ukoncenie TPP dohodou nezrovnalost s dovolenkou
-
Old Dirty Bastard
Guru
ukoncenie TPP dohodou nezrovnalost s dovolenkou
zdravim, ukoncil som TPP dohodou, bola to doba urcita na jeden rok, ukoncil som po cca polroku dohodou so zamestnavatelom. nevycerpal som si vsetku dovolenku, lebo mi to nebolo umoznene (nemal som moznost odpracovat urcity pocet hodin v ramci mesiaca, kedze prevadzka bola kazdu nedelu zatvorena, vtedy mi tam nasilu strkali dovolenku kazdy mesiac 2-4 dni, realne som nikdy na ziadnej nebol), zostavalo mi 10 dni dovolenky a pri poslednej vyplate mi zrazili zo mzdy vyse 112€ a isiel som do minusu 6 dni s dovolenkou. vysvetlenie fakturantky znie "ten rozdiel z mesiaca na mesiac vznikol, lebo ste ukončili trvalý pracovný pomer. Na začiatku sa dáva dovolenka do konca roka ale keď skončíte tak sa Vám dovolenka prerátava podľa toho koľko mesiacov ste odpracoval. Áno dovolenka sa Vám prideľuje ak nemáte za daný mesiac odpracovaný určitý počet hodín preto Vám tam svieti, že máte prečerpanú dovolenku a preto máte tú zrážku zo mzdy."
je toto normalne riesenie takejto situacie? zostavalo mi 10 dni dovolenky este na aprilovej paske, na majovej je uz minusovy stav 6 dni, pretoze do toho zaratali aj dalsiu dovolenku, ktoru som mal pridelenu na dalsi polrok podla povodnej zmluvy? aj ked som dany pomer v polovicke lehoty ukoncil?
je toto normalne riesenie takejto situacie? zostavalo mi 10 dni dovolenky este na aprilovej paske, na majovej je uz minusovy stav 6 dni, pretoze do toho zaratali aj dalsiu dovolenku, ktoru som mal pridelenu na dalsi polrok podla povodnej zmluvy? aj ked som dany pomer v polovicke lehoty ukoncil?
Re: ukoncenie TPP dohodou nezrovnalost s dovolenkou
Trochu nechapem to co pises s dovolenkou ktoru ti tam "strkali, no na ziadnej si nikdy nebol". Taktiez mi nie je jasna ta cast kde pises: "Áno dovolenka sa Vám prideľuje ak nemáte za daný mesiac odpracovaný určitý počet hodín preto Vám tam svieti, že máte prečerpanú dovolenku a preto máte tú zrážku zo mzdy." Skus to vysvetlit blizsie.
V principe ale ide o to ze pri nastupe na TPP mas narok na dovolenku. Priklad - mas do 33 rokov, teda narok na 20 dni rocne. Nastupis 1.6.2015 (bez ohladu ci na dobu urcitu alebo nie), mas narok na 10 dni dovolenky do konca roka 2015. V pripade ze si ju v roku 2015 nevyberies, alebo ti zamestnavatel po dohode s tebou nenariadi jej cerpanie, prenasa sa ti do dalsieho roka. Dajme tomu ze si si ju vybral.
Na zaciatku roka 2016 mas narok na 20 dni dovolenky. Ak si v januari vyberies celu dovolenku, a vo februari odides, zrazia ti to z vyplatnej pasky. Pretoze ak odides po mesiaci, mas za ten 1 mesiac narok iba na alikvotnu cast dovolenky, a teda 1/12 z 20. Cize ak si v januari vybral 20 dni, a odisiel si k 31.1.2016, tak si mal vlastne narok iba na 1,66 dna. Zvysok ti strhnu.
Rovnako by to bolo v opacnom pripade - ak by si si cely rok nevybral dovolenku, a rozhodnes sa odist k 31.12, mas narok na 20 dni. Ak si nemas moznost ju vycerpat, tak ti musi byt preplatena.
V principe ale ide o to ze pri nastupe na TPP mas narok na dovolenku. Priklad - mas do 33 rokov, teda narok na 20 dni rocne. Nastupis 1.6.2015 (bez ohladu ci na dobu urcitu alebo nie), mas narok na 10 dni dovolenky do konca roka 2015. V pripade ze si ju v roku 2015 nevyberies, alebo ti zamestnavatel po dohode s tebou nenariadi jej cerpanie, prenasa sa ti do dalsieho roka. Dajme tomu ze si si ju vybral.
Na zaciatku roka 2016 mas narok na 20 dni dovolenky. Ak si v januari vyberies celu dovolenku, a vo februari odides, zrazia ti to z vyplatnej pasky. Pretoze ak odides po mesiaci, mas za ten 1 mesiac narok iba na alikvotnu cast dovolenky, a teda 1/12 z 20. Cize ak si v januari vybral 20 dni, a odisiel si k 31.1.2016, tak si mal vlastne narok iba na 1,66 dna. Zvysok ti strhnu.
Rovnako by to bolo v opacnom pripade - ak by si si cely rok nevybral dovolenku, a rozhodnes sa odist k 31.12, mas narok na 20 dni. Ak si nemas moznost ju vycerpat, tak ti musi byt preplatena.
S polovicou dovolenky zo zakona moze disponovat zamestnavatel a aby sa naplnil pracovny fond v mesiaci, napriklad tych 168 hodin, tak sa to spravi tak, ze sa tam strci dovolenka priebezne. Su mesiace pri ktorych to kvoli sviatkom nie vzdy vyjde, okrem toho su rozne situacie pocas ktorych sa nerobi (skrateny pracovny cas kboli pokazenym strojom, nedostatku materialu, horucavam, cerpaniu dovolenky na inom oddeleni a nemoznost pracovat na tvojom oddeleni a tak dalej, a tak dalej). Ako pise pan vyssie, tak alikvotne si nemal este tolko dovolenky a kedze si odisiel skor a zamestnavatel disponoval s polovicou tvojej dovolenky, ktory by si mal na cely rok, teda 10 dni, tak teraz ti nastala situacia, ze si mal natlacenej viacej dovolenky ako si mal narok.
Treba podotknut ze zamestnavatel moze nariadit cerpanie iba po dohode s tebou. Teda ak tomu spravne chapem - ak ti niekde "dal dovolenku" hoci si si ju realne necerpal, nekonal podla zakonnika prace.
Narok na dovolenku mas (ak odpracujes aspon 60 kalendardnych dni v roku) bez ohladu na to ci je tvoj pracovny pomer na dobu urcitu alebo neurcitu.
Z toho co pises mi vychadza, ze si rok 2016 zacal s 20 dnami dovolenky. Do konca Aprila si vycerpal 10 dni nakolko pises ze na vyplatnej paske za April si mal 10 dni zvysnej dovolenky. Ak si si v Maji necerpal ziadnu dovolenku, a pomer si ukoncil dohodou ku koncu maja, znamena to ze si odrobil 5 mesiacov, a teda mal si narok za tento rok na 5/12 z 20 dni a teda cca 8,3 dna dovolenky. Vycerpal si 10, a teda ti mali stiahnut cca 1,7 dna dovolenky (neviem presne ako sa to rata, ci sa to zaokruhluje na cele dni alebo ako to je).
Narok na dovolenku mas (ak odpracujes aspon 60 kalendardnych dni v roku) bez ohladu na to ci je tvoj pracovny pomer na dobu urcitu alebo neurcitu.
Z toho co pises mi vychadza, ze si rok 2016 zacal s 20 dnami dovolenky. Do konca Aprila si vycerpal 10 dni nakolko pises ze na vyplatnej paske za April si mal 10 dni zvysnej dovolenky. Ak si si v Maji necerpal ziadnu dovolenku, a pomer si ukoncil dohodou ku koncu maja, znamena to ze si odrobil 5 mesiacov, a teda mal si narok za tento rok na 5/12 z 20 dni a teda cca 8,3 dna dovolenky. Vycerpal si 10, a teda ti mali stiahnut cca 1,7 dna dovolenky (neviem presne ako sa to rata, ci sa to zaokruhluje na cele dni alebo ako to je).
-
Old Dirty Bastard
Guru
mam na starosti jednu prevadzku, kde sa v nedelu nepracuje kvoli tomu, ze sa to nachadza v komplexe, kt. je v nedelu momentalne zatvoreny. preto mi na tie dni daval dovolenku.
do pomeru som nastupil 27.1. a ukoncil som ho dohodou k 31.5.2016, uz vo februari mi strhli 3 dni dovolenky, teda mi zostalo 17 z 20 dni. v marci mi strhli 4 dni, zostava mi 13 dni dovolenky. pocas aprila mi preplatil 2,5 dna dovolenky, co nazval ako "premia" (haha) a zostalo mi tak 10,5 dna. teraz za posledny mesiac kedy trval pomer (maj) mi strhol 16,5 dna dovolenky. kde zistim ci postupoval regulerne?
do pomeru som nastupil 27.1. a ukoncil som ho dohodou k 31.5.2016, uz vo februari mi strhli 3 dni dovolenky, teda mi zostalo 17 z 20 dni. v marci mi strhli 4 dni, zostava mi 13 dni dovolenky. pocas aprila mi preplatil 2,5 dna dovolenky, co nazval ako "premia" (haha) a zostalo mi tak 10,5 dna. teraz za posledny mesiac kedy trval pomer (maj) mi strhol 16,5 dna dovolenky. kde zistim ci postupoval regulerne?
16,5 dna dovolenky to strhol? Vsak si pozri vyplatne pasky a spocitaj si dovolenkove dni. Spocitaj to. Cize si pracoval 4 mesiace aj dake 4 dni, za ten cas si mal 6,7 dna dovolenky. Cize ti vzal najskor 9,5 dni dovolenky, no a k tomu este ten maj. Tam mi nesedi tych 16,5 dni, asi preklep od teba.
A hlavne ti daval dovolenku na dni kedy bola prevadzka zatvorena? To uz ma aky zmysel?
Odoslané z ONEPLUS A3003 pomocou Tapatalku
Odoslané z ONEPLUS A3003 pomocou Tapatalku
-
Old Dirty Bastard
Guru
vsak som si spocital a aj to tuna napisal.. behom tych cca 4 mesiacov prace som mal 9 a pol dna "dovolenky". po skonceni pomeru som v minuse 6 dni. ani mne to nesedi, preto som sa pytal.. proste april zostava 10,5 dna, maj -6 dni. chcem vediet, ze ci postupoval regulerne. ano dava dovolenku na dni kedy je prevadzka nutene zatvorena, aby usetril na mzde
tam ziadny zakon neporusuje.. pretoze cerpania nariaduje zamestnavatel a moze mi dovolenku prikazat. je to akurat tak maximalne nekorektne.
Ved ti to ta fakturantka vysvetlila. Na zaciatku roka ti to ukazuje 20 dni, ale to je len plan. Z uctovneho pohladu mas za kazdy odrobeny mesiac narok na 2.1 dna dovolenky. Teda ak odides skor, vypocita sa realny narok, od toho sa odcita vycerpana dovolenka a rozdiel ti vyplatia alebo strhnu z poslednej vyplaty.
stale nerozumiem, ako ti mozu nasilu tlacit dovolenku, ak je obchodak zatvoreny, ved to je popretie zakonnika prace
v nedelu sa skratka nema planovat sichta, koniec
v nedelu sa skratka nema planovat sichta, koniec
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
beardie: teoreticky ak to je v nedelu zavrete docasne... moze to byt jednoduchsie nez prerabat zmluvy a plany a potom zas naspat.
samozrejme ked je to v nedelu zavrete normalne tak nema cenu davat zmeny na cele tyzdne.
samozrejme ked je to v nedelu zavrete normalne tak nema cenu davat zmeny na cele tyzdne.
to je sice mozne, ale musi to byt neplatene volno, nie platena dovolenka
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Co ak je v pracovnej zmluve uvedene, ze sa jedna o prevadzku s pracovnym casom 7 dni v tyzdni, trebars na 3 smeny???
Ale v pripade ak su prekazky na strane zamestnavatela (co su), nemoze predsa nariadit cerpanie dovolenky. Jednoducho nie je mozne si danu smenu odpracovat, musi ist o volno, ci uz platene alebo neplatene. Kazdopadne predpokladam ze toto nie je tento pripad.
Celkom obsiahly clanok je napriklad tu: http://www.epi.sk/odborny-clanok/Nepret ... ovanie.htm
Celkom obsiahly clanok je napriklad tu: http://www.epi.sk/odborny-clanok/Nepret ... ovanie.htm
Zamestnávateľ dovolenku nariadiť môže - viď veľké prevádzky kde sa čerpá celozávodná dovolenka.
Neviem na čo sa bastard vlastne sťažuje. Ak by mu namiesto dovolenky dali neplatené voľno, dostal by nižšiu výplatu. Takto mal to voľno platené akoby ten deň robil.
Problém nastal kvôli výpovedi, lebo vyčerpal viac dovolenky ako mal nárok. Preto sa mu to v mzde zrátalo.
Neviem na čo sa bastard vlastne sťažuje. Ak by mu namiesto dovolenky dali neplatené voľno, dostal by nižšiu výplatu. Takto mal to voľno platené akoby ten deň robil.
Problém nastal kvôli výpovedi, lebo vyčerpal viac dovolenky ako mal nárok. Preto sa mu to v mzde zrátalo.
Jasne, nariadit ju moze po dohode so zamestnancom/zastupcom zamestnancov, pripadne podla toho ako je to dohodnute v kolektivnej zmluve. Kazdopadne predstav si ze by si pracoval v nejakej firme ktora sidli napr. v nakupnom centre otvorenom od pondelka do soboty. Pacila by sa ti mat kazdu nedelu ako dovolenku? Mne teda nie, a normalne to nie je. Nariadit ju kldne moze (po dohode) na cas kedy by pracovnik mal pracovat (pondelok-sobota), pripadne kedy by mu prinalezila pracovna smena (ak pracuje na smeny). Nie je mozne cerpat dovolenku v case kedy by mu napriklad prinalezil pracovny odpocinok.
Tak ako si to napísal by to v poriadku samozrejme nebolo.
Ale ak by pracoval v nákupnom centre od pondelka do soboty a z nejakého dôvodu by nebolo technicky možné v sobotu otvoriť prevádzku, tak je logické, že dostaneš na ten deň dovolenku - alebo chceš neplatené voľno? To by si sa zase sťažoval, že si chcel tú sobotu robiť a nemôžeš.
Ako už písal hore hojko, nevieme ako má koncipovanú pracovnú zmluvu a či tie nedele má pracovné alebo nie.
Samozrejme ak máš v zmluve pracovné dni pondelok-piatok po 8 hodín, tak ti zamestnávateľ nebude na víkend nútiť dovolenku....
Ale ak by pracoval v nákupnom centre od pondelka do soboty a z nejakého dôvodu by nebolo technicky možné v sobotu otvoriť prevádzku, tak je logické, že dostaneš na ten deň dovolenku - alebo chceš neplatené voľno? To by si sa zase sťažoval, že si chcel tú sobotu robiť a nemôžeš.
Ako už písal hore hojko, nevieme ako má koncipovanú pracovnú zmluvu a či tie nedele má pracovné alebo nie.
Samozrejme ak máš v zmluve pracovné dni pondelok-piatok po 8 hodín, tak ti zamestnávateľ nebude na víkend nútiť dovolenku....
Napíš sem, ako máš špecifikovaný pracovný čas v zmluve. Lebo takto je to len o dohadoch.
Aj tak nechápem, prečo ti za máj strhol toľko dovolenky, keď - bolo len 5 nedieľ z toho 2 boli štátne sviatky...
+ rok má 52 týždňov, to je 52 nedieľ... čo by robil so zvyškom, keď máš nárok len na 20/25 dní dovolenky?
Aj tak nechápem, prečo ti za máj strhol toľko dovolenky, keď - bolo len 5 nedieľ z toho 2 boli štátne sviatky...
+ rok má 52 týždňov, to je 52 nedieľ... čo by robil so zvyškom, keď máš nárok len na 20/25 dní dovolenky?