Problém so zobrazovaním obrazu.
Problém so zobrazovaním obrazu.
Tak začnem od začiatku. Vo štvrtok večer mi pôvodná grafika (Gigabyte GTX 580 SoC) vypovedala službu. Nebudem rozpisovať, čo sa stalo. Téma ohľadom toho problému je tu.
V sobotu som kúpil novú grafiku Sapphire Nitro Rí 380X OC. Prvé zapnutie bolo také, že mi ukázalo na TV (Panasonic Viera TX-L32E5E) iba farebné štvorčeky. Vyzeralo to, ako keby bola vadná grafika. Tak som ju bol vymeniť za nový kus. Tento nový kus mi vôbec nič na TV nezobrazoval. Mal som pocit, že mi odpálilo na pôvodnej doske (ASUS M5A99X EVO R2.0) PCI-e sloty, alebo nejaký iný komponent. Dnes som kúpil novú dosku a problém aj naďalej pretrváva. V druhom PC som otestoval obe karty. Pôvodná karta je nefunkčná, nová karta bez problémov fungovala. Doma som vyskúšal pripojiť môj PC s novou grafikou a novou doskou k druhému TV. Ten mi normálne zobrazuje obraz. PC som mal pripojený cez HDMI kábel. Keďže môj TV nechce zobrazovať obraz z PC, tak som na všetky HDMI pripojil ORANGE TV. Všetky HDMI boli plne funkčné. Keď som pripojil PC, zasa žiadne reakcia.
Takže aby som to zhrnul:
- nová grafika funguje.
- nová doska funguje.
- stará doska funguje.
- TV má funkčné všetky HDMI vstupy, keď do nich pripojím ORANGE TV.
- TV nezobrazuje obraz ani cez jeden HDMI vstup, keď do nich pripojím PC.
A teraz mi niekto skúste poradiť, v čom je vôbec problém? Prečo mi nechce môj TV spracovať signál z grafiky? Ale prečo dokáže bez akýchkoľvek problémov spracovať signál zo settop boxu, ktorý je k ORANGE TV? Ja už neviem, kde by mohla byť chyba.
V sobotu som kúpil novú grafiku Sapphire Nitro Rí 380X OC. Prvé zapnutie bolo také, že mi ukázalo na TV (Panasonic Viera TX-L32E5E) iba farebné štvorčeky. Vyzeralo to, ako keby bola vadná grafika. Tak som ju bol vymeniť za nový kus. Tento nový kus mi vôbec nič na TV nezobrazoval. Mal som pocit, že mi odpálilo na pôvodnej doske (ASUS M5A99X EVO R2.0) PCI-e sloty, alebo nejaký iný komponent. Dnes som kúpil novú dosku a problém aj naďalej pretrváva. V druhom PC som otestoval obe karty. Pôvodná karta je nefunkčná, nová karta bez problémov fungovala. Doma som vyskúšal pripojiť môj PC s novou grafikou a novou doskou k druhému TV. Ten mi normálne zobrazuje obraz. PC som mal pripojený cez HDMI kábel. Keďže môj TV nechce zobrazovať obraz z PC, tak som na všetky HDMI pripojil ORANGE TV. Všetky HDMI boli plne funkčné. Keď som pripojil PC, zasa žiadne reakcia.
Takže aby som to zhrnul:
- nová grafika funguje.
- nová doska funguje.
- stará doska funguje.
- TV má funkčné všetky HDMI vstupy, keď do nich pripojím ORANGE TV.
- TV nezobrazuje obraz ani cez jeden HDMI vstup, keď do nich pripojím PC.
A teraz mi niekto skúste poradiť, v čom je vôbec problém? Prečo mi nechce môj TV spracovať signál z grafiky? Ale prečo dokáže bez akýchkoľvek problémov spracovať signál zo settop boxu, ktorý je k ORANGE TV? Ja už neviem, kde by mohla byť chyba.
Re: Problém so zobrazovaním obrazu.
Mozno hlupost, ale mas zapnuty TV vystup? Resp. nastavenie vystupov, pre HDMI to niekedy treba zapnut.
-
typek61
Darca
- Kontaktovať používateľa:
skusal si to aj klasicky kablom VGA?
Dreamer, TV som kompletne nastavil a taktiež aj spustil detekciu signálu cez HDMI vstupy.
typek61, nemám VGA výstup na grafike a taktiež ani redukciu z HDMI na VGA alebo z DVI na VGA.
typek61, nemám VGA výstup na grafike a taktiež ani redukciu z HDMI na VGA alebo z DVI na VGA.
Mas nastaveny TV vystup v PC alebo TV ako telku? Dolezite je mat nastaveny TV vystup v PC, este ma napadlo ci by nemohli byt problemom niektore parametre, mozno rozlisenie, frekvencia, ked to telka nepodporuje, neviem, prip. este klavesovu skratku vyskusat, pre zapnutie TV vystupu, ale ja to nepouzivam, takze mozno by ini mohli poradit, myslim ze na notebookoch taka je.
Ten TV som používal už predtým na predošlej grafike, a nikdy nebol problém. Teraz sa mi už podarilo ho nejako rozbehať. No obraz zobrazí až vtedy, keď sa načítava plocha. Taký BIOS napríklad nedokážem navštíviť, keďže TV zareaguje na signál až tesne pred načítaním plochy. Pozeral som aj Catalyst, a tam som nič podozrivé nenašiel. Ale ešte je celkom divné, že ak zapojím PC na HDMI 1, tak TV vôbec nereaguje. Zapnem na HDMI 1 settop box a TV okamžite zareaguje. Keď PC pripojím na HDMI 2, HDMI 3, HDMI 4, tak všetky tieto vstupy reagujú. No všetky zareagujú až tesne pred tým načítaním plochy. Stále mi to nejde do hlavy, kde môže byť chyba. Neviem, čo mám skúsiť nastaviť.
-
hrban
Addict
nebude problém s rozlíšením, HDMI ma limit na rozlíšenie a ak sa nastaví vačšie, tak ho nedokáže zobraziť. Detto, že orangebox funguje, neznamená, že je kábel dobrý, ono je viac verzií HDMI a ak potrebuješ HDMI 1.3/1.4/2.1 a kábel je 1.0 tak to proste nebude fungovať. Satelity používajú tak max HDMI v1.1 PC už dokáže aj 2.0. Telka ale asi bude mať tiež len staré 1.3 vstupy. Ak HDMI1 nefunguje, môže byť čosi odpálené a proste nedokáže použiť ten HDMI 1.3 signál, a keďže satelit používa inú normu tak satelit ide.
Plus detekuje wo windowse telku keď je pripojená ?
Plus detekuje wo windowse telku keď je pripojená ?
Tak myslim ze vsade to tak funguje, aj ked na svojom PC nepouzivam HDMI, nie som si isty ci to je normalne, ale pamatam sa, ze tv vystup, aj analog aj HDMI, sa vzdy spustilo az pred nacitanim Windows.
-
hrban
Addict
trepa použiť DVI a nejakú redukciu.
Hrban, ak máš na mysli to, čo je v obrázkoch, tak áno, vo windowse TV detekuje.
Dreamer, ešte na predošlej karte som normálne aj do BIOSu mohol chodiť. Na druhom TV mi zobrazí obraz už 1-2 sekundy po pustení PC. Takže vidím aj uvítacie logo a môžem ísť v klude do BIOSu. Na mojom TV to začalo robiť problémy.
Dreamer, ešte na predošlej karte som normálne aj do BIOSu mohol chodiť. Na druhom TV mi zobrazí obraz už 1-2 sekundy po pustení PC. Takže vidím aj uvítacie logo a môžem ísť v klude do BIOSu. Na mojom TV to začalo robiť problémy.
-
hrban
Addict
aha, čiže teraz máš už len problém s obrazom pred tým ako nabootuješ.
Ak sa dá, tak prepni na UEFI boot, vtedy si bios prevezme nastavenia obrazu z win a máš po probléme, ináč to nevyriešiš. Alebo zapojiť TV cez nejakú redukciu z DVI.
//autoeditácia príspevku (15 Máj 2016, 20:32)
plus vypni to scale-ovanie , hlavne to strech image to display size, a nechaj to na keep ratio. TV pravdepodobne neodkáže upscalovať rozlíšenie biosu, čo je 1280*1024.
Ak sa dá, tak prepni na UEFI boot, vtedy si bios prevezme nastavenia obrazu z win a máš po probléme, ináč to nevyriešiš. Alebo zapojiť TV cez nejakú redukciu z DVI.
//autoeditácia príspevku (15 Máj 2016, 20:32)
plus vypni to scale-ovanie , hlavne to strech image to display size, a nechaj to na keep ratio. TV pravdepodobne neodkáže upscalovať rozlíšenie biosu, čo je 1280*1024.
No skúsim to napísať v bodoch, aby si ma pochopil.
- na mojom TV mi obraz teraz nabehne až tesne pred načítaním plochy.
- je jedno, či mám kábel HDMI → HDMI, alebo DVI → HDMI.
- na mojom TV reagujú na signál z grafickej karty iba vstupy HDMI 2, HDMI 3, HDMI 4.
- cez rovnaký HDMI kábel mi reagujú všetky štyri vstupy HDMI na settop box k ORANGE TV.
- na druhom TV, ktorý je v obývačke nabehne obraz po 1-2 sekundách od spustenia PC.
- na tomto TV je iba jeden HDMI vstup.
Nejako mi to celé nedáva vôbec zmysel, a neviem kde mám hľadať chybu. Tie funkcie som všetky vypol.
- na mojom TV mi obraz teraz nabehne až tesne pred načítaním plochy.
- na mojom TV reagujú na signál z grafickej karty iba vstupy HDMI 2, HDMI 3, HDMI 4.
- cez rovnaký HDMI kábel mi reagujú všetky štyri vstupy HDMI na settop box k ORANGE TV.
- na druhom TV, ktorý je v obývačke nabehne obraz po 1-2 sekundách od spustenia PC.
- na tomto TV je iba jeden HDMI vstup.
Nejako mi to celé nedáva vôbec zmysel, a neviem kde mám hľadať chybu. Tie funkcie som všetky vypol.
-
hrban
Addict
a ešte by som skúspl mrknúť up-scalovanie/rozťahovcanie na celý obraz na TV, ak sa dá vypnúť, treba vypnúť, UEFI bios rozlíšenie je nemenné a je tých 1280*1024 a ak to tv nechce spapať tak to nespapá, poprípade ak to chce roztiahnúť, tak sa jej to nepodarí.
Spravil som video ako to celé prebieha (až do načítanie na plochu je len čierna obrazovka). Natáčané je to po reštarte až po nábeh do windowsu.
A ako jediný problém vidím ten, že grafika bude mať problém s mojím TV. Skúsim niekde ešte zohnať ekvivalent od nVidie k tej mojej grafike a uvidím, či sa to bude chovať inakšie alebo rovnako.
-
hrban
Addict
choď ešte do CCC a pošli screen z display colour a scaling options a HDTV options a roztiahni to okno nech je na screene vidieť všetko.
Ono je problém skoro vždy s TV na grafickej karte ale dá sa to vždy nejak nastaviť.
Ono je problém skoro vždy s TV na grafickej karte ale dá sa to vždy nejak nastaviť.
-
hrban
Addict
problém je v rozlíšení, ktoré dáva grafika pred tám ako nabehne do windowsu, toto rozlíšenie telka nedokáže zobraziť. Ešte môžeš skúsiť reštartovať bios. ak sa doň nevieš dostať, rob to cez jumper.
- čo by bolo treba ešte skúsiť je rozbehať HDMI1, toto ma za zvyčaj lepší dekóder na všetky tieto divoké rozlíšenia iné ako 16:9.
- Telku reštartuj do továrenských nastavení, pozri či niekde v menu TV nie je PC mode alebo čosi podobné kde sa spomína PC.
- update FW na tv ak je možnosť.
- čo by bolo treba ešte skúsiť je rozbehať HDMI1, toto ma za zvyčaj lepší dekóder na všetky tieto divoké rozlíšenia iné ako 16:9.
- Telku reštartuj do továrenských nastavení, pozri či niekde v menu TV nie je PC mode alebo čosi podobné kde sa spomína PC.
- update FW na tv ak je možnosť.
BIOS som resetol cez jumper ešte než som prvý krát spustil PC na druhom TV. V BIOSe som len nastavil priority ohľadom bootovania a všetky SATA porty dal na AHCI.
- HDMI 1 sa mi ešte nepodarilo rozbehať po tom, čo mi vo štvrtok vypovedala službu grafika.
- továrenské nastavenia na TV som spravil hneď ako som zistil, že na druhej TV obraz bez problémov ide.
- update FW som tiež už spravil.
Niekde si skúsim zohnať nejakú nVidia GTX 960 alebo inú z 9xx rady a vyskúšam ju v PC. Pokiaľ tá pôjde bez problémov, budem sa musieť zmieriť s tým, že R9 380X OC si poriadne nerozumie s mojím TV. Buď to budem ignorovať, alebo kúpim nejaký monitor. No a pokiaľ aj tak nenastane žiadna zmena, tak to budem riešiť kúpou toho monitoru.
- HDMI 1 sa mi ešte nepodarilo rozbehať po tom, čo mi vo štvrtok vypovedala službu grafika.
- továrenské nastavenia na TV som spravil hneď ako som zistil, že na druhej TV obraz bez problémov ide.
- update FW som tiež už spravil.
Niekde si skúsim zohnať nejakú nVidia GTX 960 alebo inú z 9xx rady a vyskúšam ju v PC. Pokiaľ tá pôjde bez problémov, budem sa musieť zmieriť s tým, že R9 380X OC si poriadne nerozumie s mojím TV. Buď to budem ignorovať, alebo kúpim nejaký monitor. No a pokiaľ aj tak nenastane žiadna zmena, tak to budem riešiť kúpou toho monitoru.
-
hrban
Addict
ešte jedna vec, skúšal si pri tej čiernej obrazovke vbehnúť do biosu ? niektorým telkám trvá dlhšie kým sa zosynchronizujú a možno je bootup sekvencia príliš krátka, to skús reštart a stláčaj del/F2 ako oživot, možno sa po nejakých 10 sec ten bios objaví.
Btw práve som čítal manuál k telke, HDMI1-4 sú rovnocenné, dokážu zobraziť tieto rozlíšenia cez HDMI
640x480@60hz
1280x720@60hz
1920x1080@60hz
môj bios beží na 1920x1080, čiže teoreticky by to malo fungovať bezproblémov.
//autoeditácia príspevku (16 Máj 2016, 16:07)
ináč ohľadom toho HDMI1 skús ešte toto
choď do toho menu a v HDMI1 vyber možnosť GAME. Možno ho to rozchodí.
A ešte by som spravil jednu vec, keď budeš náhodou v biose, tak skús boot->full screen logo -> disabled.
Btw práve som čítal manuál k telke, HDMI1-4 sú rovnocenné, dokážu zobraziť tieto rozlíšenia cez HDMI
640x480@60hz
1280x720@60hz
1920x1080@60hz
môj bios beží na 1920x1080, čiže teoreticky by to malo fungovať bezproblémov.
//autoeditácia príspevku (16 Máj 2016, 16:07)
ináč ohľadom toho HDMI1 skús ešte toto
choď do toho menu a v HDMI1 vyber možnosť GAME. Možno ho to rozchodí.
A ešte by som spravil jednu vec, keď budeš náhodou v biose, tak skús boot->full screen logo -> disabled.
Nič z toho nefunguje. Tie úpravy HDMI vstupov v nastaveniach som skúšal. Inač som si všimol, že pri prvom spustení zobrazuje obraz už pri bootovani. No vyzerá to skôr, ako keby bola vadná grafika. Takže TV nejaký signál dostane, ale nevie ho spracovať. Aspoň tak to vyzerá. Zajtra uploadnem video, ktoré sa mi dnes podarilo nahrať.