Ako zabrániť spúšťaniu nesystémových HDD v PC?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
vald
Light Star
Light Star

Ako zabrániť spúšťaniu nesystémových HDD v PC?

Príspevok od používateľa vald »

Zdravím všetkých Hojkárov! Je to síce len taká prkotina, ale neviem si ňou rady a chcel by som to vyriešiť. Ide o nesystémový HDD (slúžiaci výlučne iba na zálohovanie), ktorý sa automaticky spúšťa. A práve tomu by som rád zabránil.
Konkrétne v PC je:
SSD - Lokálny disk C - Windows + programy
HDD - Lokálny disk D - Hry + multimédiá. (jeho občasná prevádzka je pochopiteľne v poriadku)
HDD - Lokálny disk G - Zálohovací. (ukladanie záloh, inštalačiek a pod) - Zálohovanie si spúšťam sám, manuálne! Tento HDD sa mal teda sám spustiť tak maximálne len pri obnovovaní zálohy.
Lenže automatické zálohovanie mám vypnuté a v Avaste som ho zadal do výnimiek aby ho nekontroloval. Nič iné tam spustené nemám, takže to bude asi Windowsom.
A práve tu je problém. Za živý svet neviem zistiť ako zabrániť jeho pravidelnému spúšťaniu. Ide o starší disk z notebooku, ktorý je síce plne funkčný ale zato dosť hlučný takže by mi veľmi pomohlo keby som našiel spôsob ako ho umlčať.
Mohol by mi prosím vás niekto poradiť ako by sa to dalo nastaviť tak aby si ho Windows jednoducho "nevšímal"? (vopred ďakujem za všetky rady)

PS: Inkriminovaný 2,5" HDD podporuje funkcie: S.M.A.R.T , APM a NCQ
Systém je tam Windows 7 x64 Professional

PPS: Ďakujem že mi nebudete radiť aby som ten disk vyhodil.
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako zabrániť spúšťaniu nesystémových HDD v PC?

Príspevok od používateľa brm »

Najistejšie máš odpojiť disk a zapájať ho iba ak chceš robiť zálohy.

Prípadne si zožeň nejaký externý box a sprav si z neho externý disk cez USB..
https://www.alza.sk/akasa-ak-au3-03bk-d ... d=18843369
https://www.alza.sk/axagon-adsa-1s3-sli ... d=18843369
vald
Light Star
Light Star

Externý box som už mal a musel som ho vrátiť lebo jednoducho odišiel. Tak som dal HDD do PC a vytvoril z neho akési "občasné úložisko". (pre zálohy, inštalačky a pod), aby mi tieto nezaberali miesto na druhom HDD ktorý sa už začína plniť.
Keď ho v správcovi zariadení zakážem, nebudem mať prístup k zálohám v prípade potreby. A iný spôsob som nenašiel ani vo vlastnostiach, ani v správcovi diskov.
Dedomil
King
King

Príspevok od používateľa Dedomil »

Windows dokaze disk vypnut ak sa donho dlhsie nepristupuje. Da sa nastavit aj cas. Snad to pomoze.
54456.jpg
54456.jpg (67.31 KiB) 1069 zobrazení
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

a pre istotu vypni indexovanie súborov. A keďže máš SSD tak ho vypni úplne cez win+R services.msc nájdi windows search a daj startup type disabled a stop process.
windows-search-service.jpg
disable-windows-search2.jpg
disable-windows-search2.jpg (35.85 KiB) 1063 zobrazení
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Okrem indexovania treba vypnut aj defragmentaciu disku. Ak pouzivas pripade aj daku utilitu typu TuneUp Utilities, tak tam vypni defragmentaciu.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

je ale zaujímavé, že mám rovnako spravené disky, SSD na programy a OS, HDD1 na ostatné veci čo sa nevojdú na SSD a HDD2 na filmy a zálohy a nič nemám vypnuté alebo nastavované v OS (teda až na indexovanie na SSD) a oba HDD sú vypnuté takmer nonstop. Ak otvorím HDD1 tak počujem ako sa roztáča a trvá to asi 5 sec kým ho otvorí, čiže aj ten je vypnutý. HDD2 rovnako.

Skôr si myslím, že to bude staručký disk čo nemá žiadne energy saving módy a nemá ani na to hardware aby dokázal takto vypnúť.
brm
Darca
Darca

Takto sa vypínali disky už véééľmi dávno, čiže v starobe to podľa mňa nebude.
vald
Light Star
Light Star

Defragmentáciu a indexovanie mám vypnuté. Inak používam ulitu: "Intel SSD Toolbox". Tiež som si stiahol program: "CrystalDiskInfo". Je síce v češtine ale veľmi som z toho nezmúdrel. V jeho pokročilom nastavení je síce funkcia: "Ovládání hlučnosti/Spotreby disku", ale táto nie je prístupná ani pre jeden z diskov.
brm
Darca
Darca

Intel SSD Toolbox je len pre intelácke SSD disky, tie nastavenia hlučnosti/spotreby zvládali disky niektorých značiek (mám pocit, že Seagate), ale tie zmeny boli len minimálne a určite by nevyriešilo tvoj problém.

Čiže tebe sa vypne disk po určitej dobe nečinnosti a potom občas sa opäť bez príčiny zapne? Ešte ma napadá, nejaký antivirák?
vald
Light Star
Light Star

brm napísal:Intel SSD Toolbox je len pre intelácke SSD disky, tie nastavenia hlučnosti/spotreby zvládali disky niektorých značiek (mám pocit, že Seagate), ale tie zmeny boli len minimálne a určite by nevyriešilo tvoj problém.

Čiže tebe sa vypne disk po určitej dobe nečinnosti a potom občas sa opäť bez príčiny zapne? Ešte ma napadá, nejaký antivirák?
áno, presne tak. Antivírus mám Avast. V jeho nastavení som zadal ten disk do výnimiek. (aby ho nekontroloval), ale nie som si istý či to pomohlo.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tak vypni na skúšku avast úplne.
vald
Light Star
Light Star

Píšem odstupom času. (nemal som čas a venoval som sa dôležitejším veciam). Inak sa vôbec nič nezmenilo.
hrban napísal:tak vypni na skúšku avast úplne.
Aj mňa to už napadlo. Lenže čo potom? Predsa nemôžem fungovať bez zabezpečenia!? Jediné čo mi napadlo bolo vypnúť iba rezidentný štít a ochranu webu ponechať...

//autoeditácia príspevku (21 Jún 2016, 10:18)
Vyriešené! Disk som jednoducho vybral s PC. O jeho ďalšom osude som ešte nerozhodol, ale v každom prípade mám o starosť menej. PC je opäť krásne tichučké. Týmto ďakujem všetkým ktorý sa mi snažili pomôcť.
Napísať odpoveď