Takisto ako nechces aplikovat princip kolektivnej viny na moslimov, tak by si nemusel aplikovat princip kolektivnej viny na Europanov. Istotne je europska stopa v regione velka, ale to neznamena ze Europania maju teraz na sebe vinu, ktoru musia splatit - ci uz prijmanim utecencov alebou krvou. Mozeme pozorovat a skumat aky vplyv tam kolonizacne velmoci a neskor neokolonializmus zanechali, ale netreba sa na to naivne pozerat ze vsetko zle tam urobila Europa a bez jej zasahov by tam bol raj na zemi. Na konflikt v Syrii napriklad zapadne velmoci az taky velky vplyv nemali a predsa je to najvacsi konflikt v regione za poslednych 35 rokov.hughito napísal:Gogo tebe nikdy nenapadlo, že samotná kolonizácia ako jav mohol zanechať isté negatívne následky v týchto krajinách? Nevraviac o tom, že ekonomická kolonizácia pokračuje aj naďalej na mnohých týchto miestach, určite si o tom počul.
emigracia,imigracia
Re: emigracia,imigracia
Ale ja nehovorím o žiadnej bielej vine alebo pod. Ja len korigujem tie rasistické analýzy ohľadom ich "nižšej kultúrnej a morálnej úrovni." Všetko má nejaké príčiny a potom dôsledky. Tým samozrejme netvrdím, že je fajn, ak sa tu odpaľujú fanatici.
Sýria je súčasťou celého regióna, ktorý je totálne destabilizovaný. Takisto mám niekedy pocit, že tzv. náhradné vojny, ktoré fungovali počas studenej vojny, fungujú stále (práve Sýria je typický príklad, USA vs Rusko).
To tiež určite nie, ale boli to významné a dlhodobé zásahy do štruktúry spoločnosti, čo zanecháva "jazvy." Všetko nejak súvisí s históriou. A tá kolonizačná je významná. Nevraviac o negatívnych vplyvoch neokolonizácie. Ja tieto veci spomínam preto, lebo nikto iný by ich nespomenul.naivne pozerat ze vsetko zle tam urobila Europa a bez jej zasahov by tam bol raj na zemi.
Sýria je súčasťou celého regióna, ktorý je totálne destabilizovaný. Takisto mám niekedy pocit, že tzv. náhradné vojny, ktoré fungovali počas studenej vojny, fungujú stále (práve Sýria je typický príklad, USA vs Rusko).
Syria podla mna nie je nahradna vojna a ani nie je vysledkom destabilizacie regionu. Nahradna vojna nie je preto, ze zapadne velmoci (kde ratam aj Rusko) skor od tohto konfliktu davaju ruky prec a nikto sa s tym nechce velmi spinit. Posielaju tam nejaku vyzbroj, peniaze a podobne, ale nie je to nic prevratne. Prvy vaznejsi zasah boli az ruske nalety v septembri 2015, co je 4 roky po zaciatku celeho konfliktu. Naopak USA a Rusko dokazali spolupracovat pri presadzovani primeria. Najnovsie sa hovori aj o spolocnom postupe proti IS. V tomto pripade je teda ich rola skor pozitivna. Eskalaciu sem naopak prinasaju moslimske krajiny - Turecko, Iran, Saudska Arabia. Deeskaluju to naopak Rusko a USA, ktore tieto krajiny drzia na uzde. Turecko a SA boli napriklad podla vyhlaseni svojich politikov pripravene podniknut invaziu do Syrie a to by si videl aky by z toho bol konflikt.
Ani ta destabilizacia regionu az taku velku rolu zasa nehrala. Okolite krajiny s vynimkou Iraku su pomerne stabilne a ten konflikt sa tam "neprelial", ale vznikol vo vnutrozemi spontanne bez akykolvek vztahov na okolite krajiny. Ten destabilizacny efekt zvonku tam nebol vobec silny, az neskor sa v tom objavili externe faktory: vplyv z Turecka, oslabeny Irak, krajiny arabskeho zalivu, Hizbalah, etc.
Podla mna je tento konflikt prave vyznacny tym (v kontexte historie regionu), ze je to naozaj miestna zalezitost a najvacsi hraci su tam moslimske krajiny. Samotny dovod, preco koflikt vznikol, treba hladat skor v ekonomickych dovodoch na ktore sa potom nalepili dalsie, ci uz nabozenske alebo politicke. Moslimsky svet zaziva populacnu exploziu a ako tu uz niekto spomenul sucha okolo roku 2009 a zvysujuce sa ceny potravin ho vyrazne destabilizovali. Ja som uz niekedy vtedy cital clanok o tom, ze tieto ekonomicke problemy mozu sposobit v arabskych krajinach revolucie, co sa potvrdilo pocas Arabskej Jari. Samozrejme taketo strasidelne clanky sa pisu neustale, ale tento si pamatam lebo sa naozaj naplnil.
Ani ta destabilizacia regionu az taku velku rolu zasa nehrala. Okolite krajiny s vynimkou Iraku su pomerne stabilne a ten konflikt sa tam "neprelial", ale vznikol vo vnutrozemi spontanne bez akykolvek vztahov na okolite krajiny. Ten destabilizacny efekt zvonku tam nebol vobec silny, az neskor sa v tom objavili externe faktory: vplyv z Turecka, oslabeny Irak, krajiny arabskeho zalivu, Hizbalah, etc.
Podla mna je tento konflikt prave vyznacny tym (v kontexte historie regionu), ze je to naozaj miestna zalezitost a najvacsi hraci su tam moslimske krajiny. Samotny dovod, preco koflikt vznikol, treba hladat skor v ekonomickych dovodoch na ktore sa potom nalepili dalsie, ci uz nabozenske alebo politicke. Moslimsky svet zaziva populacnu exploziu a ako tu uz niekto spomenul sucha okolo roku 2009 a zvysujuce sa ceny potravin ho vyrazne destabilizovali. Ja som uz niekedy vtedy cital clanok o tom, ze tieto ekonomicke problemy mozu sposobit v arabskych krajinach revolucie, co sa potvrdilo pocas Arabskej Jari. Samozrejme taketo strasidelne clanky sa pisu neustale, ale tento si pamatam lebo sa naozaj naplnil.
tak aby sme boli co najmenej OTSolo_Kamen napísal:
dúfam, že nedostanem ban za to, že už druhý raz tento týžden to tu vediem do offtopicu![]()
Súvislosť medzi IQ a rozvinutosťou krajín je jasne dokázaná. Väčšina vedcov a odbornej verejnosti z výnimkou regresívnej ľavice sa zhodne na tom, že táto súvislosť je príčinná. Rozpory sa vedú o tom, ako moc je príčinná a aké odchýlky v meraní IQ môže spôsobiť vzdelávací systém v krajine, v ktorej sa IQ meria.
podla Africanov samotnych je problem v dosledkoch kolonizacie. a to vo vytvoreni umelych narodov zijucich vo vnutri umelych hranic. do prichodu kolonistov si kmene kontrolovali a ziskavali uzemia. prirodzene by iste prirodne ohranicene (riekami, pohoriami, pustami) ovladol najsilnejsi kmen. ale kolonisti nakreslili ciary kde im to prislo vhodne a prinutili kmene zit ako jediny narod. problem je, ze kmene maju tak rozdielne jazyky, ze na zivot v krajine potrebuju hovorit premostovacim jazykom. byva pravidlom, ze je to jazyk byvaleho kolonistu. takze ak chce napr. mlady Ghanan dosiahnut vzdelanie vo vede, tak mu povedia len po anglicky. ale rozumie tomu tazsie, lebo jeho primarny jazyk je jazyk jeho kmena. a je prirodzene, ze ten jazyk nebude mat svoje slova na vedecke pojmy. takze ak sa prekonaju problemy tretieho sveta v suvislosti so skolskou dochadzkou - teda dieta je dost zdrave, nasytene, nema smad a nezozerie ho lev ani nikto nezastreli, tak sa vsetko uci v cudzej reci. a tak rovnaku uroven dosiahnu len ti najstastnejsi a vobec najlepsi. naopak, britski pedagogovia si chvalia, ze africke krajiny pouzivaju system, ktory sa pouzival v UK. to v praxi znamena, ze ich nemusia ucit veci ako je trigonometria, aj ked mladi Briti to uz v skole nemali.
-
Solo_Kamen
King
Ano, kolonizácia a kreslenie hraníc s pravítkom a perom po mape malo na tieto národy neuveritelne negatívny vplyv. Navyše sa tam stále západ aj východ pchá a väčšina z lokálnej populácie nás za to všetkých do jedného nenávidí.. oprávnene.
Ale tvoje porovnanie pokrivkáva na tom, že to prirodzené územie je celá planéta a prilahlý vesmír a tým, ako kmene v európe vďaka vyššej inteligencii (a túžbe po moci) získali technologickú prevahu a začali si slabšie kmene podmaňovať. Buď budeš brať tých ľudí ako niekoho, kto je na našej úrovni a hrá 10 000 rokov rovnakú hru ako my alebo ako zvieratká v rezervácii, ktoré treba chrániť aby nám nevyhynuli.
Ku vzdelávaniu v angličitine, ja som takmer všetky vedomosti za posledných 5 rokov nadobudol v anglickom jazyku(slovenský vzdelávací systém FTW) , takže tu tiež nebude problém, kedže som si istý, že velké percento ľudí to má tiež tak. ťažko bude niekto študovať jadrovú fyziku ak neovláda MINIMÁLNE jeden cudzí svetový jazyk.
EDIT: afričani mali už dost času na to aby sa od kmenového vyvraždovania aspon trochu posunuli a nevyhovárali sa.
Ale tvoje porovnanie pokrivkáva na tom, že to prirodzené územie je celá planéta a prilahlý vesmír a tým, ako kmene v európe vďaka vyššej inteligencii (a túžbe po moci) získali technologickú prevahu a začali si slabšie kmene podmaňovať. Buď budeš brať tých ľudí ako niekoho, kto je na našej úrovni a hrá 10 000 rokov rovnakú hru ako my alebo ako zvieratká v rezervácii, ktoré treba chrániť aby nám nevyhynuli.
Ku vzdelávaniu v angličitine, ja som takmer všetky vedomosti za posledných 5 rokov nadobudol v anglickom jazyku(slovenský vzdelávací systém FTW) , takže tu tiež nebude problém, kedže som si istý, že velké percento ľudí to má tiež tak. ťažko bude niekto študovať jadrovú fyziku ak neovláda MINIMÁLNE jeden cudzí svetový jazyk.
ak týmto narážaš na to, že levi hromadne polujú na populáciu v Ghane, ktorá je voči nim úplne bezmocná a nie je schopná zabezpečit si aspoň luky a šípy, tak nemajú evolučné právu na existenciu a ty sa k nim staviaš ako ku zvieratkám v rezervácii... myslím, že bezpečnostné zložky v Ghane sú schopné poradit si z levmi. To zastrelenie , to je druhá vec.teda dieta je dost zdrave, nasytene, nema smad a nezozerie ho lev
EDIT: afričani mali už dost času na to aby sa od kmenového vyvraždovania aspon trochu posunuli a nevyhovárali sa.
Tento sa už integroval?
Či je to pomsta za kolonizáciu?
http://www.parlamentnelisty.sk/arena/mo ... ene-273137
Či je to pomsta za kolonizáciu?
http://www.parlamentnelisty.sk/arena/mo ... ene-273137
len tebe, mne a tisicom ostatnych dali zaklady v jazyku, v akom hovorime doma. teda ak ta hned nedali do anglickej skolky a potom do anglickej skoly 
lev je nadsadey a narazka na riedku siet skol. teda, dieta musi ist desiatky kilometrov peso. a tam sa mu moze stat cokolvek. takze ak je jedine z 10 surodencov, ktore je dost zivotaschopne, tak ho asi radsej poslu na pole, alebo na luku s hospodarskymi zvieratami. a nemusi ist rovno o Ghanu. v Afrike je viac ako 50 dalsich krajin, ktore na tom budu ovela horsie ako Ghana. prave zapadnemu pobreziu sa zacina hospodarsky darit, lebo ropa.
ako som nezobral kalimu, ze niekto ma kvoli farbe pleti prirodzene mensi mozog, tak ani tebe toto len tak nezoberiem
lev je nadsadey a narazka na riedku siet skol. teda, dieta musi ist desiatky kilometrov peso. a tam sa mu moze stat cokolvek. takze ak je jedine z 10 surodencov, ktore je dost zivotaschopne, tak ho asi radsej poslu na pole, alebo na luku s hospodarskymi zvieratami. a nemusi ist rovno o Ghanu. v Afrike je viac ako 50 dalsich krajin, ktore na tom budu ovela horsie ako Ghana. prave zapadnemu pobreziu sa zacina hospodarsky darit, lebo ropa.
ako som nezobral kalimu, ze niekto ma kvoli farbe pleti prirodzene mensi mozog, tak ani tebe toto len tak nezoberiem
-
Solo_Kamen
King
najprv si spomínal vzdelanie vo vede v angličtine a teraz do toho pletieš anglické škôlky. #notanargumentjackb napísal:len tebe, mne a tisicom ostatnych dali zaklady v jazyku, v akom hovorime doma. teda ak ta hned nedali do anglickej skolky a potom do anglickej skoly![]()
To sa tam ale dialo aj pred tým ako prišli zlí bieli muži. Vlastne, pochybujem, že niečo ako školy tam pred príchodom kolonizátorov bolo. Takže, toto tiež nie je argument.jackb napísal:
lev je nadsadey a narazka na riedku siet skol. teda, dieta musi ist desiatky kilometrov peso. a tam sa mu moze stat cokolvek. takze ak je jedine z 10 surodencov, ktore je dost zivotaschopne, tak ho asi radsej poslu na pole, alebo na luku s hospodarskymi zvieratami. a nemusi ist rovno o Ghanu. v Afrike je viac ako 50 dalsich krajin, ktore na tom budu ovela horsie ako Ghana.
ale tak je rozdiel v tom, ze u nas je bezne, aby ti dal niekto zaklady niecoho v materinskom jazyku a az potom sa v tom zlepsujes v angline. ak sa nestane fakt "skolka".
to asi pred prichodom bieleho muza skoly fakt neboli. max tak daval starejsi a saman take rady... lenze az na univerzity pre tych, ktori si to mohli dovolit sme ani my nic take az do doby Marky Terky nemali, afaik.
a kedze u nas do roku 1948 tiez z dedin neposielali ti najchodobnejsi svoje deti do skol, ale boli radi, ze maju workforce, alebo zdroj prijmov niekde. synov napriklad na pastvach a dcery v sluzbe u bohacov.
to asi pred prichodom bieleho muza skoly fakt neboli. max tak daval starejsi a saman take rady... lenze az na univerzity pre tych, ktori si to mohli dovolit sme ani my nic take az do doby Marky Terky nemali, afaik.
a kedze u nas do roku 1948 tiez z dedin neposielali ti najchodobnejsi svoje deti do skol, ale boli radi, ze maju workforce, alebo zdroj prijmov niekde. synov napriklad na pastvach a dcery v sluzbe u bohacov.
Samozrejme, nie je to nic nove. Cierny ludia pred prichodom belochov nevynasli ani len koleso, nedokazali zdomestikovat ziadne zviera, nepoznali ohen. Niektore kmene este dnes nemaju cislovky a ich jazyk je tak primitivny, ze nepozna abstrakciu a vie oznacit len konkretny stav veci.Solo_Kamen napísal:To sa tam ale dialo aj pred tým ako prišli zlí bieli muži. Vlastne, pochybujem, že niečo ako školy tam pred príchodom kolonizátorov bolo. Takže, toto tiež nie je argument.
Inteligencia koreluje s velkostou mozgu a cersnosi vo vsetkych inteligencnych testoch zaostavaju, bohuzial, taka je pravda.jackb napísal:ako som nezobral kalimu, ze niekto ma kvoli farbe pleti prirodzene mensi mozog, tak ani tebe toto len tak nezoberiem
Okrem ineho odvolavat sa na jazyk a neschopnost vzdelavania je vzhladom nato ze existuje Ravenove progresivne matrice neverbalny test ktory moze robit aj negramotny clovek tiez dost mimo.
-
Solo_Kamen
King
Ale oni nemali ani tie univerzity pre pár vyvolených. proste boli vývojovo pozadu a nemáš žiadne presvedčivé argumenty, ktoré by svedčili o opaku. Nehovoriac o tom, že výdobytky "Marky Terky " sme im museli, spolu s drancovaním ich zdrojov, ktoré nevedeli použit, importovať.jackb napísal:
Za tvojimi pochybnými argumentami stojí ideológia a je to poznať.
Trochu to tu zacinate miesat. Pri merani IQ predsa nie su potrebne ziadne znalosti zo skoly, s vynimkou cislic a jednoduchych matematickych operacii. IQ ulohy byvaju spravidla najma vizualne a intuitivne by ich mal vediet vyriesit aj clovek bez akehokolvek vzdelania, ak na to ma dostatocnu inteligenciu. Je predsa mozne merat IQ aj detom v predskolskom veku. Toto by som ako dovod slabych IQ vysledkov teda nevidel, kedze ten efekt anglictiny sa podla mna musi prejavit az neskor pri ziskavani pokrocilych znalosti. Slaba skolska dochadzka napr. slabsie IQ sposobit teoreticky moze, kedze aj "trenovanim" sa ludsky mozog zlepsuje a pokial je clovek navyknuty zo skoly na logicke uvahy tak aj pri IQ teste bude na tom lepsie ako niekto kto v zivote len pasol ovce.
Inak do kolonializmu si rad kopnem aj ja, ale zasa nan netreba zhadzovat vsetko. To ze Africania maju vacsi problem urobit vedecku karieru je zrejme, ale to iste plati aj Slovakov, ktori tiez pocituju jazykovu a kulturnu barieru. Samozrejme pre nas v mensej miere. Ale ze by prave kolonializmus nejako ublizil prekvitajucej africkej vede, to by som nepovedal. Prave naopak kolonizatori tam priniesli vyrazny vedecky pokrok.
Inak do kolonializmu si rad kopnem aj ja, ale zasa nan netreba zhadzovat vsetko. To ze Africania maju vacsi problem urobit vedecku karieru je zrejme, ale to iste plati aj Slovakov, ktori tiez pocituju jazykovu a kulturnu barieru. Samozrejme pre nas v mensej miere. Ale ze by prave kolonializmus nejako ublizil prekvitajucej africkej vede, to by som nepovedal. Prave naopak kolonizatori tam priniesli vyrazny vedecky pokrok.
a aka?Solo_Kamen napísal:
Za tvojimi pochybnými argumentami stojí ideológia a je to poznať.
das priklad na nepochybny argument?
//autoeditácia príspevku (22 Júl 2016, 18:30)
tak ak to tak vyznelo, je mi to luto.eMPiko napísal: Inak do kolonializmu si rad kopnem aj ja, ale zasa nan netreba zhadzovat vsetko. To ze Africania maju vacsi problem urobit vedecku karieru je zrejme, ale to iste plati aj Slovakov, ktori tiez pocituju jazykovu a kulturnu barieru. Samozrejme pre nas v mensej miere. Ale ze by prave kolonializmus nejako ublizil prekvitajucej africkej vede, to by som nepovedal. Prave naopak kolonizatori tam priniesli vyrazny vedecky pokrok.
skor to bolo myslene tak, ze kolonizatori nedovolili, aby sa z kmenov stal narod ovladajuci kus zeme medzi prirodnymi hranicami a na tom kuse zeme by u dominantneho kmemna prebehol vyvoj ako v Europe.
Hej, len otazka je ci by tam takyto vyvin ku narodnostnym statom naozaj nastal. V Europe boli v 19. storoci kmenove spolocenstva uz davno zabudnuta vec a v Afrike este fungovali. Ten technologicky pokrok, ktory tam s Europanmi prisiel by to tak ci tak narusil a dosledky by mohli byt aj horsie ako terajsi stav. Najma ked zoberiem do uvahy ze Europania vtedy (a zrejme ani teraz) by zrejme ani nevedeli ako tu spolocnost ovplyvnit menej invazivnym sposobom a so zachovanim jej zvyklosti etc. To je socialne inzinierstvo v rozsahu v akom sa o to nikto nepokusal.
Afrika nie je monolit. Kali tu zas fantáziruje o kolesách, IQ a pod., pričom sám netuší o nominatíve plurálu, to je už škoda aj komentovať. (k tomu kolesu predsalen.. to má svoje relevantné antropologické vysvetlenie, ale tak nacisti ako kali to chápu ako dôkaz toho, že Afričania sú podľudia. Možné je aj to, že sa ešte len proste nenašiel dôkaz, úplne do hĺbky som to neskúmal. Táto "pravda" ale platí aj pre Ameriku či Austráliu).
Afrika je aj Egypt, ku ktorému ohľadom akéhosi civilizačného ratingu asi škoda niečo dodávať. Afrika je aj Maroko, kde je napr. najstaršia univerzita na svete. Veľkú rolu v oblasti, o ktorej sa bavíme, zohrávajú geologické podmienky, klíma a pod. A ešte jeden aspekt - je faktom, že o Afrike my moc nevieme.
Panuje tu dojem o nejakých púšťach, levoch a pod., ale to je len z nevedomosti. O histórii a kultúre Afriky vieme jednoducho pramálo.
Afrika je aj Egypt, ku ktorému ohľadom akéhosi civilizačného ratingu asi škoda niečo dodávať. Afrika je aj Maroko, kde je napr. najstaršia univerzita na svete. Veľkú rolu v oblasti, o ktorej sa bavíme, zohrávajú geologické podmienky, klíma a pod. A ešte jeden aspekt - je faktom, že o Afrike my moc nevieme.
hughito + ked sa o Afrike rozpravas s Africanom, tak si pod ideologiou a je to pochybne. Co samozrejme postoj jedineho Africana je. Ale preco kriticky porovnat to pramalo z interpretovaneho rozhovoru s malymi znalostami (Stredo)Europanov o Afrike vobec a nevyvodit si z toho zavery?
-
Solo_Kamen
King
tú poznámku som si mal odpustit, lebo si mi touto otázkou utiekol z témy . Neviem to pomenovať, ale má to niečo spoločné s tým, že si myslíš, že človek je sekundu po narodení nepopísaný list papiuera a keď černoška po narodení strčíš do číny, tak jeho genetické rozdiely oproti čínanom (to, že sú to tak trochu rasisti dajme teraz bokom) sa vôbec neprejavia?
Neviem argumentovať za teba.
tak fyzicke rozdiely sa urcite prejavia. farba pokozky je prirodzena, ale aj muskulatura a s tym napriklad spojene prirodzene nadanie na isty druh sportov, ktore Cinania nikdy mat nebudu. ale po intelektualnej stranke nema dovod byt, za tych podmienok iny, ako Cinania.
je mi jasne, ze Romovia su ini ako Africania, ci Cinania a maju tu na fore svoju temu. ale len kratko a ku tejto teme: detsky lekar na slovenskom vidieku pozoroval vyvoj spravania sa u romskych a neromskych deti. zistil, ze do isteho veku, ak sa spravne pamatam do 3 rokov zivota, su deti z oboch skupin rovnaky "material" pre vychovu. od toho veku ich zacina formovat prostredie a to tak, ze z Romcata, ktora malo sancu byt na rovnakej urovni ako maly Slovak, pride do povinnej skolskej dochadzky maly dilino.
preto si myslim, ze ak by nas hypoteticky African vyrastol v zapadoeuropskom prostredi, tak by nemal problem konkurovat Europanom po intelektualnej stranke
je mi jasne, ze Romovia su ini ako Africania, ci Cinania a maju tu na fore svoju temu. ale len kratko a ku tejto teme: detsky lekar na slovenskom vidieku pozoroval vyvoj spravania sa u romskych a neromskych deti. zistil, ze do isteho veku, ak sa spravne pamatam do 3 rokov zivota, su deti z oboch skupin rovnaky "material" pre vychovu. od toho veku ich zacina formovat prostredie a to tak, ze z Romcata, ktora malo sancu byt na rovnakej urovni ako maly Slovak, pride do povinnej skolskej dochadzky maly dilino.
preto si myslim, ze ak by nas hypoteticky African vyrastol v zapadoeuropskom prostredi, tak by nemal problem konkurovat Europanom po intelektualnej stranke
-
Solo_Kamen
King
Nie, nemôžeš si zobrať jednu časť faktu, ktorá ti vyhovuje a v jednej vete poprieť tú druhú, takto to nefunguje. Nie je nijaká magická bariéra, ktorá by zabraňovala zmenám v génoch, ktoré ovplynňujú činnosť mozgu.jackb napísal:tak fyzicke rozdiely sa urcite prejavia. farba pokozky je prirodzena, ale aj muskulatura a s tym napriklad spojene prirodzene nadanie na isty druh sportov, ktore Cinania nikdy mat nebudu. ale po intelektualnej stranke nema dovod byt, za tych podmienok iny, ako Cinania.
no keby sa fyzicke znaky neprejavili, tak to poprie celu genetiku. ale to, nema nic s mozgom.