziadny bezdomovci vo vchodoch (je tam vratnica), vytah ktory kazdy druhy tyzden nefunguje a tak podobne...
samozrejme ze mal aj nevyhody ten byt, vsetky okna boli do dvora, takze ostatne 3 veze ti mohli kukat do kazdej izby (ale zase aspon nebol smerom na krizovatku)...

ja keby som isiel teraz kupovat byt tak idem do toho, no co z toho ze nie je zariadeny, aj ten zariadeny by si si chcel upravit k obrazu svojmu.
to len tak, ze za seba, keby som si mal vybrat medzi komunistickym panelakom a novostavbou na okraji, beriem komunisticky panelak, ale mozno ani nevies a niekde v tej komunistickej stvrti sa stavia nova bytovka a tie ceny nie su az take rozdielne. v tom pripade by som isto bral novostavbu.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Novostavba moze byt super, ale musis mat stastie na kvalitnu firmu.
Najlepsie by bolo ist do niecoho, co uz ma za sebou takuto recenziu: post2218845.html#p2218845
Kupovat nieco pred dokoncenim je imho riziko, chcelo by to pozriet aj historiu firmy, ci to nie je len nejaka 3 rocna srocka, aby si nedopadol ako v Piestanoch.
Stary byt v centre by som nechcel kvoli pamiatkarom. Je tam vela obmedzeni a taky byt by som bral iba ako investiciu na dalsi prenajom.
Starsi byt na sidlisku moze byt fajn, ale treba vela vyberat. Ked ti vadia male byty, tak sa predsa daju kupit aj 4 izbaky s velkymi izbami, len treba priplatit.
Nad novym domom si nerozmyslal? Da sa zmestit do ceny vacsieho bytu, ale mozes si zvolit dispoziciu a aj priebezne poctivo kontrolovat stavbu. Naklady na byvanie budu podobne ako v byte, ale budes mat omnoho viac priestoru.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

GothaR napísal:Nad novym domom si nerozmyslal? Da sa zmestit do ceny vacsieho bytu, ale mozes si zvolit dispoziciu a aj priebezne poctivo kontrolovat stavbu. Naklady na byvanie budu podobne ako v byte, ale budes mat omnoho viac priestoru.
nie. Možno cena stavby je rovnaká ako byt, ale ak tam prirátaš pozemok, všetky tie povolenia a podobne, tak to určite vychádza drahšie. Navyše tam potrebuješ mať dobrých 50 tisíc na stavebnom alebo na ruke, lebo hypotéku na stavbu ti nedajú nikde. Až keď sú aspoň základy, až potom môžeš ísť žiadať do banky s konkrétnou sumou. To znamená že pozemok, všetky povolenia a prvotnú výstavbu musíš realizovať zo svojho

Tá firma pôsobí na slovensku od roku 1992, a má za sebou viacero bytoviek, hotelov a rekonštrukcií polyfunkčných objektov. Takéto chyby máš aj v komunistických bytoch. Stačí si pozreť tie krivé steny. Také detaily ako tam boli vytknuté by som bol schopný akceptovať, lebo viem že aj komunistický byt by mal muchy, a rovnako tak aj staromestský. Ide o to že v tých dvoch prípadoch by si ich musel asi opravovať, kým v novostavbe sa s tým dá fungovať (ak ide fakt len o nejakú kachličku na spoločnej chodbe)
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Z tych troch moznosti by som volil len medzi novostavbou a starym panelakom.

Suhlasim, ze v novostavbe je vacsia pravdepodobnost, ze tam bude byvat menej "sociek" ako v starych panelakoch.
Nevyhodou je zvacsa vacsia cena (teraz som kupoval byt a rozdiel medzi starym panelakom a novostavbou bol tak 20-30 000).
Cize ak mas peniaze, isiel by som radsej do novostavby.
počiatočné náklady na kompletné zariadenie od nábytku až po spotrebiče
- toto mas ale predsa vsade, nielen v novostavbe. Ja som si teraz kupil stary byt. Komplet vsetko ide do kontajnera, neostane tam okrem podlahy a stien NIC. Ani vnutorne dvere :D

Stare byty v starom meste by som hned vylucil. Presne to co pises:
- nema to balkon
- nema to vytah
- nemas kde parkovat

+ dost starych ludi byva v takychto bytoch, ti tiez nie su idealny susedia
+ ja som teplomilny a chcem mat "utulny" byt :D uplne neznasam tie 4-5 metrove vysoke stropy a hrube mury, to vzdy posobi na mna strasne studeno.
+ vacsinou ten byt je v dome, ktory vyzera zvonku jak po bombardovani, opadana omietka, mury poobijane...

Ale hlavne, ze sa ludia mozu vecer na pive pochvalit, ze byvaju v starom meste :roll:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Frco napísal:+ vacsinou ten byt je v dome, ktory vyzera zvonku jak po bombardovani, opadana omietka, mury poobijane..
Krajsky pamiatkovy urad :smt006
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

vlastne ine ako novostavbu by som nebral, ano vyssia cena ale = nizke naklady (nebavim sa o hypoteke vtedy to mas jedno ked si zatazeny na 20 rokov)
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

No to je sice pravda ,ale ani novostavba nemusi byt zarukou kvality a nizkych nakladov.
Hlavne ak existuju firmy ktore z ludi iba vytiahnu peniaze. Prace neodvedu ako maju a spor je nadlho.
Pamatam si pripad ked firma postavila dom, rohy vo vnutri zacali do 1m a viac vlhnut. Majitel firmy sa vlastnikovi do telefonu iba vysmial a pripadnym sudnym sporom sa nenechal vyviest z miery. Pretoze vraj to nie je jeho prvy pripad a nema absotutne ziaden problem ist s dakym do sporu.
Toto sa riesilo na modrastrecha.sk
A tieto veci neprajem nikomu.
Svojpomoc je mozno lepsia no zas to chvilu trva a dnes uz za pivo a šnicel chodi robit iba malokto.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja som tiez za novostavbu. tiez mam prepojenu obyvku s kuchynou ale nie je to otvoreny priestor, takze vone z kuchyne neprenikaju a urcite nenasava gauc

cestovanie do prace z kraja mesta je podla mna bezne a nevidel by som v tom problem

pociatocne naklady na zariadenie - toto by som bral ako vyhodu. mozes si vsetko zariadit podla svojich predstav a nie "zdedit" starsi nabytok/linku po niekom inom
mna vyslo zariadenie s nabytkom a elektronikou okolo 6 tisic a nekupoval som najlacnejsie veci. pri sume za byt sa tato polozka "strati"

prave na kraji mesta by som cakal viac moznosti na realizaciu pre deti, ktora ti chyba v centre

Neuvazoval si aj o kupe bytu/domu v blizkej dedine? cenovy rozdiel v novostavbach bytov byvaju pri 80-90 tisicovych bytoch v meste aj 15-20 tisic. Ja som tiez radsej volil novostavbu v rychlo rastucej dedine blizko mesta (20 minut autom do prace) a usetril som oproti mestskym novostavbam 25-30 tisic.
Susedov si nenavyberas, ALE je velka pravdepodobnost, ze v tych novostavbach budu byvat prevazne mlade rodiny s ktorymi si skor sadnes ako s dochodcami v starsich bytoch, ktori maju svoje zauzivane praktiky a nemienia nieco prisposobovat novym susedom

Navyse ak je cena rovnaka tak si k tym starym prirataj ceny za udrzbu a renovacie, ktore budu nutne ak maju tie byty 30-40 rokov. Do novostavby urcite take peniaze nenasypes. Zo skusenosti tiez viem, ze prispevky do bytoveho fondu byvaju minimalne v pripade novostavby. My platime 15€ mesacne, kolegovia, ktori byvaju v starych bytoch platia 4-5x tolko co ti za 10 rokov spravi slusnu porciu.

Ja som kupoval byt s uz spravenymi podlahami a obkladmi, okrem nabytku sme museli riesit len kuchynsku linku a elektroniku co pre mna bolo obrovskou vyhodou nakolko som nemal ani cas ani chut pustat sa do prerabky starsieho bytu, ktora je v drvivej vacsine pripadov nevyhnutna.
Ak by si mal nejake otazky tak kludne aj do SS. Je toho celkom vela :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

s tym zivotom v satelitoch to nie je take ruzove... staci sa pozriet na taky chorvatsky grob, dom na dome, vlastne tam vzniklo nove mestecko, tolko obyvatelov pribudlo, problem je ze tam nie je nic ine okrem tych domov. ziadne skolky, ziadne parky, miesta na stretavanie, restauracie, krcmy alebo kulturne domy.
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/2 ... ka-vidiek/

potom to vyzera tak ze ked nieco chces, musis ist do mesta. s detmi je to este horsie, deti chodia do skoly do mesta, co je v poriadku, ved rano ides aj ty do prace, tak ich hodis do skoly a vecer zase zoberies domov. lenze co ked chce ist dieta nahodou s kamaratmi von? potom ti neostava nic ine ako po neho zase vecer ist do mesta. lebo ved medzimestske autobusy chodia len do deviatej.
no a s kamaratskymi susedmi to tiez nie je nic moc, mam sice par kolegov co byvaju v tychto satelitoch a zoznamili sa so susedmi, su to skor vynimky. nikto sa s nikym nema zaujem rozpravat, ci spoznavat, vsetci chodia len do roboty a z roboty a potom sa stretavaju so starymi kamaratmi. popripade tak ako mame znamych co su piati stari kamarati co sa dohodli ze kupia domy na jednej ulici vedla seba.

ja pokial by som nemal takto partiu ze tam ideme byvat viaceri, tak do takehoto satelitu urcite nejdem, pre mna je to rovnaka kralikaren ako byt v panelaku, ale z toho panelaku ma clovek aspon kam ist.

s tym cestovanim, zase, nemam inu skusenost nez bratislavu a tu je to proste hroza, kolegovia realne ostavaju v praci do pol siedmej aj ked nemusia, pretoze ak vyrazia o piatej tak budu doma v rovnakom case ako keby vyrazili o tej pol siedmej, zapcha zacina uz na gagarinke a taha sa az po most pri bratislave, na to proste clovek musi mat nervy inac mu raz preskoci.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

akoze typ takej zastavby ako Grob alebo Bernolakovo sa nepaci ani mne. mal som skor na mysli taku klasicku dedinu s novymi bytovkami. teraz je ich dost a v takychto dedinach sa miestny hned chytaju prilezitostí a otvaraju bary alebo rozsiruju sluzby v uz otvorenych. pre deti je tam miesta na vysantenie viac ako dost
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

V prvom poste som písal, že všetky z tých troch možností sú v meste. To znamená, že z toho komplexu novostavieb ti stačí prejsť cez ulicu a si na okraji sídliska, takže do školy, potravín alebo na autobusovú zástavku to máš v "dojazde pešibusu". Chorvátsky grob je špecifická kategoria. Tam sa stavalo veľa rodinných domov a nízkych bytoviek (2-3 poschodové). TO spôsobilo veľkú rozlohu s málo obyvateľmi. To že tam nič nemáš je už len dôsledok tohto. Nedá sa to porovnať s jednou novostavbou v strede sídliska, alebo so 4 bytovkami v ktorých máš dokopy 115 bytov a je to spojené so sídliskom.
Napísať odpoveď