Bývalý režim

Diskusie na politické témy...

Čo si myslíte, čo bol bývalý režim?

Totalita
43
23%
Diktatúra proletariátu
5
3%
Diktatúra "komunistickej" strany
18
10%
Diktatúra komunistickej strany
20
11%
Červený fašizmus
20
11%
Socializmus
50
27%
Komunizmus
21
11%
iné(napíš čo)
11
6%

Celkom hlasov: 188

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Bývalý režim

Príspevok od používateľa hughito »

beardie napísal:nesuhlasim, pre sefa je jednoduchsie a hlavne lacnejsie potichucky zdvihnut plat 1 zamestnancovi ako celej skupine
Ale teraz si priznal, že práve kolektívne akcie sú z pohľadu šéfa v podstate nežiaduce, a tom celý čas hovorím. Presne si to trafil - kolektívne akcie šéfa "zabolia" po finančnej stránke viac, ako individuálne konanie.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

ano, a preto radsej potichu prida jednomu ako by mal pridavat celemu teamu
ked za nim pride 1 clovek s par argumentami, tak je velka sanca, ze sa zvysenie platu podari
ked pride cely team, tak je mozne, ze sa na nich vysere, na vsetkych

preto som proti kolektivnemu vyjednavaniu o platoch, ak nejde o specificke podmienky
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie napísal:ano, a preto radsej potichu prida jednomu ako by mal pridavat celemu teamu
ked za nim pride 1 clovek s par argumentami, tak je velka sanca, ze sa zvysenie platu podari
ked pride cely team, tak je mozne, ze sa na nich vysere
Takisto je možné, že sa vyserie na toho jedného. Samozrejme, môže nastať zvýšenie aj v takomto prípade, ale to sa nedeje bežne, musí tam byť dobrý dôvod, lebo ten šéf nepociťuje nejaký tlak (ak tam nejde vyslovene o debatu v zmysle, zvýšte, alebo idem preč a chce si daného pracovníka udržať pre nejakého dôvody - napr. priateľka sa viackrát pokúsila o zmenu pracovnej pozície s čím súvisel aj lepší plat a bola ignorovaná, resp. išlo o prísľuby. Keď podala výpoveď, tak zrazu to už bolo na papieri a stačilo podpísať).

Ak ale počas pravidelných stretnutí a debate o svojom pracovnom stave ide napr. celé oddelenie (napr. 10-15 ľudí) postupne za šéfom a dokonca má vopred dohodnuté rovnaké požiadavky, tak šéfovi zapne žiarovka a začne sa mrviť na tej stoličke on, nie osamotený zamestnanec, ktorý je inak vždy v pozícii slabšieho.
ancikrista
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ancikrista »

bindo011 napísal:Neviem cia je to chyba... je to problem spolocnosti, ktory sa zial Bohu dotyka aj mna a celkovo mladych ludi. Chyba v mladom veku osveta, povedzme, ked ma decko a pak mlady clovek 13 - 14 - 15 a rozhoduje sa kam na strednu. Kto ti vysvetli dost jasne, ze kroky, kt. teraz podniknes ti nadobro zmenia cely zivot? To neni o tom, ze vyberiem si v obchode snickersku alebo horalku... to ti zmeni komplet zivot... No a v tomto je podla mna chyba. Vidim to na sebe, z dnesneho pohladu vobec netusim, preco som si vyberal strednu taku, aku som si vyberal... Vyska mi uz dava zmysel a prakticky ten prvy stupen VS studia mi dal jediny pouzitelny zaklad nejakych vedomosti do zivota. Studoval som strojarstvo a vyrobnu techniku, naucil som sa kreslit, daco z elektriky, daco z konstruovania... To beriem ako velke plus. Cize suhlasim, vedomosti su velmi dolezite, a ked si vyberies nespravne zabijes svoj cas a nic ti to neprinesie do zivota.

Pamatam si, ako na ucnovky sli ti najhorsi spoluziaci... taki, co mali 3, 4. Lebo budu "robit rukami", ti lepsi pojdu na stredne a najlepsi na gympel... Je to paradoxne, pretoze prave ti, ktori sli na ucnovky a naucia sa dobre remeslo, prave ti maju najvacsiu sancu na uspech. 3 roky ucnovka alebo 4... 2 roky sa zaucis a do 3 rokov ak budes dobry si level master vo svojom odbore... :D.

Mne aj napadlo, preco skolstvo aktivne nevstupi do civilneho sektoru sluzieb... to znamena, ze napriklad skola, kde sa ucia automechanici by mala vlastny servis, kde by sa ziaci ucili, skola by ryzovala na tom, bo auta sa kazia a ziaci by mohli byt dokonca odmeneni nejakym stipkom. Ja viem, je to odvazna myslienka, no mozno by nieco take fungovalo, nehovoriac o tom, ze studenti by boli motivovani. A to je len jedna vec, ktora mi napada... :)

Problem je, ze teraz je to urobene a nastavene tak, ze skoly neprodukuju ludi, ktori by boli pripraveni na sucastny trh prace. A uz vobec stat nedokaze komunikovat s mladym clovekom a ponuknut ti nejake moznosti, dat ti prilezitost. Dneska je to hodne o tom, aky si priebojny. Ked nie si, si v prdeli... 50 % prac. pozicii si vyzaduje cudzi jazyk... uz ti nestaci vediet po Slovensky... a mohol by som pokracovat donekonecna. O pristupe ucitelov a v konecnom dosledku aj o pristupe mladeho cloveka 21. storocia k zivotu. Je to problem celospolocensky, no keby so mnou v 15 niekto pokeca fakt konstruktivne na tuto temu, vysvetli mi realne, aka je situacia na trhu prace, bez pozlatok, bez ruzovych okuliarov... tak si sakra dobre rozmyslim, akym smerom sa vyberiem...
pozri sa, ono je hlavný problém v tom, že ľudia spansteli (namyslení sú stále viac a viac) s pokrokom, vývojom kapitalizmu, každý sa chce mať tak dobre ako ten druhý a preto dnes veľmi niet záujem o remeslo najmä u mladých, ktorý viac menej iba snívajú, že nič nezrobiť a niečo mať, lenže reálne nič nie je zadarmo a všetko si musí človek poctivo odmakať, aby to reálne aj mal

no, napr. za bývalého režimu bolo mladých remeselníkov práveže aj 4x toľko ako dnes, resp. SOU stavebné, učňovky, pretože ľudia vtedy neboli takí vysokopostavení, že každý chce byť sám sebe pánom, robiť sa muselo a preto každý mladý automaticky po škole robil remeslo, založil si rodinu, veď sociálne istoty (napr. družstevné byty výberovými konaniami pre zamestnancov baní, geologických či hutníckych podnikov) boli, takže aj nebol problém si založiť rodinu kľudne aj do 25 - ky napr. bez VŠ a človek bol maximálne spokojný, nemal žiadne osobný problém, predtuchy, namyslenosť, že vzdelanie je na 1. mieste, čo najkvalitnejšie vzdelanie a neviem čo ešte iné ako práve dnes . . .
tým, že nebolo to slobodné podnikanie ako dnes, tak pokrok v nových technológiách, tiež nebol až taký rýchly ako dnes a preto aj tie školy, čo mali, tak im stačili kľudne aj na profesie do dôchodku, veď elektroniky nebolo toľko a v dnešnej dobe sa musia aj každý rok napr. zamestnanci v automobilkách rekvalifikovať, lebo stále musia mať aktuálne poznatky s technológiami, s ktorými práve pracujú

preto nie nadarmo sa hovorí, ako každý hovorí, že na Slovensku práveže roboty aj je, a to ja napriek nedostatku pracovných miest na absolventa, že na 1 pracovné miesto sa hlási, má záujem kľudne aj 50 ľudí, len nemá kto robiť, lebo všetko sú to najmä zahraničné podniky ako automobilky, kde väčšina ziskov z produkcie nízko postavených výrobných pracovníkov ide práve zahraničiarom a Slováci potom v podstate musia robiť pre nich ako otroci pomaly za minimálne mzdy, nikomu sa to samozrejme nepáči, hlavne mladým, ktorí ešte nemusia živiť vlastné rodiny, aby prežili a preto to mladý nechcú robiť, tak potom aj po skončení strednej odbornej školy, pôvodnej učňovskej sa silou mocou trepú na vysoké, buď to zvládnu, alebo vďaka tej často ospevovanej matike vypadnú ako každým rokom 50% prvákov najmä na technických, tak potom idú robiť do zahraničia

ale to chodia aj čerství vysokoškoláci, no zaujímavé na to je najmä to, že aj tak tam robia to isté ako stredoškoláci, t. j. skôr remeselné pozície, lebo tie vysokopostavené u nás ako manažérske, vedúci projektov a pod. majú tiež málo zaplatené a v zahraničí im to robiť tiež nedajú, lebo všetci zahraničiari či tu, tak i tam sa správajú ku Slovákom ako k handrám bez ohľadu na vzdelanie, v podnikaní tiež nemajú v podstate žiadnu šancu a keď aj, tak to i len na vyžitie 300 - 500€, lebo konkurencie schopnosť ako i trh sú dnes už nasýtené hlavne zahraničnými firmami, ale aj tými našimi, preto im aj tam zahraniční zamestnávatelia dávajú robiť ako otrokom, ale ak majú aspoň 1500€ v čistom + preplácanú stravu, štandardné ubytovne, či aj príspevok na vycestovanie, tak si myslím, že sa majú dobre, lebo väčšina remeselných profesií s nástupným platom sa tam pohybuje, napr. Rakúsko, Nemecko cca 1500 - 2000€/mesačne v hrubom, no samozrejme to ubytovanie, cestovné a stravu nemajú častokrát preplácanú a pri tých cenách tam im potom v čistom vychádza kľudne aj pod 1000€, ako môj kamarát kamionista vo Francúzku, že 4 - týždne tam, týždeň doma a vždy príde iba zo 600€, čiže viac menej sa tam viacerým Slovákom ani neoplatí takú diaľku ťahať pre také peniaze, čím asi ostanú robiť aj tu doma, v ČR majú tak isto zaplatené ako v Bratislave, takže v konečnom dôsledku asi vo VW Bratislave za tých 600 - 700€ ak majú čistého, pokiaľ nie sú zdieraní agentúrami, tak robia asi tam, no . . .
možno, ak v budúcom Land Rovri budú dostáť nástupný 1250€ v hrubom, tak lepšie už nebudú mať na Slovensku asi nič

jasné, veď prečo potom štát zaviedol to duálne vzdelávanie, keďže väčšina tých škôl je dnes odrezaných od reality a štát chce, aby najmä mladí robili na nich, či na Rómov a dôchodcov, tak týmto vymysleli operační program zo školy priamo na trh práce, lenže aj tak to veľmi nepomohlo, lebo zas málo mladých sa do tohto projektu zapojilo alebo skôr samotných škôl, väčšinou tých SOŠ a aj to už ako nastupujú, tak sa zaväzujú zmluvou tým, že budú pre nich robiť po skončení štúdia vo forme duálneho vzdelávania

takže konečný výsledok je z toho asi taký, že mladí majú takú výdrž na štúdium, študujú tak dlho ako nikdy predtým, čím ďalej viac mladých si dnes nebuduje vážny vzťah, nezakladá rodiny, veď koľko párov po 30 - tke je dnes už bezdetných, alebo majú deti aj v 40 - tke, do stavu manželstva sa zoberú kľudne aj po 15 rokoch spoločného vzťahu, nemajú na to financie, radšej uprednostní tú kariéru a týmto výrazne klesá aj demografický vývoj SR, čím takto menej a menej ľudí robí na dôchodcov, ktorí sa majú stále a stále horšie, dôchodkový vek sa tiež predlžuje najnovšie až do 67 - ky, zdravotne máme dnes už tiež viac ľudí hendikepovaných ako kedysi, veď už len koľko mladých má dnes problém zo zrakom, ostrosť do diaľky ako pred 10 - 20 rokmi, veľa úrazov, úmrtí pri tragických nehodách, bezdomovcov je možno 3x toľko ako na začiatku 90 - tych rokov . . .

zamestnávatelia dnes už vôbec neprihliadajú na stupeň dosiahnutého vzdelania, skôr aký je zdravotne, vekovo či skúsenosťami zdatný pre úkon danej funkcie, lebo tiež im ide iba o to, aby prežili a mali peniaze z pracovnej sily a nič viac
dnes už ako som spomínal aj veľa vysokoškolsky vzdelaných ľudí chodí robiť remeslá do zahraničia, či niektorí aj tu, len aby prežili a taktiež naopak dnes už veľa stredoškolsky vzdelaných ľudí robí na kadejakých manažérskych projektoch ako informačno - komunikačné siete a pod.

takže dopadli sme tak ako sme dopadli a má to iba katastrofálne následky pre spoločnosť a jej vývoj :(
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:šéfovi zapne žiarovka a začne sa mrviť na tej stoličke on, nie osamotený zamestnanec, ktorý je inak vždy v pozícii slabšieho.
toto nie je pravda
samozrejme, ze lahko nahraditelny clovek ma zanedbatelnu vyjednavaciu silu
ide ale o kvalitu zamestnanca, ak na nom firme zalezi, lebo je tazko nahraditelny, tak mu znesie aj modre z neba

tvoj pristup mi je ale jasny a rozumiem mu, pohybujes sa v oblasti so slabou socialnou perspektivou, preto budes bojovat za nich
tito ludia ale velmi svoje okolie alebo krajinu dalej neposunu...
hughito
Redeemer
Redeemer

V poriadku uznávam, slovo vždy som použiť nemal. Ale aj tebe musí byť jasné, že prípady, ktoré naznačuješ, sú percentuálne ku všetkým pracujúcim vôbec, zanedbateľné.
beardie
Redeemer
Redeemer

vzhladom na nedostatok kvalifikovanych zamestnancov su ti aktualni stale viac ziadani, a preto si myslim, ze inteligentny zamestnavatel si vie spocitat, ci sa mu dany pracovnik a jeho zvysenie platu oplati alebo nie
uz nie sme v dobe, kde robi vacsina naroda v tovarnach za minimalku alebo na poli v otrockych podmienkach
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Spozorovaný bol ale už aj jav, že nespokojný zamestnanec jednej technologickej firmy po nezhodách odišiel a prešiel ku konkurencii.
Firma od ktorej odišiel neprejavila záujem problém riešiť, zbavila sa zbytku týmu a vývojové téma dali outsorcovať. Dodnes sa z toho nespamatali a spomenutá konkurencia valcuje trh. :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:javatar: Ale ty berieš do úvahy len obmedzenú situáciu na Slovensku, kde hlavne neexistuje riadna tradícia v tomto smere. Ja som to myslel globálne a takisto z historického hľadiska...

...Tie boje, štrajky, protesty sa dejú neustále a kedysi sa diali častejšie a oveľa masovejšie...

...Veci ako "pozitívne referencie" a x iných sú všetko nástroje na potlačenie prípadného sociálneho zápasu, alebo jednoducho triedneho boja...

...že keď sa jedna kolektívne, ide vždy o silnejší tlak, ako v prípade samotného jednotlivca.
Bod po bode, casti z tvoje situacie:
1. Neberiem situaciu len na SVK, vdaka tomu, ze som v Londyne mam skusenosti prveho sveta a je tu vela ludi aj zo spominanej azie a podobne. Takze mam sice subjektivne svedectva ale z prvej ruky. A nepoznacene idealizmom.
2. Opakujem sa "Diali sa, deju a diat sa budu", napisal som si to vo svojom poste aj sam. Ale takisto sa deju aj tie individualne boje o ktorych sa nedocitas nie len v denniku N a SME ale nikde (s vynimkou ludi co to dotiahli z uplneho dna na uplny vrchol). A tiez sa diali aj v minulosti. A netreba sa ti nad tym zamysliet az tak hlboko,ze co sa deje, dialo a diat bude vo vacsom mnozstve. Napisem to este raz a inymi slovami. Kolektivne protesty su legitimny sposob boja za lepsie podmienky ale zdaleka im nevdacime ani za 10% toho co tvrdis, ze im vdacime.
3. Ideologicka hlupost. Sef nie je tvoj nepriatel. Ale to by si najskor musel byt ochotny to uznat aspon v hypotetickej rovine. Ked ti sef napise pozivnu referenciu a ty si najdes vdaka nej pracu v konkurencnej firme (lebo tvoje schopnosti vedia najlepsie vyuzit konkurenti) tak v podstate straca.
4. Ano tlak je silnejsi. V zavislosti od typu protestu. Napr. taky strajk je uz prostoduche vydieranie. Legitimne vo velmi malo podmienkach - aj ked niekedy je to najlepsie riesenie. A mimochodom aj tvoje kolektivne akcie su sucastou neviditelnej ruky trhu. Ako som pisal ja a aj beardie - sef radsej urobi maly ustupok. Pochopil si spravne, ze kolektivne akcie su neziadane. Vytvaraju tlak a kedze sef nie je tvoj nepriatel tak naco do prace namiesto prace prinasat aj negativne emocie. Pokial ich prinasa sef prvy tak uz v ramci sebaucty je potrebne zakrocit, niekedy aj kolektivne.
beardie
Redeemer
Redeemer

javatar napísal:Sef nie je tvoj nepriatel.
nemyslim si, ze hughito bude schopny nieco take uznat, vyznamne by to otriaslo jeho svetonazorom
resp stalo by sa to iba ak by sa sefom sam stal a vzhladom na jeho planovane zivotne smerovanie si nemyslim, ze sa to niekedy stane
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie:
uz nie sme v dobe, kde robi vacsina naroda v tovarnach za minimalku alebo na poli v otrockych podmienkach
Hovoríš o Slovensku? Ak áno, tak pochybujem, že máš pravdu, ale opakujem, ja stále o celom svete. A to, že minimálne v západnom svete sa tie otrocké podmienky už do takej miery nevyskytujú, je výsledkom práve dlhoročných sociálnych a politických kolektívnych zápasov, nie osobného záujmu o zvýšenie vlastnej mzdy.

javatar: Ale Londýn. V tomto zmysle naozaj treba vziať do úvahy najmä krajiny tretieho sveta, ale ako stále to platí aj pre Západ.

Vďačíme im naozaj za veľa. Najmä, ako som spomenul, za väčšie veci, ako všeobecné pracovné práva, 8 hodinový pracovný čas a pod. Individuálne boje sú fajn, ale ide v podstate o zlepšenie vlastnej finančnej situácie. Všeobecné pracovné práva a podmienky (a v širšom zmysle aj politické práva a iné práva, o ktorých sme sa ešte nebavili), otázka kolektívnych zmlúv a pod. oblasti, sa moc nedajú riešiť na individuálnej úrovni.

Šéf nie je nepriateľ v zmysle, že je to nejaký nenávidený človek. Je to ale osoba s inými záujmami, ako má pracujúci.

Zamestnávatelia a šéfovia chcú, aby sme odviedli čo najviac práce, robili čo najdlhšie a za čo najnižšiu mzdu. Naopak, my chceme vychutnávať svoje životy: netúžime byť prepracovaní, chceme kratší pracovný čas a vyššie mzdy.

Zamestnávatelia a šéfovia chcú, aby sme odviedli čo najviac práce, robili čo najdlhšie a za čo najnižšiu mzdu. Naopak, my chceme vychutnávať svoje životy: netúžime byť prepracovaní, chceme kratší pracovný čas a vyššie mzdy.

Toto je triedny boj. Konflikt medzi tými z nás, ktorí musia pracovať za mzdu, a našimi zamestnávateľmi a vládami, ktoré predstavujú kapitalistickú triedu alebo „buržoáziu“

Štrajk je prostoduché vydieranie.. :) A ty mňa obviňuješ z ideologických hlúpostí? A čo vykorisťovanie? Štrajk je legitímny a často jediný spôsob, ako dosiahnuť požiadavok, ktoré kladú pracujúci.

Ako sme už spomenuli, kapitalizmus je v podstate systém založený na samoexpanzii kapitálu – tovary a peniaze vytvárajú viac tovarov a viac peňazí.

Nedeje sa to mávnutím čarovného prútika, ale prostredníctvom ľudskej práce. Za vykonanú prácu dostaneme iba zlomok toho, čo vyrobíme. Rozdiel medzi vytvorenou hodnotou a sumou, ktorú nám vyplatia v podobe mzdy, sa nazýva „nadhodnota“. Tú si necháva náš šéf v podobe zisku, a buď ju reinvestuje, aby zarobil ešte viac peňazí, alebo si z nej nakúpi bazény, luxusné autá a podobne.

A treba sa vrátiť aj k základu - o čom je vlastne kapitalizmus, ako bol "nastolený," či ide o prirodzený stav vecí a pod.

Kapitalizmus sa nám predkladá ako „prirodzený“ systém vytvorený podobne ako hory alebo údolia pôsobením síl, ktoré človek nedokáže ovládať; ako ekonomický systém, ktorý je výsledkom ľudskej povahy. Kapitalizmus však nevznikol ako výsledok pôsobenia „prirodzených síl“, ale intenzívneho a rozsiahleho násilia po celom svete. Najskôr došlo v „rozvinutých“ krajinách k ohradzovaniu pozemkov a vyháňaniu sebestačných roľníkov zo spoločnej pôdy do miest, kde mali pracovať v továrňach. Akýkoľvek odpor bol rozdrvený. Ľudia, ktorí vzdorovali vnucovaniu námezdnej práce, sa stali obeťou zákonov o tuláctve, boli väznení, mučení, deportovaní či popravení. Počas vlády Henricha VIII v Anglicku popravili za tuláctvo 72 000 ľudí.

Neskôr sa kapitalizmus šíril prostredníctvom invázií a územných výbojov západných imperialistických mocností do celého sveta. Došlo k brutálnemu zničeniu celých civilizácií, komunity boli nútené opustiť svoju pôdu a začať námezdne pracovať. Jediné krajiny, ktoré sa tomu vyhli, boli tie, ktoré – ako napríklad Japonsko – prijali kapitalizmus cielene, aby mohli konkurovať ostatným imperialistickým mocnostiam. Všade, kde sa rozvíjal kapitalizmus, roľníci a prví pracujúci vzdorovali, no napokon boli porazení terorom a násilím.

Kapitalizmus nevznikol pôsobením prirodzených pravidiel, ktoré pramenia z ľudskej povahy: rozšíril sa prostredníctvom organizovaného násilia elity. Koncept súkromného vlastníctva pôdy a výrobných prostriedkov nám teraz možno pripadá ako prirodzený stav, ale mali by sme pamätať na to, že ho vymyslel človek a že sa vynútil výbojmi. Podobne aj existencia triedy ľudí, ktorí nemajú na predaj nič okrem vlastnej pracovnej sily, nie je niečo, čo tu bolo vždy – spoločná pôda všetkých sa zhabala násilím a vyvlastneným ľuďom nezostalo nič iné, iba pracovať za mzdu pod hrozbou smrti od hladu alebo dokonca popravy.

Expanzia kapitálu viedla k vzniku globálnej pracujúcej triedy, ktorú tvorí väčšina svetovej populácie, ktorú kapitál vykorisťuje, ale zároveň je od nej závislý.
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

Bohužiaľ, aj vo svojom okolí u známych vidím podobné zmýšľanie. Všetko sú to stará generácia, ktorí boli iba zamestnaní na nízkych funkciách.

Chcú robotu, takú kde sa dá najviac oddýchnuť, je jedno že ich nebaví, aspoň majú o dôvod naviac na všetko nadávať.

Naopak priatelia, ktorí začali podnikať v tom čomu rozumeli, majú úplne iné myšlienky :).
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Zamestnávatelia a šéfovia chcú, aby sme odviedli čo najviac práce, robili čo najdlhšie a za čo najnižšiu mzdu. Naopak, my chceme vychutnávať svoje životy: netúžime byť prepracovaní, chceme kratší pracovný čas a vyššie mzdy.
toto je blbost
ziaden zamestnavatel pri zmysloch toto nespravi, pretoze by pre neho o chvilu nemal kto pracovat
znova pripominam, ze nie su dostupni kvalitni ludia, takze ak sef bude nejakych vyslovene zneuzivat, tak o chvilu skrachuje
hughito napísal:Štrajk je legitímny a často jediný spôsob, ako dosiahnuť požiadavok, ktoré kladú pracujúci.
seriozne?
hughito napísal:nadhodnota“. Tú si necháva náš šéf v podobe zisku, a buď ju reinvestuje, aby zarobil ešte viac peňazí, alebo si z nej nakúpi bazény, luxusné autá a podobne.
ci ti napadne ten treti, najrozsirenejsi sposob vyuzitia nadhodnoty, lebo ta tvoja prirucka mladeho komunistu je trochu out-of-date :)

este mi mozes skusit vysvetlit, preco mi dava zamestnavatel 5 dni dovolenky navyse, ked mu to nikto nenariaduje
hughito napísal:Koncept súkromného vlastníctva pôdy a výrobných prostriedkov nám teraz možno pripadá ako prirodzený stav
sukromne vlastnictvo pody (resp cohokolvek) nie je prirodzene? preco?
ved uz homo erectus si branil svoje uzemie, aj zvierata brania svoje uzemie, co je na tom neprirodzene?

ono sa to trochu vylucuje s tymto:
hughito napísal:spoločná pôda všetkých sa zhabala násilím a vyvlastneným ľuďom nezostalo nič iné, iba pracovať za mzdu pod hrozbou smrti od hladu alebo dokonca popravy.
co vlastne spravil socik
hughito
Redeemer
Redeemer

To je čo, vyslovene zneužívať? Inak ja sa nebavím o morálnych kategóriách, ale vykorisťovanie znamená preberanie nadhodnoty, ktorú vyprodukuje zamestnanec. Tá je následne šéfom/kapitalistom využívaná ďalej, čo je pre kapitalistický systém prirodzené. A samozrejme, ďalším nevyhnutným aspektom je zisk, takže je vždy snaha ho maximalizovať.

Áno, seriózne, pretože štrajk je najvyššia forma odporu. Ty si nesledoval štrajk učiteľov na Slovensku? Alebo štrajk lekárov? Neviem, či som tu ja ten, kto je odtrhnutý od reality.

No, ako sa prejavuje je ten tretí a vraj najrozšírenejší? Nepovedz, že vo forme zvyšovanie platov/benefitov pre zamestnancov.

Prečo? Asi vyprodukuješ dostatok nadhodnoty, ktorú si vezme, takže tých 5 dní svedčí o tom, že prácu počas nich od teba nepotrebuje.

Koncept súkromného vlastníctva pôdy a výrobných prostriedkov

___

Ďalšiu obrovskú skupinu, ktorú ignorujete sú štátni zamestnanci a pod. sféra. Akurát dnes pozerám v správach, že nepedagogickí zamestnanci škôl sa rozhodli chodiť do práce v čiernom, aby tak poukázali na svoje žalostné platy. Je naozaj žalostné, že títo ľudia, bez ktorých by škôlky a školy neboli vôbec funkčné, zarábajú tak mizerné mzdy.
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:To je čo, vyslovene zneužívať?
keby museli vsetci odviest co najviac prace, robit co najdlhsie a za co najnizsiu mzdu, ako to tlacis, tak by o chvilu nemal kto pracovat, lebo by tych ludi jeblo :)
takze je to blbost, ide prave o work-life balance
hughito napísal:Áno, seriózne, pretože štrajk je najvyššia forma odporu. Ty si nesledoval štrajk učiteľov na Slovensku? Alebo štrajk lekárov? Neviem, či som tu ja ten, kto je odtrhnutý od reality.
kolko % zo vsetkych zvysenych miezd bolo vdaka strajku? promile?
hughito napísal:ako sa prejavuje je ten tretí a vraj najrozšírenejší?
naozaj nevies? :-D
hughito napísal:Prečo? Asi vyprodukuješ dostatok nadhodnoty, ktorú si vezme, takže tých 5 dní svedčí o tom, že prácu počas nich od teba nepotrebuje.
ci to nahodou nebude tym, ze zamestnavatel chce radsej odpocinuteho pracovnika, pripadne mu dava tie benefity preto, aby sa odlisil od konkurencie a zamestnanec u neho zostal
hughito napísal:Koncept súkromného vlastníctva pôdy a výrobných prostriedkov
ja sa zameriavam na tu podu, co je na jej vlastnictve take neprirodzene?
ancikrista
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ancikrista »

hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

1 je to hrozné, ale nie je to bežný štandard zamestnávania, či chceš tvrdiť opak?

2 podľa tých pracovných podmienok čo tam sú, to ich nenapadlo dať výpoveď a odísť? Neostal by som tam ani hodinu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

zalostne nie je samo o sebe to ze niekto zaraba malo , pretoze je to iba vysledok toho ze z nejakeho dovodu nechce na svojej situacii nic zmenit. Strajkuju len zufalci, ktorym sa najprv podari ziskat nejake slaboplatene miesto a nasledne maju zrazu pocit ze by mali dostavat viacej pritom v zmluve sa predtym dohodli uz na vyske mzdy.

Viete co je najoblubenejsia cinnost nizkoprijmovych skupin?- vyrabanie deti, pretoze to je jedina cinnost na svete ktoru naozaj vedia. Ludia ktori su neschopni slusne uzivit seba si narobia kopec deciek len aby z toho nieco vyzmykali z davok a aby mali argument ze aki su oni uz len chudaci. Pravo rodit deti by mali mat iba ludia ktori ich dokazu dlhodobo uzivit na aspon priemernej urovni.

Kto sa snazi ten ma kto sa nesnazi ten nema /peniaze/.

aporpo niekto sa tu pozastavoval nad tym ze preco dnesni rodiacia nedavaju svoje deti sa vyucit remeslu: preto, ze je ovela prijemnejsie a jednoduchsie si sediet pekne v nejakom klimatizovanom kancli a tukanie do excelu prekladat so špasovanim s kolegynami ako robit niekde v dielni nejaku spinavu robotu.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Mne sa zdá, že hughito tvrdí, že to že je niekto hlúpy, má nižšiu inteligenciu, má nízku priebojnosť a nemá právne povedomie a nepozná svoje práva si zaslúži žiť tiež dôstojne. To je síce pravda, ale je to založené na tom, že toto by mu mal poskytnúť zamestnávateľ, s čím by sa tiež dalo súhlasiť, ale vyžaduje istý morálny a empatický štandard na strane tohto zamestnávateľa.
To ale nekorešponduje s realitou. Na elimináciu tohto empatického dna by malo slúžiť vyžadovanie si svojich práv zo strany zamestnanca. Napr. aj uplatnenie práva na nepracovanie pre toho "zlého zamestnávateľa". Úplne sa eliminuje tým, že pre zamestnávateľa nebude chcieť pracovať nikto, takže "zlý zamestnávateľ" zanikne, zľavní z nárokov alebo zvýši ponúknute ohodnotenie.
Tak nejak ale ani to nie je realita, keďže stále je niekto ochotný pre toho "zlého" pracovať aj za nedôstojných podmienok. Ochotný.

Kľúčom je vzdelanie hlúpych a chybu by som nehľadal na strane zamestnávateľa, keďže ide o otázku osobných morálnych hodnôt každého jednotlivca.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

no ono to nie je ani tak o ochote ako o nudzi. neveril by si za co by si bol ochotny robit, keby ti suma na ucte oscilovala okolo nuly a nikto iny by ta nechcel zobrat :D nehovoriac o tom, ze to o com pises sa uz deje, zamestnavatel to ale neriesi zdvihanim platov, ale dovezenim robotnikov z rumunska.
Napísať odpoveď