Router do 50e
Router do 50e
Zdravím!
Potreboval by som poradiť nejaký ten router, ale najskôr sa chcem spýtať, či mi starý router môže brzdiť rýchlosť netu. Prešiel som z 10mb/s down a 1mb/s up na 300mb/s down a 30mb/s up ale internet stále nejde takou rýchlosťou akou by mal ísť.
Ďakujem!
Potreboval by som poradiť nejaký ten router, ale najskôr sa chcem spýtať, či mi starý router môže brzdiť rýchlosť netu. Prešiel som z 10mb/s down a 1mb/s up na 300mb/s down a 30mb/s up ale internet stále nejde takou rýchlosťou akou by mal ísť.
Ďakujem!
Re: Router do 50e
Ked mas 100mbit router alebo sietovu kartu, tak ti to brzdit bude. Na wifi doma tych 300mbit viacmenej nedas. Priplat si na Asus RT-18U, stoji okolo 60 eur, v Alze asi okolo 70.
-
Michaelo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Alebo ak nechces priplacat, mozes kupit tento: https://www.alza.sk/zyxel-nbg6515-d2739284.htm
Mam ho osobne a za tu cenu je to slusny kusok.
Mam ho osobne a za tu cenu je to slusny kusok.
Brzdit ti to moze jedine starsi standard Wifi (b,g, pripadne n) alebo starsi LAN kabel - kup CAT 6 a mas pokoj. Dnesne routery a sietove karty su uz dimenzovane na radovo jednotky Gbps, tam problem zrejme nebude.
Na beznom cat5 da 1gbit v pohode na kratku vzdialenost.
-
Michaelo
Hardcore addict
Dnes normalny Cat5 asi ani nekupi, akurat tak Cat5e, tym das 1Gbit bez problemov. A povedal by som ze router co mas bude mat 100mbit Wan (mozno aj lan) a to bude hlavny problem.
Ten co som napisal mas do svojho rozpoctu a oc som ho testoval tak mi cez Wi-Fi dava bez problemov cez 100Mbit, bohuzial viac veli otestovat nemozem, jedine ze by som to pre teba skusil lokalne cez wi-fi, kolko to da.
Ten co som napisal mas do svojho rozpoctu a oc som ho testoval tak mi cez Wi-Fi dava bez problemov cez 100Mbit, bohuzial viac veli otestovat nemozem, jedine ze by som to pre teba skusil lokalne cez wi-fi, kolko to da.
-
hrban
Addict
ako majiteľ 150/150 ti poviem, že žiaden router ti nedá plnú rýchlosť cez wi-fi. (Teda ibaže by si mal ac router, ale na to budeš potrebovať aj niečo čo by ac dokázalo prijať). Ja som dal 80mbit.
čo sa týka kábla, trak cat6 je overkill a cat5 1gbit nedá ani keby sa robilo čo chceš (cat5e áno ale samotný cat5 nie
)
ad1 neskoro s cat5 káblom, ale 1gbit lan má už aj 10€ router, pochybujem, že jeho by nemal 1gbit lan.
čo sa týka kábla, trak cat6 je overkill a cat5 1gbit nedá ani keby sa robilo čo chceš (cat5e áno ale samotný cat5 nie
ad1 neskoro s cat5 káblom, ale 1gbit lan má už aj 10€ router, pochybujem, že jeho by nemal 1gbit lan.
-
Michaelo
Hardcore addict
Zalezi aky je stary, ja mam doma par routrov co sice maju 1Gbit lan, ale maju len 100Mbit wan. A ten Zyxel ma AC a dual band, preto ho docela rad odporucam.
Alebo este rt-n56u vB cca60€. 1gbit lan/wan, s padavan firmware ac wifi. Mam ho dobry stroj. Na take rychlosti netu potrebuješ aby mal router aj rychlejsi procak a ramku.
-
hrban
Addict
hej, lenže koľko notebookov má AC wifi ? čiže aj keď bude mať AC router tak na 99% nemá na to čo pripojiť. čiže to potom bude chcieť buďto meniť wifi kartu a antény alebo USB stick.
a väčšinou nie je router bottleneck, ale práve wi-fi karta notebooku, tie qualcomm-y a atheros-y čo sa montujú do notebookov stoja za starú belú. Ja som osobne za natiahnutie kábla, sám som ťahal asi 10 metrov a je to najlacnejšie riešenie, stabilný ping, žiadne preťaženie keď sa na inom PC ťahá cez P2P a maximálne rýchlosti nonstop a aj tak mám notebook 90% času u seba na stole, takže mi vôbec ten jeden kábel navyše neprekáža. Čokoľvek nad 100Mbit si žiada kábel.
Moja skúsenosť je s wi-fi asi taká, že som kúpil router za 120€, to nepomohlo ako som si myslel, takže ešte usb wi-fi stick za 60€, rýchlosti už boli dobré, ale tá ping odozva lietala hore dole, tak som sa nasral, kúpil 100m cat5e kábla za 25€, 50 koncoviek za asi 9,50€ a kliešte som ešte mal svoje. Natiahol kábel a bol pokoj. Router a wi-fi usb stick teraz leží v skrini.
a väčšinou nie je router bottleneck, ale práve wi-fi karta notebooku, tie qualcomm-y a atheros-y čo sa montujú do notebookov stoja za starú belú. Ja som osobne za natiahnutie kábla, sám som ťahal asi 10 metrov a je to najlacnejšie riešenie, stabilný ping, žiadne preťaženie keď sa na inom PC ťahá cez P2P a maximálne rýchlosti nonstop a aj tak mám notebook 90% času u seba na stole, takže mi vôbec ten jeden kábel navyše neprekáža. Čokoľvek nad 100Mbit si žiada kábel.
Moja skúsenosť je s wi-fi asi taká, že som kúpil router za 120€, to nepomohlo ako som si myslel, takže ešte usb wi-fi stick za 60€, rýchlosti už boli dobré, ale tá ping odozva lietala hore dole, tak som sa nasral, kúpil 100m cat5e kábla za 25€, 50 koncoviek za asi 9,50€ a kliešte som ešte mal svoje. Natiahol kábel a bol pokoj. Router a wi-fi usb stick teraz leží v skrini.
Na co je komu pri wifi AC, netusim. Nestavi pri stahovani napriklad 60mbit na notebooku? Ved v najhorsom sadnem ku routru, pripojim kabel, stahujem 300mbit ci aky net a vybavena vec.
-
Michaelo
Hardcore addict
Naco ti je AC? Co ja viem, zeby rychlost? Plus tie AC routry nestoja miliony eur... A nehovor mi ze vzdy ked chces nieco rychlo stiahnut, pojdes k routru s kablom jak pako...
Ide aj o pohodlie a taktiez ide o to, kde mas router a ci si ako moj kolega, ktory by mal najradsej vsetko bezdratove a nemal doma ani PC, len vznasajuci sa bezdrotovy monitor s bezdrotovou klavesnicou a myskou.
Ide aj o pohodlie a taktiez ide o to, kde mas router a ci si ako moj kolega, ktory by mal najradsej vsetko bezdratove a nemal doma ani PC, len vznasajuci sa bezdrotovy monitor s bezdrotovou klavesnicou a myskou.
no kable mam ešte odkedy som prerabal horné poschodie tak to možno budú tie CAT5 a router mám len taký na wifinu takže určite to bude tých 100mb.
Ja som pripojený káblom, WIFI mám len na tablete a mobile takže tam tých 300ani nepotrebujem hlavne chcem aby to 100% šlapalo na tom PC, možno aj tie káble pomením.
Moc tých navrhov na ten router som nedostal tak asi skúsim ten zyxel. Z tých lepších káblov je ten CAT6?
Ja som pripojený káblom, WIFI mám len na tablete a mobile takže tam tých 300ani nepotrebujem hlavne chcem aby to 100% šlapalo na tom PC, možno aj tie káble pomením.
Moc tých navrhov na ten router som nedostal tak asi skúsim ten zyxel. Z tých lepších káblov je ten CAT6?
Ak chces vymenit kabel a mas tu moznost, tak si ho vyber. Mas dost maly rozpocet, preto si tu vela routrov nedostal. Priplat si a pozri sa na ten, ktory ti navrhol test hned hore v prispevku na zaciatku temy.
-
Michaelo
Hardcore addict
S tvojim rozpoctom skor kup CAT5e kabel, CAT6 je drahsi a pokial nechces tahat nejakych 100 metrov, tak ti CAT5e postaci.
-
hojko
Site Admin
Co by robilo 100 metrov kabla v rodinnom dome, kedze pise o prerabke horneho poschodia??? Predpokladam, ze internetove pripojenie v pripade nejakej optiky ide od cesty pod zemou alebo niekde zo stlpu/lampy vzduchom na strechu/do okna. Cize viac ako 30 metrov od prevodniku po router urcite nebude potrebovat. Kotuc 305 metrov kable cat5e stoji 90 eur, cat6a stoji 210 eur. Pri 30 metroch je to 8,85 eur vs 20,65 eur, cize rozdiel je 11,80 eur. V pripade, ze to bude kupovat v nejakom PC shope aj s koncovkami, tak ta cena bude dajme tomu 14 eur vs. 30 eur. Myslim, ze ta investicia nie je az taka vysoka do toho kabla, pokial chce skutocne poriadnu siet. Aj tak si myslim, ze v jeho kabli problem nebude, ze problemom bude stary router. Keby tu napisal, aku znacku a model routru ma, tak sa tym vyriesi cela polemika.
-
Michaelo
Hardcore addict
Tych 100 metrov bolo myslene tak, ze CAT5e ma limit 100 metrov a potom potrebujes dalsi aktivny prvok, kedze tolko rozhodne tahat nebude a chce router do cca 50€, povedal by som ze rozdiel cca 15-20€ na kabli moze byt pre neho docela velky, hlavne ked tam az taky rozdiel nepociti.
Ale ano, ak na to ma, nech si kupi CAT6, ja som doma tahal siet od prveho poschodia az do pivnice a vsade je CAT6.
Ale ano, ak na to ma, nech si kupi CAT6, ja som doma tahal siet od prveho poschodia az do pivnice a vsade je CAT6.
-
hrban
Addict
kábel bez koncoviek sa ale lepšie ťahá 
cat6 ma nepresvedčil, ako hovorím, 100 metrov cat5e káblu za 20€ a koncovky za 10€ 50 ks a mám kabela a kabela, a 1gbit switch za 20€. router od prevádzkovateľa keďže sa jedná o optiku a tam je treba optický konvertor a prihlasovacie údaje, čo mi nechcú dať.
Wi-fi mám len na tablety a telefóny. Tekla, PC, notebook, PS4, satelit, všetko cez kábel a je pokoj.
cat6 ma nepresvedčil, ako hovorím, 100 metrov cat5e káblu za 20€ a koncovky za 10€ 50 ks a mám kabela a kabela, a 1gbit switch za 20€. router od prevádzkovateľa keďže sa jedná o optiku a tam je treba optický konvertor a prihlasovacie údaje, čo mi nechcú dať.
Wi-fi mám len na tablety a telefóny. Tekla, PC, notebook, PS4, satelit, všetko cez kábel a je pokoj.
Ja používam iba cat6