Reklamacia klimatizacie - nova zaruka?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
icefiresr
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Reklamacia klimatizacie - nova zaruka?

Príspevok od používateľa icefiresr »

Ahojte,

mam mensi problem.

Mam klimatizaciu na byte, ktora sa mi pokazila. Bola v zaruke 3 roky originalne, s tym, ze sa pokazila okolo 2.5 roka (zostatok cca 0.5 roka zaruky z tretieho roku).

Reklamaciu sa snazila firma vybavit opravou povodnej jednotky, co sa nepodarilo. Po konzultacii s vyrobcom (LG) mi nakoniec schvalili komplet novu klimu na vymenu (vonkajsia jednotka + inventor).

Firma, ktora mi ale klimu predala a instalovala mi ale tvrdi, ze zaruka na takto vymenenu jednotku je zvysnych 0.5 roka a odmietli mi pisomne potvrdit, kolko je zarucna doba na novu jednotku, i ked som s nimi predtym komunikoval iba emailom.

V telefone mi povedali, ze ak sa mi nepaci, ze nedostanem novu zaruku, ze to mozem riesit s ich pravnym oddelenim, ze novu zaruku mi nedaju (ale to iba ustne, ako pisem, nechceli mi to potvrdit pisomne).

Viete mi prosim poradit, kto ma pravdu? Mam novu zaruku pri novej klimatizacii ? Jedna sa o uplne iny model (modelova rada je rovnaka, ale model/cislo je odlisne, kedze uz staru nevyrabaju).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Reklamacia klimatizacie - nova zaruka?

Príspevok od používateľa hojko »

Myslim, ze pokial bol tovar vymeneny za uplne novy kus, tak zaruka plati opat v plnej vyske. Kedze tebe bola vymenena cela klima, tak by si mal mat oplat plnu zaruku, teda 3 roky, resp. 2 roky (ak je 2 roky pri tomto type co ti namontovali). Ak sa ale myslim, tak nech ma niekto opravi.
icefiresr
Addict
Addict

Pri tomto novom type, ktory mi bude vymeneny je tiez zaruka 3 roky. Jedine, co zostava povodne su trubky, rozvody a konzola (vonkajsia a vnutorna). Jednotky, ako aj ovladac klimatizacie su nove.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

V tom pripade si myslim, ze mas mat zaruku 3 roky.

Edit: http://www.pravaspotrebitela.sk/?page=b ... s&itemid=9
Ak predajca reklamáciu vybaví výmenou veci alebo jej časti, začína plynúť nová záručná doba (môže sa stať, že na niektorú časť bude dlhšia záručná doba, ako na ostatné časti)

V tvojom pripade by som zavolal na SOI. Tam ti poradia cez telefon. Ak ti povedia, ze ti plati nova zarucna doba a predajca ti odmieta potvrdit, resp. vystavit zarucny list s novou dobou trvania na tri roky, tak treba podat pisomny podnet na SOI.
icefiresr
Addict
Addict

Ano, presne na tejto stranke som to nasiel, len si to potrebujem overit, predtym, nez diskusiu otvorim s nimi.

Napisal som do LG a tiez na SOI, takze uvidim, co napisu. Vdaka.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Zaruka by mala byt nova. Otazne je ci 2 alebo 3 roky. Zo zakona je totiz 2r, ak vsak predajca poskytuje nejaku zaruku nad ramec zakona, moze ju nejako vymedzit. V tomto pripade si myslim ze by teda kludne mohol dat novu "len" 2r zaruku.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

hojko napísal:V tom pripade si myslim, ze mas mat zaruku 3 roky.

Edit: http://www.pravaspotrebitela.sk/?page=b ... s&itemid=9
Ak predajca reklamáciu vybaví výmenou veci alebo jej časti, začína plynúť nová záručná doba (môže sa stať, že na niektorú časť bude dlhšia záručná doba, ako na ostatné časti).
V jeho pripade toto ale neplati. Na to staci sedliacky rozum, netreba SOI. Plati to len v pripade ze sa to pokazi v ramci zakonnej zaruky (2 roky). Jemu sa to ale pokazilo uz po skonceni zakonnej zaruky, kedy plati uz len zaruka vyrobcu. A tam si on urcuje podmienky ake len chce a zakon sa na toto nevztahuje.

Cize logicky, nie, zakonny narok na plynutie novej zaruky nemas.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

To je pravda. Vsetko to zalezi ako je ten rok "extra zaruky" specifikovany v podmienkach. Cize, treba si pozriet podmienky tej extra zaruky.
Napísať odpoveď