Ventilator GK ide na maximum

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...

Myslite, ze sa pripravuje do nebicka?

Ano
3
50%
Nie
3
50%

Celkom hlasov: 6

swaer
Amateur
Amateur

Ventilator GK ide na maximum

Príspevok od používateľa swaer »

Caute, chcel by som sa opytat, ci ste sa nestretli s podobnym problemom. Ventilator grafickej karty mi bezi na maximum, aj po restarte. Cez noc som to nechal tak, rano zapol a 4 minuty sa tocil ako mal, no potom zase na 6100 RPM. Stalo sa to vcera samo od seba pri citani clanku, dokonca ani video som nepozeral. teplota je v pohode (36-40).software CCC ukazuje, ze ventilator ide na 25 percent a program SPEED FAN ukazuje otacky ventilatoru, ale ziaden tie otacky nedokaze regulovat. skusal som zapojit kartu aj do jedneho aj do druheho slotu, skusal som vybrat druhu kartu, ci nieje nieco s crossfireom, skusal som odinstalovat driver a znova nainstalovat, ale stale huci na maximum.
GPU: AMD Radeon HD6950.
Dakujem a prajem prijemny den.
Prílohy
screenshot.jpg
screenshot2.jpg
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Ventilator GK ide na maximum

Príspevok od používateľa heker »

Obrazky maju byt v prilohe. Mozno ti odisiel senzor teploty na karte.
swaer
Amateur
Amateur

Preco potom, ked zastavim ventilator manualne, pockam tak stupne teplota? ako v prilohe? diky
heker
Redeemer
Redeemer

Ja tu ziadnu prilohu nevidim aby som sa na to pozrel.
swaer
Amateur
Amateur

Je to tam, pochopil som, prepac
heker
Redeemer
Redeemer

Mas kartu pretaktovanu, otacky su nastavene na automatiku? Ci na co pouzivas Afterburner?
swaer
Amateur
Amateur

Nemam. mal som to vo crossfire s duhou takou istou, ale ani jedna nebola taktovana, afterburner som stihaol len kvoli tomu, ze CCC nevedel regulovat otacky, ale nevie ani afterbuner
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

speedfan ukazuje kktiny, netreba to vôbec riešiť. ten vetrák isto netočí 6100 rpm. čiže treba veriť MSI afterburner-u. skôr by som povedal, že je vetrák hlučný kvôli prachu a ložiskám, možno už ani teplovodivá pasta nie je to čo bejvávala a bolo by ju treba vymeniť, prečistiť chladič a premazať ložiská vetrákov.
swaer
Amateur
Amateur

Teplovodiva pasta vymenena, k vetraku solm sa nevedel dostat, lozisko som nevycistil, ale to bolo priliz divne na zanesene lozisko, lebo to zacalo ist rychlo, ptm pomaly, rychlo zase pomaly, az nakoniec to ide nonstop rychlo neda sa byt ani v izbe
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ak sa prehrieva ramka alebo doska samotná (to v afterburne neuvidíš), tak si GK pusí 100% a nezreguluješ to ani za boha cez žiaden SW, čiže zložiť chladič, prečisiť a prepastovať, skontrolovať air flow v bedni a či ti náhodou nefúka procesor na GPU.
heker
Redeemer
Redeemer

Pripadne nechat otvorenu celu bednu, mozno bude lepsie chladit. Ako pise hrban, mozno toci vetrak opat a cely vzduch nejde von, ale cirkuluje dnu.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

dával si na RAM aj tie nálepky alebo pasu ?
a tu máš video ako vyčistiť chladič od prachu
predpokladám, že máš ten referenčný chladič, takže tak sa rozoberá.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

ved vidim ze v amd mas povolit rucne riadenie otacok.da sa na to kliknut?popripade ak nepomoze tak napojit ventilator na zdroj cez kablik.alebo kupit vacsi vantilator a nahodit to na grafiku :wink:
swaer
Amateur
Amateur

no uz rozmyslam nad tym, ze to napojim na maticnu a necham to regulovat automaticky podla teploty karty, ak taka moznost bude, ak nie, tak manualne, alebo este dalsie riesenie je analogove regulovanie otacok, ale v izbe sa neda vydrzat , ked to huci. odpoved k predchadzajucej odpovedi hrbana: ano daval som aj nalepky, ale su trosku uzsie ako povodne, len povodne sa pri demontovani poskodili. skusim doma al budem vycistit ten chladic, ale myslim, ze vtom chyba nieje, diky za odpovede, ak mate este napady tak piste, budem vdacny :) pekny den zatial
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

píšem ti, prehrieva sa matičná alebo VRAM, (pravdepodobne VRAM), vtedy zapne ochranný ovbod GK a bude točiť na 100% a nezreguluješ to cez žiaden SW, (ibaže by si flashol BIOS karty).
akékoľvek regulovanie otáčok ti odpražia VRAM alebo poškodia kartu keďže ono tam bude čosi horúce čo chladič nechladí správne.

poprípade odišlo jedno čidlo alebo ochranný obvod a ten teraz ide na 100% ale skôr to tipujem na tie teploty VRAM, keďže sú použité pásky užšie a možno ani nie sú dosť hrubé.

ešte skús použiť TechPowerUp GPU-Z a hoď screen z graphic card a takisto sensors, možno je nejaký novší bios čo by sa tam dal nahrať.
swaer
Amateur
Amateur

vies mi poradit tie nalepky su z akeho materialu? musim hladat originalne nalepky? alebo to viem z niecoho vyrobit?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

nálepky sa dajú kúpiť napr aj na alze za 4€ hlavne musia mať hrúbku akú potrebuješ, bežne sa predávajú 0.5mm, 1mm a 1,5mm
na referenčné chladiče sa dávajú 0,5mm, poprípade sem tam 1mm
tu sú napr z alzy https://www.alza.sk/alphacool-warm-cond ... d=18848518

hlavne treba chladiť ako ramky, tak aj mofset-y, tie pásky z alzy budeš asi potrebovať 2 a nastriháš si ich na rozmer.
lepiť môžeš rovno na ramky a mofsety.
pasky 1.jpg
pasky1.jpg
tam máš správnu, až na to, že som neočísloval jednu ramku, ale dokopy tam bude treba nalepiť 10 blokov (na fotke som očísloval len 9. :D ) Poprípade skontroluj, či ti tam jeden neodpadol, alebo či si nezabudol kdesi čosi. Nakrátko ak by ti kdesy chýbala nálepka môžeš použiť termopastu, ale to len nakrátko(týždeň max mesiac), pasta nie je určená na hrúbku 0,5mm a rýchlo vyschne a popraská ak bude tak hrubo nanesená poprípade stečie ak máš ten druh pasty čo sa teplom rozpúšťa.
swaer
Amateur
Amateur

no presne tie som prelepil, ale asi tenkou, ale ktory je 10 ty?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

medzi 7 a 8 mi chýba číslo, čiže to by sa malo celé posunúč a z 9 by tým pádom mala byť 10.
9. na fotke je ten dlhý pás naľavo od RAM 6-8

ak zložíš teraz chladič a tie pásky budú stisnuté, tak sú dobré, (stisnutie uvidíš obrysovaním tvaru chipu/mofsetu do pásky) ak by nebolo dosť, tak skús troška pomôcť pastou, ale to je len na dočasne)
pasta by sa nemala používať pri hrúbke 0,5mm
swaer
Amateur
Amateur

aha jasne rozumiem, no idem skusit tu alzu mozno je na holesoviciach otvorena
Napísať odpoveď