3D USG ultrasonograf ultrazvuk (modelovanie, 3D tlac)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

3D USG ultrasonograf ultrazvuk (modelovanie, 3D tlac)

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

zdravim, bol z vas uz niekto na 3D ultrazvuku? nemam osobnu skusenost a ani ziadneho znameho, ale rad by som sa dostal k akymkolvek suborom, ktore boli robene pomocou 3D ultrazvuku. klasicky je moznost poziadat doktora o usb/cd, ale ja som sa stretol len s tym, ze na tieto media nahraju uz len "finalny produkt", t.j. foto (alebo video, ak je 4D). potreboval by som "raw files" a teda dicom alebo podobne subory.

chcem si totiz vyskusat 3D modelovanie organov, ale nemam na com "cvicit", doktora ktory v podobnej sfere pracuje nepoznam a tak nemam od koho opytat.
ak mate niekto doma cd/usb a nerobi vam to problem zdielat (malo by to mat zopar MB), velmi by som to ocenil. co vam mozem ponuknut ako protisluzbu je zdarma hotovy 3D vytlacok daneho organu, ktory mi poskytnete :D
pripadne existuje nejaky verejne pristupny zdroj, kde lekari taketo informacie zdielaju? v zahranici som nasiel kadeco, dokonca aj MRI kosti dinosaurov, ale nikdy nie 3D ultrazvuk. pricom sa mi jedna prave o ten, kedze MRI/CT sa skor zameriava naskenovanie kosti a nie organov.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: 3D USG ultrasonograf ultrazvuk (modelovanie, 3D tlac)

Príspevok od používateľa harrison314 »

Zdravim,
CT, MRI,... negenrzuje modely tvorene polygonmi, ale su to voxeli 3d pixely).
Na skole som robil maly program na prehliadanie takychto suborov (prilohy), ak ich najdem mozem ti ich poslat. Ja som ich stiahol z nejakej stranky z vedeckymi datami, skusim pohladat aj tu.

No ono to nie je modelovanie, take ako napr. v Blenderi.
Prílohy
volumentric1.jpg
volumetric2.jpg
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

program by nebol problem, tych som nasiel habadej. akurat, ze to nemam na com otestovat. pretoze ziadny snimok nemam k dispozicii. ano, nejde o modelovanie, skor ide o vykreslenie, ktore sa nasledne da upravit/ocistit a previest do programu na 3D tlac (stl subor)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Napriklad ja som mal nejake obrazky s tadialto http://www.osirix-viewer.com/datasets/
Ak chces poslem ti aj lebku a mozok co mam vysie, ale su voraw formate a dost velke.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

dik za zdroj a mozno nieco do buducna vyuzijem, ale ako tam pozeram.. tak stale to iste, su tam len DICOm subory z MRI/CT a ziadny ultrazvuk/usg, takze moj problem to neriesi :( tie raw subory mas z akeho zdroja? tiez MRI alebo CT alebo je to 3D ultrazvuk? 2d je mi samozrejme nanic.
od MRI/CT uz viem co ocakavat a uz som modeloval, chcel by som si proste vyskusat 3D ultrazvuk a je praktiky jedno o aky organ sa jedna. len neviem co ocakavat.. co taka masina ktora robi 3D ultrazvuk vypluvne.. ake su moznosti vo vystupe.. ak by som poziadal lekara, vie mi poskytnut raw files alebo dicom? uz som sa aj chcel spytat na tych online poradnach v style klinika zdravie kde sa za "konzultaciu" plati od 10€ a vyssie, ale neviem ci to ma vyznam a ci mi budu peniaze vratene, ked nebude moj dotaz adekvatne zodpovedany (kedze je ta poradna zamerana na zdravotne problemy a nie technicke zalezitosti)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tie raw, neviem nenasiel som link, ale je to pravdepodobne CT - ved su na screenoch vysie.
Old Dirty Bastard napísal:len neviem co ocakavat.. co taka masina ktora robi 3D ultrazvuk vypluvne.
Podla mna to bude tiez postupnost rezov, v pripade 3D ultrazvuku mylsim, ze 3d model dopocitavaju sofverovo:
Pri kodeni tej seminarky som narazil aj na:
https://en.wikipedia.org/wiki/Marching_cubes
https://en.wikipedia.org/wiki/Marching_tetrahedra

Prevadza to volumetricky model na polygonalny.
Old Dirty Bastard napísal: ak by som poziadal lekara, vie mi poskytnut raw files alebo dicom? uz som sa aj chcel spytat na tych online poradnach v style klinika zdravie kde sa za "konzultaciu" plati od 10€ a vyssie, ale neviem ci to ma vyznam a ci mi budu peniaze vratene, ked nebude moj dotaz adekvatne zodpovedany (kedze je ta poradna zamerana na zdravotne problemy a nie technicke zalezitosti)
Na poradni ti na to asi neodpovedia.
Ak chces take subory myslim, ze mas dve moznosti, lebo cudzie skeny ti nedaju zo zakona:
- univerzitu, kde sa vyucuje radiologicka technika, sono alebo biometricke inziniervo, ti urcite budu mat "erarne" skeny pre vyucbu a experimenty odlozene, popripade pohladat bakalarske alebo magistrske prace tykajuce sa temy av nich najst s kade berali data.
- Nejaku sukromnu kliniku, kde zajdes nechas si spravit sono, zavcakas a dostanes ho, samozrejme musia bytochotny ti to spravit. Mnoho z nich poskytuju informacie mailom, ta treba najst a opytat sa.

V kazdom pripade, mna tema tiez zaujima tak budem rad ak ma budes informavat.
Napísať odpoveď