Automotive education
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Automotive education
ak vysoko chapeme ako uplne na konci, tak v najvacsej miere oblozenie... v opacnom pripade unavene pruziny ci stav vidlice a loziska, ale to je uplne zanedbatelne...
Zdravím páni. Prednedávnom som narazil na nete na pomerne zaujímavé články o radení rýchlostí na klasickom manuále bez použitia spojky, čo ma dosť zaujalo
. Samozrejme moja zvedavosť bola tak veľká, že som to musel vyskúšať... A čuduj sa svete ono to funguje!
Radenie nahor je pomerne jednoduché, teda aspoň na mojom aute to funguje krásne. V rozpätí od 2600 do 3000 ot. stačí len jednoducho chytiť páku a zaradiť vyšší stupeň bez toho, aby bolo nutné stlačiť spojku a rýchlosť tam krásne zapadne. Bez trhania, bez nejakých pazvukov... netreba ju tam ani nejak nasilu tlačiť, pokiaľ je to urobené správne tak preradenie prebehne hladko. Horšie je to s radením rýchlostí nadol, podarilo sa mi to asi iba 1x z nejakých 5-tich pokusov povedzme... Buď tam rýchlosť nešla zaradiť alebo bolo počuť nepríjemné "rátanie zubov".
Moja otázka teda znie: Ako túto techniku zvládnuť správne
Prípadne máte niekto skúsenosti s takýmto radením? Názory vodičov na nete sa dosť rozchádzajú. Jedna skupina tvrdí, že takéto radenie (bez použitia spojky) výrazne ničí prevodovku, druhá skupina naopak tvrdí, že pri správnej technike žiadne poškodenie nehrozí. Každopádne, nie je to nič pre citlivé povahy... Podľa môjho osobného názoru to autu nijako neprospieva... no je docela zaujímavé, že ide radiť aj týmto spôsobom
.
Radenie nahor je pomerne jednoduché, teda aspoň na mojom aute to funguje krásne. V rozpätí od 2600 do 3000 ot. stačí len jednoducho chytiť páku a zaradiť vyšší stupeň bez toho, aby bolo nutné stlačiť spojku a rýchlosť tam krásne zapadne. Bez trhania, bez nejakých pazvukov... netreba ju tam ani nejak nasilu tlačiť, pokiaľ je to urobené správne tak preradenie prebehne hladko. Horšie je to s radením rýchlostí nadol, podarilo sa mi to asi iba 1x z nejakých 5-tich pokusov povedzme... Buď tam rýchlosť nešla zaradiť alebo bolo počuť nepríjemné "rátanie zubov".
Moja otázka teda znie: Ako túto techniku zvládnuť správne
-
RATZINGER666
Darca
no viem Ti to rozpisat, akurat najskor si ujasni, ci tak naozaj chces a potrebujes radit 
v prvom rade je dolezite zrovnanie otacok hriadeli... preto Ti to smerom dole rata zuby, treba si pomoct plynom
to je celou podstatou - vediet, resp. prist na to, kedy tam ten kvalt tlacit... jednak na zaciatku sledovat otacky, neskor podla toho, ako si ide prevodovka sama brat kvalt... a cim novsie auto, tym je to jednoduchsie, lebo Ti v tom pomahaju este aj synchrony...
v prvom rade je dolezite zrovnanie otacok hriadeli... preto Ti to smerom dole rata zuby, treba si pomoct plynom
To ked budes predavat auto, si tam s cistym svedomim mozes napisat "spojka ako nova, takmer nepouzivana"
Ale nie je to destrukcne pre prevodovku? Ved to v otackach tam musis trafit dve ozubene kolesa do seba. Aspon ja si to predstavujem dost zlozito.
A synchrony musia tiez trpiet, takymto radenim sa rychlo znicia, ci?
Ale nie je to destrukcne pre prevodovku? Ved to v otackach tam musis trafit dve ozubene kolesa do seba. Aspon ja si to predstavujem dost zlozito.
A synchrony musia tiez trpiet, takymto radenim sa rychlo znicia, ci?
Radiť tak za normálnych okolností nechcem, pýtam sa čisto iba zo zvedavosti, a aby sme tu povedzme popísali nejaký použiteľný Know how radenia bez spojky pre tých, ktorý by si to radi skúsili
.
Podľa toho, čo som doteraz pochopil z prečítaných článkov a diskusií to funguje asi takto:
.
Čo sa týka poškodenia prevodovky... pripomína mi to keď som mal tak 16 - 17 a kúpili sme si s kamošmi starú Škodovku. Nefungovala na nej spojka, tam bola riešená cez hydraulický valček na prevodovke, samozrejme hadica jak ementál a po stlačení pedála to striekalo všade a spojka nefungovala, tak sme jazdili bez nej. Štarty katastrofa, buď so zaradenou 1 alebo roztlačiť na 2... Preraďovať tak, že vytrhnúť rýchlosť a nejak tam narvať druhú... kchhhhhhh
no proste hrúza. Na margo toho chcem ale povedať toľko, že tá prevodovka to zvládla, len tá zlomená radiaca páka nie
. Samozrejme, vtedy sme boli blbí chalani a šlo o zábavu, nikto to auto nešetril
. Poznať však správnu techniku vtedy... mohli sme ešte čo-to pojazdiť na nej
.
Podľa toho, čo som doteraz pochopil z prečítaných článkov a diskusií to funguje asi takto:
Takto nejak som to pochopil, nie je to až tak komplikované, dokonca som bol prekvapený ako ľahko to ide. Len to chce cit a naozaj poznať, kedy je ten vhodný moment na zaradenie vyššej rýchlosti. Zozačiatku sa ale rátaniu zubov asi nevyhne niktoBeriem do úvahy, že som rozbehnutý na 1, mám okolo 3000 ot. a zaradím vyššiu rýchlosť. Keďže pri radení nahor otáčky padnú dole, stačí mi iba poznať +- ideálne ot. na preradenie a preradenie urobiť tak rýchlo, že v momente, keď mi tam zľahka zapadne vyššia rýchlosť ešte ot. nebudú pod hodnotou ot., na kt. by točil motor pri klasickom radení so spojkou. Príklad mám zaradenú 1, točí na 3000 a s použitím spojky pri zaradení na 2 by padli na 2500. To znamená, že ak v 3000 ot. preradím bez spojky, musím to urobiť tak rýchlo, aby ot. nepadli pod 2500. V opačnom prípade tam rýchlosť nezaradím a musím si dopomôcť plynomzvýšiť ot. nad hodnotu 2500.
Rozdiel pri podraďovaní je ten, že podradenie bez medziplynu neurobím, keďže ot. pri podradení sa mi zvýšia. Takže podradenie vyzerá asi tak, že pri 3000 ot. dám bez spojky neutrál, medziplyn a niekde pri hodnote 3500 mi tam nižšia rýchlosť ľahko zapadne.
Čo sa týka poškodenia prevodovky... pripomína mi to keď som mal tak 16 - 17 a kúpili sme si s kamošmi starú Škodovku. Nefungovala na nej spojka, tam bola riešená cez hydraulický valček na prevodovke, samozrejme hadica jak ementál a po stlačení pedála to striekalo všade a spojka nefungovala, tak sme jazdili bez nej. Štarty katastrofa, buď so zaradenou 1 alebo roztlačiť na 2... Preraďovať tak, že vytrhnúť rýchlosť a nejak tam narvať druhú... kchhhhhhh
-
RATZINGER666
Darca
ano, ved to je to iste, co som pisal ja
akurat pri podradovani nedavas medziplyn, ale robis revmatch...
Môžu sa dajak prejaviť krátke jazdy 2-3 km na výkone auta? Mam motor 1.5 crdi, a po 6 takýchto jazdách do prace sa mi to auta zdalo dnes, keď som šiel asi takých 30 km úplne lenivé. Pred týždňom som s nim cestoval do Nemecka 1100 km a celou cestou s nim nebol problém. Mohlo sa mu za 6 dní krátkeho jazdenia niečo stáť?
Samozrejme mozu. Ide o to, ze jazda mestom a kratke trate, tak tam sa poriadne nespaluje, vyfukove plyny maju nizsiu teplotu a laicky povedane sa to postupne upchava, este horsie je to v pripade DPF a FAP filtrov. Preto je dobre raz za cas poriadne auto vytocit, prevetrat, aby stupla teplota vyfukovych plynov, zvysil sa tlak a dobre to prefuklo. Ale to zanasanie je postupne a dlhodobe, z toho co ty pises, tak bude problem niekde inde.
Presne tak. Na filtroch by sa to prejavilo neskorsie. Ja tipujem skor epromku ze sa naucila iny styl jazdy podla lambda sondy.
zdravím, je pravda že do každého auta sa hodí iná chladiaca kvapalina? prečo? mám superb 94kw 1.9, 2004 ročník ak áno aký je vhodný do tohto auta? dík
-
RATZINGER666
Darca
pretoze kazda ma ine zlozenie... najmodernejsie su setrne k modernym tesneniam, plastom, gumam, a aj k hlinikovym hlavam motorov a inym zliatinam...
najlepsie je liat tu, ktoru si tam mal... ak ide o superb, mala by tam uz patrit g12, resp. jej nahrada g13...
najlepsie je liat tu, ktoru si tam mal... ak ide o superb, mala by tam uz patrit g12, resp. jej nahrada g13...
no práve že neviem akú som tam mal, auto som kupoval ojazdené a pýtať sa ma to nenapadlo vtedy keďže som nevedel ani že nejaká chladiaca kvapalina existuje, asi tu bude potom najlepšie vymeniť potom celú chladiacu kvapalinu
edit: keďže ta farba je ružová asi pôjde potom o G12
edit: keďže ta farba je ružová asi pôjde potom o G12
-
RATZINGER666
Darca
ano, g10 je zlta a g11 tyrkysova 
zdravím, asi sa tu moc nehodí táto otázka ale nevedel so kde ju napísať takže: jeden známy ma auto na CNG no tú "bombu" má uloženú v priestore kde má byť "rezerva" a tým pádom ju nikdy nonosí zo sebou, môže nejaká firma vôbec to takto naištalovať? alebo zato čisto zodpovedá majiteľ vozidla? narážam nato že tá "rezerva" patrí k povinnej výbave, aké su zato postihy? ďakujem
rezerva nepatri k povinnej vybave
Ale patri.
http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=59781
Povinnou výbavou sú:
c) náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru – platí pre osobné vozidlá, nákladné vozidlá a autobusy.
Pripadne lepiaca sada alebo ked mas obute runflaty.
http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=59781
Povinnou výbavou sú:
c) náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru – platí pre osobné vozidlá, nákladné vozidlá a autobusy.
Pripadne lepiaca sada alebo ked mas obute runflaty.
ano, presne tu som myslelmelonSVK napísal:Pripadne lepiaca sada alebo ked mas obute runflaty.
ale nemozes mu to hned bezpracne hodit do lona, lebo bude nesamostatny
keby vedel trochu logicky rozmyslat, tak by mu doslo, ze by jeho auto nepreslo cez TK, ktora je prekvapivo aj po instalacii LPG/CNG povinna
o nejakej lepiacej sade som doteraz ani nepočul, čiže ak má túto lepiacu sadu alebo runflaty nemusí nosiť rezervu v aute a prejde aj TK? rozumiem správne? 
melonSVK: vidis co som hovoril?
tomas147: precitaj si ten link
tomas147: precitaj si ten link
ja som to čítal ale o TK tam nieje nič