Chybne ramky, WTF?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Awattar
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Chybne ramky, WTF?

Príspevok od používateľa Awattar »

Ahojte, asi pred tyzdnom som nahodil dalsie ramky, presne tieto:
https://www.alza.sk/crucial-32gb-kit-dd ... 413217.htm
k tymto: https://www.alza.sk/crucial-32gb-kit-dd ... lternativy

Vsetko funguje super, len posledny tyzden sa mi sem tam stava mensi problem, ze PC sa nezapne :D.
Neviem koli comu to je, a ci to je koli ramkam (to len cisto teoreticky nakolko teraz islo vsetko v pohode a jedine ramky som menil) alebo koli windowsu (kamosovi akurat tiez vyskocila na ntb tato ista hlaska, ze by nahoda?) alebo je problem inde.

Niekedy sa stalo, ze ten PC sa chcel bootovat ako keby s ineho disku, tak som potom na priamo zvolil v biose disk kde mam OS a islo to v pohode, niekedy to ale nejde vobec.
Teraz som vysunul vsetky ramky, zasunul spat a znova som sa nejako dostal, ale rad by som toto vyriesil, pretoze musim mat k dispozici PC v ramci roboty a nemozem si dovolit ze mi to bude robit taketo haluze.

Zostava: i7-5820k, Asus x99s, 64gb ram ddr4, GTX 970 4GB, SSD EVO 850 500gb, 2x2tb, 1x3tb disk..

prikladam v prilohe screeny (p.s.: pocas tej chyby som si v biose vsimol divny udaj ohladne ramiek, v pc vykazuje ze je vsetko ok)
p.s.2: tie ramky mi aktualne ukazuju sa skoro vsetky ok po aktualnom restarte, az na jednu (prilozeny screen)
p.s.3: robi to stale, niekedy sa sem neviem ani dostat, teraz mi napr neukazuje ani 64gb ram, ani 60, ale dokonca 48gb ram :D

Dakujem velmi pekne za pomoc
Prílohy
IMG_5961.JPG
IMG_5962.JPG
IMG_5963.JPG
IMG_5964.JPG
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: Chybne ramky, WTF?

Príspevok od používateľa Gothar »

Ako si zapojil nove RAMky? Nie su pomiesane v kanaloch so starymi?
V manuali v casti 1.2.4 mas popis slotov, stare daj napriklad do kanalov A a B, nove do C a D.
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA ... b_only.pdf
Ak to nepomoze, tak skus fungovat iba na novych, mozno je niektory modul zly.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Myslim ze to nemam pomiesane, dal som ich do volnych slotov, mam to asi tak ze stara/nova/stara/nova...stara/nova/stara/nova a podobne

Skusim to vymenit ze to dam ako keby stara/stara/stara/stara a nova/nova/nova/nova, dam vediet, zatial dakujem
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ak su zapojene ako stara/nova/stara/nova tak to mas pomiesane, pretoze doteraz si mal v kazdom kanali jednu RAMku, teraz mas 2 rozdielne.
Kanaly idu totiz takto AABB DDCC
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

stara/nova/stara/nova je správne zapojenie tých ramiek. Keby si pozrieš ako zapojiť 4 moduly tak vidíš, že A1B1D1C1.
a ten manuál čo si postol spomína DDR3 ramky ? WTF.
Awattar
Light Professional
Light Professional

tie ramky su btw tie iste, pytal som sa aj origo na supporte znacky, len to ma ine oznacenie to " LT "
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

máš dve možnosti, buďto odchádza doska alebo ramka. vyber starú/novú ramku a spusti memtest86, ak bude bez problémov, tak zameň stará/nová ramka a spusť znova aby si zistil, ktorá sada je vadná.
ak budú obe sady fungovať samostatne bez problémov, tak skús zapojiť ramky do A2B2D2C2 a spustiť mem test tak, ak bude hádzať chyby, odišla ti doska a druhý set ram socketov.
potom môžeš skúsiť ešte update biosu ak nie je aktuálny.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ale on ma 8 modulov. 4 boli zapojene spravne, ale pri zapojeni 8 ich uz nemoze miesat. V manuali sa pise o DDR4
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Co tak spravit Memtest86?
Awattar
Light Professional
Light Professional

memtest je na tristorokov, vzdy ked som to pustil tak som to aj vypol lebo to ide tritisic hodin.... ma to efekt? co potom zistime?

Vsetko je nove od minule roka jula, nemalo by nic odchadzat, nema preco, nic som netaktoval.

update biosu nebudem robit, mam raid0.

cize skusim zapojit nova/nova/nova/nova a stara stara stara stara?

//autoeditácia príspevku (25 Máj 2016, 13:47)
// pani spravil som prvu najjednoduchsiu vec ktora sa zatial dala urobit, a to ze som zapojil ramky nova/nova/nova/nova a stara/stara/stara/stara a pc sa pustil bezproblemov aj napriek tomu ze to je farebne vyznacene inak - http://www.pcper.com/files/imagecache/a ... -board.jpg. windows ukazuje 64gb, bios tiez 64gb, ziadny error na zaciatku, na doske nic cervene nesvieti, nehlasi.. vsetko vyzera byt ok..
dakujem kazdemu za rychlu odpoved, myslim ze to je solved :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Nepozeraj obrazky, ale manualy ;)
Sivy/cierny port znamena iba poradie v ramci kanalu, nie kanaly samotne.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Inak trochu offtopic, ale v ramci fanov sa neda urobit nejaka " uprava " alebo nejaky softwarevy upgrade? fanov mam dost, kvalitne a tiche, hlavny od cpu mam v 4pin konektore takze ten si viem cez bios regulovat, ostatne ale vobec nie, ani cez speed FAN.
Fan na grafike sa mi zapina az ked zapnem gta 5 (na full) a aj to fan speed ukazuje na gpu ohnik cca 60-66 stupnov? je to ok?
Cez bios si okrem cpu fanu neviem nic ine kontrolovat (to je koli tomu ze ostatne mam v 3pin?).

A druha vec, v biose som mal nastaveny mod na PC - " normal ", teraz som to dal na " asus optimized " cize lepsi perfomance. Aky konkretne lepsi " perfomance " pocitacu to teraz moze mat?

Dakujem pekne za vysvetlenie.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Memtest86 moze bezat hadam aj do nekonecna. Na 64GB by som to nechal tak zo 2 hodiny. Ak sa objavi cerveny riadok, je tam chybna ram.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

ja memtest pustam na noc, je to sice asi "overkill" pustit to na 6 hodin ale cim dlhsie, tym pravdepodobnejsi vyskyt chyby, tipujem..
Napísať odpoveď