Život v Česku
-
nejakymarko
Addict
Život v Česku
Zdravím Vás.
Ako som si tak všímam, dosť ľudí tu z fóra študuje, alebo aj žije u západných susedov a tak sa chcem opýtať na pár vecí.
O par dni končím školu a mám pocit, že v Čechách je, čo sa týka môjho odboru, väčšia možnosť uplatnenia, tak uvažujem, že tu určitý čas pobudnem.
Pre začiatok by ma zaujímalo, ako riešite také bežné veci, ako zdravotne poistenie (či máte slovenské a modrú európsku kartičku, alebo máte nejaké dlhodobé cestovne poistenie, alebo proste ako), či ste riešili nejaké prechodná bydlisko v CZ, prípadne ako to je do budúcna s možnosťami hypoték, či je to lepšie vybavovať na Slovensku, alebo v CZ a tak. Proste také nejaké základne info o tom, ako si zariadiť život v "cudzine".
Vďaka
Ako som si tak všímam, dosť ľudí tu z fóra študuje, alebo aj žije u západných susedov a tak sa chcem opýtať na pár vecí.
O par dni končím školu a mám pocit, že v Čechách je, čo sa týka môjho odboru, väčšia možnosť uplatnenia, tak uvažujem, že tu určitý čas pobudnem.
Pre začiatok by ma zaujímalo, ako riešite také bežné veci, ako zdravotne poistenie (či máte slovenské a modrú európsku kartičku, alebo máte nejaké dlhodobé cestovne poistenie, alebo proste ako), či ste riešili nejaké prechodná bydlisko v CZ, prípadne ako to je do budúcna s možnosťami hypoték, či je to lepšie vybavovať na Slovensku, alebo v CZ a tak. Proste také nejaké základne info o tom, ako si zariadiť život v "cudzine".
Vďaka
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Život v Česku
Veľká pravda.nejakymarko napísal:O par dni končím školu a mám pocit, že v Čechách je, čo sa týka môjho odboru, väčšia možnosť uplatnenia, tak uvažujem, že tu určitý čas pobudnem.
Počas štúdia je dobré si nechať v poisťovni vystaviť doklad o "Poskytnutí nezbytné zdravotní péče", to platí pre akútne zdravotné problémy ako aj bežné ochorenia. Kamoša zastihol slepák a nemal potvrdenie, takže potom musel so slovenskou poisťovňou papierovať.nejakymarko napísal:Pre začiatok by ma zaujímalo, ako riešite také bežné veci, ako zdravotne poistenie (či máte slovenské a modrú európsku kartičku, alebo máte nejaké dlhodobé cestovne poistenie, alebo proste ako),
Doklad vydajú na počkanie.
Na získanie plného zdravotného poistenia treba v ČR pracovať, či už hlavný pracovný pomer, polovičný úvazok alebo Dohoda o pracovní činnosti s prekročením istej hranice mesačného príjmu. V takom prípade sa treba odhlásiť zo slovenskej poistovne, i keď veľa ľudí to nerieši a je neoprávnene 2krát poistená.
Ešte pred 2 alebo 3 rokmi bolo treba na vlastnenie nemovitosti mať minimálne prechodný pobyt. Teraz už netreba. Ja som si ho ale vybavil z pár osobných dovodov, jedným z nich aj to, že aby som získal trvalý pobyt, musím mať 5 rokov prechodný. Po 5 rokoch trvalých možem skúsiť požiadať o občianstvo. Alebo po 10 rokoch faktického a zároveň 2.5 trvalého možem požiadať o odpustenie zvyšných 2.5nejakymarko napísal:či ste riešili nejaké prechodná bydlisko v CZ, prípadne ako to je do budúcna s možnosťami hypoték, či je to lepšie vybavovať na Slovensku, alebo v CZ a tak.
-
Soviet
Darca
Su si dufam vedomi, ze na SVK im automaticky vznika podlznost kazdym mesaicom par 10tok eur?Andi_Cibula napísal: Na získanie plného zdravotného poistenia treba v ČR pracovať, či už hlavný pracovný pomer, polovičný úvazok alebo Dohoda o pracovní činnosti s prekročením istej hranice mesačného príjmu. V takom prípade sa treba odhlásiť zo slovenskej poistovne, i keď veľa ľudí to nerieši a je neoprávnene 2krát poistená.![]()
Nakolko cesky zamestnavatel neplati odvody na Slovensko, ale v Cesku. Do zdravotky/socialnej im ziadne prachy neprichadzaju.
Teda aspon umna to tak je v zahranici, ze som sa odhlasil. dufam, ze sa nemylim.
Tvojmu postu nerozumiem. Ak pracuješ v ČR, v SR máš byt zo zdravotky odhlásený. V socke sa taktiež odhlasis, aby si im náhodou nechýbal.
-
Andi_Cibula
Addict
To je dobré zamyslenie sa, ale tí čo pracujú sú teda asi logicky donútení sa nadtým zamyslieť a vybaviť si to, ale z kamošov, ktorí počas štúdia sa zamestnali to neriešil nik. A dodnes som o žiadnom nepočul že by mali problém so sekerou voči zdravotke. Študákom platí zdravotku štát, teda slovenská zdravotka. A to že sa študák stane zamestnancom v ČR počas štúdia sa nedozvie.
Ad) Keď som po skončení štúdia v ČR začal hneď pracovať v ČR, tak tiež riešim niečo so slovenskou sockou ?
Ad) Keď som po skončení štúdia v ČR začal hneď pracovať v ČR, tak tiež riešim niečo so slovenskou sockou ?
-
Soviet
Darca
Netusim ako je to so studentom, ktory si privyraba.
Akonahle zacnes pracovat v zahranici, kde aj z platu odvadzas dane (nestudentsky), tak v krajine, kde uz nebyvas by si mal byt odhlaseny zo zdravotnej a prihlaseny v novej krajine.
Ak sa neodhlasis tak ti ju nikto neplati a teda stavas sa samoplatca. Mozno je to pre Cesko ine, ale umna to bolo tak, ze zdravotke na SVK som poslal sa mi mari moju zmluvu so zamestnavatelom v zahranici a na zaklade toho ma odhlasili a poslali mi tlacivo na zaklade ktoreho ma zaregistrovali v zahranici do zdravotky (inak by som mal narok az po pol roku). A teda mam zdravotny preukaz krajiny, kde pracujem a slovensky som vratil.
Najlepsie si to ale overit u zdravotnej poistovni
"Ak osoba pracuje v krajine EÚ/EHP (členské štáty EÚ, Nórsko, Island, Lichtenštajnsko) a Švajčiarska, podlieha povinnému nemocenskému poisteniu a povinnému poisteniu v nezamestnanosti v danej krajine. Nemôže súčasne podliehať systému dobrovoľného nemocenského poistenia a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti na Slovensku. "
Akonahle zacnes pracovat v zahranici, kde aj z platu odvadzas dane (nestudentsky), tak v krajine, kde uz nebyvas by si mal byt odhlaseny zo zdravotnej a prihlaseny v novej krajine.
Ak sa neodhlasis tak ti ju nikto neplati a teda stavas sa samoplatca. Mozno je to pre Cesko ine, ale umna to bolo tak, ze zdravotke na SVK som poslal sa mi mari moju zmluvu so zamestnavatelom v zahranici a na zaklade toho ma odhlasili a poslali mi tlacivo na zaklade ktoreho ma zaregistrovali v zahranici do zdravotky (inak by som mal narok az po pol roku). A teda mam zdravotny preukaz krajiny, kde pracujem a slovensky som vratil.
Najlepsie si to ale overit u zdravotnej poistovni
"Ak osoba pracuje v krajine EÚ/EHP (členské štáty EÚ, Nórsko, Island, Lichtenštajnsko) a Švajčiarska, podlieha povinnému nemocenskému poisteniu a povinnému poisteniu v nezamestnanosti v danej krajine. Nemôže súčasne podliehať systému dobrovoľného nemocenského poistenia a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti na Slovensku. "
-
nejakymarko
Addict
Dik za rady, to "Poskytnutí nezbytné zdravotní péče" si mam ziadat u svojej ZP na slovensku, alebo ako to je?
-
Andi_Cibula
Addict
V českej, oni si to vybavia medzi sebou.
Ja už tiež pracujem v ČR na full-time, ale zaujímalo by ma, či niekto 100%-ne nevie, či je nutné sa odhlasovať aj so slovenskej sociálnej poisťovne. Kamoš mi spomínal, že jeho mama to na Slovensku zisťovala, ale povedali jej, že so sociálnou poisťovňou nie je nutné riešiť nič. Odhlásený som preto len zo slovenskej zdravotnej poisťovne...
-
Soviet
Darca
Nic na socialke neriesis
"Osoba, ktorá je na Slovensku nezamestnaná a odchádza do zahraničia pracovať, nemá pri odchode do zahraničia voči Sociálnej poisťovni žiadnu oznamovaciu povinnosť. "
http://www.socpoist.sk/praca-v-zahranic ... ni%C4%8Dia
"Osoba, ktorá je na Slovensku nezamestnaná a odchádza do zahraničia pracovať, nemá pri odchode do zahraničia voči Sociálnej poisťovni žiadnu oznamovaciu povinnosť. "
http://www.socpoist.sk/praca-v-zahranic ... ni%C4%8Dia
Ak v ČR normálne pracuješ, tak musíš byť poistený v českej zdravotnej. Zo slovenskej sa treba odhlásiť (nemôžeš byť poistený v dvoch štátoch naraz). Ak si chceš nechať nejakého doktora na Slovensku, alebo chceš mať právo aj na štandardné vyšetrenia na Slovensku, vieš to poriešiť formulárom E106. Ten je určený pre ľudí, ktorí pendlujú medzi ČR a SR a vďaka nemu si akoby normálne poistený aj v SR.
Prechodný pobyt je nutný pre registráciu vozidla, to je asi jediná výhoda do začiatku. Pri hypotékach je nutný len v niektorých bankách, pokiaľ viem.
Prechodný pobyt je nutný pre registráciu vozidla, to je asi jediná výhoda do začiatku. Pri hypotékach je nutný len v niektorých bankách, pokiaľ viem.