instalacia linuxu na ntb
instalacia linuxu na ntb
Zdravim. Chcem nainstalovat linux na ntb lenovo ideapad s205,no akosi sa mi nedari. Skusal som mint aj ubuntu,z kluca mi pekne nabootuje,aj instalacia prebehne bez problemov, no ked skonci a restartujem ntb tak system nenabehne,ukaze sa mi len to co je na obrazku a potom mam vybrat odkial sa ma nacitat system. Ked dam z hdd tak zase sa mi ukaze len to co je na obrazku. V com by to mohlo byt? Je to koli ovladacom a moze tam byt len win? Na stolnom pc mi islo ubuntu nainstalovat bez problemov. Na ntb bol povodny system Windows, bootovatelny kluc som robil cez Rufus. dakujem
Re: instalacia linuxu na ntb
Nemoze to byt UEFI problem? Pozri sa ako by si mal mat nakonfigurovany BIOS pri danej distribucii. Ja som na niekolko Lenovo notebookov nainstaloval v pohode ElementaryOS, Ubuntu, alebo cokolvek ine.
Ked si to instaloval, vybral si ze to chces nainstalovat na HDD, ktory bol spravne naformatovany?
Ked si to instaloval, vybral si ze to chces nainstalovat na HDD, ktory bol spravne naformatovany?
je mozne, ze je problem s UEFI, v biose ale nic take nemam, bios som neupdatoal,mam ten co bol v ntb od kupy.
Pri prvej instalacii som dal hned tu prvu moznost instalacie,az ked mi to neislo tak som hladal na nete,dal som potom tu moznost vybrat si particie a dat zavadzac na sda1-EFI. mam tam teraz 3particie sda1-EFI, sda2-swap a sda3-ta by mala byt ext4,ale cez gparted mi to nejde konvertovat,len na fat32 a instalacia blbne. uz som z toho mimo.
Pri prvej instalacii som dal hned tu prvu moznost instalacie,az ked mi to neislo tak som hladal na nete,dal som potom tu moznost vybrat si particie a dat zavadzac na sda1-EFI. mam tam teraz 3particie sda1-EFI, sda2-swap a sda3-ta by mala byt ext4,ale cez gparted mi to nejde konvertovat,len na fat32 a instalacia blbne. uz som z toho mimo.
Som si istý na 99%, že problém spôsobuje UEFI ale nie len to, aj súborový systém GPT.
Najprv si zálohuj všetko z HDD, myslím dokumenty a pod. nie Windows.
Priprav si bootovacie USB kľúče s Win10 aj linuxu, napr. s Universal USB Installer.
Podľa mojich skúsenosti teba:
- vypnúť v biose secure boot (to je UEFI),
- zapnúť legacy boot - aby si mohol bootovať bez UEFI,
- nabootuješ nie cez UEFI USB Linux a všetko smeti zrušíš vytvorením "New Parrtition Table", týmto sa vymaže GPT súborový systém, ktorý sa cez Linux tvari aj z live cd len ako read only, takže ťažko s tým pohnúť, toto spravíš napr. s gparted,
- vytvoríš nove oddiely ntfs, ext, boot ako ti to vyhovuje cez gparted a nenechaj volne miesto aby sa zase nevytvoroli rôzne špeciality msreserved a podobné hnoje,
- nainštaluj si Windows, následne Linux do už vytvorených oddielov všetko bude ako zvyklo byť.
Len pre istotu: týmto postupom nezvratne vymažeš kompletný obsah HDD. Ale keď máš live cd a inštalačný a máš správne nastavený bios tak no problem.
Problém som mal raz aj s dynamickým diskom, ale úplne vymazanie ako vyššie pomôže vždy.
Jediný problém by bol, keby sa secure boot nedal vypnúť to by bol NTB windows only?
Najprv si zálohuj všetko z HDD, myslím dokumenty a pod. nie Windows.
Priprav si bootovacie USB kľúče s Win10 aj linuxu, napr. s Universal USB Installer.
Podľa mojich skúsenosti teba:
- vypnúť v biose secure boot (to je UEFI),
- zapnúť legacy boot - aby si mohol bootovať bez UEFI,
- nabootuješ nie cez UEFI USB Linux a všetko smeti zrušíš vytvorením "New Parrtition Table", týmto sa vymaže GPT súborový systém, ktorý sa cez Linux tvari aj z live cd len ako read only, takže ťažko s tým pohnúť, toto spravíš napr. s gparted,
- vytvoríš nove oddiely ntfs, ext, boot ako ti to vyhovuje cez gparted a nenechaj volne miesto aby sa zase nevytvoroli rôzne špeciality msreserved a podobné hnoje,
- nainštaluj si Windows, následne Linux do už vytvorených oddielov všetko bude ako zvyklo byť.
Len pre istotu: týmto postupom nezvratne vymažeš kompletný obsah HDD. Ale keď máš live cd a inštalačný a máš správne nastavený bios tak no problem.
Problém som mal raz aj s dynamickým diskom, ale úplne vymazanie ako vyššie pomôže vždy.
Jediný problém by bol, keby sa secure boot nedal vypnúť to by bol NTB windows only?
Dik za navod,no v biose nemam ani zmieky o UEFI,ani nic o secure boote,ani nic ine,akurat si mozem vybrat odkial sa bude bootovat(hdd a usb). Na disku uz nemam nic,komplet sa mi zmazal ked som prvýkrát instaloval linux. Ked budem doma tak musim este vyskusat teda nieco,ale asi sa mi nepodari ten linux rozbehat.
Môže byť aj taký problem, že máš veľmi nový typ cpu, dosky, treba skúsiť najnovšie vydania alebo keď je nové vydanie, tak tam môže byť bug, vtedy zase treba tiež iné vydanie, LTS a pod.
Keď nefunguje tak si daj iný desktop, KDE, LXDE, MATE...
Môžeš skúsiť napr. netinstal, alterrnate inštaláciu ale skús aj nejaké live cd či sa spusti. Pohľadaj tvoj ntb čo píšu na nete aké je riešenie.
Keď nefunguje tak si daj iný desktop, KDE, LXDE, MATE...
Môžeš skúsiť napr. netinstal, alterrnate inštaláciu ale skús aj nejaké live cd či sa spusti. Pohľadaj tvoj ntb čo píšu na nete aké je riešenie.
Skusal som aj linux mint, ale stale to iste.skusim teda este iny nejaky. Pozeral som aj nejake navody na nete,ale nepodarilo sa mi to podla toho rozbehnut,bud niekde robim chybu alebo neviem.z usb ako kluca ako live mi to nabehne dopohody.