Windows 10 prechod - pre a proti

Informácie o software, ankety...
Hawk123
Expert
Expert

Re: Windows 10 prechod - pre a proti

Príspevok od používateľa Hawk123 »

No práveže ten soft na win 10 nieje :D. Ale mne to je jedno aký mám windows. Ja ho potrebujem len kvôli office 2016 s ktorým sa mi veľmi dobre robí. Potrebujem to do školy pretože píšem veľa zadaní a protokolov a tiež potrebujem aj jeden software na kreslenie chemických štruktúr. Ono aj libre office by mi stačil ale asi som leniví sa učiť a neviem či by som v libre office tak jednoducho vedel vytvárať grafy, tabuľky atď.
Aj tak myslíte, že keby som spravil čistú inštaláciu win 10 išlo by to rýchlejšie nie?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Podpora Win8 ta trapit nemusi, je to novy system a urcite aspon tak 5 az 7 rokov ta podpora bude. Sice sa Microsoft snazil vsetkych pretlacit na Win10, ale po velkej kritike aj od velkych firiem bude musiet svoj plan pribrzdit a tak by som sa o podporu pri Win8 v ziadnom pripade nebal.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Hawk123 - kedze som tuto temu zalozil a tiez som zvazoval pre a proti, tak by som dal 10ke minimalne trocha casu, chcelo by to mozno precistit, registre a polozky po spusteni, tipujem ze je tam jedna alebo niekolko veci, ktore to spomaluju, kedze Win10 by mal byt rychlejsi (tiez to mam v plusoch, v prvom prispevku). - Este ak by to bol Win7 vs. Win10, pochopil by som vahanie, 7 je taka vylepsena Vista a 10 je vylepsena 8.

Vyhody pre ktore by som dal 10ke sancu su hlavne - dlhsia podpora, DX12 a mnoho hier v buducnosti bude podporovat iba Win10.
Hawk123
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Hawk123 »

Tak ja to mám na PC sedmičku ale na notebooku som mal 8.1. Ten ntb je čisto do školy a na robotu v office, nejaký soft, filmy.... Je tam intel grafika takže ja hry neriešim. Nevravím, že je 10 zlý OS. Skúsil som ho a nezapáčil sa mi, tak som sa vrátil naspäť. Nainštaloval som si na 8.1 ClassicShell a mám to ako s win 7 akurát mi notebook beží rýchlejšie.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Dnesok som si vyhradil na upgrade zo 7 na 10. Sedmicku som mal na notasi uz ked som ho kupil, ide teda o OEM licenciu. Desiatku chcem nainstalovat cistou instalaciou. Stiahol som teda ISO pomocou tej ich utility (MediaCreationTool), ale aj ked som ho napalil na DVD, alebo spravil z neho bootovaci USB kluc, system mi nechcel instalaciu nabootovat, tvaril sa, ako keby to DVD ci USB kluc nebol bootovaci. Potom som to skusil s tou ich utilitkou znova, tentokrat som dal vytvorit USB kluc priamo v nej. Trvalo to dlhsie, ale uz sa mi nabootovat podarilo, aj nainstalovat desiatku.
Chyba bola iba v tom, ze sa nedala aktivovat. Seriove cislo zo sedmicky mi to nebralo, aj ked som sa docital na nete, ze by to zobrat malo. Tak som restorol sedmicku (esteze som si spravil image disku pred upgradom), a teraz pisem z nej, zatial co mi na pozadi bezi stahovanie desiatky cez GWX. Musim teda upgradnut najprv takto, aktivovat desiatku (aby to rozoznalo OEM upgrade) a potom mozem reinstalovat "nacisto" a ich aktivacia uz bude moj system poznat.
No proste cely den zabity, stahujem to uz vlastne treti krat a vsetko dlho trva. :(
Inac, stale to funguje tak, ze ak mate GRUB alebo iny bootloader, instalacia windowsu vam ho na drzovku a bez pytania prepise. Dalsia vec, ktoru bude treba po instalacii riesit.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Boot ti nesiel mozno kvoli secure bootu biosu. Cista instalacia ti nepojde. Najskor musis spravit upgrade na 10, az potom sa da soravit cista instalacia. V zime to tu niekto pisal na fore.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Secure boot nemam, moj notas je z roku 2012. Po "upgrade" (teda nie cistej instalacii) sa windows v poriadku aktivoval, a tak som dal zase cistu instalaciu. Skoro ma urvalo, ked mi to aj tak zahlasilo, ze windows sa neda aktivovat. Dal som zmenit product key a natukal som tam ten, co mam na nalepke pod baterkou a ono to zafungovalo. Keby som to bol prv vedel, mohol som si pol dna usetrit... totiz ten "akoze" kluc z Win7, s ktorym mi to predtym neslo, som mal nie z tej nalepky, ale zo softu Belarc Advisor, ktory na nete radili, ze vie vycitat product key windowsu, no neviem, kde ho zobral, ale bol neplatny. Uz fachcim na Win10, aj grub som opravil, nahodil som classic shell, odinstaloval tie predinstalovane ptakoviny, vypol sledovacky a zda sa, ze to celkom fachci, cas ukaze viac.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Kedze coskoro budem robit update na Win10, zaujimalo by ma, ak ste robili update z Win7 x64, bez cistej instalacie, islo vam to rovnako, pomalsie, alebo rychlejsie ako Win7? Je nutne instalovat nove ovladace, preinstalovat programy? Ak ste nasledne spravili cistu instalaciu Win10, o kolko sa system zrychlil, myslim teraz aj celkovu rychlost, aj rychlost startu (pri HDD, nie SSD, ten zatial nemam a nechcem riesit SSD v tejto teme).

Este pre istotu, mam OEM krabicu Win 7 x64, anglicku verziu, mozem prejst na Win 10 x64 anglicku? Prip. mozem aj na SK, alebo naopak, nebude ma to nutit prejst na SK verziu z nejakeho dovodu?
heker
Redeemer
Redeemer

Pro verzia ma jazyk cez Windows Update, Home to nemaju.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Aha, uz si na to aj spominam ze som to pocul, dik, mam HP.

Hlavne ma zaujima ta rychlost, funkcnost programov a to ci mam pocitat aj s cistou instalaciou, alebo bude stacit update bez vyrazneho spomalenia. Najlepsie podla osobnych skusenosti.
heker
Redeemer
Redeemer

Ja som robil jeden takyto prechod a rozdiel na tom notebooku som nepostrehol, ale je tam SSD disk. Dalsie dva notebooky z rodiny boli ale uz prechod z Win8 a opat SSD, ale tam tiez ziadny rozdiel. Mozno sa vsak najdu aj ludia, ktorym sa system spomalil.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som prave pocul ze 8 je rychlejsi ako 7 a tiez ze 10 je rychlejsi ako 8, takze aj ked nie je pokles rychlosti, nemohla by cista instalacia system zrychlit? Najlepsie by bolo, ak niekto presiel zo 7 na 10, chvilu pouzival a nasledne spravil cistu instalaciu - a vedel by porovnat rychlost 7, 10 pred a 10 po cistej instalacii.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som si zatial vsimol, ze po instalacii vsetkych programov mam o 40 GB miesta na disku viac, nez som mal vo windows 7 pred prechodom na 10. Desiatka je nejaka stihlejsia, alebo mozno sa len ta sedmicka casom nafukla, vsak som ju mal 4 roky, a to som aj docasaky a restore pointy pravidelne mazal.
heker
Redeemer
Redeemer

Win si robi svoj temp pri aktualizaciach, nie su to len restore pointy. Okrem toho Win7 64bit obsahuje velke mnozstvo ovladacov, co dnes pri internete uz nie je potrebne.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Dreamer napísal:Ja som prave pocul ze 8 je rychlejsi ako 7 a tiez ze 10 je rychlejsi ako 8, takze aj ked nie je pokles rychlosti, nemohla by cista instalacia system zrychlit? Najlepsie by bolo, ak niekto presiel zo 7 na 10, chvilu pouzival a nasledne spravil cistu instalaciu - a vedel by porovnat rychlost 7, 10 pred a 10 po cistej instalacii.
Instaloval som win7 a tiez aj win10 na ten isty notebook s hdd (seagate - takze dost zly disk). Win10 bol viditelne pomalsi. Robil som aj upgrade aj cistu instalaciu. Mal som problem s ovladacom takze v kombinacii s rychlostou som ostal pri win7.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Hosi, starucky netbook Asus VX6 Lamborghini (Intel Atom [email protected], 2GB DDR3)... dostane facelift v podobe SSD, otazka znie: aky windows, aby to bezalo co najsviznejsie? Doteraz tam bol W7x64 Pro, uvazujem W10x64 Home? (vyuziva sa len na maily, lajt excel, surfovanie)

Dikes
heker
Redeemer
Redeemer

To mas jedno. Hlavne si pozri, aby si mal ovladace na Win10, ak ho tam chces dat. Z W7 ich nemusi vziat.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Prave ze na asus stranke nema... Mam sa teda radsej drzat W7?
Ale haluz je, ze pri aktualnom Windowse to klasicky vnucuje upgrade na W10, som zvedavy, ako by si s tym poradili...
heker
Redeemer
Redeemer

Pozri, mozes to skusit upgradnut a uvidis. Ak bude problem, tak na SSD hodis Win7.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Okej, takze z hladiska akoby "vykonu" je jedno ci to bude W10 alebo W7 hej?
Preferujem W10 ale ak by to malo spomalit na tom zalostnom HW tak bude asi W7 cesta.
Diky za postrehy zatial.
Napísať odpoveď