jazda s dpf
Re: jazda s dpf
Fiha, som nevedel, ze VW Golf ma otackomer turba.
To je tlak sania, nie otacky. Ale zaujimave. Som netusil ze pri beznich seriovych autach sa taketo dava.
az sa nemylim tak je to z alfa romeo a tam je to taky "standard" 
Na tom v podstate nic neni, auto ma informacie z desiatok podobnych senzorov, staci to len vyviest do budiku alebo si to pustit v Torque cez OBD.
Akurat to nemontuju seriovo, lebo 95% uzivatelov toho auta ani netusi, co to je
Akurat to nemontuju seriovo, lebo 95% uzivatelov toho auta ani netusi, co to je
Zdar,
včera mi vyskočila kontrolka problému s filtrom pevných častíc (Peugeot 508 SW, najazdených necelých 90 000). Žiaľ, auto/motor dostáva zabrať. Predchádzajúci majitelia na ňom jazdili prevažne krátke trasy (do práce a späť, dohromady 10 km, čiže motor sa ani pomaly nestihol zahriať) a ja ho teraz využívam na cesty do BA a po BA. Už je to lepšie, ale predsa len, žiadne veľké rýchlosti, často taká pohodová jazda, atď.
Včera som si narýchlo prečítal nejaké veci, dočítal sa aj o regenerácii. Išiel som ho troška popreháňať po okrskách, trošku aj do otáčok a čuduj sa svete, kontrolka na ceste domov zhasla, čo ma potešilo. Už menej ma potešilo, že dnes po ceste z BA zase naskočila.
Ako som čítal teraz tému na hojku, pre regeneráciu je najlepšia diaľnica, čiže asi si budem musieť naplánovať niečo v tomto zmysle. Výkon motora sa mi zatiaľ nezdá byť obmedzený, zdá sa, že všetko frčí ako má.
Nejaké aktuálne postrehy k téme?
včera mi vyskočila kontrolka problému s filtrom pevných častíc (Peugeot 508 SW, najazdených necelých 90 000). Žiaľ, auto/motor dostáva zabrať. Predchádzajúci majitelia na ňom jazdili prevažne krátke trasy (do práce a späť, dohromady 10 km, čiže motor sa ani pomaly nestihol zahriať) a ja ho teraz využívam na cesty do BA a po BA. Už je to lepšie, ale predsa len, žiadne veľké rýchlosti, často taká pohodová jazda, atď.
Včera som si narýchlo prečítal nejaké veci, dočítal sa aj o regenerácii. Išiel som ho troška popreháňať po okrskách, trošku aj do otáčok a čuduj sa svete, kontrolka na ceste domov zhasla, čo ma potešilo. Už menej ma potešilo, že dnes po ceste z BA zase naskočila.
Ako som čítal teraz tému na hojku, pre regeneráciu je najlepšia diaľnica, čiže asi si budem musieť naplánovať niečo v tomto zmysle. Výkon motora sa mi zatiaľ nezdá byť obmedzený, zdá sa, že všetko frčí ako má.
Nejaké aktuálne postrehy k téme?
Na tvojom mieste by som s tým išiel do odborného servisu na poriadnu originálnu diagnostiku. Z nej vedia vyčítať, na koľko percent je DPF upchatý a podľa toho vedia vynútiť regeneráciu.
90 000 km sa mi zdá celkom málo na to, aby DPF už odchádzalo, väčšinou má životnosť aspoň 200 000 km, ale vylúčiť sa to nedá.
Je tiež možné, že je tam iná príčina, kvôli ktorej sa regenerácia samotná ani nespustí, napr. nefunkčné žhaviče alebo termostaty, a motor sa tak ani nedostane na teplotu, pri ktorej by sa mohla regenerácia bezpečne spustiť. Toto všetko sa dá vyčítať z diagnostiky, preto si myslím, že toto by mal byť prvý krok. Hlavne to ale musí byť originál Peugeot diagnostika, nejaké univerzálne často ukazujú bludy, resp. veľmi všeobecné chyby, z ktorých sa nedajú zistiť detaily.
90 000 km sa mi zdá celkom málo na to, aby DPF už odchádzalo, väčšinou má životnosť aspoň 200 000 km, ale vylúčiť sa to nedá.
Je tiež možné, že je tam iná príčina, kvôli ktorej sa regenerácia samotná ani nespustí, napr. nefunkčné žhaviče alebo termostaty, a motor sa tak ani nedostane na teplotu, pri ktorej by sa mohla regenerácia bezpečne spustiť. Toto všetko sa dá vyčítať z diagnostiky, preto si myslím, že toto by mal byť prvý krok. Hlavne to ale musí byť originál Peugeot diagnostika, nejaké univerzálne často ukazujú bludy, resp. veľmi všeobecné chyby, z ktorých sa nedajú zistiť detaily.
Praveze pri pravidelnych kratkych trasach je 90k km aj dost. Netreba hned dialnice. Taka ustalena rychlost nad 80km/h by mala stacit. Ak kontrolka bude castejsie vyskakovat tak potom uz len ten servis kde napr skusia tu vynutenu regeneraciu.
Ale je dost mala sanca ze sa vyhnes bez zasahu do auta. Ked tak dlho islo v zlom rezime tak vacsinou sa z toho DPFko nespamata.
Ale je dost mala sanca ze sa vyhnes bez zasahu do auta. Ked tak dlho islo v zlom rezime tak vacsinou sa z toho DPFko nespamata.
No tak je problém ísť ustálene dlhšiu dobu, čiže vyskúšam v blízkej dobe diaľnicu. Avšak tiež si skôr myslím, že ten filter je už naštrbený...
Oplatia sa tie služby, kde sľubujú vyčistenie filtra atď.? Alebo je to odrb a pomôže to len na chvíľu? Celý nový filter nestojí zrovna málo.
Oplatia sa tie služby, kde sľubujú vyčistenie filtra atď.? Alebo je to odrb a pomôže to len na chvíľu? Celý nový filter nestojí zrovna málo.
Podľa toho, čo mám načítané z auto fór a skúseností majiteľov, tak čistenie pomôže na pár tisíc kilometrov a potom sa znovu zanesie.
Ak by si sa rozhodol kúpiť nový DPF, tak určite kupuj len originál a žiadnu druhovýrobu, tie majú životnosť niekoľkokrát menšiu, takže sa absolútne neoplatia.
Ak by si sa rozhodol kúpiť nový DPF, tak určite kupuj len originál a žiadnu druhovýrobu, tie majú životnosť niekoľkokrát menšiu, takže sa absolútne neoplatia.
Čiže ak čistenie stojí cca 200 eur a nový cca 600, tak to sa moc neoplatí.Pilifo napísal:Podľa toho, čo mám načítané z auto fór a skúseností majiteľov, tak čistenie pomôže na pár tisíc kilometrov a potom sa znovu zanesie.
V tom prípade by som radšej kúpil nové DPF a mal s tým pokoj na ďalších niekoľko rokov.
Musi to byt profesionalne cistenie s certifikovanou masinou na to urcenu.
https://dpf-renovacia.sk/
http://www.dpfpro.sk/
A nechce sa mi verit ze novy original DPF stoji len 600€
https://dpf-renovacia.sk/
http://www.dpfpro.sk/
A nechce sa mi verit ze novy original DPF stoji len 600€
Peugeot to oznacuje FAP a dava tam aditivum (mocovinu). Je mozne, ze sa minula a preto ta hlaska.
Pokial viem tak mocovina nema nic spolocne s nejakym filtrom. Ta sa vsetrekuje na zaver priamo do vyfuku na znicenie NOx
Ked Peugeot nema mocovinu, hlasi chybu FAP.
Tak to má Peugeot potom spravené dosť nešťastne.
Ak chýba močovina na autách iných značiek, tak palubák hlási nedostatok močoviny a nie chybu DPF
Ak chýba močovina na autách iných značiek, tak palubák hlási nedostatok močoviny a nie chybu DPF
Teraz si nie som úplne istý, ale ak by chýbala "močovina," malo by to hlásiť samostatne - podľa knižky k autu. Musím to pozrieť.
Ešte tomu dám šancu na tej diaľnici. Každopádne, koľko si myslíte, že je "bezpečné" sa voziť na aute v tomto stave.
Edit:
Názory? Chápete to rovnako?
Ešte tomu dám šancu na tej diaľnici. Každopádne, koľko si myslíte, že je "bezpečné" sa voziť na aute v tomto stave.
Edit:
Filter na pevné častice (Diesel)
Dočasné zobrazenie tejto
kontrolky alebo vyhradenej
správy, združenej so
servisnou kontrolkou, signalizuje počiatočné
štádium zanesenia filtra na pevné častice na
združenom displeji.
Akonáhle to jazdné podmienky
umožnia, filter regenerujte tak, že
budete jazdiť rýchlosťou minimálne
60 km/h až do okamihu zhasnutia
kontrolky.
V prípade, ak kontrolka ostane
rozsvietená i naďalej, signalizuje to
nedostatočnú hladinu aditíva. Pozrite
kapitolu „Hladina aditíva do benzínu“.
Na novom vozidle sú prvé operácie
regenerácie časticového filtra
sprevádzané zápachom „spáleniny“,
ktorý je úplne normálny.
Po predĺženej jazde vozidla
veľmi nízkou rýchlosťou alebo na
voľnobežných otáčkach môžete v
ojedinelých prípadoch pri akcelerácii
spozorovať vodné výpary, vychádzajúce
z výfuku. Tieto výpary nemajú žiaden
vplyv na správanie sa vozidla a na
životné prostredie.
Čiže v podstate ak tomu chápem, ak nezaberie autoregenerácia pri špecifickej jazde, môže naozaj chýbať aditívum.Hladina aditíva v nafte
(Diesel s filtrom na pevné
častice)
Na minimálnu hladinu aditíva vás upozorní
rozsvietenie servisnej kontrolky, doprevádzané
zvukovým signálom a správou na displeji
združeného prístroja.
Názory? Chápete to rovnako?