5mm za surova je na poriadnu pizzu kua hrube.jax90 napísal:S tým 1mm cestom si to trošku neprestrelil? Predsalen je to veľmi málo,si myslím,uplne normálne je 5mm cesto-klasika.
Ako urobiť pizzu ako z pizzerie
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Ako urobiť pizzu ako z pizzerie
presne ako begbeee aj ja mám podobný problém, moje cesto chutí ako chlieb. Chcel by som radu, ako ho zjemniť aby chutilo ako talianska pizza a nie nepodarený chliebbegbeee napísal:Pizzu u mňa nie je problém urobiť, ale vždy vychádza tzv. americká verzia rozumej hrubé, chlebové cesto.
Čo urobiť, aby pizza bola talianska s tenším cestom?
Predpokladám že používaš droždie. Skús ho vynechať a uvidíš.romanku napísal:
presne ako begbeee aj ja mám podobný problém, moje cesto chutí ako chlieb. Chcel by som radu, ako ho zjemniť aby chutilo ako talianska pizza a nie nepodarený chlieb
Ako mu to ale má bez droždia vykysnúť?Treba použiť buď droždia menej alebo možno zmeniť múku.Aku múku používaš vlastne?Ja napriklad som zo začiatku dával celé droždie a kyslo to proste dalej,ked som dal len polovičku,hned sa to zlepšilo
Menej je viac. 
No napr. keď som si niekedy dávno robil doma pizzu, tak som používal cesto bez droždia. A dalo sa. 
no ja mám obľúbenú pizzerku, a objednám si to u nás rovno z Kliklak-u 
ale k veci - s mojou polovičkou občas robievame pizzu aj doma, ale to sa už musíme veľmi nudiť a potom toho už robíme veľa:
kvások: pol droždia, 2 dcl teplého mlieka , 1kl cukru
1 kg polohrubej múky, 1 kl soli, 1 kl pizza korenie (do cesta,spraví,to fajn chuť) a 2 PL medu - vymiešaš, necháš vykysnúť a spravíš z toho cca 3 pizze (závisí od toho, aký veľký plech používaš)
ale k veci - s mojou polovičkou občas robievame pizzu aj doma, ale to sa už musíme veľmi nudiť a potom toho už robíme veľa:
kvások: pol droždia, 2 dcl teplého mlieka , 1kl cukru
1 kg polohrubej múky, 1 kl soli, 1 kl pizza korenie (do cesta,spraví,to fajn chuť) a 2 PL medu - vymiešaš, necháš vykysnúť a spravíš z toho cca 3 pizze (závisí od toho, aký veľký plech používaš)
Zdar, zneuzijem totu temu, lebo sam si uz neviem poradit.
Zachutila mi domaca pizza, v poslednom case si doma peciem pomerne casto. Ale trapi ma jedna vec - cesto je vzdy zospodu napoly akoby rozmocene, pritom pizza je uz upecena ("sucha" cast cesta je vyborna). Neviem co zo surovin tak strasne pusta vodu. Skusal som vsetko mozne (pomodoro, pretlak, kecup, dokonca aj pasirovane rajciny, poriadne vymackat mozarellu pred krajanim, ...). Uz fakt neviem co spravit, resp. aku surovinu vymenit. Skusal som aj pizza plech s dierkovanym dnom, ale vysledok rovnaky. Davam len uplnu klasiku - pretlak, mozarella, sunka, kukurica, zampiony, olivy, palive papricky. Nestretli ste sa niekto s podobnym problemom? 
Cesto robim podla tohto receptu http://www.freestylepizza.cz/cs/uvodni- ... ro-kazdeho
Cesto robim podla tohto receptu http://www.freestylepizza.cz/cs/uvodni- ... ro-kazdeho
No ak pečieš na 250°C ako v tom recepte tak to by som tipoval ako problém, skús 180-190°C síce dlhšie ale stred sa stihne prepiecť a kraje sa nepripália. Zároveň môže byť problém aj v rúre, ale myslím, že to bude tou vysokou teplotou.
Vysokou? Pizza znesie, resp je aj lepsia pri 330°C. Na nete je vela navodov ako zvysit, resp zlepsit pecenie pizze v klasickej teplovzdusnej trube. Najcastesnie pomocou tehal.
Nepečiem nejak extra ale všeobecne nejaké skúsenosti s mám, okrem toho pracujem s pečivárenskými strojmi a kysnutým cestom. To je ale jedno, imho to nebude v surovinách ale práve v rúre, teplota je prvá vec s čím môže laborovať. Ja som pizzu piekol vždy pri nižšej teplote a nikdy sa mi nestalo, že by som mal surový stred. Možno by bola lepšia, ale len kvôli tomu si tehly do rúry nedám 
Nabuduce skusim piect na nizsej teplote a dlhsie. Ale vsimam si, ze stred sa pekne prepecie ale vzdy len kraje su vlhke a premocene.
Dnes som piekol, 400g hladkej múky, 18g droždia, olivový olej, voda, vyšlo na 3 kusy, pečené na 190°C v elektrickej rúre, spodný aj vrchný ohrev s ventilátorom, pečené do 10 minút keď boli okraje do zlatista, pizza rovnomerne prepečená 
Starká pekávala na 180°C tiež v elektrickej rúre ale 40 minút. Si hu nejako rýchlo upiekol, nie? 
Hej moja starká tiež robila pizzu, ale cesto bolo hrubé 2cm
pizza má mať tenké cesto a vtedy stačí piecť oveľa kratšie
Vidíš, to ma vôbec nenapadlo
Z pol kila múky urobila dve, upečené mali asi 1cm, ak nie viac. Ale zas ak sa chceš aj najesť, musí byť cesto trochu hrubšie.
Tak nafutrovat sa cestom... to nie je ziadna vyhra! To radsej oblohu, a tej teda 10 minut na tenkom ceste urcite stacit bude...
To uz iny Babica
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
- Kontaktovať používateľa:
necromancing?
ale uz ked ozivujes staru temu, tak tu dam moju pizzu:
250g muky na pizzu (ak nieje tak 125g hladkej a 125g polohrubej)
6 lyzic olivoveho oleja
150ml vody
sol + cukor
pol sacka suseneho drozdia
po vykvaseni cesto roztlacim na tepsi a dam piect na 200C. Az je pekne prepecene, vytiahnem, dam vsetky ingrediencie a dam zapiect aby sa syr roztiekol.
Kto ma rad hrubsie cesto, treba nechat dokvasit na tepsi. Takto bude pekne prepecene a nebude rozmocene.
Na paradajkovy zaklad su dobre tie pollitrove krabicky, staci cca polovica, plus lyzica olivoveho oleja, oregano a suseny alebo cerstvy cesnak.
obnovim temu, pocas pandemie som sa trochu skusal hrat s pizzou
nejake konkretne objemy a hmotnosti nemam, idem skoro vzdy od oka - jedine co sa snazim dodrzat je hydratacia cesta cca 60-65% a cesto nechavam kysnut aspon cez noc v chladnicke, inak ho tam pokojne mozno nechat aj 2-3 dni ... a este kvalitny olivovy olej
nemam ziadny pizza kamen ani plech, tuto v prilohe som dokonca robil dnes na uplne obycajnej studentskej mini rure
mne najviac chuti takyto neapolitan styl pizze - cerstva mozzaella, tenky a mokry stred, hrube nadychane okraje
nejake konkretne objemy a hmotnosti nemam, idem skoro vzdy od oka - jedine co sa snazim dodrzat je hydratacia cesta cca 60-65% a cesto nechavam kysnut aspon cez noc v chladnicke, inak ho tam pokojne mozno nechat aj 2-3 dni ... a este kvalitny olivovy olej
nemam ziadny pizza kamen ani plech, tuto v prilohe som dokonca robil dnes na uplne obycajnej studentskej mini rure
mne najviac chuti takyto neapolitan styl pizze - cerstva mozzaella, tenky a mokry stred, hrube nadychane okraje
Ak máš rád neapolský štýl pizze, tento pizza majster radí ako si takú pizzu urobiť doma a aby sa čo najviac priblížila tej v pizzérii.
Keďže doma nevieš dosiahnuť potrebnú teplotu v trúbe, treba trochu upraviť cesto oproti originálu plus kameň je naozaj potrebný. Bez neho je to také dolce gusto tváriace sa ako espresso
Keďže doma nevieš dosiahnuť potrebnú teplotu v trúbe, treba trochu upraviť cesto oproti originálu plus kameň je naozaj potrebný. Bez neho je to také dolce gusto tváriace sa ako espresso