Mám 22 a nič neviem vybaviť

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
baran
Novice
Novice

Mám 22 a nič neviem vybaviť

Príspevok od používateľa baran »

Mam 22 rokov a vobec neviem kde sa mam naucit vsetky tie vybavovacky co robia moji rodicia. Mam na mysli: platba dani, prevod nehnutelnosti, platba za kurenie, vodi, povine zmluvne poistenie a mnoho dalsieho. chapete co myslim? ze vobec neviem kde a ako sa vybavuju tieto zakladne obcianske povinnosti.

neviem napriklad:
1. ako kupit/predat dom
2. ako kupit/predat auto a vsetky papierovacky okolo toho
3. kde zohnat dodavatela vody, plynu, elektriky a ako sa to plati
4. ako a za co vsetko platit dan
5. na ktore urady mam chodit a platit napriklad zdravotna poistovna, povinne zmluvne, socialne poistenie a urad prace - vobec neviem ako tieto urady funguju
a este neviem co vsetko dalsie.
lebo coskoro mi konci vysoka a ja vobec neviem co robit v realnom zivote... Snad ma tu niekto chape a sry pisal som to na mobile.
Aiden
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Mám 22 a nič neviem vybaviť

Príspevok od používateľa Aiden »

Najlepsie bude, ked si postupne zacnes tie veci riesit sam + objavis caro googlu... pobehas urady, naseries sa a budes spominat, ako ti bolo dobre, kym to za teba robili rodicia :D
baran
Novice
Novice

Aiden napísal:Najlepsie bude, ked si postupne zacnes tie veci riesit sam + objavis caro googlu... pobehas urady, naseries sa a budes spominat, ako ti bolo dobre, kym to za teba robili rodicia :D

ale mozes mi trochu poradit ze co vlastne vsetko budem musiet riesit ked skoncim vs ? dakujem
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

najst si pracu alebo sa prihlasit na urad prace
baran
Novice
Novice

beardie napísal:najst si pracu alebo sa prihlasit na urad prace

a ďalej? čo sa rieši na urade prace a čo potom?
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Boze, stalo ma to 4 sekundy na googli. http://www.upsvar.sk/obcan/som-absolven ... e_id=13136

Na urade prace ti povedia co potom. Ty si fakt nesamostatny.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

2. ako kupit/predat auto a vsetky papierovacky okolo toho
Toto je pomerne jednoduché. Kúpiš auto a s predávajúcim spíšeš kúpno-predajnú zmluvu. K tejto zmluve priložíš aj čestné prehlásenie, že súhlasíš s tým, aby bolo auto odhlásené na tvoju osobu. Okrem dokladov k autu ako EK, STK, poistka, ti dá predávajúci k autu aj kópiu technického preukazu. Originál ti pošle predávajúci akonáhle auto odhlási na tvoje meno. Keď ti príde domov originál technického preukazu si pripravený ísť prihlásiť auto na seba. Ešte pre tým, než pôjdeš na fízlicu (k dopravákom) si musíš uzatvoriť PZP na auto. Opäť jednoduchý úkon, zájdeš do poisťovne, vypíšu sa papiere a uzatvoríš PZP. Teraz prídeš na fízlicu a na informáciách ti poskytnú tlačivá, ktoré je potrebné vyplniť pri prihlasovaní auta. Všetko to vyplníš a informuješ sa, kedy a kde robia obhliadku áut. Pri obhliadke ti policajt skontroluje, či máš správne vyplnené tlačivá a skontroluje ti VIN auta, podpíše. Akonáhle máš podpísané papiere, môžeš uskutočniť samotný prepis. Ak auto nemení okres necháš ŠPZ na ňom, ak mení dáš ich dole a berieš ich zo sebou na políciu. Opäť na informáciách si zistíš, kde sa odovzdávajú tlačivá (a prípadne aj značky). Prídeš tam, na mašine si vytlačíš poradové číslo a kúpiš si na ďalšej mašine kolky. Ak nemeníš okres tak za 33 € ak meníš okres tak za 66 €. Akonáhle sa dostaneš na rad, vôjdeš do kanclu, odovzdáš starý technický, doložíš potvrdenie o uzavretí PZP, kolky a v prípade zmeny okresu odovzdáš aj značky. Za chvíľu to policajti všetko vybavia, dostaneš nový technický a všetko je vybavené.
4. ako a za co vsetko platit dan
Daň platíš za nehnuteľnosti a pozemky, ktoré vlastníš. Dokonca myslím, že daň sa platí dokonca aj za psa... Platí sa to na obecnom úrade, prípade mestskom úrade raz ročne v tomto období. Všetko ti tam povedia a vysvetlia, treba sa ich spýtať.

Čo sa týka daňových priznaní (daň z príjmu) a celkovo vecami ohľadom peňazí, je veľmi nápomocná táto stránka: http://www.finance.sk/dane/danovy-speci ... -prizanie/
5. na ktore urady mam chodit a platit napriklad zdravotna poistovna, povinne zmluvne, socialne poistenie a urad prace - vobec neviem ako tieto urady funguju
Akonáhle skončíš študovať, máš povinnosť prihlásiť sa na úrade práce, bezpodmienečne a myslím, že je na to 7 dní odo dňa skončenia štúdia. Na tvojom Úrade práce si treba zistiť, pod ktoré číslo dverí spadáš - to bude človek, s ktorým budeš spolupracovať a riešiť s ním veci ohľadom práce. Nájdeš ho, počkáš si, kým prídeš na rad a povieš, že si skončil štúdium. Sú dve možnosti...

A. Nemáš robotu
Tzn., že budeš zaradený do evidencie nezamestnaných, budeš musieť vypísať rôzne tlačivá, aby ťa vedeli zaradiť a kvalifikovať. Vo všetkom ťa tam usmernia, netreba sa báť, že by si na niečo zabudol a niečo vynechal. Na základe týchto vecí budeš zaradený do evidencie nezamestnaných, dostaneš preukaz a budeš chodiť na aktivity, ktoré ti stanoví úradník, ktorý ťa má na starosti. Budeš nosiť potvrdenia o tom, že si hľadáš prácu a v prípade, že ti nájdu zaujímavé miesto ťa odporučia na pracovné pohovory.

B. Máš dohodnutú prácu
Opať musíš ísť na úrad a vyhľadať pracovníka, kt. ťa má na starosti s tým rozdielom, že mu donesieš pracovnú zmluvu a vec je uzavretá. Na tých pár dní (od konca štúdia do začiatku prac. zmluvy) budeš vedený ako nezamestnaný a odo dňa, kedy platí prac. zmluva budeš už riadny zamestnanec (platí len pre TPP!!). Napríklad ako dohodár môžeš mať prácu no zároveň byť stále vedený ako nezamestnaný. Podrobnejšie ti to vysvetlí pani na úrade.

Na úrad práce nie je nutné ísť iba vtedy, ak tvoja prac zmluva (TPP) začína presne odo dňa, kedy ti skončilo štúdium. Prečo je to tak? Pretože tým, že skončíš štúdium štát zároveň prestane platiť na teba zdravotnú poistku... čiže ak by si skončil štúdium napr. 8.6. a zmluvu máš až od 1.7. vznikne ti tam 22 dňová fuga v zdravotnom poistení. Preto sa treba ísť prihlásiť na Úrad práce, aby ti štát platil zdravotné poistenie v období, kedy nie si ani študent a ani zamestnanec, čiže si nezamestnaný. Je ešte možnosť zaplatiť si toto zdrav. poistenie sám (v prípade, že sa neregistruješ na úrade práce). Robí to asi 60 € mesačne a je potrebné si dohodnúť takýto systém vyplácania v zdrav. poisťovni. Pokiaľ sa však v čase nezamestnanosti registruješ na Úrade práce žiadny dlh ti nevzniká a poistku za teba platí štát. V prípade, že ideš robiť na TPP poistku za teba platí zamestnávateľ a on sám ti ju nahlási, čiže so zdrav. poisťovňou netreba nič viac riešiť. Je dobré však raz ročne zájsť do svojej zdrav. poisťovne a informovať sa, či máš všetky záležitosti v poriadku. V prípade nedoplatkov sa dĺžna suma navyšuje o úroky a vie sa to vyšplhať na poriadne čísla.
beardie
Redeemer
Redeemer

baran napísal:a ďalej? čo sa rieši na urade prace a čo potom?
potom za teba bude stat platit zdravotne poistenie a daju ta na pocitacove kurzy, aby si si vedel aspon vyguglit zakladne veci

preto sa ponuka otazka, ako si sa dostal sem?
MayDaySK
Star
Star

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Vsetko tu je napisane spravne. Ja som to uz vsetko absolvoval a dobre to pisu je to pekne podrobne co sa tyka prepisu auta aj uradu prace a zdravotnej poistovne. Dodam ze veci ako voda, plyn, elektrika, kurenie... Takze zalezi ci byvas v bytovke alebo rodinnom dome. Pri dome je to vas majetok a platis priamo u dodavatela elektriny (EoN, ZSE) atd; plyn priamo u SPP alebo iny nazov neviem kto vsetko este dodav plyn, vodu u vodarni a to je vsetko kedze v dome ohrievas vodu sam, este stocne u obce ak ste napojeni na kanalizaciu, ak nie tak mate zumpu ktoru treba obcas dat odsat (technicke sluzby)... Ak v bytovke tam je to trocha inac: Patrite pod nejake bytove druzstvo, proste budova ako celok ma spravcu a jemu platite fond oprav, teplu vodu a kurenie kedze v bytovke to je zabezpecene automaticky (nemas bojler a nekuris drevom v piecke), plyn, elektrika, studena voda rovnako ako v dome bud jednotlivo u dodavatelov alebo to das SIPO a tak posta to za teba vsetko uhradi a tebe vystavi akusi fakturu ktoru zaplatis na poste a dalej sa nestaras.

Za psa sa plati raz rocne na obecnom urade a za odpad tiez. Ine zvierata (macka, skrecok, andulka) nepodliehaju registracii. Ale toto si upravuje kazde mesto podla svojho VZN. Niekde sa plati za parkovacie miesto automaticky ze to patri k bytu niekde nie...
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Akurát jedna malá nepresnosť.
Overený súhlas na prepis auta je nutný iba ak auto dakto kupuje z iného okresu ako v tom v ktorom býva.
A už neexistuje pojem kúpno predajná zmluva ale iba kúpna zmluva.
https://www.google.sk/search?hl=sk-SK&i ... gws_rd=ssl
Pojem kúpno predajná zmluva myslím,že už neplatí od roku 2004 a možno aj skôr.

A to ,že dačo nevieš nie je hanba. Každý sa to musí dakde naučiť.
Aj za cenu "hlúpych" otázok.
Akurát si treba občas dávať pozor na uradoch. Hlavne na úrade práce a sociálke. Dosť často ľudí zavádzajú. Stalo sa to i mojej 20 ročnej dcére. A len vďaka tomu,že žena robí v štátnej správe boli veci veľmi rýchlo uvedené na správnu mieru. A dotyčná zamestnankyňa si to patrične vyžrala.
Makoveho pomaly na rukách nosia a bieleho odrbu ako chcú.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Pocuvaj mameluch, kto ta prihlasi na urad prace? Rodicia? Alebo kto za teba pojde na pohovor do prace a vypise zivotopis? Ako si sa ty vlastne dostal na vysoku, ci rodicia vypisali prihlasku?

Mlady pan, je cas zobudit sa a zacat googlit. Nie je nic jednoduchsie ako si nafukat www.google.sk, napisat tam "ako prihlasit auto" a precitat si prve odkazy. Ak nepomoze, citam dalsie alebo zmenim jladanu vrazu. To iste s danami, uctami a neviem cim dalsim. Ak ti ucty chodia, je to uz len o inkase alebo internet bankingu + platbach.
mumbojumbo
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa mumbojumbo »

Preco sa stazujete ze sa pyta otazky? Diskusia na fore sa casto zacina otazkou, hoc tazkopadnou. Na vsetky otazky moze byt odpoved: vygoogli si to, a tym mozme toto forum zrusit pretoze bude zbytocne. Niekedy je o zalezitostiach lepsie citat v hovorovom style na fore ako v administrativnom na stranke uradu.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Presne tak, chlapec nemôže za to, že ho rodičia dokonale ochránili pred akýmkoľvek nebezpečenstvom, vrátane pred akýmikoľvek skúsenostiami. Existujú typy rodičov, ktoré potomkom ani len nedovolia starať sa sami o seba a pri vlastnej iniciatíve zakročia "nemôžem sa na to dívať ako to robíš, daj to sem". Poznám aj prípad, kedy mama synovi nedovolila vypísať si prihlášku na VŠ, lebo mala strach "aby to nedokazil".
bindo011 napísal:Všetko ti tam povedia a vysvetlia, treba sa ich spýtať.
Vo všetkom ťa tam usmernia, netreba sa báť, že by si na niečo zabudol a niečo vynechal.
Podrobnejšie ti to vysvetlí pani na úrade.
No a pri týchto vetách som sa musel pousmiať. :)
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Tak akože ja, keď som vyliezol zo školy, tiež som bol mimo... vôbec som nevedel čo a jak. Na počudovanie však boli úradníčky veľmi milé a ochotné... dôležité je sa ich pýtať, pýtať a pýtať, keď neviem, čo mám robiť, čo mi treba. Kľudne aj 100x, keď som nechápavý... :D . A tých 20 minút, kedy budem vyzerať ako nechápavý dement kľudne prežijem, ak ma to má čosi naučiť do života.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

mumbojumbo napísal:Preco sa stazujete ze sa pyta otazky? Diskusia na fore sa casto zacina otazkou, hoc tazkopadnou. Na vsetky otazky moze byt odpoved: vygoogli si to, a tym mozme toto forum zrusit pretoze bude zbytocne. Niekedy je o zalezitostiach lepsie citat v hovorovom style na fore ako v administrativnom na stranke uradu.
pocul si o tom prislovi ze "daj cloveku rybu a nasytis ho na den, nauc ho ako ryby chytat, nasytis ho na cely zivot"?

o tom to je, on sem da 5 otazok, niekto mu tych 5 otazok odpovie a co potom? bude sa o seba zrazu vediet postarat? nebude, nabuduce nebude nieco vediet, zase sa pride pytat. ako da sa tak zit, vzdy sa najde niekto kto mu odpovie, ale nebolo by lepsie naucit sa samostatnosti?

ma zaraza to ze chlapes vie ze jeho rodicia taketo veci ovladaju, on ich neovlada a aj tak sa radsej ide pytat random ludi na forum... jasne, dnes v dobe internetu zistis vsetko sam, ale on viditelne toho schopny nie je.
je uplne logicke ze toto su veci ktore 22 rocny chalan ovladat nebude, v skole sa taketo veci neucia. bud ta to nauci niekto, vacsinou prave rodicia, alebo na to prichadzas sam, postupne ako to pride. ved to nemusis vsetko vediet naspamat.
ked kupis prve auto, zistis co vsetko treba vybavit. ked skoncis skolu, zistis co vsetko treba vybavit.

ale rada nad zlato, pokus sa najprv veci pozistovat sam, az potom sa zacni pytat rodicov ci tu na fore, tak sa nenaucil len to co potrebujes, ale aj tej samostatnosti.
MayDaySK
Star
Star

Aaach jáááj a čo čaká mňa? Máme tu obdobie daňových priznaní... Mal som 7 pracovných/brigádnickych pomerov, 1 obdobie SZČO, 2 obdobia na úrade práce (poberanie podpory) a potom kopa drobných období ako dobrovoľne nezamestnaný keď som si sám doplatil odvody. To sú ale obdobia bez príjmu to daňový úrad nezaujíma. Ale tak mi ajtak zostáva vydokladovať 10 potvrdení z ktorých mám k dnešnému dňu (8.2.) zatiaľ len dve. Ak by som chcel aby mi to zamestnávateľ urobil tak 15.2. by som musel napochodovať so všetkými desiatimi potvrdeniami (čo pochybujem že stihnú poposielať dovtedy) a za druhé zákon hovorí že kto bol aj SZČO bezohľadu na to aké obdobie si dáva daňové zrobiť súkromne t.j. nemôže zamestnávateľ. Takže budem mať čo robiť. Pointa celého je že téma je "neviem vybaviť" ale ja už z tých večných vybavovačiek mám takú hlavu že ja už "nič nechcem vybaviť" už ma to tak vyčerpáva... Ale žiaľ musíme je to povinnosť inák pokuta. Áaach prečo to nemôžu tie úrady robiť za nás? Tak ako je napríklad zdravotná poisťovňa že či som na úrade práce alebo sa zamestnám tak oni všetko nahlásia/prehlásia/odhlásia a ide to proste samé. Toto by mohli aj s tým daňovím.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Kde si zobral datum 15.2 ?
beardie
Redeemer
Redeemer

To bude asi interné firemné rozhodnutie

Problém bude skôr v tom, že bežne človek nemá za rok 10 rôznych zamestnávateľov, keď si na to sam netrufas, daj to nejakej účtovnícke za 30 euro

Pod uctovnickou sa samozrejme rozumie nejaká 20ka z najbližšej ekonomickej fakulty
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

§ 38 ods. 4 Zákona o dani z príjmov.
MayDaySK
Star
Star

beardie napísal:To bude asi interné firemné rozhodnutie
Zrejme ano, ale aj v iných firmách to pýtali do 15.2. príp do konca februára... Keď som sa na to pýtal že prečo (keďže daňové termíny sú do marca) tak odpoveď bola že aby to stihli urobiť keďže majú okolo 2000-3000 zamestnancov... Väčšinou som pracoval v tých veľkých firmách a tam to funguje tak...

PS: Aby ste si nemysleli tak nešlo o 10 pracovných pomerov ale napríklad že mal som hlavný pracovný pomer a k tomu ešte nejakú brigádu na dohodu a to sa všetko musí vydokladovať ako príjem... Aj keď som bol na úrade práce a poberal podporu v nezamestnanosti aj na to sa vystavuje potvrdenie... Takže takto je ich 10.
Napísať odpoveď