Vysielačka Baofeng UV-5R

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
pegot
Novice
Novice

Vysielačka Baofeng UV-5R

Príspevok od používateľa pegot »

Zdravím,
Pred nedávnom som sa stal vlastníkom vysielačky Baofeng UV-5R
Som zo Žiliny a mám záujem počúvať naše lokálne rádiostanice, medzi nimi aj DPMŽ, čisto len počúvať.
Je to legálne, len počúvať takýto prenos a nezasahovať doň?

Našiel som aj lokálne frekvencie, je medzi nimi aj DPMŽ, problém však je že akonáhle naladím na danú frekvenciu tak neviem, aké údaje nastaviť ďalej, prenos šuští a keď ide nejaké echo vo vysielačke, nepočujem ho

Mám aj program CHIRP a programovací kábel, ako mám prosím nastaviť moju vysielačku aby som prenos počul?
Prílohy
Screenshot 2016-06-03 16.10.23.png
Screenshot 2016-06-03 16.10.40.png
Screenshot 2016-06-03 16.28.05.png
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Vysielačka Baofeng UV-5R

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

S týmto ti viem pomôcť, no som z Pezinka. Pracujem vo firme, ktorá sa zaoberá aj s programovaním rádiostaníc MOTOROLA, takže s tým mám bohaté skúsenosti. Je tam pár podmienok, ktoré ti neviem takto popísať. Treba to všetko vysvetliť a ukázať, aby si tomu pochopil. Inač to nie je nič zložité.
pegot
Novice
Novice

Vieš, ide mi skôr o to, že DPMŽ používa zrejme vysielačky MOTOROLA GM660 a je tam nejaký TRUNK systém s MPT 1327, avšak neviem ako jednoducho naladiť tú hovorovú skupinu súčinnosť tak, aby mi vysielačka fungovala keď sa niečo hovorí. Hodili by sa aj tie ďalšie hovorové skupiny.
Je teda legálne len počúvať?
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Pasivne pocuvanie je urcite legalne a okrem toho aj nedekovatelne, takze aj keby to nebolo legalne nikto by nic nezistil. Nahravanie a rozsirovanie uz nemusi byt.
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

Skôr ako o nastavení je to o anténe.
Pokiaľ máš len samotný Baofeng UV-5R s tou malou anténkou, tak toho asi moc nebudeš počuť. Centrála DPMŽ má na streche veľkú anténu, ale v jednotlivých vozidlách je už menšia vozidlová anténa. Záleží potom od tvojej polohy a ako si ďaleko od základne a ako ďaleko je od teba vozidlo. Základňu počuješ zašumene a vozidloú stanicu vobec nie a to znamená, že tá malá anténka na vysielačke nestačí na príjem.
Potreboval by si dať na balkón (ale ešte lepšie na strechu) veľkú anténu na danú frekvenciu (alebo v pripade len počúvania širokopásmovú anténu).
Širokopásmové antény pre skener najdeš napr. tu: http://www.awas.sk/cennik.php?kategoria=2&skupina=8 (to su tie, čo vyzerajú ako ježko).

Počúvať môžeš bez problémov (len nesmieš odpočuté udalosti šíriť ďalej), vysielať na profi frekvenciách nesmieš.
pegot
Novice
Novice

Nazdar, díky za všetky rady
Vidím, že si o dopravnom v Žiline informovaný, len v skratke
Všetko som naladil, chyba bola vo frekvencii, daná ktorú som mal bola na prenos údajov z počítača
Avšak všade počujem pekne, vďaka prevádzaču aj s malou anténkou
Napísať odpoveď