zakaz otvorenia obchodov pocas sviatkov

Diskusie na politické témy...

Ste za zatvorenie obchodov?

Áno
10
34%
Nie
17
59%
Je mi to jedno
2
7%

Celkom hlasov: 29

begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zatvorené obchody cez sviatky

Príspevok od používateľa begbeee »

Však jasné, keď som robil v UK v nedeľu nočnú cez bank holiday, tak som mal trojnásobok hodinovky. U nás dostaneš v priemyselných parkoch o 5€ navyše a máš byť rád.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

javatar napísal:To nie je argument.
zameriaval som sa na begbeeeho "slusny zivot"

ano, na Slovensku sa da za minimalku prezit
pre vacsinu sveta by to bolo bohatstvo, pre cloveka zijuceho v BA, nieto niekde dalej na zapade, je to na/pod hranicou prezitia

priplatky su standardne 50 %, myslim, ze je to tak zo zakona

ja osobne sa v danej problematike priklanam na stranu "volnej ruky trhu"
ak sa zamestnavatelovi oplati mat tam zamestnancov = ludia tam chodia, nevidim dovod, preco by mu ktokolvek mal branit mat otvorene, pricom si samozrejme bude musiet zabezpecit zamestnancov, cim sa opat dostavame k dopytu a ponuke...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

begbeee napísal:Však jasné, keď som robil v UK v nedeľu nočnú cez bank holiday, tak som mal trojnásobok hodinovky. U nás dostaneš v priemyselných parkoch o 5€ navyše a máš byť rád.
statny to clovek.
ja v hoteli v nedelu nedostanem ani podakovane, ked robim o hodinu navyse lebo busy... v Irsku som dostal dvojnasovne zaplatene, preto som robil len kazdu piatu nedelu a dostal som za nu dalsi vikend cely volny. a tam to bolo v supermarkete.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

To boli sklady, ak si mal nadcas tak 1,5x nocna 2x a bank holiday 3x
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Otazka ale neznie ci je "priplatok motivujuci alebo nie". Pokial zamestnanec chce pracovat u zamestnavatela ktori ma pracovnu dobu aj v nedelu tak nech tam pracuje a ked pracovat v nedelu nechce tak nech si najde ineho zamestnavatela podla svojich vysnenych narokov a predstav. To je proste neuveritelne ake maju niektori ludia myslienkove pochody, ale to je pozostatok socializmu..
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Gogo le skussi uvedomit, ze na Slovensku mame okresy s 20+ percentnou nezamestnanostou, dokonca skoro 30 percent a tam si ludia vyberat nemozu, dakuju za kazdu pracu, aj ked je za minimalnu mzdu, cez vikendy a sviatky. Nikto sa ani neozve, lebo dakuje Bohu aspon za tu pracu, ktoru ma. Mozno je to hlupost tych ludi a a neuzivanie od zamestnavatela, zial, takto to funguje. Ja som tiez zastancom toho, aby clovek robil v zivote to co ho bavi, lenze to tak nefunguje a len zlomok ludi ma moznost robit to co ho bavi a co ho pekne uzivi.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

test

presne na toto som cakal kedy to niekto vytiahne. Odpoved je jednoducha a bola prezentovana uz mnohokrat: je uplne logicke, ze ked som z Hornej dolnej kde je zamestnavatelov ako prstov na ruke a vysoka nezamestnanost, tak si nebudem moct velmi vyberat a budem VZDY tahat za kratsi koniec. Prave preto sa ludia stahuju docasne alebo trvalo do okresnych miest, hlavneho mesta, alebo do zahranicia, kde je zamestnavatelov vela a prijem vyrazne vyssi. Ale nie-niektore typy sa lubia stazovat, tak budu sediet doma na zadku a vyplakavat sa ze ako imje tazko. Kazdy strojcom svojho stastia- uspech hovori sam za seba a neuspech sa neda nicim ospravedlnit! Bez ohladu na socialny povod ci dosiahnute vzdelanie kazdeho z nas. Jedini ktori svoj zivot nedokazu zmenit su tazko mentalne alebo fyzicky postihnuti, vsetcia ostatni ked nie su uspesni tak si za to mozu z 90percent sami. Bud clovek na svojom cieli maka a uspech ho nemoze minut, ale je lenivy a nedosiahne nič.
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

nebudem sa vyjadrovat k socialnym dopadom, len k "obchodnym"..
.
podla mna je jedno, ci bude cez sviatky/nedele zatvorene alebo nie. pokles maloobchodneho trhu by trval len kratko (max. rok). Ludia su tvory ucenlive a naucili by sa lepsie planovat. Spotreba by tak ostala z dlhodobeho hladiska nezmenena. Viac ju z hladiska Slovenskeho trhu ovplyvnuju vykyvy mien okolitych statov (napr. exodus nakupujucich v 2009; resp. nedavny priklad zo svajciarska)
.
navyse by tu vznikol priestor pre ine koncepty: potraviny na pumpach (vid. AT, spoluzpraca billa a shell); predlzene otvaracie hodiny v piatok/sobotu atd..; pripadne moznost otvorenej prevadzky pre "rodinne" podnikania - kde pracuje priamo majitel.
.
taktiez by som cakal navysenie cien na cerstve potraviny, sposobene vyssimi odpismi (resp. prenesenim tychto nakladov na dodavatelov). u trvanliveho tovaru je to jedno.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ďakujeme za názor, že "by sme nemali". Dúfam, že vyzjapovačom/zakazovačom ani len nenapadne vstúpiť do obchodu v nedeľu.
Vždy sa pobavím, keď mi otec poreferuje ako stretol v nedeľu niekoho v tescu, kto je veriaci(tiež aj hlboko veriaci) a prihodí poznámku, že spomínali, že už boli v kostole ráno. :hehe:

Niektorí ale nepochopili môj zámer pre založenie témy. Mne nevadí keď si obchod nastaví otváracie hodiny.
Mňa serie keď sa zakazuje kedy sa nesmie.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

lumir napísal:navyse by tu vznikol priestor pre ine koncepty: potraviny na pumpach (vid. AT, spoluzpraca billa a shell); predlzene otvaracie hodiny v piatok/sobotu atd..; pripadne moznost otvorenej prevadzky pre "rodinne" podnikania - kde pracuje priamo majitel.
Čiže tých prípadov, ktoré si spomenul by sa zákaz netýkal? Ako si to potom má Tesco(príklad) vysvetliť, že oni nemôžu mať otvorené v nedeľu ale nejaký malý podnikateľ môže? Či to chceš zakazovať len obchodným reťazcom alebo obchodom bez zamestnancov?

Spolupráca Shell a Billy je pekná ale čo zamestnanci čerpacej stanice? Oni nemôžu mať v nedeľu voľno? Prečo sa ten zákaz nemôže vzťahovať aj na nich?
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

jakub.. naco tu trollujes? ved nevies ani len citat s porozumenim. kde niekomu nieco zakazujem? uvadzam priklady z okolitych krajin, ako je mozne zakony ohybat + uvadzam predpokladane nasledky tohto rozhodnutia.
.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Zatvorme aj benzinky, preco nie, mne to nevadi. Len skor by to vadilo nedelnym cestovatelom z vychodu na zapad, mozno aj kamionistom co mozu v nedelu vecer uz jazdit. A mozno aj tym, ktorym cestou z kostola dosiel benzin :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Benzínky sú zo zákona otvorené.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

lumir: Trolling vyzerá inak. Nemám nič proti zatvoreným obchodom, žiadna revolta by sa nekonala, sám si to napísal. Ak tvoje koncepty berieš ako alternatívu k zatvorenému obchodu tak ok, ale debata tu je o prikázanom zatvorení obchodov a tam už tie tvoje koncepty moc nefungujú.

Takýto zákaz je proste blbosť. Ľudia si sami vybrali chodiť do obchodov v nedeľu, nech už sú dôvody akékoľvek. Predpokladám, že keby do veľkého hypermarketu v nedeľu prišli dvaja zákazníci za celý deň, tak by sa im asi neoplatilo mať otvorené.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

robil som v obchodnom centre takze viem ake to je robit na sviatok alebo nedelu. Mne to nejak extra nevadilo, akurat som nevidel par zaujimavych zapasov :D 24.12. sme mali dokonca otvorene do 12tej tusim.
Teraz som vsak rad ked nemusim nikam v nedelu chodit na nakupy a radsej sa idem prejst niekam von s rodinou. Toho zhonu a neustaleho premiestnovania mam dost cez tyzden.
Nemyslim si, ze by to ekonomike nejakym sposobom uskodilo, lebo fakt ak si chces kupit novu bundu tak si ju kupis tak ci onak. Ak nemas z coho varit v nedelu tak zajdes do restiky a obrat urobis tam
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

https://www.novinky.cz/domaci/407842-ob ... movna.html

Tak aj do Česka sa preplížila idiocia. Dúfať len, že Bravčo nepodpíše.
KSČM stojí vždy na strane pracujúcich, Burešovci prahnú po daniach.
Ruku nakonec zvedlo 89 poslanců ze 154 přítomných. Pro hlasovali sociální demokraté, lidovci, komunisté a zákonodárci z Úsvitu. Proti bylo 60 zákonodárců z hnutí ANO a opoziční ODS a TOP 09. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde. Po hlasování jásaly hlavně prodavačky, které jednání přihlížely z balkónu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Bola o tom debata v Máte slovo, odporúčam pozrieť.

Mne príde smiešne, ako podaktorí liberáli začnú vyšilovať a rozkrikovať sa o socializme a komunizme len preto, že sa obchody zavrú cez sviatok a ľudia, ktorí v nich pracujú, môžu mať aspoň voľno. A tí ľudia, ktorí tam nepracujú, si pokojne nakúpia deň predtým a v podstate sa nič zásadné nestane. Síce.. KOMUNIZMUS! KOMUNIZMUS!
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ti ludia maju volno ine dni, kedy nemaju priplatok za sviatok/vikend, takze podporovanim tejto zmeny ich nepriamo pripravujes o priplatky
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Zaujímavé ale je, že napr. do takého Tesca na pokladne alebo dokladanie tovaru sa tvoria práve na nedele(víkendy) a sviatky poradovníky, kto kedy može nastúpiť na brigádu. Dá sa hovoriť o pretlaku záujemcov a to práve cez sviatky kvoli zákonnému príplatku. No nie je to zvláštne ?

Nech si teda dajú do zákona, že cez sviatky može pracovať iba ten, kto o to má záujem. :D

Si to možem aj predstaviť tak, že prídem do obchodného domu a Tesco bude mať zatvorené, ale Formageria bude mať otvorené. :D Zamestnanec Formagerie bude nadávať, že jeho zlý šéf ho zavolal do práce a mládenec kŕmiaci sa v malom bufete bude tiež nadávať, že nemože ísť na brigádu do Tesca. :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

beardie napísal:ti ludia maju volno ine dni, kedy nemaju priplatok za sviatok/vikend, takze podporovanim tejto zmeny ich nepriamo pripravujes o priplatky
To je zas skôr zbožná predstava ako realita, opakujem, pozrite si tú reláciu. Riešilo sa tam toto isté. ;)

Radšej keby mali poriadnu plácu a nemuseli byť odkázaní na príplatok v čase, keď majú ľudia všeobecne voľno (deti, partner pracujúci inde) a je tam teda priestor na nejakú spoločnú aktivitu. Ale ako vidím beardie, tvoje zmýšľanie je silno antisociálne.

andi: Brigádnici sú iná kategória, tým to samozreme vyhovovať môže. Ale malo by sa v prvom rade dbať na záujmy riadnych zamestnancov.
Napísať odpoveď