Dobrý deň, vlastním Macbook 2015 a ako mnohí z Vás určite viete, Macbooky nemajú tlačidlo ALT. Keďže som prechádzal na Mac z Windowsu a potrebujem často napísať špeciálne znaky, ako napr. ö (ALT+0246), ü (ALT+0252), neviem, že ako to treba, keďže ako som už spomínal vyššie, Macy nemajú ALT. Pracujem v LibreOffice a bol by som veľmi vďačný, ak by mi vedel niekto poradiť. Ešte asi toľko, že klávesnicu nechcem prepínať na iné jazyky, chcem mať slovenskú klávesnicu.
Ďakujem
Písanie špeciálnych znakov na Mac OS X
Re: Písanie špeciálnych znakov na Mac OS X
Option je tvoj kamarat - http://symbolcodes.tlt.psu.edu/accents/codemac.html
Skúšal som to ako písali, ale nejak mi to nejde. Chcem napr. napísať ö: Dám option+U, potom pustím obidve, stlačím o a nič sa nestane, len napíše normálne o...
Ok, tamtie skratky funguju pre US layout klavesnice, pre slovensky su ine: ö najdes ako option+ň. Otvor si keyboard viewer a ked budes stlacat option/cmd/ctrl a shift + kombinacie, uvidis aktualny layout aj pre slovensku klavesnicu.
Podrz tlacidlo O a zobrazi sa ti ponuka. Rovnako napr pri A, E atd. U mna to tak funguje bez akehokolvek nastavovania
Je mi to jasné, ale ja potrebujem aj také znaky, ktoré tam nenájdem, ani keď podržím o. Lebo vtedy viem napísať ö, ale napr. ő, alebo ű sa už tam nenachádza a musím sa preklikávať a dať ich do súboru manuálne cez emoji a symboly, čo je veľmi nepohodlné, keď skoro v každej vete tých znakov potrebujem...