Chladica podložka pod NTB

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
sliziky
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Chladica podložka pod NTB

Príspevok od používateľa sliziky »

Ahojte,plánujem kupiť NTB Lenovo Y50-70 ,má to i7-4720HQ , Nvidia GTX 960m a chcem naňom hrávať aj hry takže sa bude asi dosť prehrievať,preto plánujem kúpiť nejakú podložku.Vedeli by ste mi poradiť nejakú tak max do 30 eur alebo je jedno akú kúpim od 20-30€? Vďaka :-)
Forsaken
King
King

Re: Chladica podložka pod NTB

Príspevok od používateľa Forsaken »

jedno to nieje, dolezite aby si si neupchal vyduchy, a tak isto aby matros nebol plast, ale radsej hlinik/kov kvoli vedeniu tepla.

skus pozriet nieco taketo
https://www.alza.sk/cooler-master-notep ... 97.htm?o=7
https://www.alza.sk/hama-pre-notebook-c ... 8622#popis
https://www.alza.sk/cooler-master-x-lit ... d=18848622
sliziky
Light Star
Light Star

https://www.alza.sk/cooler-master-notep ... =7#recenze - tu píšu že sa ntb kĺže dole
Záleží aj na otáčkach ? a je lepšie jeden veľký ventilátor alebo viac menších?
Forsaken
King
King

- to ci sa notebook smyka nemusi byt chyba podlozky, tazko povedat ci tvoj sa bude smykat, tak ci onak, si tam jednoducho vies dorobit uchytky, vdaka sietovaniu keby bolo treba.

- viac ventilatorov si vies rozmiestnit, takze ti odvadzaju vzduch odkial treba presne...

- otacky - cim viac, tym vacsi hluk, a vacsia ucinnost...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Tak ja sa teda pridam (ach jo)
Mam starsiu verziu toho notepalu a rozhodne tu U3 odporucam, mas 3 ventilatory ktore mozes presuvat, regulovat im otacky a aj ich otocit, takze bud by ti vzduch nasavali alebo vyfukovali (nezabudaj ze vacina notebookov cez spodok nasava a nie vyfukuje).
A zosmykavanie som nikdy nemusel riesit, jak ma tie gumove nozky aby sa nesmykal, tak som vzdy za ne polozil notebook atk, aby sa o ne zahackol vlastnymi nozkami...
sliziky
Light Star
Light Star

Rozmyslam medzi nou,alebo Cooler Master Notepal X3 ktora vsak uz stoji okolo 40€ ,avsak ma len jeden velky ventilator.Co by ste si vybrali vy?
Forsaken
King
King

nevyhoda velkeho ventilatora je ta ze sa sustredi na jedno miesto a to stred (i ked polomer je velky), komponenty v ntb su rozne, cize je mozne ze tym velkym trafis akurat tak GPU alebo iba CPU alebo ramky?

kde pri 3 malych si poposuvas kde potrebujes.

ono si treba precitat nieco o tom, lebo sa mi zda ze cakas nejake zazraky :) realne ti podlozka moze spravit rozdiel do 10 C co je velmi pekne cislo ale je to trosku inak. Kvoli tomu ze podlozka nieje heatpipe sa to teplo neodvadza priamo od komponentu ale skor z tela notebooku. (takze tie komponenty aj tak trpia pod skoro rovnakou teplotou, ale notebook je chladnejsi,)

priklad: CPU 70 C, s podlozkou stale bude mat 70 C, ale to teplo co sa odvedie z tela ti ochladi mozno na 65... (obrazne povedane, nechladi sa priamo komponent ale telo)
sliziky
Light Star
Light Star

No jasné že nečakám že mi to zníži teploty o 20 stupňov,ale tak keď už nejakú kúpim tak nech to má nejaký význam :-)
shadow1310
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa shadow1310 »

mal by si sa nad tym zamysliet aj trochu z fyzikalneho hladiska aby si mal predstavu ako sa taka podlozka bude spravat, resp aky bude mat vplyv na cinnost booku. vzduch sa sprava rovnako ako voda alebo elektrina, vzdy ide cestou najlahsieho odporu. v praxi si to skus predstavit ako ked sa snazis dostat do flase vodu s vedrom tak ze to vedro otocis dnom nahor, tej vody tam prirodzene dostanes minimum. rovnaka je aj ucinnost tychto podloziek, prakticky nula. stiahnes teplotu o ledva 5 stupnov, co je hodnota pre ktoru sa neoplati do toho investovat. podlozka ma vyznam v momente ked si book beries na kolena pripadne do postele, jednoducho ked chces predist upchaniu nasavacich otvorov. mal som takychto podloziek hromadu, predaval som elektoroniku a objektivne ti mozem povedat ze je to len komercny produkt ktory ma z ludi len vytiahnut prachy, proste dalsi zbytocny gadget. ked chces mat dobre chladeny book radsej venuj pozornost vyberu booku ktory ma dobre riesene chladenie a hlavne sa venuj vhodnej udrzbe booku a cisteniu chladenia. co ti napr citelne znizi teplotu komponentov je vymena teplovodivych materialov. vymena teplovodivej pasty a teplovodivych podloziek ti dokaze stiahnut teplotu aj o 10 stupnov. vyrobcovia bookov setria na com sa da vratane tychto materialov. napr lacnejsie teplovodive podlozky maju cast sucinitel tepelnej vodivosti len 1,5W/mk. kvalitnejsie 5W/mk a ked si niektory vyrobca potrpi a vie ze to dokaze preniest do vyslednej ceny a predat produkt tak investuje aj do 7W/mk ako napr taky dell. podobne je aj u teplovodivych past.
Napísať odpoveď