Oplati sa CDN pre JS a CSS?
Oplati sa CDN pre JS a CSS?
Caute, vyuzivate CDN na svojich weboch?
Za predpokladu, ze web navstevuju ludia zo SR, web je hostovany v SR - oplati sa vyuzivat CDN (napr. cdnjs.com a ten pochybujem, ze bude geograficky zo SR).
Nebude rychlost nacitania webu praveze pomalsia, kedze tieto JS/CSS sa nacitavaju "z daleka" (geograficky) ?
Serveru, kde je web to pomoze, ma menej dotazov a mensi traffic, no dan bude rychlost?! Ci?
Aky je vas nazor?
Za predpokladu, ze web navstevuju ludia zo SR, web je hostovany v SR - oplati sa vyuzivat CDN (napr. cdnjs.com a ten pochybujem, ze bude geograficky zo SR).
Nebude rychlost nacitania webu praveze pomalsia, kedze tieto JS/CSS sa nacitavaju "z daleka" (geograficky) ?
Serveru, kde je web to pomoze, ma menej dotazov a mensi traffic, no dan bude rychlost?! Ci?
Aky je vas nazor?
-
skjerp-deg
Medium Star
Re: Oplati sa CDN pre JS a CSS?
Ak sa používajú CDN tak nie kvôli rýchlosti sťahovania (tu pomáha jednoducho obmedziť počet requestor na minimum), ale kvôli tomu, že browser si môže tie súbory cachovat
Napr. také JQuery. Na prvej stránke čo navštíviš sa stiahne a pre všetky ostatné stránky ktoré používajú JQuery z toho linku sa pre neho nemusí poslať ani jeden request pretože browser vie, že ten súbor už má.
Teda áno, na rutinne známe a rozšírené veci je to CDN často výborná voľba.
Napr. také JQuery. Na prvej stránke čo navštíviš sa stiahne a pre všetky ostatné stránky ktoré používajú JQuery z toho linku sa pre neho nemusí poslať ani jeden request pretože browser vie, že ten súbor už má.
Teda áno, na rutinne známe a rozšírené veci je to CDN často výborná voľba.
ja ho moc neoblubujem.
pouzivam velke mnozstvo pluginov (jquery, bootstrap, datepicker, fancybox, scrollbary, selectboxy..) a pride mi elegatnejsie to vsetko lokalne zabalit a dat do 1 suboru, ako robit 10 requestov (ak to nema uzivatel cachnute). nevidim v tom v reale taky velky benefit. ano v pripade toho 1 velkeho suboru sa stiahne naraz pomerne velke mnozstvo dat, ale spravi sa to len 1 krat a potom je vsade vsetko hned pristupne. idealne riesenie je ale vyuzivat napr. requirejs a includovat skripty a ich vendory len vtedy ked ich naozaj treba.
a taka malichernost, ked mi nefunguje poriadne net tak na localhoste je akekolvek CDN/externy skript pekne citit, ako sa to pomaly a zle docitava... no na produkcii je toto samozrejme irelevantne.
pouzivam velke mnozstvo pluginov (jquery, bootstrap, datepicker, fancybox, scrollbary, selectboxy..) a pride mi elegatnejsie to vsetko lokalne zabalit a dat do 1 suboru, ako robit 10 requestov (ak to nema uzivatel cachnute). nevidim v tom v reale taky velky benefit. ano v pripade toho 1 velkeho suboru sa stiahne naraz pomerne velke mnozstvo dat, ale spravi sa to len 1 krat a potom je vsade vsetko hned pristupne. idealne riesenie je ale vyuzivat napr. requirejs a includovat skripty a ich vendory len vtedy ked ich naozaj treba.
a taka malichernost, ked mi nefunguje poriadne net tak na localhoste je akekolvek CDN/externy skript pekne citit, ako sa to pomaly a zle docitava... no na produkcii je toto samozrejme irelevantne.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
CDN moze mat aj svoje nevyhody https://alian.info/ako-cloudflare-nici-internet/
Harrison to plati konkretne pre CF CDN 
-
harrison314
Hardcore addict
Ja viem.Slayter napísal:Harrison to plati konkretne pre CF CDN
Ale ci pouzit CDN alebo bundle, na to nejstvuje vseobecna odpoved, zalezi od projektu, a poziadaviek.
-
audiotrack
VIP
neviem čo je elegantné na tom, že máš na webe nejaký moloch, ktorý buď neaktualizuješ alebo s aktualizáciou aspoň jedného z tých pluginov userovi podhodíš ďalších 10 vecí, ktoré vôbec sťahovať nepotreboval. Nehovoriac o tom, že buď mu drbeš pluginy čo vôbec na stránke nepoužiješ, alebo robíš takéto balíčky pre všetky možné kombinácie a tým pádom sťahuje rovnaký plugin viackrát...sharky-no napísal:...pouzivam velke mnozstvo pluginov (jquery, bootstrap, datepicker, fancybox, scrollbary, selectboxy..) a pride mi elegatnejsie to vsetko lokalne zabalit a dat do 1 suboru....
-
Michaelo
Hardcore addict
Ale take balicky vobec nemusis robit rucne. Staci ti nejaky sikovny kod, kde mas funkciu ktorou pridas na stranku nejaky kod a ako druhy parameter ci to chces bundlovat alebo nie. Nieco podobne vyuzivame v nasom CRM (pouzivame PHP a PostgreSQL) a je to fajn.
-
harrison314
Hardcore addict
V inych technologiach je to samozrejmost, napriklad v ASP.NET/ASP.NET MVC je to vec konfiguracie/bundlera, vo svete node.js mas WebPack, ziaden poriadny programator by nemal robit rucne veci, ktore sa daju automatizovat.
samozrejme ze nedavam do toho skriptu veci, ktore sa na webe nepouzivaju. preco by som to robil? ako som povedal, jediny problem je, ze prvy krat sa musi nacitat vacsie mnozstvo dat.. to sa tyka len vendor skriptov. cize inicializacia pluginu (napr. custom selectbox) sa robi len tam kde treba, pretoze uz tu danu cast kodu spustam len na tej podstranke kde treba. aktualizacia vendoru nie je problem, kedze v devel verzii existuju tie skripty samostatne a su stahovane cez bower... idealne riesenie to nie je, ale tak isto ani 10 linkov na CDN
-
audiotrack
VIP
už len to by chýbalo, aby to robil ručneMichaelo napísal:Ale take balicky vobec nemusis robit rucne. Staci ti nejaky sikovny kod, kde mas funkciu ktorou pridas na stranku nejaky kod a ako druhy parameter ci to chces bundlovat alebo nie. Nieco podobne vyuzivame v nasom CRM (pouzivame PHP a PostgreSQL) a je to fajn.
no napríklad preto, čo som písal. Ak tam nedáš všetky, tak máš rôzne verzie balíčkov v ktorých sa ti niektoré skripty opakujú, a teda ich nedokáže prehliadač zacachovať iba raz, ale mu rovnaký obsah posielaš viackrát..sharky-no napísal:samozrejme ze nedavam do toho skriptu veci, ktore sa na webe nepouzivaju. preco by som to robil?
Ja osobne by som radšej volil tých 10 CDN linkov, ako tvoj veľký, ťažko cachovateľný, bundle. V http2 sa vie prepoužívať TCP spojenie, takže množstvo requestov už nie je (taký veľký) problém. Html5 zase vie prefetching, preconnecting a o zvyšok sa postará cache browsera. To že to dáš do jedného balíka bude isto vo viac ako 50% prípadov pomalšie, ako keby to dáš do 10 linkov na CDN